Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da li se W izgovara kao dabl (duplo) ve ili ju? I pojašnjenje, bilo bi lepo.

Je li ovo Δ trouglić ili delta?
Glasovi se ne transkribuju, za razliku od toponima, ličnih imena, pozajmljenica, usvojenica i sl. gde, možda, ima smisla to raditi.

"Duplo ve" kaže onaj ko bi rekao i пасте ili ундо. (napisala sam ćirilicom ne iz omalovažavanja, već da bih lakše objasnila) :)
Da ne otvaramo pitanje da li je to, uopšte, udvostručeno V.

Je li ovo Δ trouglić ili delta?

:D

Нема везе са темом али ме подсетило. Пред једне изборе 90-их у странци Нова демократија (којој је "троуглић" тј. делта био нека врста логотипа) један од функционера предложи да као промотивну активностправе и пеку переце у облику троугла и да то деле потенцијалним бирачима. На то један од присутних одговори контрапредлогом: "А што им онда не делимо бурек, он је већ у облику троугла?"

Sjecam se da sam negdje procitao da je pravilno reci "Ja tebe najvolim."
Da li je pravilno tako reci?

Јесте правилно.
Баш сам пре пар месеци прочитао да су исправни термини "најпрви", "најволим" и још пар за које сам био убеђен да нису исправни. Користе се ако желиш да нагласиш радњу (стање/збивање).

Јесте правилно.
Баш сам пре пар месеци прочитао да су исправни термини "најпрви", "најволим" и још пар за које сам био убеђен да нису исправни. Користе се ако желиш да нагласиш радњу (стање/збивање).

Ово "найпрви" йе сасвим уобичайено у Старой Црной Гори.

Nisam uspio odgonetnuti ovu neodumicu.

Sta bi bilo tacnije ili barem preciznije, reci da neki sklop recenice nije ispravan ili pravilan?

Ispravan je, laicki gledano, tehnicki pojam. Ispravnost uredjaja, ispravnost namirnica, ispravnost izvodjenja... Isprava je i zvanicni dokumenat, sto daje smisao, da je dokumentovano tako u zvanicnim spisima - ispravno je tako.

Dok je pravilo, nesto dovodimo u vezu sa propisima, normativima, u kojima se nalaze jasno definisane upute "sta, kako i zasto". Ja bih se radije priklonio pravilnom, kao necem "snaznijem" i jasnijem.

Za jedan i drugi pojam imamo identicno koristenje u primjeru - ispravno/pravilno si postupio.

Sta mi mozete reci o rijeci "pak"? Koji je korijen i kako se tacno moze definisati njeno znacenje.

Molim vas, kada treba staviti navodnike ako se završava rečenica, da li iza tačke ili ispred? I profesori su u nedoumici. Hvala.

Какви су то професори да ми је знати. :lol:

Пре тачке јер мораш завршити реченицу коју си почела.
Марко рече: "То је моја сестра". Глуп пример, нема везе.

Kažu da je pravilno i jedno i drugo...!? Slažem se s tobom, apsolutno. Znam da postoji samo izuzetak kad je u pitanju navodnik koji se piše iza uzvičnika ili upitnika, a šta je navodnikom ako je na kraju rečenice zagrada u pitanju?
I, veliko hvala....

Не. Требало би: Марко рече: "То је моја сестра."

Али: Марко се загрцну пре него што стиже да изговори "то је моја сестра".

Ако је дакле исказ који је по наводницима део реченице, тачка је иза наводника. Ако је исказ самосталан, наводници су иза тачке. Ту праксу примењују лектори и ја је сматрам исправном.

Али је истина да у погледу овог правила у разним правописима постоји права збрка.

Не. Требало би: Марко рече: "То је моја сестра."

Али: Марко се загрцну пре него што стиже да изговори "то је моја сестра".

Ако је дакле исказ који је по наводницима део реченице, тачка је иза наводника. Ако је исказ самосталан, наводници су иза тачке. Ту праксу примењују лектори и ја је сматрам исправном.

Али је истина да у погледу овог правила у разним правописима постоји права збрка.

Хех, ово сам учио још у школи и био сам сигуран да се стављају пре тачке. Нисам сигуран заиста, можда си управу, проверићу сутра. (сада сам уморан)
И да, да ли је исправно рећи "управу" или "у праву"? :)

Хех, ово сам учио још у школи и био сам сигуран да се стављају пре тачке. Нисам сигуран заиста, можда си управу, проверићу сутра. (сада сам уморан)
И да, да ли је исправно рећи "управу" или "у праву"? :)

A joj zbrke...
Molim vas provjerite, možda i profesore naučimo da nas nauče koji pravopis da koristimo.
Bastiani, šta je sa navodnicima ako imamo zagradu na kraju rečenice i u kom slučaju se navodnici stavljaju iza ili ispred uzvične ili upitne rečenice.

I 'u pravu' je uvijek odvojeno..

