Pravni fakultet u Novom Sadu

Znam, i ja sam je kupila,samo sto ni ja nemam odgovore:),pokusala sam da stupim sa nekima u kontakt,ali mi niko ne odgovara.Nisam sigurna,ali mislim da treba da izadje nova,jer i na drugim fakultetima gde se radi iz zbirke prijemni jos uvek nije izasla,a i ne izlazi nista ni kada ce biti prijemni, nista...

Hvala jos jednom! :)

Moze li jos malo pomoci?

75. Navedite jednu od vizantijskih "carskih titula"koje je car Dusan dodeljivao svojoj vlasteli!
90. Kako se drugacije naziva Unijatska crkva?
93. Kako se zvao vodja kozackog ustanka u Ukrajini u XVII veku?
107. Navedite bar dva manastira sagradjena na Fruskoj Gori!

62. Kako se zvao opat manastira Sen Deni, tvorac plana jacanja kraljevske vlasti u XII veku? Size?
69. U kom gradu je osnovan prvi univerzitet u slovenskom svetu? U Pragu?
70. Kako se zvao otac Stefana Nemanje? Zavida?
73. Gde je odrzan sabor na kome je Milutin 1282. dobio kraljevsku krunu? Sabor u Dezevi?
88. Na koja dva ogranka je podeljena kuca Habzburga u XVI veku? Austrijski i spanski?
89. Kako su se zvali prethodnici Martina Lutera? Jan Hus i Dzon Viklif?
94. Koje godine su Turci osvojili Banat? 1551?
101. Kako se zvao najslavniji graditelj u Osmanskom carstvu? Mimar Sinan?
108. Ko je stampao prvi srpski casopis "Slaveno-serbski magazin"? Zaharije Stefanovic Orfelin?

Pomagajte, ljudi dobre volje, da upisem fax kad mu vreme nije :DD

Poslednja izmena:
@ Sims42

Bez imalo namere da te osporavam, ali ja nalazim samo podatke o tome da je Size bio opat manastira Sen Deni i da je prvi univerzitet medju Slovenima onaj u Pragu. Opet, mozda sam u krivu, posebno sto nisam uspela da kupim ni odgovarajucu literaturu, cisto razmisljam naglas :) Takodje sam htela da te pitam i da li je Berlinski kongres bio taj koji je priznao nezavisnost Srbije, kao i koliko je ljudi stradalo u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata...? Ja na netu nalazim cifru od 1.100.000, ali opet, ovakva pitanja i ono tipa da se navedu dva manastira sagradjena na Fruskoj Gori su vrlo nezahvalna :(

I ja sam bila nesigurna u svoje odgovore pa sam ih prosle sedmice odnijela profesoru istorije da ih pregleda. Kada je pregledao vidjela sam da je ostavio odgovore ( Petar Abelar i univerzitet u Beogradu), on najbolje zna :) 127. Berlinski kongres i 140. Preko 1 200 000 :D

Ćao svima :)
Nisam siguran oko odgovora na sledeća pitanja, pa ako bi neko mogao da pomogne :
19. Kako se zvalo brdo u Atini, posvećeno bogu Aresu? Areopag ili Areopagos (ili možda nekako treće)?
28. Kako se prema tradiciji nazivao poslednji, sedmi, rimski kralj? Negde sam našao Tarkvinije Oholi, negde superhus, ovo poslednje mi više zvuči kao titula, mada je i pitanje malo čudno postavljeno.
59. Kako se naziva najstariji muslimanski spomenik koji se danas nalazi u Jerusalimu? Da nije Kupola na steni?
61. Kako se zvao vizantijski car koji je uspeo da povrati 1261. romejsku vlast nad prestonicom? Negde sam našao Alexios Strategopoluos, a negde Jovan VII Paleolog.

Kada sam tražio ko je bio taj opat manastira Sen Deni, koji je stvorio plan jačanja kraljeve vlasti u XII veku, našao sam u knjizi za istoriju iz druge godine Sižer, a ovde sam video Petar Abelar, pa me je to zbunilo. Video sam na Scribdu u Istoriji za drugu godinu ( lenj sam da sada tražim knjigu :D ) rečenicu : Tvorac jačanja kraljeve vlasti u 12 veku bio je Sižer, opat manastira Sen Deni kraj Pariza. Petra Abelara sam tražio na Vikipediji, i video sam da je on bio u tom manastiru, ali ne piše da je on napisao nešto vezano za kraljevu vlast. Čak ne verujem da bi prihvatili takav dokument od njega, jer su ga iz manastira najurili :)

Cao svima:)
Ni ja nisam sigurna za neka pitanja pa ako bi neko mogao da mi pomogne...
8.Sta znaci ime Ehnaton?Onaj koji je zadovoljio Atona?
29.Kako su se zvali rimski cinovnici, zaduzeni za odrzavanje reda i mira u gradu?
35.Kako se zvao pergamski vladar, koji je svoje kraljevstvo zavestao Rimu?Emilij Paul?
50.Kako se zvao vladar, osnivac Svetog Rimskog carstva Nemackog naroda?Oton I Veliki?
56.Koje godine su Cirilo i Metodije krenuli u Moravsku?863.god.?
65.Kako se zvao lionski trgovac koji se odrekao imovine i lutao kao prosjak, propovedajuci povratak Bibliji?Franja Asiski?
104.Kada je vodjen Rat za spansko nasledje?
146.Gde je vodjena najveca tenkovska bitka u Drugom svetskom ratu?
148.Kada je potpisana kapitulacija jugoslovenske vojske u Drugom svetskom ratu?

Hvala puno unapred!:)

I ja sam pronasla u knjizi za drugu godinu da je opat manastira Sen Deni bio Sizer i da je prvi univerzitet u slovenskom svetu osnovan u Pragu.:)

Back