Право на Босну

занимљиво да су први и последњи средњовековни Краљ Србије крунисани оба по латинском обреду и оба од папских легата.

Znam da nije tema, ali ovde.bih te ukljucio u diskusiju koju smo vodili @АнаиванГорд i ja.

Možda se on seti koja je tema, pa bolje tamo da nastavi.

Jedan forumaš je ovde istakao da se ne zna tačno ime papskog legata u slučaju 1217. godine i kako je to jako neobično. Po njegovoj tvrdnji, znaju se imena u svim drugim situacijama, a znali se čak i potencijalno ime legata koji bi krunisao velikog župana Stefana početkom XIII stoleća. Samo se ovo ne zna.

у смислу статуса и легитимитета, Краљевина Србија има континуитет од 1217. године, кад је стекла Круну којом је крунисан њен Првовенчани Краљ.
Istorija ne počinje baš od tada, Srbija ima kraljeve od Vlastimirovića, to što srpska istoriografija pokorno sledi pangermanske teorije po kojima je recimo i vikinški vladar jednog celog grada u Irskoj bio kralj (dablinski kralj Sitric), a recimo vladarka Rusa samo kneginja Olga je druga stvar.

Istorija ne počinje baš od tada, Srbija ima kraljeve od Vlastimirovića, to što srpska istoriografija pokorno sledi pangermanske teorije po kojima je recimo i vikinški vladar jednog celog grada u Irskoj bio kralj (dablinski kralj Sitric), a recimo vladarka Rusa samo kneginja Olga je druga stvar.
именица краљ потиче од личног имена Карла Великог, што значи да је у свести ондашњих Словена, па и Срба, била од самог почетка везана за посебно значајан и издвојен статус неког владара, који се разликује од осталих својих "колега". а шта га то чини толико посебним? па то што његов легитимитет почива на експлицитном благослову Свете Столице, оличеном у крунидбеном чину.
словенска именица за владара је кнез, а не краљ, што значи да су наши преци имали кнезове, а не краљеве. забуни доприноси то што се латинско rex може превести и као поглавица племена и као кнез и као краљ, зависно од контекста.

именица краљ потиче од личног имена Карла Великог, што значи да је у свести ондашњих Словена, па и Срба, била од самог почетка везана за посебно значајан и издвојен статус неког владара, који се разликује од осталих својих "колега". а шта га то чини толико посебним? па то што његов легитимитет почива на експлицитном благослову Свете Столице, оличеном у крунидбеном чину.
словенска именица за владара је кнез, а не краљ, што значи да су наши преци имали кнезове, а не краљеве. забуни доприноси то што се латинско red може превести и као поглавица племена и као кнез и као краљ, зависно од контекста.

Ne. Karla Velikog je rimski biskup krunisao "samo" za "Cara Romeja" ili Rimljana. Karlo Veliki je vec bio Kralj svih franackih zemalja a i u Italiji.
Taj Papin cin oznacava crkveni raskol od rimskog Cara u Carigradu. (Nesabornost, autokefalnost, raskol.)

Takodje, ono sto Karla Velikog cini posebnim je njegova vojna moc, da dodje u Rim, svrgne nekog Papu i postavi svog Papu, da bi ga ovaj nagradio za to nekom titulom nad kojom Papa nema moc, a to je da Papa nema moc da proglasi i krunise bilo koga carem bilo koga, a posebno ne Romeja ili Rimljana kada vec postoji Car u Carigradu. Medjutim, Karlo Veliki ima moc. Nad Italijom.

Dakle papsko krunisanje Karla Velikog carem Rimljana od strane nekog Pape koga je Karlo Veliki postavio nema nikakav drzavni znacaj niti znacaj za status Karla Velikog. Jedini znacaj tog cina je ckrveni raskol.

Poslednja izmena:
словенска именица за владара је кнез, а не краљ, што значи да су наши преци имали кнезове, а не краљеве. забуни доприноси то што се латинско rex може превести и као поглавица племена и као кнез и као краљ, зависно од контекста.

Tako je. A mi bukvalno sa engleskog jezika prevodimo kao kralj pojam petty king, iako to nisu bili pravi kraljevi kao što nije uopšte bio ni npr. naš kralj Jovan Vladimir.