A joj zbrke...
Molim vas provjerite, možda i profesore naučimo da nas nauče koji pravopis da koristimo.
Bastiani, šta je sa navodnicima ako imamo zagradu na kraju rečenice i u kom slučaju se navodnici stavljaju iza ili ispred uzvične ili upitne rečenice.

I 'u pravu' je uvijek odvojeno..

Заграда ништа не мења нити има везе који је интерпункцијски знак у питању. Правило дакле важи без обзира да ли је тачка, знак питања, знак узвика, три тачке, зарез...

Мада, нашао сам на нету да је Правопис пре 1960. (Белићев) предвиђао нарочита правила за различите интерпункцијске знаке:

Kada uz reči ili rečenice koje se nalaze pod navodnicima stoji još koji znak interpunkcije neki se nalaze ispred završnog navodnog znaka (upitnik, uzvičnik, pauza i tačkice), a ostali iza njega (tačka, tačka i zapeta i zapeta).

Заграда ништа не мења нити има везе који је интерпункцијски знак у питању. Правило дакле важи без обзира да ли је тачка, знак питања, знак узвика, три тачке, зарез...

Мада, нашао сам на нету да је Правопис пре 1960. (Белићев) предвиђао нарочита правила за различите интерпункцијске знаке:

Kada uz reči ili rečenice koje se nalaze pod navodnicima stoji još koji znak interpunkcije neki se nalaze ispred završnog navodnog znaka (upitnik, uzvičnik, pauza i tačkice), a ostali iza njega (tačka, tačka i zapeta i zapeta).

На ово сам и мислио, за тачку сам био сигуран да се ставља након затварања наводника. Не знам, можда грешим, можда се променио правопис.

А што се тиче онога "управу", по последњем правопису се СВИ изрази типа "уреду", "управу", "уствари", "уосталом" итд. пишу САСТАВЉЕНО. То је поуздана информација из прве руке :), али се још увек нисам и лично уверио па ако неко зна за то "ново издање", био бих му веоооома захвалан да ме обавести.

На ово сам и мислио, за тачку сам био сигуран да се ставља након затварања наводника. Не знам, можда грешим, можда се променио правопис.

А што се тиче онога "управу", по последњем правопису се СВИ изрази типа "уреду", "управу", "уствари", "уосталом" итд. пишу САСТАВЉЕНО. То је поуздана информација из прве руке :), али се још увек нисам и лично уверио па ако неко зна за то "ново издање", био бих му веоооома захвалан да ме обавести.

Evo kako je po Dešiću.

"Zašto ih toliko ponižavaju?"
Zar je on toliko "pošten"?
Bio je na čelu grupe "obnovitelja".
"Doći ću", reče na kraju, "ako budem imao vremena".
"Niti mislim ja niti valja da misli ko drugi.........već poznatijim riječima". Uvijek mu je navodnik prije tačke.

U pravopisu iz 1994. godine su pravila da se stavlja navodnik prije tačke, samo ako je navod riječ ili izraz koji nema karakter rečenice.

Evo kako je po Dešiću.

"Zašto ih toliko ponižavaju?"
Zar je on toliko "pošten"?
Bio je na čelu grupe "obnovitelja".
"Doći ću", reče na kraju, "ako budem imao vremena".
"Niti mislim ja niti valja da misli ko drugi.........već poznatijim riječima". Uvijek mu je navodnik prije tačke.

U pravopisu iz 1994. godine su pravila da se stavlja navodnik prije tačke, samo ako je navod riječ ili izraz koji nema karakter rečenice.

И ја користим наводник испред тачке, тако сам учио још у школи и никада нисам ни помислио да је то погрешно. Међутим, различити аутори правописа налажу различита правила, ништа ново. Нису само наводници у питању, има још много недоумица у вези са правописом које различити лингвисти тумаче на различите начине. Покушај пронаћи најновије издање правописа, вероватно да је најкомпетентнији.

И ја користим наводник испред тачке, тако сам учио још у школи и никада нисам ни помислио да је то погрешно. Међутим, различити аутори правописа налажу различита правила, ништа ново. Нису само наводници у питању, има још много недоумица у вези са правописом које различити лингвисти тумаче на различите начине. Покушај пронаћи најновије издање правописа, вероватно да је најкомпетентнији.

Nemam ga, u tome je sav problem.
A sad sam tek zbunjena...

Nemam ga, u tome je sav problem.
A sad sam tek zbunjena...

Нађи неке боље новине и види како раде тамо. Наводници се у штампи доста користе, тако да су новине добар путоказ. Мани се Правописа, и тако у сваком различито пише. А ако нешто ниси сигурна, консултуј Правописе, а онда уради како ти мислиш да треба.

Нађи неке боље новине и види како раде тамо. Наводници се у штампи доста користе, тако да су новине добар путоказ. Мани се Правописа, и тако у сваком различито пише. А ако нешто ниси сигурна, консултуј Правописе, а онда уради како ти мислиш да треба.
:hahaha:

Back