Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kurt2:
Upravo tako. Palatalizacija podrazumeva prelaz k, g, h u č, ž, š (ako dobro pamtim). Jednačenje po zvučnosti je nešto drugačije i nema baš tolike veze sa palatalizacijom, osim što je takođe glasovna promena. Mislio sam i da napišem kako ide jednačenje po zvučnosti, ali me mrzi. Ako vas baš interesuje, mogu da objasnim. Ali me mrzi. :)
U pravu si za I palatalizaciju ali si zaboravio II. Prva je kada suglasnici K, G, H prelaze u Č, Ž, Š a druga kada K, G, H prelazi u C, Z, S. :D

Kurt2:
Evo ovako:
1. varijanta: "dva", "dva", "dva", "dva", "dva", "dva", "dva".
2. varijanta: "dva", "dvaju (muški i srednji rod)/dveju (ženski rod)", "dvama/dvema", "dva", "dva", "dvama/dvema", "dvama/dvema".

Posle predloga ide prva varijanta: "sa dva druga" na primer.
Kada nema predloga, druga varijanta: "odnosi dveju država", "uz učešće triju fabrika".
Kada je nama nasha profesorica bacila rukavicu, pa kad niko nije znao, sama krenula da deklamuje, zakleo bih se da je bilo i chudnijih rechi. Neshto poput "dvaga" ili sl.

black_dove p.s. Posebno sam alergicna na onaj apostrof koji mnogi pisu...grrr...[/QUOTE:
Da, to je neverovatno, koliki broj ljudi me ubeđuje da tu MORA apostrof...Ne vredi, ja se zapenim da im objasnim i shvatim da tako ispadam "lud"...A, smešno mi - puk'o bih...

Ili, likovi koji govore : "oba dva" ( mada, primetio sam da je to OK kod Hrvata (?) ) ili, još bolje mi je : " čak, šta više..." yeeaahh! :cool:

izgred-nick:
Moze i Gradiski i Gradisci, samo ne moze u Gradiskoj, kako se to cesto cuje.

A dupla negacija je isto interesantna stvar.
Ima jedan primjer koji nikako ne mogu da svarim: Klajn kaze da je ispravno reci nikad neprezaljeni pokojnik, ali dzaba, za mene je logicno samo nikad prezaljeni pokojnik.
Interesantno! Nikad neprežaljen i nikad prežaljen bi trebalo da su suprotnosti?
Nikad neprežaljen - znači da će biti prežaljen.
Nikad prežaljen - znači da se nikada neće prežaliti.

@Eva
Ne može baš tako da se izvodi zaključak, jer nije to matematika, pa minus i minus daju plus. Po meni, jezik ima dosta finesa, istu misao možeš na različite načine da saopštiš, da prefinjeno naglasiš nešto, itd. Sigurno ima razloga zašto neko kaže "Nisam nezahvalan" a ne "Zahvalan sam". Baš se na taj način, na primer, postiže efekat prefinjenosti i preciznosti u izražavanju.
Inače, u našem jeziku ne važi pravilo negiranja koji stoji za engleski jezik na primer. Sasvim je normalno da se u jednoj rečenici koristi dupla negacija, kao, eto, u prethodno navedenoj.

Back