Pravni fakultet u Novom Sadu

Koji oblik države je suprotan monarhiji? Republika
Koji oblik države je suprotan aristokratiji? Demokratija (za ovo nisam ni ja bas sigurna)

Autor hornike Osvajanje Carigrada? Da li je to Zofroa de Vilarduen ili Rober od Klarija??
i drzave koje su prelazile iz apsolutne u ogranicenu monahiju cinile su to pomocu koje vrste ustava?

Poslednja izmena:
Ništa

Mene zanima da li neko zna:

Koji oblik države je suprotan monarhiji?
Koji oblik države je suprotan aristokratiji?

Nisam sigurna koji je odgovor pa ako neko može neka odgovori :)

Vladavina jednoga
Monarhija, dobra < kontra > Tiranija, loša
Vladavina manjine
Aristokratija, dobra < kontra > Oligarhija, loša

Monarhija je vladavina jednoga (grčki μόνος - jedan i άρχειν - vladanje), on je prvi državnik i prvi predstavnik države. Vlada sam ili zajedno sa drugima, ali zadnju odluku donosi on, i njegova težnja je dobrobit svijuh koji pripadaju njegovoj vladavini. Pri tome i monarh je dužan da poštuje red i zakon, tj. ne može da donosi odluke po svojoj ličnoj volji i protivno zakonima.
< kontra >
Tiranija je vladavina jednoga (grčki τυραννίς), gde ali vladar, po Platonu, Aristotelu i Polibiju, suprotno monarhu ne poštuje red i zakon, tj. donosi odluke po svojoj ličnoj volji i u svako doba može da se predomisli i promeni odluke. Vlada apsolutno i nikome nije dužan odgovornosti.

Aristokratija je vladavina manjine sastavljene od onih najbolje kvalivikovanih za upravljanje. Pojam aristokratija je značio u antičkoj Grčkoj sistem vladanja kao vladavinu najboljih. Po Aristotelu oni su trebali da budu najbolji po vrlinama i sposobnostima.
< kontra >
Oligarhija je vrsta vlasti u kojoj većina političke moći jeste u rukama malog dela populacije, ali koje je normalno najmoćnije bilo po svom bogatstvu, vojnoj sili, strahovladi ili političkom uticaju. Po Platonu koji je prvi definisao sistem oligarhije, oligarija je vladavina bogatih koji se zalagaju jedino za svoje interese.

Ovo sam našla na netu, al' opet ne znam koliko je to pouzdano. :confused:

Vladavina jednoga
Monarhija, dobra < kontra > Tiranija, loša
Vladavina manjine
Aristokratija, dobra < kontra > Oligarhija, loša

Monarhija je vladavina jednoga (grčki μόνος - jedan i άρχειν - vladanje), on je prvi državnik i prvi predstavnik države. Vlada sam ili zajedno sa drugima, ali zadnju odluku donosi on, i njegova težnja je dobrobit svijuh koji pripadaju njegovoj vladavini. Pri tome i monarh je dužan da poštuje red i zakon, tj. ne može da donosi odluke po svojoj ličnoj volji i protivno zakonima.
< kontra >
Tiranija je vladavina jednoga (grčki τυραννίς), gde ali vladar, po Platonu, Aristotelu i Polibiju, suprotno monarhu ne poštuje red i zakon, tj. donosi odluke po svojoj ličnoj volji i u svako doba može da se predomisli i promeni odluke. Vlada apsolutno i nikome nije dužan odgovornosti.

Aristokratija je vladavina manjine sastavljene od onih najbolje kvalivikovanih za upravljanje. Pojam aristokratija je značio u antičkoj Grčkoj sistem vladanja kao vladavinu najboljih. Po Aristotelu oni su trebali da budu najbolji po vrlinama i sposobnostima.
< kontra >
Oligarhija je vrsta vlasti u kojoj većina političke moći jeste u rukama malog dela populacije, ali koje je normalno najmoćnije bilo po svom bogatstvu, vojnoj sili, strahovladi ili političkom uticaju. Po Platonu koji je prvi definisao sistem oligarhije, oligarija je vladavina bogatih koji se zalagaju jedino za svoje interese.

Ovo sam našla na netu, al' opet ne znam koliko je to pouzdano. :confused:

E baš zbog toga se dvoumim. U knjizi nigde ne piše precizno šta je šta. Ali je veoma moguće da je tako jer ovo piše:
Ako jedan dobro vlada polisom, to je monarhija. Antipod je loš oblik demokratije - tiranija. Kada nekoliko upravljača vodi računa o pravdi i opštoj koristi to je aristokratija a ako nastoje da polis opljačkaju to je oligarhija.
To je kod antičkog shvatanja demokratije.

