PRAVILNA ISHRANA

...procitala sam negde da je razlika izmedju pasterizovanog i sirovog mleka u tome sto se sirovo brzo ukiseli pa mora da se baci a pasterizovano se takodje ukvari samo se ne ukiseli...nekad su ljudi pili samo sirovo mleko... pasterizovano mleko je izmenjeno i liseno svega sto u njemu vredi...mleko i mlecne proizvode je najbolje jesti u sirovom stanju....jedan engleski lekar je jednu grupu stenadi i macica hranio samo pasterizovanim mlekom i svi su uginuli, stenci i macici koje je hranio sirovim mlekom bili su zdravi i odlicno napredovali...takodje 9 od 10 teladi hranjenih pasterizovanim mlekom je uginulo... inace dodavanje kalcijuma u ishrani ne stiti od osteoporoze dok postoje faktori koji uticu na njegovo gubljenje iz kostiju - te kalcijumske dodatke pa bili oni i mleko zaboravite - kalcijum koji odlazi iz kostiju ne eliminise se iz organizma, dospeva u krvotok i talozi se u krvnim sudovima (u kombinaciji sa masnocama i holesterolom izaziva zakrecenje), kozi(bore), ocima (katarakta),zglobovima (artritis),i unutrasnjim organima(kamen u bubregu)

p.s. volim mleko pa kakvo god :)
Vise o informaciji mleka imas u knjizi THE MILK BOOK.
link mozes videti ovde:
http://www.amazon.com/Milk-Book-Science-Destroying-Natures/dp/1885236042
Ako si bas ozbiljna u vezi informacija :mrgreen:

O knjizi govore dosta informacija o mleku. Postoji jedna prica jos PRVI put kad je kuvano mleko bilo prezentovano u jednom gradu. Ljudi su GODINAMA pili sirovo mleko, medjutim zbog profita ljudi su hteli da nametnu kuvano mleko (i uspelo im je). Kuvano mleko moze DANIMA da stoji na policama, dok sirovo mleko veoma brzo pokvari.

I u knjizi pise da je vise preporucljivo kozje mleko. Jer je kozje mleko PRIBLIZNIJE ljudskom mleko nego kravlje.
Ja imam takvu srecu da mi komsija prekoputa drzi koze, takodje pravi sir od sirovog kozjeg mleka :mrgreen: pa mi je uvek dostupno!
I po meni, mnoooogo lepse mi je kozje mleko od kravljeg, prosto obozavam kozje sirovo mleko :mrgreen:

...tri generacije macaka su tako hranili... od onih koje su prezivele do trece generacije a jele iskljucivo industrijsku hranu sve bile neplodne... ne secam se tacno sta je bila svrha eksperimenta, mislim da je imao neke veze sa ovim pahuljicama... jeste da su zgodne jer stede vreme ali bolje ih je izbegavati...kao stavili pacovima pahuljice u kavez a oni pojeli kutiju a pahuljice ostavili :)

...p.s. i pahuljice volim da jedem, posebno one sa ukusom jabuke i cimeta, ali od kad sam ovo procitala smanjila sam dozivljaj

Ljudi su GODINAMA pili sirovo mleko, medjutim zbog profita ljudi su hteli da nametnu kuvano mleko (i uspelo im je).

... qvity je u pravu kad kaze da je bolje jesti sirovu hranu od kuvane ili industrijske ali kako se stvari odvijaju uskoro cemo sirovu hranu moci da vidimo samo na slikama... za sad prolazimo kao one macke u drugoj generaciji koje su umirale od raznoraznih bolesti a ako nas osude samo na industrijsku hranu zavrsicemo kao macke trece generacije... i film su o tome snimili

...tri generacije macaka su tako hranili... od onih koje su prezivele do trece generacije a jele iskljucivo industrijsku hranu sve bile neplodne... ne secam se tacno sta je bila svrha eksperimenta, mislim da je imao neke veze sa ovim pahuljicama... jeste da su zgodne jer stede vreme ali bolje ih je izbegavati...kao stavili pacovima pahuljice u kavez a oni pojeli kutiju a pahuljice ostavili :)

...p.s. i pahuljice volim da jedem, posebno one sa ukusom jabuke i cimeta, ali od kad sam ovo procitala smanjila sam dozivljaj

Svrha eksperimenta je da vide koja je hrana najbolja za zivotinje. Da se uporedi peceno, industrijsko i sirovo.

