Pravni fakultet u Novom Sadu

Ćaoste :) imam par pitanja na koje ne znam odg...:/ molim vas pomozite mi ako možete..
1. Kako se kod Rimljana nazivala ,,državna zemlja''?
2.Kako se zvao vođa ruskih dobrovoljaca koji su učestvovali u srpsko-turskom ratu 1876?
3.Kako su se zvali predsednici srpske i bugarske vlade u vreme sklapanja srpskog-bugarskog saveza marta 1912?

1.ager publicus
2.cernjajev
trece ni ja ne znam jel znas ti odgovore na ova pitanja?
1.najstariji muslimanski spomenik?
2.kako se zove simbolican ceremonijal uvodjennja u zvanje?
3.kako su se zvali predsednici srpske i bugarske vlade kada se sklopio srpsko-bugarski mir u martu 1912?
i ustav
1. kada se prinuda smatra legitimnom?

Molim vas pomozite!
1. Kada se prinuda smatra legitimnom?
2. Ako kažemo da se zakon primenjuje na sve građane, o kojoj karakteristici zakona govorimo?
3. Koji organ vlasti vrši ustavnost zakona u SAD?
4. Kako se naziva termin kojim se označava pravo pojedinca, grupe ili države da izdavanjem glasa onemoguće donošenje neke odluke?
5. Koji termin se koristi za označavanje opšte saglasnosti o nekom pitanju bez formalnog izjašnjavanja putem glasanja?
6. Koji termin se koristi za označavanje stanovišta prema kome vera i religija ne bi trebalo da utiču na svetovne poslove države?
7. Koji termin se koristi za označavanje nadzora nad svakom vrstom informacija, uz pravo zabrane svega onog ko vlast ne želi da objavljuje?
Unapred zahvalna!

1.Kada je opravdana i nuzna.
2.Pravednost(nisam siguran za ovaj odgovor).
3.Vrhovni sud.
4.Veto.
5.Koncenzus.
6.Sekularizam.
7.Cenzura.

Mislim da je 2.Opštost zakona (zakon je opšti pravni akt i primenjije se na sve građane)
Da li neko može da mi kaže šta e odgovorio na pitanje Koje godine je izbio Spartakov ustanak? 74. ili 73. pne?
I šta će te na kraju napisati,ako bude to pitanje:Koji oblik države je suprotan monarhiji?

cao,da li mozete da mi pomognete i da mi odgovorite na par pitanja..
1.U predmodernim drzavama podanik je u odnosu na vlast imao...
2.Ako kazemo da se zakon primenjuje na sve gradjane,o kojoj karakteristici zakona govorimo?
3.Ogranicenju koje dve vlasti je Monteskje najvise obratio paznju?
4.Na koji nacin su levicari definisali pojam demokratije?
5.Kakvu simboliku predstavlja mac koji u ruci drzi Boginja pravde?
6.Navedite dva medjunarodna pakta koja su usvojena u okviru Ujedinjenih nacija 1966.god. a koja se odnose na prava prve i druge generacije.
7.Koje pravne propise mogu donositi organi uprave?
8.Koji termin se koristi za oznacavanje organizovane i novcem snabdevene grupe koja utice na politicke procese?
hvalaaa puno unapred :))

1.U predmodernim drzavama podanik je u odnosu na vlast imao...?
2.Ako kazemo da se zakon primenjuje na sve gradjane o kojoj karakteristici zakona govorimo?
3.Ogranicenju koje dve vlasti je Monteskje najvise obratio paznju?
4.Na koji nacin su levicari definisali pojamdemokratije?
5.Kakvu simboliku predstavlja mac koji u ruci drzi Boginja pravde?
6.Navedite dva medjunarodna pakta koja su usvojena u okviru Ujedinjenih nacija 1966.god. a koja se odnose na prava prve i druge generacije?
7.Koje pravne propise mogu donositi organi uprave?
8.Koji termin se koristi za oznacavanje organizovane i novcem snabdevene grupe koja utice na politicke procese?
hvala puno unapred :))

1.Samo duznosti.
2.Pravednost(nisam bas siguran za ovaj odgovor).
3.Zakonodavna i izvrsna.
4.Sistem vladavine koji laska i manipulise masom.
5.Spremnost na izvrsenje presude pa makar i na silu od strane legitimne vlasti.
6.Medjunarodni pakt o politickim i gradjanskim pravima(PGP) i Medjunarodni pakt o ekonomskim,socijalnim i kulturnim pravima(PESK).
7.Pravilnike i naredbe.
8.Lobi ili interesna grupa.

Back