Ne. Karla Velikog je rimski biskup krunisao "samo" za "Cara Romeja" ili Rimljana. Karlo Veliki je vec bio Kralj svih franackih zemalja a i u Italiji.
Taj Papin cin oznacava crkveni raskol od rimskog Cara u Carigradu. (Nesabornost, autokefalnost, raskol.)

Takodje, ono sto Karla Velikog cini posebnim je njegova vojna moc, da dodje u Rim, svrgne nekog Papu i postavi svog Papu, da bi ga ovaj nagradio za to nekom titulom nad kojom Papa nema moc, a to je da Papa nema moc da proglasi i krunise bilo koga carem bilo koga, a posebno ne Romeja ili Rimljana kada vec postoji Car u Carigradu. Medjutim, Karlo Veliki ima moc. Nad Italijom.

Dakle papsko krunisanje Karla Velikog carem Rimljana od strane nekog Pape koga je Karlo Veliki postavio nema nikakav drzavni znacaj niti znacaj za status Karla Velikog. Jedini znacaj tog cina je ckrveni raskol.
управо због тога што су Словени знали да "прави" Цар столује у Цариграду, нису моги Карлов посебан владарски статус да доживе као царски. а био је несумњиво изнад свих осталих владара германских и словенских држава. зато је његово име постало синоним за некаквог "кнеза над кнезовима". тако је настао краљ.

управо због тога што су Словени знали да "прави" Цар столује у Цариграду, нису моги Карлов посебан владарски статус да доживе као царски. а био је несумњиво изнад свих осталих владара германских и словенских држава. зато је његово име постало синоним за некаквог "кнеза над кнезовима". тако је настао краљ.

Moguce, ne znam. Poenta je da crkva nema nikakvu moc da postavi bilo koga za Kralja. Krunisanje je crkveni obred. Ima eklisijasticko znacenje a ne drzavno.
Pitanje je da li krunisanje ima i drustveno znacenje, da neko drustvo kao neka hriscanska grupa, uopste priznaju to krunisanje i drze se toga.
Ono sto ima znacenje je:
1. Ako je Patrijarh ili Papa nekog krunisao, onda je za ocekivati da ce duznosnici te crkve to postovati i biti saborni tom Kralju, ali ne mora da znaci da ce se i drustvo toga drzati, i
2. Ako Kralj kao Karlo Veliki dodje sa Rajne u Rim sa vojskom i svrgne nekog Papu i postavi svog Papu, i onda se vrati na Rajnu i niko u Rimu ili Italiji ne smije zucnuti nego sute i stvari idu dalje, onda je Karlo Veliki i pravno i cinjenicno Kralj u Italiji i svi drustveni subjekti se s tim moraju suociti.

Kralj je Kralj nezavisno od crkvenog krunisanja.

Poslednja izmena:
Znam da nije tema, ali ovde.bih te ukljucio u diskusiju koju smo vodili @АнаиванГорд i ja.

Možda se on seti koja je tema, pa bolje tamo da nastavi.

Jedan forumaš je ovde istakao da se ne zna tačno ime papskog legata u slučaju 1217. godine i kako je to jako neobično. Po njegovoj tvrdnji, znaju se imena u svim drugim situacijama, a znali se čak i potencijalno ime legata koji bi krunisao velikog župana Stefana početkom XIII stoleća. Samo se ovo ne zna.
Вероватно си на ову тему мислио!?
https://forum.krstarica.com/threads/srbija-u-regesti-pape-inocentija-iii.1001291/

Moguce, ne znam. Poenta je da crkva nema nikakvu moc da postavi bilo koga za Kralja. Krunisanje je crkveni obred. Ima elklisijasticko znacenje a ne drzavno.
Pitanje je da li krunisanje ima i drustveno znacenje, da neko drustvo kao neka hriscanska grupa, uopste priznaju to krunisanje i drze se toga.
Ono sto ima znacenje je:
1. Ako je Patrijarh ili Papa nekog krunisao, onda je za ocekivati da ce duznosnici te crkve to postovati i biti saborni tom Kralju, ali ne mora da znaci da ce se i drustvo toga drzati, i
2. Ako Kralj kao Karlo Veliki dodje sa Rajne u Rim sa vojskom i svrgne nekog Papu i postavi svog Papu, i onda se vrati na Rajnu i niko u Rimu ili Italiji ne smije zucnuti nego sute i stvari idu dalje, onda je Karlo Veliki i pravno i cinjenicno Kralj u Italiji i svi drustveni subjekti se s tim moraju suociti.