Andreavk:
... qvity je u pravu kad kaze da je bolje jesti sirovu hranu od kuvane ili industrijske ali kako se stvari odvijaju uskoro cemo sirovu hranu moci da vidimo samo na slikama... za sad prolazimo kao one macke u drugoj generaciji koje su umirale od raznoraznih bolesti a ako nas osude samo na industrijsku hranu zavrsicemo kao macke trece generacije... i film su o tome snimili
Ja pokusavam to da objasnim nekim ljudima 5 godina i nije poenta samo kazati. Ljudi su jako ograniceni sto se tice hrane i ako dosetas u masu i kazes "sirova hrana je najzdravija" spremi se posle toga na jedno bombardovanje komentara, izjava, verovanja, zakljucka i slicno.
Postoji razlika izmedju "cuti" i "slusati". Cujes sa usima a slusas sa razumom. Nemoguce je nauciti nekog ko nece da slusa a iskreno ni ne trudim se bas nesto :mrgreen:
Naravno, ja uzivam u diskusiji i verujem da moj post (pa cak i neki drugi) ima moc da promeni zivot jednog individualca kroz promene misljenja i odluke.
Dakle kao sto sam rekao, svi ovi postovi nemaju nikakvog smisla ukoliko se ne primene. Mogu i ja pricati kako je super zdrava hrana, kako je sirovo mleko ekstra ali pravim samo sebe budalom ukoliko se ja prvi ne pridrzavam tih principa.

DiVljA:
A znate sta je najgore po zdravlje?
Biti pesimista. :lol:

Pa sa obzirom da su danas ljudi uglavnom pesimisti i skeptici...ne cudi me :mrgreen:

Pesizam ne moze toliko coveku da skodi ukoliko ne donosi osecanja sa tim pesimistickim izjavama.
Jer osecanje (vibracija) je ono sto lose (ili dobro) utice na telo. A misli su te koje diktiraju u kakvom ces osecaju (vibraciji) biti.
Dakle, kada cujes izjavu "ON ME NERVIRA", ta izjava uopste nije tacna.
Jer mi sami sebe nerviramo. Kako? Jer sami biramo koje cemo misli misliti :mrgreen:

Jer naime, misli prouzrokuju osecanja, osecanja prouzrokuju akcije koje ces vrsiti. I ljudi koji "kukaju" i govore "gotovo je, ne vredi se zdravo hraniti svakako cemo jednoga dana umreti" na kraju zadoboju bolesti ne zahvaljujuci manjka zdrave hrane (iskreno zdrave hrane imas na svakom cosku!) vec zbog ogranicenih verovanja i pesimistickih misli.

Tako da, tvoja izjava ima smisla :klap:

strah
tuga
depresija
ocaj
nesigurnost
mrznja
gnev
zabrinutost
frustracija
pesimizam

ovo su vam glavne ubice, hrana je mala beba :mrgreen:

Sve mi se cini da je ovo iz filma jednog (preciznije dokumentarca) ;) ono polje sa osecanjima (pozitivnim i negativnim) ili gresim?
Mislim na ovo: http://bodhati.files.wordpress.com/2009/03/feelings_800x600.jpg

U svakom slucaju, sva ta osecanja imaju jedno zajednicko a to je - ne prijaju nam.

P.S. Ja bih dodao jos; krivicu (da krivis druge za svoj neuspeh) i ljubomoru.

Poslednja izmena:
Ja sam samo pitala da li se neko susreo sa ovim problemom i kako se hranio.Logicno je da ljudi koji su imali isti problem mogu da ti pomognu?
A tema je zdrava ishrana-znaci ishrana je moje pitanje i ne znam zasto bi to dovelo do zastranjivanja?U principu i forumi postoje radi razmjene iskustava a ne da neko ocjenjuje da li administratori rade dobro i ciji je karakter na forumu labav a ciji ne!
A, ja ti ,opet, kazem moje misljenje ( s obzirom da sam pratila temu od pocetka), a ti shvati kako hoces : posavetuj se sa infektologom i to detaljno,jer na ovakvom mestu informacije o dijeti za mononukleozu su nepouzdane (rizicne).

Vise o informaciji mleka imas u knjizi THE MILK BOOK.
link mozes videti ovde:
http://www.amazon.com/Milk-Book-Science-Destroying-Natures/dp/1885236042
Ako si bas ozbiljna u vezi informacija :mrgreen:

O knjizi govore dosta informacija o mleku. Postoji jedna prica jos PRVI put kad je kuvano mleko bilo prezentovano u jednom gradu. Ljudi su GODINAMA pili sirovo mleko, medjutim zbog profita ljudi su hteli da nametnu kuvano mleko (i uspelo im je). Kuvano mleko moze DANIMA da stoji na policama, dok sirovo mleko veoma brzo pokvari.

