Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nestašna Amebo HVALA!!! Treba samo da čuješ odgovor koji su deca dobila od nastavnice srpskog jezika: "Pa nije logično da Purović menja Žigića kada svi znaju da Žigić bolje igra od njega."?!? Inače, kao što se vidi iz priloženog, ove redove piše mama obolela od groznice prijemnog ispita.z:poz:

Јесте логично када је Жигић уморан...

Зато, што сам случајно, живео 15 година у Грчкој, научио грчки и боље га знам од тебе, који се кунеш у Kleina и држиш за Shipku као пијан плота. Ти више ниси смешан, ти си просто -јадан.Међу Kleinovim "бисерима" спада и то, што је, по њему, правилно да се каже "са Новог Београда" уместо "из Новог Београда", односно "на Новом Београду", уместо " у Новом Београду".
Μεθοδος значи систем, метод, начин деловања, а "твоје" истраживање" се каже Εξερευμα, док се твоје "испитивање" каже Ανακρισιεις.
Мислим да је ред да те неко обавести да Hesse, Klein i Shipka ( мрско ми је да убацујем турски фонт на рачунар како бих написао то презиме у оригиналу), нису једини писци на овоме свету. Учлани се у најближу библиотеку и бићеш фасциниран колико лепих и занимљивих књига тамо има...

Шта год ти причао, факат је да све што си тврдио у вези граматике, не само да је крајње нетачно, већ измишљено! Можда грчки знаш, али српски...
метод=метода, тиме се ти позабави...ако те занима граматика, узми па научи нешто...
П.С.Ко си ти па да критикујеш Клајна и Шипку, па макар били хипотетички и најгори лингвисти у земљи...ти, који све пишеш погрешно :D

Poslednja izmena:
Интересује ме да ли је реч пар данас исправна у значењу неколико. Видим да је, у том значењу, свакодневно употребљавају и високообразовани људи свих струка па и књижевници. Ваљда се она односи првенствено на мушкарца и жену, а онда и на нешто што је у пару, на нешто што је на неки начин издвојено, везано или допуњујуће, као што је пар кобасица, пар ципела (али само лева и десна истих ципела, а не било које две ципеле), пар пертли. Да ли сам у праву, или се значење проширило па може да се каже: пар дана (у значењу неколико), пар месеци, пар година, пар речи, пар...

па то је вишезначна реч...ево по речнику:

1. два истоврсна или подједнака предмета....
2. а) две особе које се налазе заједно...
б) две истородне животиње...истог пола
в) две животиње...различитог пола...
3. онај који је коме по каквој особини једнак
4. мала количина чега, неколико

Шта год ти причао, факат је да све што си тврдио у вези граматике, не само да је крајње нетачно, већ измишљено! Можда грчки знаш, али српски...
метод=метода, тиме се ти позабави...ако те занима граматика, узми па научи нешто...
П.С.Ко си ти па да критикујеш Клајна и Шипку, па макар били хипотетички и најгори лингвисти у земљи...ти, који све пишеш погрешно :D

u vezi sa gramatikom z:)

па то је вишезначна реч...ево по речнику:

1. два истоврсна или подједнака предмета....
2. а) две особе које се налазе заједно...
б) две истородне животиње...истог пола
в) две животиње...различитог пола...
3. онај који је коме по каквој особини једнак
4. мала количина чега, неколико

Да погађам? Од Kleina? z:dm:

У ком речнику? Не оптужујем неког да измишља док не проверим.
У Енциклопедији и у Вујаклији стоји исто:
- једнак (придев)
- двоје (именица)

Proverih i ja nakon svog posta, Hesse je to verovatno video u recniku Matice srpske. Istina, kao poslednje znacenje pise nekoliko, nemalo, mada ja i dalje insistiram na tome da rec par ne bi trebalo koristiti u tom znacenju, ali to je moj problem, licni ukus ;)

Eto, ziv covek (mozda) i gresi :)

Proverih i ja nakon svog posta, Hesse je to verovatno video u recniku Matice srpske. Istina, kao poslednje znacenje pise nekoliko, nemalo, mada ja i dalje insistiram na tome da rec par ne bi trebalo koristiti u tom znacenju, ali to je moj problem, licni ukus ;)

Eto, ziv covek (mozda) i gresi :)
To je i moj problem, i lični ukus z;) Nekako mi, eto, taj par nikako ne ide u tom značenju, pa bog. z:)

Hvala. I evo poslednji krug pitanja:
1.)U kom glagolskom vremenu stoje glagoli: rece, nasmeja se, produzi, pristade, uhvati se, zastade, pade?

