Vladavina jednoga
Monarhija, dobra < kontra > Tiranija, loša
Vladavina manjine
Aristokratija, dobra < kontra > Oligarhija, loša
Monarhija je vladavina jednoga (grčki μόνος - jedan i άρχειν - vladanje), on je prvi državnik i prvi predstavnik države. Vlada sam ili zajedno sa drugima, ali zadnju odluku donosi on, i njegova težnja je dobrobit svijuh koji pripadaju njegovoj vladavini. Pri tome i monarh je dužan da poštuje red i zakon, tj. ne može da donosi odluke po svojoj ličnoj volji i protivno zakonima.
< kontra >
Tiranija je vladavina jednoga (grčki τυραννίς), gde ali vladar, po Platonu, Aristotelu i Polibiju, suprotno monarhu ne poštuje red i zakon, tj. donosi odluke po svojoj ličnoj volji i u svako doba može da se predomisli i promeni odluke. Vlada apsolutno i nikome nije dužan odgovornosti.
Aristokratija je vladavina manjine sastavljene od onih najbolje kvalivikovanih za upravljanje. Pojam aristokratija je značio u antičkoj Grčkoj sistem vladanja kao vladavinu najboljih. Po Aristotelu oni su trebali da budu najbolji po vrlinama i sposobnostima.
< kontra >
Oligarhija je vrsta vlasti u kojoj većina političke moći jeste u rukama malog dela populacije, ali koje je normalno najmoćnije bilo po svom bogatstvu, vojnoj sili, strahovladi ili političkom uticaju. Po Platonu koji je prvi definisao sistem oligarhije, oligarija je vladavina bogatih koji se zalagaju jedino za svoje interese.
Ovo sam našla na netu, al' opet ne znam koliko je to pouzdano.