I u knjizi pise da je vise preporucljivo kozje mleko. Jer je kozje mleko PRIBLIZNIJE ljudskom mleko nego kravlje.
Ja imam takvu srecu da mi komsija prekoputa drzi koze, takodje pravi sir od sirovog kozjeg mleka :mrgreen: pa mi je uvek dostupno!
I po meni, mnoooogo lepse mi je kozje mleko od kravljeg, prosto obozavam kozje sirovo mleko :mrgreen:

To je i logicno jer samo sirovo mleko sadrzi vise bakterija koje se razmnozavaju van vimena, na vazduhu, sto znaci da su aerobne, a preradom, t.j kuvanjem kao i drzanjem na temp manjoj od 4 stepena one se ubijaju ili se u drugom slucaju njihovo razmnozavanje stagnira.
Majcino mleko je najlosijeg kvailteta od svih sisara, a bivolice najkvalitetnije, pricam o odnosu proteina u mleku. Kozje je 3 na listi, cak je i ovcije kvalitetnije od kozjeg.
Na kg mleka 65% je voda, 1kg=10080ml mleka.

To je i logicno jer samo sirovo mleko sadrzi vise bakterija koje se razmnozavaju van vimena, na vazduhu, sto znaci da su aerobne, a preradom, t.j kuvanjem kao i drzanjem na temp manjoj od 4 stepena one se ubijaju ili se u drugom slucaju njihovo razmnozavanje stagnira.
Majcino mleko je najlosijeg kvailteta od svih sisara, a bivolice najkvalitetnije, pricam o odnosu proteina u mleku. Kozje je 3 na listi, cak je i ovcije kvalitetnije od kozjeg.
Na kg mleka 65% je voda, 1kg=10080ml mleka.
Eh, i zitarice imaju dobar UH i dugotrajniji (daje bolju energiju) medjutim vise nam pase voce ;)
Postujem tvoje misljenje i protein je zaista vazan, ali mislim da "globalno" ne mozemo tako gledati. Jer svako jedno bice na planeti ima hranu za koju je odredjen da jede.
Kao sto je lav namenjen da jede meso (ima zube i sape za ubijanje), kao sto je krava namenjena da jede travu (ima dugacak varljivi trakt) i uglavnom jede travu, kao sto je soko namenjen da jede sitne zivotinje poput miseva (ima odlican vid, kandze, ostar kljun), kao sto je mravojed namenjen da jede mrave, tako covek i po prirodi ima svoju vrstu hrane koja mu "odgovara". Iako su prosle godine i godine kako se ljudi drugacije hrane mi i dalje smo prilagodjeni na isti tip hrane za koji smo namenjeni da jedemo. "Naravno, sad ce se neko napraviti pametan i reci ce "a sta svinja treba da jede? A sta bizon treba da jede" i mislim da je poenta (za nas ljude) sta covek treba da jede. Bizoni neka pitaju za bizone, svinje neka pitaju za svinje.
Dakle, po mom misljenju/iskustvu/istrazivanju: prvi princip je dakle sirova hrana, drugi jeste voce (+povrce) treci je meso (takodje i morska hrana).

Ja mislim da nije toliko vazan protein koliko masnoce i nutricije (naravno, ne kazem da uopste nije vazan :mrgreen:).
Kozje mleko jeste pribliznije ljudskom mleku zbog velicine mladunceta :)
Uporedi kravu i za koliko tele poraste, takodje uporedi kozu i za koliko jare poraste (mislim kada sisa). Nije moja misao, vec iz knjige :mrgreen: ali definitivno ima smisla.

Poslednja izmena:
Eh, i zitarice imaju dobar UH i dugotrajniji (daje bolju energiju) medjutim vise nam pase voce ;)
Postujem tvoje misljenje i protein je zaista vazan, ali mislim da "globalno" ne mozemo tako gledati. Jer svako jedno bice na planeti ima hranu za koju je odredjen da jede.
Kao sto je lav namenjen da jede meso (ima zube i sape za ubijanje), kao sto je krava namenjena da jede travu (ima dugacak varljivi trakt) i uglavnom jede travu, kao sto je soko namenjen da jede sitne zivotinje poput miseva (ima odlican vid, kandze, ostar kljun), kao sto je mravojed namenjen da jede mrave, tako covek i po prirodi ima svoju vrstu hrane koja mu "odgovara". Iako su prosle godine i godine kako se ljudi drugacije hrane mi i dalje smo prilagodjeni na isti tip hrane za koji smo namenjeni da jedemo. "Naravno, sad ce se neko napraviti pametan i reci ce "a sta svinja treba da jede? A sta bizon treba da jede" i mislim da je poenta (za nas ljude) sta covek treba da jede. Bizoni neka pitaju za bizone, svinje neka pitaju za svinje.
Dakle, po mom misljenju/iskustvu/istrazivanju: prvi princip je dakle sirova hrana, drugi jeste voce (+povrce) treci je meso (takodje i morska hrana).

