Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
-Eva-:
Iza rednog broja ide tačka. Jer, da nema tačke godina bi se čitala "dvije hiljade pet".
Redni brojevi se pišu sa tačkom, ili rimskim brojevima. Zagrada može da stoji do znaka interpunkcije npr. navodnika, upitnika, uzvičnika... ali ne može i crtica, kao što sam u prethodnom primjeru navela.
Тачка се не пише иза редних бројева написаних арапским бројкама када се иза њих нађе други правописни знак (зарез, заграда, црта или који други); нпр.:
На неким спратовима (2, 4. и 5) су покварене електричне инсталације.

toliko o tome. da ne davimo vise.:roll:

Davno je ova tema otvorena, stoga je ovo verovatno neko vec napomenuo, ali cu napomenuti i ja:
Neispravno je reci da je nesto u vezi ovoga (ili onoga), vec u vezi sa ovim, onim, tim...
Primer: Hteo bih nesto da kazem u vezi ove teme <--NEISPRAVNO
Hteo bih nesto da kazem u vezi sa ovom temom.

Jako cesta pravopisna greska u nasem jeziku, cak i kod ljudi koji bi MORALI to da znaju!

Angelico_Payne:
Mislio sam da je sustina foruma da ljudi razmene misljenje, ali to ovde ocigledno nije.
Mislim da je ovo jedini forum na netu gde sam bio,gde je otvoren topik o pravopisnim greskama!! :)) .
Jel to ovde dolazi puno nezaposlenih ucitelja i uciteljica, ili ima dosta besposlenih ljudi koji se hvataju za picajzle?

Ali pohvala za trud.

sta je...ne ide ti vise na politici pa si ovde dosao da prosipas srBstvo

taja:
sta je...ne ide ti vise na politici pa si ovde dosao da prosipas srBstvo

:lol: Ма тек сам се вратио, није ме доста било, па рекох да обиђем све подфоруме, да видим јел има неких новина, интеренсатних тема.

Надам се да нисам неког увредио :oops: , ја једноставно имам мишљење о свему... као и сваки Србин :lol:

А и нисам те нешто приметио на Политици, је си била пре активна...?

taja:
spashavati je nesvrseni glagol a uz taj oblik onda ide glagolska imenica spashenje a spasenje, takodje kao glagolska imenica, ide uz spasavati
Nekada jednostavno nema pravila (ili možda ima). Piše se onako kako bolje ide "uz uho". Ja sam radije za ove druge solucije, u zagradi.
Gledaj ovo:
Spas - spasavanje (spašavanje)
Ukras - ukrasavanje (ukrašavanje)
Izraz - izrazavanje (izražavanje)

Back