PRAVILNA ISHRANA

Zdrava ishrana ne postoji, to je jos neko lepo primetio na prvim stranicama. Postoji pravilna ishrana kojom se nanosi sto manja steta organizmu.
Ne radi se samo o zagadjenju, nego i o nacinu uzgajanja namirnica,a odredjene namirnice i bez svega toga sadrze i stetne supstance same po sebi. Cuj molim te, nijedan stetni sastojak. Pa to se kosi sa zakonima univerzuma. :lol:
Toliko o lupetanju.

hahah sad se znaci vracamo na pocetak teme kad vidis da nemas blage veze nego prenosis informacije iz bazara..kao iskopaces ti nesto stetno da me pokopas kao nisam u pravu..jadno i prazno itekako ne bombasticno

Ti si covece nesposoban za obicnu racionalizaciju, za dijalog i diskusiju. Ne umes ni recenicu da sastavis da bude smislena. O bilo kakvom prenosenju znanja i da ne pricam. Mislis ako nesto ponovis sto puta da postaje istina. Plus si povrsan do zla boga. Mislim da si samog sebe pokopao vise puta i da je to i vrapcima jasno.
Odoh da se spremam za slavu.

Naravno da se ne diskutuje s nekim ko prenosi poluinformacije i obraca se nonstop licno al sam ja mazohista pa sam te ispostovo
Zdrava ishrana ne postoji, to je jos neko lepo primetio na prvim stranicama. Postoji pravilna ishrana kojom se nanosi sto manja steta organizmu.
Ne radi se samo o zagadjenju, nego i o nacinu uzgajanja namirnica,a odredjene namirnice i bez svega toga sadrze i stetne supstance same po sebi. Plus sto i savrsena, uslovno recena namirnica, moze da bude otrov pojedinim ljudima, ukoliko su npr. alergicni na nesto. Cuj molim te, nijedan stetni sastojak. Pa to se kosi sa zakonima univerzuma. :lol:
Toliko o lupetanju.

I da bre..pogresila si temu procitaj sta pises..ovo je zdrava ishrana..otvori temu o stetnosti to je suprotno od ovoga sto ovde pisemo:lol:

Covek koji vodi emisiju o zdravlju na b92..inace to sto ti mislis da kosta milione nemas pojma..kosta par hiljada dinara da odneses na proveru da li je med pravi..mislim ono ko dete se ponasas kao ne verujes a ja kao ocu ispadnem pametan pa izmisljam..i ovaj nije istrazivanje u pancevu..nego uzorci iz panceva:idea:citaj malo pazljivije
jeeeeeeee,ja se zezala za logicko razmisljanje al tebi kanda zaista ne ide bas najsrecnije.

1) samo ti slepo veruj medijima sta ti kazu.jer oni su slobodni,ne zaradjuju pare,ne rade ni za koga niti imaju bilo kakav interes :mrgreen: hau jes nou.

2)a uzorci iz panceva su uzeti...slucajno? :mrgreen: i ne postoji fenomen intetesnih grupa, povezanih mreza i formiranja javnog mnjenja? :mrgreen: da si se manje seksao a vise ucio, i to bar u srednjoj skoli ne bi govorio notorne gluposti pre nego sto ih dobro razmislis.

3)ispitivanja sama po sebi, a posebno tog tipa, u mestima koja su kriticna jer se stalno ispustaju neka isparenja, gasovi i jer je koncentracija pojedinih materija u vazduhu konstantno visa nego sto je preporuceno ili sa druge strane politicka istrazivanja neko placa i finansira. i ne jer su skupa sama po sebi,nego da bi se dobili prikladni rezultati koje ce javnost lako da sazvace.javnost ima iskonsku potrebu da bude mirna srecna i da zivi u uverenju da je sve u redu,sjajno i savrseno.ti si skolski primer toga.

suma sumarum: da ti sad predstavim istrazivanje koje dokazuje da ekpslozija nuklearne elektrane u cernobilu apsolutno nikakve posledice nije imala na ljude,biljke i zivotinje,i da su mutanti koji su se tamo pojavljivali bili puka slucajnost i statisticka greska pod uticajem planetarnih sila i zvezda koje su se tako poklopile,i ispricam ti ih na B92 ili bilo kojoj drugoj televiziji,ti bi to progutao,klimao glavom i potrcao na forum da to prepricas.