Ja mislim da nije toliko vazan protein koliko masnoce i nutricije (naravno, ne kazem da uopste nije vazan :mrgreen:).
Kozje mleko jeste pribliznije ljudskom mleku zbog velicine mladunceta :)
Uporedi kravu i za koliko tele poraste, takodje uporedi kozu i za koliko jare poraste (mislim kada sisa). Nije moja misao, vec iz knjige :mrgreen: ali definitivno ima smisla.
Protein je najvazniji.
Drugo, krave su postale prezivari iz nekih drugih razloga tokom evolucije.
Trece, imala sam predmet na faxu koji se bavi mlekom pa sam upoznata jako dobro sa tim ;)
Sa ovim podvucenim se slazem

..umiru od starosti..imamo telo koje moze da zivi 130-40 godina...ako bi se ispravno hranili i ziveli na cistom vazduhu i pili cistu vodu...a toga danas nema...
..stari egipcani su ziveli oko 120 godina u proseku...,samo zbog toga sto nisu jeli zitarice..hranili se iskljucivo mesom , jeli voce...i pili mleko...ali nekuvano,sveze...
...kao sto rekose ovi iznad,nema veze koliko dugo ces da zivis vec,da te godine prozivis vitalno...bez bolesti..a ljudi vec sa 35 postaju polumrtvaci zbog lose ishrane...

То није ништа. Ја знам из проверених избора да је деда Метузалем живео 800 година, а Марко Краљевић 300....а пио је вина и јео дебела меса овнујскога! :p

Ај сад озбиљно, а шта ти замишљаш - шта то значи ''умрети од старости''? У чему се огледа старост?:confused:

Protein je najvazniji.
Drugo, krave su postale prezivari iz nekih drugih razloga tokom evolucije.
Trece, imala sam predmet na faxu koji se bavi mlekom pa sam upoznata jako dobro sa tim ;)
Sa ovim podvucenim se slazem
U tom slucaju, koliko tvoja dnevna ishrana sadrzi proteina? :)
Dzaba i da imas visokoproteinsku ishranu ako ne izbalansiras to sa ostalom hranom koja je bogata nutricijama i vlaknama ;) i dzaba to sve ako nemas jacu dnevnu aktivnost :mrgreen:

U tom slucaju, koliko tvoja dnevna ishrana sadrzi proteina? :)
Dzaba i da imas visokoproteinsku ishranu ako ne izbalansiras to sa ostalom hranom koja je bogata nutricijama i vlaknama ;) i dzaba to sve ako nemas jacu dnevnu aktivnost :mrgreen:

dorucak neko voce ili jogurt(ali prvo kafa :mrgreen:), rucak isto tako lagan, kuvano voce i salata, izbegavaM slatko, testenine, hleb, meso skoro i da nejedem.... povremeno plivanje i setnja i do 6km svaki dan...

Koliko ja znam, egipcani su smatrali lubenicama kao "hrana za bogove" a zar nisu drzali i zitarice?
U svim filmovima (pa cak i crtanima) uvek se spominje zito kod njih.
pa jeste cak i na crtezima njihovim se vide polja zitarica,zavisili su jako od poplava nila te godine....a pretpostavljam da su lubenice smatrane hranom bogova jer u pustinjama i ne uspevaju bas najsrecije :lol: al iskreno i ja lubenice tolko volim da bih prodala dupe za njih ma sta govorili egipcani :mrgreen:

dorucak neko voce ili jogurt(ali prvo kafa :mrgreen:), rucak isto tako lagan, kuvano voce i salata, izbegavaM slatko, testenine, hleb, meso skoro i da nejedem.... povremeno plivanje i setnja i do 6km svaki dan...
Drago mi je sto izbegavas otrove ali draga moja moras jesti mesa ili ribe! (zbog proteina) :mrgreen: da se ne osusis :)

DiVljA:
I zito i jecam. Jeli su i golubove.
Pa da, o tome pricam. A sto da jedu golubove kada imaju koke ? :think:

Eriu:
pa jeste cak i na crtezima njihovim se vide polja zitarica,zavisili su jako od poplava nila te godine....a pretpostavljam da su lubenice smatrane hranom bogova jer u pustinjama i ne uspevaju bas najsrecije al iskreno i ja lubenice tolko volim da bih prodala dupe za njih ma sta govorili egipcani
Jeste, imas pravo :mrgreen:
Ali razlog zasto sam spomenuo ovo jeste posto @qviti kaze da egipcani NISU jeli zitarice :eek:
Znam da se kukuruz smatrao u Grckoj kao hrana za bogove, ma to su uglavnom price i teorije :mrgreen:

Nekom su kola i pljeskavica hrana za bogove :confused:

Back