Preporučujem ti da pročitaš knjigu Privatni život u srednjem veku.

Čoveku strah u kosti ne tera vojska, koja dođe, a i ode. Ne nužno Kruna kao takva, već Strašni sud; ideja da je ona od Boga.

Ekskomunicirani vladari su se suočavali, neretko, sa dosta obiljnim problemima.

Poslednja izmena:
то је тачно. крунисање краљевској власти даје легитимитет, јер се тим чином потврђује чињеница (у коју хришћани верују) да је власт од Бога, а не од човека. и да је због тога краљ, на кога се излила Божија милост, у свом деловању везан божанским законом, јер је Бог врховни владар свега створеног.

то је тачно. крунисање краљевској власти даје легитимитет, јер се тим чином потврђује чињеница (у коју хришћани верују) да је власт од Бога, а не од човека. и да је због тога краљ, на кога се излила Божија милост, у свом деловању везан божанским законом, јер је Бог врховни владар свега створеног.

Pa naravno da je od Boga. Aleksandar Karadjordjevic je postao Car bozjim providjenjem i nadahnucem, I Tito je.
Ja i ti nismo. Cak stavise, posto su crkve osnovali Kraljevi, a u crkvi se radi i o zagrobnom zivotu, vrsi se cin duhovnog pomazanja i krunisanja, u smislu da ne samo na ovom svijetu nego i na onom mi smo saborni sa bozjim pomazanikom i organizaovani i ima red pod Bogom.

Sto se tice korjena rijeci Kralj, mislim da vodi porjeklo od Kira, Kir-el, anticka rijec. Pa i rijec Crkva i Car, od toga istog korjena.

Poslednja izmena:
Pa naravno da je od Boga. Aleksandar Karadjordjevic je postao Car bozjim providjenjem i nadahnucem, I Tito je.
Ja i ti nismo. Cak stavise, posto su crkve osnovali Kraljevi, a u crkvi se radi i o zagrobnom zivotu, vrsi se cin duhovnog pomazanja i krunisanja, u smislu da ne samo na ovom svijetu nego i na onom mi smo saborni sa bozjim pomazanikom i organizaovani i ima red pod Bogom.

Sto se tice korjena rijeci Kralj, mislim da vodi porjeklo od Kira, Kir-el, anticka rijec. Pa i rijec Crkva i Car, od toga istog korjena.
Kир се зове Курош а не Кир.

Hrvatska Bosna

Pjesmo moja, pjevat ću te tamo
Tamo gdje je naša loza počela
Staroj majci kolijevci Hrvata
Gdje se naša povijest krvlju pisala
Istina o Bosni kroz kanjone teče
I mnoge njene tajne kriju stoljeća
Od davnina, na nju svak' juriša
K'o da nije dosta snjegova i kiša
Sa svih strana svijeta dolazile tvrde sile mraka
K'o da narod tamo gine iz meraka
Jučer svetinja, danas raspeta
Bosna ponosna, ranjena
Tamo gdje sunce putuje
Vjetar nosi glas, Bosna zove nas
Tamo gdje sunce putuje
Tu me čekaj ti, stara ljubavi
Kreni preko planina, starom stazom djedova
Bosna će ti reći sve, odakle nam prezime
Gledaj lijepu Lašvansku dolinu
Uvijek su je naša zvona budila
Zlatna polja, našu Posavinu
Grobovi su puni njenih sinova
Sa svih strana svijeta dolazile tvrde sile mraka
K'o da narod tamo gine iz meraka
Bosna ponosna, ranjena
Tamo gdje sunce putuje
Tamo gdje sunce putuje
Dala Bosna Tomislava kralja
Prvog kralja od loze Hrvata
A kraljica dobra bješe Katarina
U narodu zbog nje nosi se crnina
Sred Duvanjskog polja široka i ravna
Pisala se naša povijest slavna
Kada Bosni pogledaš u lice
U suzi joj vidiš drinske mučenice
Čuvali te, Bosno, usamljeni vuci
Slavio ih narod, zvali se hajduci
A Srebrnu Bosnu sačuvaše vjerom
Franjevačka braća i dušom i tijelom
Bosno moja, čija li si sada
Boli li te danas više nego prije
Tko to misli da te ima, da sa tobom vlada
Njega povijest ništa naučila nije
Bosna ponosna, ranjena
Tamo gdje sunce putuje
Tamo gdje sunce putuje
Tamo gdje sunce putuje
Tamo gdje sunce putuje

