Kurt2
Ističe se
- Poruka
- 2.410
Evo šta ja grešim: "Pregleđujem". Kako pravilno?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kurt2:Evo šta ja grešim: "Pregleđujem". Kako pravilno?
Pregledati - prošlo vrijemeKurt2:Evo šta ja grešim: "Pregleđujem". Kako pravilno?
Deca (djeca) su zbirna imenica, pa ne može "dvema", "dvama" (potpuno nepravilno) ili "dvoma".Cayca:Dvema deci? Dvama decama? Dvoma deteta? Ne bih rekla.
Brojevi su slaba tačka našeg jezika.
Kako bi oporuka "Ostavljam sve svojoj desetorici sinova?" glasila kada bi bile kćeri umesto sinova?
-Eva-:Pregledati - prošlo vrijeme
Pregledavati - sadašnje vrijeme
Rekla bih "Ja pregledavam" ili "Ja sam pregledala"
Kurt2:Netačno. Nema tu sadašnjeg ili prošlog vremena, već se tu radi o nečemu drugom. Glagoli se u srpskom jeziku dele po trajnosti (tako se valjda zove način podele) na svršene i nesvršene. Pregledati je svršeni glagol, a pregledavati nesvršeni. A oba mogu da se pišu u bilo kom vremenskom obliku.
e, ovo me podseti na ono: duplo... pa troduplo (!?) umesto npr. trostruko...-Eva-:Meni više smeta kada čujem "obadva, obadvije (obadve)", umjesto "oba, obje (obe)".
Ili oba ili dva; ne može ni obatri, ni obačetiri.![]()
je l' smem da budem cepidlaka?-Eva-:Ništa te to ne treba čuditi. Pogledaj TV, pročitaj novine i sve će ti biti jasno.
Na TV reklamiraju nešto i navode datume; piše ovako:
Popust važi od 15 - 31.12.2005. (ispravno od 15 do 31.12.2005. ili samo 15 - 31.12.2005.)
Iza rednog broja ako ide crtica ne piše se tačka.

1. da li bi se reklo: tacki ili tacci (dobro ovo sad uvrnuto izgleda)izgred-nick:Moze i Gradiski i Gradisci, samo ne moze u Gradiskoj, kako se to cesto cuje.
A dupla negacija je isto interesantna stvar.
Ima jedan primjer koji nikako ne mogu da svarim: Klajn kaze da je ispravno reci nikad neprezaljeni pokojnik, ali dzaba, za mene je logicno samo nikad prezaljeni pokojnik.

Iza rednog broja ide tačka. Jer, da nema tačke godina bi se čitala "dvije hiljade pet".Tamarela:je l' smem da budem cepidlaka?
zar ne bi trebalo da je ispravno (....12.2005) umesto (....12.2005.)? dakle, razlika je samo u . posle 2005 zbog zagrade...![]()
Ne kaže se "tačci" nego "tački". Isto tako kaže se i "Beograđanki".Tamarela:1. da li bi se reklo: tacki ili tacci (dobro ovo sad uvrnuto izgleda)
2. cini mi se da sam negde nekada davno cula da kada se misli na zenu Beogradjanku kaze "Beogradjanci", a na zgradu "Beogradjanki" ili samo sanjam???
3. Klajn je takodje rekao (sad se setih) da je na srpskom - "spasavati" a na hrvatskom "spashavanje"
eto...
![]()
Pa dobro, svršeni i nesvršeni, što je mene asociralo na prošlo i sadašnje vrijeme.Kurt2:Netačno. Nema tu sadašnjeg ili prošlog vremena, već se tu radi o nečemu drugom. Glagoli se u srpskom jeziku dele po trajnosti (tako se valjda zove način podele) na svršene i nesvršene. Pregledati je svršeni glagol, a pregledavati nesvršeni. A oba mogu da se pišu u bilo kom vremenskom obliku.
..1. da li bi se reklo: tacki ili tacci (dobro ovo sad uvrnuto izgleda)
2. cini mi se da sam negde nekada davno cula da kada se misli na zenu Beogradjanku kaze "Beogradjanci", a na zgradu "Beogradjanki" ili samo sanjam???
3. Klajn je takodje rekao (sad se setih) da je na srpskom - "spasavati" a na hrvatskom "spashavanje"
eto.