Međutim, treba pogledati i ovo.

A monarchy is the opposite of a republic, the latter being government without king or queen.

Грчки филозофи, Платон и Аристотел, под аристократијом су подразумевали систем „владавине најбољих“, морално и интелектуално супериорнијих који, претпоставља се, владају у интересу становништва. Ова врста владавине се разликује од монархије или тираније, олигархије и тимократије, као и од многих врста демократије.

Što bi značilo da je suprotna monarhiji republika, a aristokratiji demokratija. Ali mi to i dalje nije precizan odgovor :/

Poslednja izmena:
Isti slučaj i kod mene. :D
Mene je sad ozbiljno uhvatila trema pred prijemni, ne znam kako je ostalima.
Nisam se baš puno spremala, al' nadam se da će biti dovoljno da me prime na samofinansiranje. :/

I mene je opasno uhvatila trema, a svi kažu da nije ništa strašno. Verovatno i nije, ali me to neće smiriti, dok ne prođem sve :D Ma hoće, koliko nosiš bodova iz škole?

@ Jelena220510
Vlast pripada narodu, jer je u pitanju narodna suverenost :)

Postovanje! :) Moze li neko da mi odgovori na sledeca pitanja !?
36. Kako se zvao kralj Numidije, neprijatelj Rima ?
47. Kako se naziva simbolicni ceremonijal uvodjenja u zvanje ?
48. Sa koliko se godina, u Srednjem veku, sticala legitimna zrelost za brak za devojcice i decake ?
63. U kom vjeku je po prvi put u Francuskoj sazvana skupstina staleza ?
68. Kako se zvao Novgorodski knez, koji se u XIII veku uspesno borio sa Tatarima ?
81. Kako se zove glavno Kopernikovo delo ?
114. Koje godine je donet cetvrti ustav u Francuskoj?

U naprijed hvala! :)

Ma hoćeš :) Samo da se sve ovo završi, nervira me to iščekivanje, hoću da mi raspust počne već jednom, jer kad krenemo jadni mi :D

E baš to, trebaće dobro zagrijati stolicu kad faks počne, zato ovo leto treba biti maksimalno iskorišteno. :D
Ja ne znam kako ću izdržati ona tri dana do objavljivanja konačne rang liste. Najbolje bi bilo kad bih mogla nekako prespavati do tad. :D

E baš to, trebaće dobro zagrijati stolicu kad faks počne, zato ovo leto treba biti maksimalno iskorišteno. :D
Ja ne znam kako ću izdržati ona tri dana do objavljivanja konačne rang liste. Najbolje bi bilo kad bih mogla nekako prespavati do tad. :D

Joj, to će mi biti gore nego ovo sada :D Da, treba iskoristiti, samo da ovo prođe. A posle ćemo da kukamo kako je prijemni bio smejurija naspram ovog što nas čeka :D

Postovanje! :) Moze li neko da mi odgovori na sledeca pitanja !?
36. Kako se zvao kralj Numidije, neprijatelj Rima ?
47. Kako se naziva simbolicni ceremonijal uvodjenja u zvanje ?
48. Sa koliko se godina, u Srednjem veku, sticala legitimna zrelost za brak za devojcice i decake ?
63. U kom vjeku je po prvi put u Francuskoj sazvana skupstina staleza ?
68. Kako se zvao Novgorodski knez, koji se u XIII veku uspesno borio sa Tatarima ?
81. Kako se zove glavno Kopernikovo delo ?
114. Koje godine je donet cetvrti ustav u Francuskoj?

U naprijed hvala! :)

36. Jugurta
47. Investura
48. Devojčice - 12, a dečaci - 14
63. U XIV veku (1302.)
68. Aleksandar Jaroslavič Nevski
81. ,,O kruženju nebeskih tela'' (De revolutionibus orbium coelestium)
114. 1799. (Za ovo nisam sigurna :/ )

Proveri ti to još jednom. :D

Ako kazemo da se zakon primenjuje na sve gradjane, o kojoj karakteristici zakona govorimo?
Drzave koje su prelazile iz apsolutne u ogranicenu monarhiju cinile su to uz pomoc odgovarajuce vrste ustava. O kojoj vrsti ustava je rec?
I koji je najstariji muslimanski spomenik u Jerusalimu?

Poslednja izmena:

Back