Muslimanska Bosna

Da te volim, dusa zna
draga moja BiH
ispod behar gradova
huce Bosna i Neretva

Una Drinu doziva
preko vjecnih planina
tu su nasa ognjista
sto put krvlju placena

Bosno i Hercegovino
nasa domovino

Digni se iz pepela
kao sto put do sada
sad s mirisom ljiljana
ljubavi moja

Ispod Save do mora
puno boli, puno sna
svakoj majci srce zna
sevdah se od tuge tka

Zemljo mojih djedova
dok je tvojih sinova
ti ces biti prkosna
slobodna i ponosna
zemljo nasih djedova

Кад је већ загађена тема небитним стварима титила Цезара или Цара западног је остала упражњена.
мир закључен је 812. године у Ахену. Византијски цар прихватио је Карлову титулу "цара Франака". За узврат је Карло признао Византији суверенитет над Венецијом, Истром, Далмацијом (острвима, те Задром, Трогиром, Сплитом, Дубровником и Котором на копну) и јужном Италијом.

Дакле колико се то нама свиђало или не титула Краљ ,Крал како год потиче од Карла Великог. Исто тако Цар ,Цезар или Ћесар од Цезара иако му то није било право име већ Кајсер.

Сад тема је овде правни субјективитет Круне и европског поретка са акцентом на Босну!

Како је изгледала круна ко је дао коме да ли је германска , нордијска или угрофинска су глупости и небитне ствари за ову тему.

Моје питање везано за босанску круну. Обзиром да ме је један форумаш чврсто убеђивао да за Мађаре потом Ауструге краљ Срба седи негде у Будиму или Пешти.
Од времена Вукана Немањића када су Мађари унели титулу рекс Сервије.

Моје питање шта ће Мађарима вратоломија уласка у Босну преко Раме и читаве вратоломије до покушавања уласка преко Србије односно титуле краља Срба ако су били краљеви Срба и имали то у титули још пре 1217.?

Моје питање везано за босанску круну. Обзиром да ме је један форумаш чврсто убеђивао да за Мађаре потом Ауструге краљ Срба седи негде у Будиму или Пешти.
Од времена Вукана Немањића када су Мађари унели титулу рекс Сервије.

Моје питање шта ће Мађарима вратоломија уласка у Босну преко Раме и читаве вратоломије до покушавања уласка преко Србије односно титуле краља Срба ако су били краљеви Срба и имали то у титули још пре 1217.?
Мислим да би за ову тему било лепше чути нешто о овој крилатици?

Muslimanska Bosna

Da te volim, dusa zna
draga moja BiH
ispod behar gradova
huce Bosna i Neretva

Una Drinu doziva
preko vjecnih planina
tu su nasa ognjista
sto put krvlju placena

Bosno i Hercegovino
nasa domovino

Digni se iz pepela
kao sto put do sada
sad s mirisom ljiljana
ljubavi moja

Ispod Save do mora
puno boli, puno sna
svakoj majci srce zna
sevdah se od tuge tka

Zemljo mojih djedova
dok je tvojih sinova
ti ces biti prkosna
slobodna i ponosna
zemljo nasih djedova
ko su to djedovi...ko je napisao ovu pesmu i koga ona predstavlja

Preporučujem ti da pročitaš knjigu Privatni život u srednjem veku.

Čoveku strah u kosti ne tera vojska, koja dođe, a i ode. Ne nužno Kruna kao takva, već Strašni sud; ideja da je ona od Boga.

Ekskomunicirani vladari su se suočavali, neretko, sa dosta obiljnim problemima.
Зар ти се не чини да је у Србији било мало другачије ?

Back