Pravni fakultet u Novom Sadu

Pozdrav kolegama. Zna li neko da mi odgovori oko sledeceg:
Kakav polozaj imaju studenti po bolonji (upisan 2007.) kada upisu cetvru godinu studija? Tacnije, dali imaju nekakve uslove u vezi bodova ili slicno koje moraju da ostvare u toku godine ili naprosto imaju neograniceno vreme da daju sve zaostale ispite, kada odslusaju cetvrtu, bez dodatnih uslova? Takodje dali se nesto placa i koliko (osim prijave ispita), mislio sam da se placa apsolventski staz ali sam posle cuo da po bolonji se ne postaje apsolvent posle odslusane cetvrte godine? Hvala na svakom odgovoru!

1) Ide po Bolonji (zvanicno).
2) Moze advokatura posle SUP-a ali mora prvo da se zavrsi peta godina - masterat (mada mislim da ovo mora i na opstem smeru) i da se odradi pripravnicki staz 2 godine. Onda mora da se polaze pravosudni ispit. Posle toga moze da se radi na svim poslovima u pravosudju, ukljucujuci i advokaturu.

Ljudi planiram da upisem pravni ali na sajtu nema nista sto bi me zanimalo.:dontunderstand:Bilo bi super kad bi neko mogao da mi kaze da li postoje pripreme za prijemni na faksu, kad se polaze prijemni, koliko mi bodova otprilike treba da bih upisao, jel postoje zbirke iz istorije i kad izlaze nove zbirke??? Unapred hvala!

Ne postoji priprema za prijemni na fakultetu, imash da kupish pitanja i ja mislim i knjige iz kojih trazhish odgovore, ili ako hocjesh jednostavnije daj pitanja profesoru istorije i srpskog ako su voljni da ti urade. Pa proshle godine su upisali svi, koji su ostvarili potreban broj bodova sa prijemnog, jer se prijavilo manje nego shto je granica. Potreban broj bodova sa svakog testa je bio 7 ja mislim :confused:

Ne trebaju ti nikakve pripreme. Kupi pitanja (mislim da ima na skriptarnici fakulteta) a imas verovatno i sa odgovorima u nekoj od kopirnica (ima jedna u pored tehnoloskog fakulteta a druga je u fruskogorskoj ulici). Ako ne nadjes sa odgovorima onda daj nekom da ti popuni ili popuni sam i nauci sve napamet. Imas par stotina pitanja ukupno (srpski i istorija) i veruj mi ako mislis da ucis pravo onda ce ti ucenje ovih pitanja tj. odgovora biti usputna stvar! Znaci naucis to i na prijemnom ce biti isto to. Uradis prijemni dobro i ne brini za upis.

1) Ide po Bolonji (zvanicno).
2) Moze advokatura posle SUP-a ali mora prvo da se zavrsi peta godina - masterat (mada mislim da ovo mora i na opstem smeru) i da se odradi pripravnicki staz 2 godine. Onda mora da se polaze pravosudni ispit. Posle toga moze da se radi na svim poslovima u pravosudju, ukljucujuci i advokaturu.

Da li mislis ili znas?:) Ja sam cula da na opstem posle 4.god. npr.ako hoces za advokata,polazes pravosudni i onda ides na staziranje.Ako ides na master onda ti je tu ukljucen pravosudni tako da ga ne moras polagati.Ja sam tako cula,ispravi me ako gresim...:)

Da li mislis ili znas?:) Ja sam cula da na opstem posle 4.god. npr.ako hoces za advokata,polazes pravosudni i onda ides na staziranje.Ako ides na master onda ti je tu ukljucen pravosudni tako da ga ne moras polagati.Ja sam tako cula,ispravi me ako gresim...:)

Ne smem da tvrdim 100% ali....99% mora peta godina tj. masterat i na opstem i na SUP-u a posle toga pripravnicki staz pa pravosudni ispit na kraju, tim redosledom (naravno ovo samo ako hoces u pravosudje/advokaturu, za policiju ti ne treba).
Po starom programu nije morala peta godina ali je opet morao pripravnicki staz pre pravosudnog. Jedan drug koji je zavrsio predprosle godine po starom programu (4 godine) upisao je masterat iako nije morao, ali u medjuvremenu odradjuje i pripravnicki kod advokata i morace da polaze pravosudni ispit nakon isteka pripravnickog staza (2 godine).

Pozdrav svim studentima pravnog fakulteta...
Imam par pitanja,pa ako bi imao neko voljan da mi odgovori.
Zanima me koliko bodova moram imati na prijemnom i iz srednje skole da bi bio na budzetu(ja sam inace odlican srednjoskolac),i planiram da upisem SUP smer.
Hteo bih da pitam jos,u vezi ovih skripti recimo kakva su pitanja iz istorije,neki primer nesto,eto mozda su pitanja pravnog karaktera.
Ili ako ima neko ko bi mogao da skenira te skripte ako ima,bio bih zahvalan.

ilija1992, treba da imaš ukupno preko 85 bodova da bi 99% bio na budžetu (zavisi kako se potrefi generacija, ali uglavnom- taj prag se svake godine podiže zbog jače konkurencije). To ti je ugrubo ovako: prosek 32boda (4.00 u svakoj godini) + srpski 27 (od 30) + istorija 26 (od 30)...
pitanja za pripremu prijemnog nabavi od nekoga ko je prošle godine polagao- obično pitanja na prijemnom i budu iz tih koje daju za pripremanje...

Back