Pozdrav.
Trenutno spremam gramatiku za prijemni na pravnom fakultetu.
Odredjujem nekim recima Gramaticki broj i rod,i mnogo mi lose ide,a za sve te reci imam resenja(to je proslogodisnji test) ali mi ta resenja uopste nisu jasna.
Makaze(U resenju pise mnozina i zenski rod) a kako kad imaju nastavak e,a to je srednji, i nisu mi jasne ove pluralia tantum imenice msm sta tad trebam da zaokruzim?
Ordenje(u resenjima stoji jednina i srednji rod) a ja kapiram nominativ jednine je Orden znaci muski rod, i kako moze jednina.
Pa ima jos Omladina,klešta,mnostvo,kestenje, itd ostale reci cu da napisem kad shvatim ovo.
Vasa pomoc bi mi mnogo znacila, i to sto pre. Pozdrav
Treba da razlikuješ gramatičku množinu od logičke množine. Tebe u zadacima treba da interesuje samo gramatička. Zatim treba da se fokusiraš na imenice koje nisu jasne svima i na prvi pogled. To su:
1) pluralia tantum, tj. imenice koje postoje samo u množini (gaće, pantalone, makaze, kola u značenju vozila, pluća) i da sebi kažeš da nemaju logičku jedninu iako imaju gramatičku (kažeš sebi "ne postoji jedna gaća, jedna pantalona, jedna makaza i jedno kolo u značenju prevoznog sredstva"); izuztetno se koriste u jednini - kod sudskog patologai ćeš čuti i "pluće" za plućno krilo; za pravnike mogu biti interesantna i akta, a za studente skripta, oboje kao pluralia tantum, dok se na pomen aktova misli ili na golaće u slikarstvu ili činove u pozorišnoj umetnosti;
2) zbirne imenice kao granje, lišće, šiblje, kestenje, drveće, ordenje, kamenje, deca, paščad, telad, ženskadija, mladež, omladina, ološ, nejač koje su u gramatičkoj jednini, ali označavaju skup, dakle množinu; izuzetno mogu imati množinu - "susret dveju momčadi"; takođe imenice kao riba imaju istovetan oblik kako za jedninu, tako za zbirnu imenicu (uporedi: sg. kamen - pl. kamenovi - zb. kamenje; sg. riba, pl. ribe, zb. riba); često u poljoprivredi - prodao sam repu, orah, lešnik, pečurku, kukuruz i sl.
Klešta su (danas) u jednini, ali su postala od starijeg klešte koje je, kao i makaze pluralia tantum. Slično je sa jetrom, koja važi i kao jednina i kao pluralia tantum. Stoka je danas pluralia tantum i zbirna imenica (nema 2, 3, 4 stoke, 5 stoka), pa i kada se nekom obratiš sa "stoko jedna!", slično "ti jedna nejači umna" u smislu kategorizacije.

Slično, bagra:
Konsultovao sam dva rečnika i u dva rečnika različito stoji:
ȏloš m najgori, najpokvareniji sloj društva, šljam; onaj koji spada u takav sloj ljudi, pokvarenjak, bitanga.
ȍloš m pl. tantum ljudi najlošijih svojstava, najgori soj u društvu; bagra, šljam
U pitanju je dublet - ispravan je bilo koji od dva naglasna oblika.