odlika razumnog i obrazovanog :mrgreen: coveka je kriticko razmisljanje,sto izmedju ostalog podrazumeva i preispitivanje onoga sto procitamo/cujemo,dodatno razmatranje,povezivanje sa prethodnim informacijama koje imamo i u kombinaciji sa malo zdravog razuma,kad sve to sazvacemo,prezivamo - mozemo da dodjemo do nekog zakljucka.

a ti jednostavno ili ne poznajes kako funkcionise sistem u kojem si se zacaurio,ili te ne zanima,ili ti je (sto je najverovatnije) najjednostavnije da ne razmisljas bas previse i uzmes sve zdravo za gotovo pa ovde prodajes neko znanje ili ti muda za bubrege.

i svako sa pola grama mozga moze da zakljuci da kvalitet hrane svake vrste ne moze da bude isti u regijama sa manji ili visim stepenom zagadjenja,industrijalizacije i slicno. misli o tome pre nego sto nastavis ko maksim.

naravno da te mrzi da citas kad si lenj i ne znas da razmisljas. a i kad bi procitao ne bih znao da odgovoris jer jednostavno nemas kapaciteta pa ti je alternativa da ides i maltretiras ljude po forumu svojim blamaticnim glupostima :)

:lol:ne nego me smara pravljenje mog profila+pogresno proizvoljno tumacenje mojih reci i izvlacenje onoga sto bi tebe i slicne stavilo u poziciju iznad..pri tom nista ne govorite sto ima veze ni s temom ni zivotom..u ovom slucaju tvoje pominjanje b92 kao primer..i nebitnih cinjenica sustine koju ja pomenuh..aj cao odo da maltretiram druge KOJI MI SE PRVI NAKACE:lol:

Poslednja izmena:
oh dzodzi dzodzi...cinjenice su vise nego bitne jer su sastavni deo onoga sto ti ovde pokusavas da kazes...znaci....njihov kostur,razumes? :D a nesposoban si u svoj svojoj povrsnosti i nabedjenosti da zagrebes dublje od onoga sto se vidi na prvi pogled :(

Jel zdravo doručkovati mandarine i voćni jogurt ? i Čaj naravno?

Hm...ako govorim na osnovu mog dosadasnjeg znanja kazala bih ti da nije. Za dorucak je potrebno jesti najvise ugljene hidrate, oni su pogonsko gorivo za dan koji te ocekuje, daju energiju, brza si, nisi gladna, daju ti snagu...kako dan odmice trebalo bi ih jesti sve manje dok ne dodjes do vecere kojom bi trebalo da potenciras proteine...to je bilo moje znanje do danas

Hm...ako govorim na osnovu mog dosadasnjeg znanja kazala bih ti da nije. Za dorucak je potrebno jesti najvise ugljene hidrate, oni su pogonsko gorivo za dan koji te ocekuje, daju energiju, brza si, nisi gladna, daju ti snagu...kako dan odmice trebalo bi ih jesti sve manje dok ne dodjes do vecere kojom bi trebalo da potenciras proteine...to je bilo moje znanje do danas

Šta onda jesti za doručak?
Šta je idealno?

Znači mandarine i jogurt za večeru?

P.S. Ebi ga ja ih već pojela misleći kako sam zdravo doručkovala... i jednu bananicu...:rumenko:

Šta onda jesti za doručak?
Šta je idealno?

Znači mandarine i jogurt za večeru?

P.S. Ebi ga ja ih već pojela misleći kako sam zdravo doručkovala... i jednu bananicu...:rumenko:

Blesko:zcepanje:

Mislim da bi trebalo jesti mozda cerealije sa posnim mlekom ili jogurtom, sendvic (hleb crno ili integralno brasno), heljdine sitnice samo da nisu na industrijskom margarinu, cedjen sokic i sl.
Za veceru znam da savetuju belo meso, plavu ribu, sir, omlet sa povrcem i sirom zasto da ne
Ja sam uvek pazila da ne jedem bas pite i pice za veceru, ako mi se bas rucka pojedem ih za dorucak, tako manje stete jer cu ih svejedno sagoreti u toku dana, metabolizam je brzi uvece se sve usporava. Nekako sam mislila da je organizam vrlo jednostavan, unos bi trebalo da bude jednak potrosnji, matematicki precizno:zcepanje:...sada sam se malo zbunila jer nisam znala da postoji ovo o cemu Mirka pise, ali zasto da ne, ne kosta proba, svejedno da se nateram da izvadim krv:dash:

Hvalaaa :)

A jel okej nejedenje poslije 5?
Realno,ne fali mi hrana i nemam neke napade jedenja.
Malo mi iza ponocji zachangrlja stomak,al odem spavati.
XD
Pa ono,moze biti prazan stomak,jel tako?
Mislim,nije prazan,vari ruchkicj koji rucham oko 4 ;)

Vidi ako tek skidas kilazu moras se baciti rigorozno na to i nema nikakvih alternativa i zamena..a kad odrzavas zeljenu kilazu onda je druga prica..znaci kad skidas nema jakog dorucka koje ce te drzati vec ces ceo dan biti gladna i imati potrebu za grickanjem..ako imas zeljenu kilazu onda sto raniji dorucak da bi rucak bio oko 1-2 i bukvalno ti dodje na silu jer nisi gladna..onda sve manje jedes i popodne oko 5-6 tek nesto gricnes od voca i ne osecas glad kasno uvece

Vidi ako tek skidas kilazu moras se baciti rigorozno na to i nema nikakvih alternativa i zamena..a kad odrzavas zeljenu kilazu onda je druga prica..znaci kad skidas nema jakog dorucka koje ce te drzati vec ces ceo dan biti gladna i imati potrebu za grickanjem..ako imas zeljenu kilazu onda sto raniji dorucak da bi rucak bio oko 1-2 i bukvalno ti dodje na silu jer nisi gladna..onda sve manje jedes i popodne oko 5-6 tek nesto gricnes od voca i ne osecas glad kasno uvece

Kako da ručam u 1-2 kad radim do 4?

Tek skidam ;)
Kao shto sam navela, obichno ujutro pojedem jabuku i rucham oko 4.
To je sve shto pojedem u toku dana, mozda josh jabuku ili dvije [zavisi koliko sam gladna].
U medjuvremenu popijem neki chaj za metabolizam i vodu [eventalno limunadu bez shecjera].

Jel to okej?

:eek::eek:Gricnes vockicu u 17h i ona te drzi do jutra? Jedino ako gricnas tri banane jer svaka ima 100cal pa i nekako....ne bih mogla da spavam od gladi, uopste ne mora da bude tako surovo. Kada si na dijeti dnevni unos ne sme da padne ispod 1300cal (vazi za prosecno aktivnu zenu), tolikim unosom se omogucava gubitak od 750gr-1000gr nedeljno i to masti a ne vode. Ukoliko malo jedes ti zapravo usporavas metabolizam, mrsavljenje se zaustavlja i navikavas se da ti organizam savrseno funkcionise sa smanjenim unosom cim povecas unos dolazi do jo-jo efekta. Iz tog razloga se ne preporucuju low calorie dijete, na duge staze se njima nista ne postize

Tek skidam ;)
Kao shto sam navela, obichno ujutro pojedem jabuku i rucham oko 4.
To je sve shto pojedem u toku dana, mozda josh jabuku ili dvije [zavisi koliko sam gladna].
U medjuvremenu popijem neki chaj za metabolizam i vodu [eventalno limunadu bez shecjera].

Jel to okej?
Pa reci kako napreduje?iz mog iskustva nema nista gore od jednog obroka jaceg popodne..to je najgora opcija..jabuka ne ide na prazan stomak trebalo bi bar koricu hleba pojesti
:eek::eek:Gricnes vockicu u 17h i ona te drzi do jutra? Jedino ako gricnas tri banane jer svaka ima 100cal pa i nekako....ne bih mogla da spavam od gladi, uopste ne mora da bude tako surovo. Kada si na dijeti dnevni unos ne sme da padne ispod 1300cal (vazi za prosecno aktivnu zenu), tolikim unosom se omogucava gubitak od 750gr-1000gr nedeljno i to masti a ne vode. Ukoliko malo jedes ti zapravo usporavas metabolizam, mrsavljenje se zaustavlja i navikavas se da ti organizam savrseno funkcionise sa smanjenim unosom cim povecas unos dolazi do jo-jo efekta. Iz tog razloga se ne preporucuju low calorie dijete, na duge staze se njima nista ne postize

Ne pricamo o istom..rigorozne dijete ne idu u korak sa ubrzavanjem metabolizma vec te stavljaju u iskusenja..nema svako nadzor nutricioniste i nema se cega pridrzavati

