PRAVILNA ISHRANA

Ја волим да уживам у храни! :zjede:

Која је поента у томе да нам главна преокупација у животу буде да живимо што дуже, ако нам живот није испуњен уживањима? z;)

Napisah vec negde da nije poenta u sto duzem zivotu, nego kako se osecas na dnevnoj bazi, koliko imas energije, kako si raspolozen. Ako skrkas dnevno gomilu fabrickog ili domaceg secera, tesko da ce nekom biti dobro. Ako se prezderes prezacinjene hrane, ne da neces moci da dises, nego ni galon vode ti nece biti dosta.
Zdravih namirnica ima prilicno i u njima se sasvim lepo uziva. Culo ukusa se prilagodjava onom sto jedemo. Ista kao sa cigaretama, tek kad covek duze ne pusi, onda shvati koliko su mu cula otupela na odvratan ukus koji duvan ostavlja u ustima. Tako je i sa prezacinjenom i premasnom hranom.

Napisah vec negde da nije poenta u sto duzem zivotu, nego kako se osecas na dnevnoj bazi, koliko imas energije, kako si raspolozen. Ako skrkas dnevno gomilu fabrickog ili domaceg secera, tesko da ce nekom biti dobro. Ako se prezderes prezacinjene hrane, ne da neces moci da dises, nego ni galon vode ti nece biti dosta.
Zdravih namirnica ima prilicno i u njima se sasvim lepo uziva. Culo ukusa se prilagodjava onom sto jedemo. Ista kao sa cigaretama, tek kad covek duze ne pusi, onda shvati koliko su mu cula otupela na odvratan ukus koji duvan ostavlja u ustima. Tako je i sa prezacinjenom i premasnom hranom.

Хмм...
Па сад - испада да човек који воли укусну храну и ужива у њој обавезно мора да се преждерава презачињеном и премасном храном и фабричким шећером....z:(

Ја сам причала о ономе што је рекао Борис - да храна не треба да буде много укусна и да храњење треба да има искључиво практичну сврху, а не да буде и уживање...

И говорим о себи. ЈА не бих могла да функционишем нити да се добро осећам на дневној бази ако бих морала да једем безукусну храну или ако бих увек била помало гладна...z:(

Jednom sam gledala emisiju o ishrani i, između ostalog, bio je neki lik koji je odlučio da produži život zdravom ishranom i fiz. vežbanjem. Ne znam tačno šta je jeo, čini mi se da nije bilo ništa posebno privlačno, ali sećam se da je rekao da je fora i u tome da nikad ne jede sit - čovek je stalno bio gladnjikav. I, kao, tako će da produži život za godinu - dve. Da meni neko to ponudi, rekla bih mu da me odmah upuca.

pa da al ne 2god mladosti nego starosti,tako da...

Boris nikako nije mislio da treba da se jede bezukusno, a ni bljutavo. Ako si citala sta je pisao, sve namirnice koje zagovara nikako nisu bezukusne, od voca pa do kozjeg mleka. Tako da nemam pojma odakle si izvukla takav zakljucak. Postoji skoro precizna razlika izmedju ukusa nezdravih namirnica i zdravih u intezitetu. Ako pojedes vocku, nije isto kao kad pojedes milku. Posle milke ce ti se jesti jos milke.

Pa izvrsi eksperiment kod kuce, uzmi vocku, pa uzmi cokoladu ili bilo koje industrijsko djubre.
Probala i jedno i drugo. Pomalo mi je teško da poredim intenzitet, jer nekad nabasam na bezukusne voćke. Posle voća sam nakon pola sata gladna, posle milke nakon sat. Nakon milke mi se ne jede još milke. Hajde sad ti reci šta si imala na umu. :)

Boris nikako nije mislio da treba da se jede bezukusno, a ni bljutavo. Ako si citala sta je pisao, sve namirnice koje zagovara nikako nisu bezukusne, od voca pa do kozjeg mleka. Tako da nemam pojma odakle si izvukla takav zakljucak. Postoji skoro precizna razlika izmedju ukusa nezdravih namirnica i zdravih u intezitetu. Ako pojedes vocku, nije isto kao kad pojedes milku. Posle milke ce ti se jesti jos milke

Pa.. ako mene pitas... hrana ne treba da bude previse ukusna. Jer kad je previse ukusna , (slano, slatko, kiselo, masno) naklonjeni smo da pojedemo vise. Poenta hrane je da napunis organizam nutricijama, da bi mogao funkcionisati normalno, a ne da je gledas kao vid zabave dok je mljackas u ustima :)

Дивља, нисам извлачила никакве закључке. Човек је то лепо српски написао. z;)

П.С.
Лимун има интензиван укус, рен такође, бадем исто... Спадају ли они у нездраве намирнице?

Poslednja izmena:
Previse ukusna i ukusna nije isto. Sve je lepo napisano. I ovaj deo sa zabavom.

А да ли ти укусност хране поистовећујеш са интензитетом укуса?

Онда би лимун и рен били најукуснија храна, а лубеница најмање укусна?

Или је он ипак причао о томе да храна не треба да НАМА буде превише укусна, у смислу ''да нам се превише допадне'' (да не буде по нашем укусу) јер бисмо, како сам каже, тада пожелели још?z;)

Poslednja izmena:
А да ли ти укусност хране поистовећујеш са интензитетом укуса?

Онда би лимун и рен били најукуснија храна, а лубеница најмање укусна?

Или је он ипак причао о томе да храна не треба да НАМА буде превише укусна, у смислу ''да нам се превише допадне'' (да не буде по нашем укусу) јер бисмо, како сам каже, тада пожелели још?z;)

Hellen, ovde se vodi duza rasprava o pravilnoj ishrani i zdravim namirnicama. Ne znam da li si opet upala ko grom iz vedra neba ili se kao u svakoj raspravi kacis za reci ko da pravis recnik pojmova i gubis iz vida celokupni kontekst, covek koji se hrani kao Boris jede ukusnu hranu.
Previse ukusne su namirnice preradjene, prezacinjene, presoljene i slicno.
Pitaj borisa, je l' uziva dok jede voce ili salatu od tune...:lol:

Ne razumem, kakva je razlika u intenzitetu ukusa između zdravih i nezdravih namirnica?

A, sve je stvar ukusa.. i to sto se Boris pogresno odrazio. :D Valjda je mislio na kaloricnu, zacinjenu, aromaticnu hranu. Sta sad tupite kad znate sta se u dijetalnom svetu podrazumeva pod 'neukusnom' hranom, ali da je onako bas los opis - jeste. Cisto radi sabotaze svih koji su na dijeti ili streme ka zdravoj ishrani. Koliko je to obeshrabrujuce u startu. Zdravo je, ali ukusno isto kao da pases travu. A nije ni istina.

Back