2.)U reci REP glas R zameni drugim sonantom tako da opet dobijes rec srpskog jezika.

3.)Koliko nezavisnih recenica ima u recenici:
Kad su stigli do mete, lisica naglo zastade, a u taj se mah rak otpusti i pade na dva koraka ispred nje.

4.)Koje glasovne promene su izvrsene u sledecim recima:
STIGAO: _____________
STIGLA : ______________

Хвала. Да се допуним:

1.)Куцам полако, опрезно. Нико се не одазива. У једном тренутку схватам да иза тих врата нема никог и притиснем браву. Просторија је величине пет пута пет. На плафону виси сијалица без абажура. У углу, велик шпорет, као они у радничким мензама. Схватам да је то заједничка кухиња за цело ово крило зграде. Као да сам свратио у неко тајно скровиште, брзо излазим и затварам врата за собом.
Данило Киш: Лаута и ожиљци
Презент у којем је написан овај одељак назива се ___________

2.)Реч КУЦАТИ је по пореклу _______________-

3.) У реченици КУЦАМ ПОЛАКО, ОПРЕЗНО,
одредбе ПОЛАКО и ОПРЕЗО стоје међусобно у __________ и то ____________ односу (одреди врсту и подврсту односа).

4.)У синтагми ВЕЛИК ШПОРЕТ придев ВЕЛИК стоји у ___________ виду.

5.)Пронађи синоним за подвучену реч:
БРЗО излазим и затварам врата за собом.

6.)Пронађи свршене глаголе у тексту (текст је у првом задатку) и напиши их.

7.)Пронађи у тексту зависну поредбену реченицу и напиши је.

То би било то :)

3. 4 (br nezavisnih rečenica određuje se prema broju predikata, odnosno glagola u ličnom gl obliku - dakle: su stigli, zastade, otpusti, pade - perfekat i tri aorista)

Ispravka, slozena recenica sastoji se od cetiri recenice: TRI NEZAVISNE i jedne zavisne, vremenske recenice (Kad su stigli do mete).

I jos jedna ispravka, broj RECENICA uopste odredjuje se po broju predikata, a ne samo broj nezavisnih ili samo zavisnih recenica!

:bye:

1.)Куцам полако, опрезно. Нико се не одазива. У једном тренутку схватам да иза тих врата нема никог и притиснем браву. Просторија је величине пет пута пет. На плафону виси сијалица без абажура. У углу, велик шпорет, као они у радничким мензама. Схватам да је то заједничка кухиња за цело ово крило зграде. Као да сам свратио у неко тајно скровиште, брзо излазим и затварам врата за собом.
Данило Киш: Лаута и ожиљци
Презент у којем је написан овај одељак назива се ___________

2.)Реч КУЦАТИ је по пореклу _______________-

3.) У реченици КУЦАМ ПОЛАКО, ОПРЕЗНО,
одредбе ПОЛАКО и ОПРЕЗО стоје међусобно у __________ и то ____________ односу (одреди врсту и подврсту односа).

4.)У синтагми ВЕЛИК ШПОРЕТ придев ВЕЛИК стоји у ___________ виду.

5.)Пронађи синоним за подвучену реч:
БРЗО излазим и затварам врата за собом.

6.)Пронађи свршене глаголе у тексту (текст је у првом задатку) и напиши их.

7.)Пронађи у тексту зависну поредбену реченицу и напиши је.

1. pripovedacki prezent
2. onomatopeja
3. nezavisnom, i to naporednom odnosu (u ovo nisam sto posto sigurna pa me ispravite ako gresim)
4. neodredjenom
5. HITRO izlazim i zatvaram vrata za sobom.
6. pritisnem, svratio
7. kao oni u radnickim menzama

:bye:

Molim da mi neko razjasni sledecu nedoumicu: prilikom citanja izvestaja, ja i koleginica smo naisle na recenicu: "Pojedine uprave smestene su u adaptirane barake", sto je moja koleginica ispravila u "Pojedine uprave smestene su u adaptiranim barakama". Ja se nisam slozila, smatrajuci da je u pitanju akuzativ, jer su one tu smestene, odnosno odnekud premestene, dakle, rec je o kretanju. Medjutim, vecina mojih kolega se nije slozila, tvrdeci da je u pitanju lokativ, jer se govori o mestu gde se uprave trenutno nalaze. Ko je u pravu? Unapred hvala...

Back