Pa da...nemoj da jedes jedanput dnevno, opterecujes organizam bez razloga i za jabuku je tacno, ne valja na prazan zeludac. Zasto ne unosis vise niskokaloricne hrane koju ces rasporediti na citav dan? Kreci se u rasponu od 1000 do 1400cal i garantujem ti smrsaces, pazi kilogram masti ima, valjda bese, 7500cal ukoliko svakodnevno gubis 1000cal smrsaces 1kg za nedelju dana, cista matematika...to je i optimalno mrsavljenje, sve preko toga je rizik po zdravlje

U pravu si ali ja obicno ne pricam ljudima o kalorijama posto retko ko gleda to na proizvodima i meri u gram..zavisi to i od krvne grupe sto bi nutricionista znao i na osnovu toga prepisao pozeljne a izbacio nepozeljne namirnice..nije problem ni laiku danas da se malo informise i napravi sam sebi dijetu..posto je ocigledno da ne prija svakom isto

Krvna grupa O:

Odrecite se pšenice i većine žitarica. Jedite meso (visokoproteinska hrana, siromašna ugljenim hidratima). Upražnjavajte intenzivne fizičke vežbe.Vaši faktori rizika za oboljevanje od čira i inflamatornih bolesti, kao što je artritis, se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

A:

Trebalo bi da ste vegetarijanac (ishrana bogata ugljenim hidratima, siromašna mastima). Upražnjavajte lakše fizičke vežbe, kao što su joga i golf. Meditirajte kako bi ste prevazišli stres.Vaši faktori rizika za oboljevanje od raka i bolesti srca se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

B:

Dijeta vaše krvne grupe je najraznolikija u poređenju sa dijetama ostalih krvnih grupa i uključuje meso; osobe vaše krvne grupe su jedine koje dobro opstrojavaju konzumirajući mlečne proizvode. Upražnjavajte vežbe poput umerenog plivanja ili šetnji. Vaši faktori rizika za oboljevanje od bolesti prouzrokovanih sporonapredujućim virusima koji napadaju nervni sistem se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

AB:

Vi posedujete najveći deo blagodeti, ali i netolerantnosti osoba krvnih grupa A i B. Upražnjavajte smirujuće vežbe i tehnike relaksacije. Vi posedujete najviše „prijateljski nastrojen“ imuno sistem u poređenju sa imunim sistemima osoba ostalih krvnih grupa.

A koliko je otprilike 1000cal u kretanju? Trchanje, hodanje, vjezbanje?

Nemam vremena ni prilike jesti vishe puta dnevno, a i ne znam shta bih. Mislim, shta je toliko niskokalorichno da ga mogu jesti vishe puta dnevno?

Na primer...cisto primer dnevnog jelovnika...dorucak dve kriske integralnog tost hleba premazane necim (tanke kriske sira i pecenice na pr) i caj (preporucujem zeleni jer cisti organizam), prodje dva, tri sata i uzmes vockicu (ne bananu, jako su kaloricne) prodje jos dva sata pa rucas ( na primer tanjir pasulja bez hleba, jer je on mahunarka, i salata) prodje jos dva sata pa jos jednu vockicu, uvece oko 19h ako ides u krevet u ponoc veceras, na primer ribu pecenu bez ulja u foliji plus salatica ili omlet plus salatica ili piletina (belo pilece bez kozice) i cvekla (dobra je za krvnu sliku dok mrsavis)...na taj nacin ne probijas 1300cal i imas 5 obroka.

Ne znam kako mozes izgubiti jednim treningom 1000cal ali znam da se trcanjem gubi za 45min oko 350 valjda bese...u svakom slucaju potreban ti je kardio trening za topljenje masti, aerobik, plivanje, trcanje, preskaknje konopca...moj predlog odaberi ono sto ti nije mrsko kako bi mogla da izdrzis, idealno 5 puta nedeljno po 45 minuta...bice spremna za docek i bices zategnuta sto je jos bolje

Pa,napreduje,dosad su otishle 3 kg,a danas je 12. dan.
Al to je izbacivanje vode iz organizma, ovim tempom ide po kilogram sedmichno.
Mozda je sporo,al se ne vracja.

Stvarno se ne izgladnjujem,nego mi jednostavno odgovara.
Ne maltretiram se.

I nije jak ruchak, ne prejedam se. ;)

Ovako sam i proshle godine izgubila 10ak kg, ali nisam nastavila odrzavati,pa se vratilo 7,8 kg.
Ovaj put cju stvarno promijeniti nachin ishrane i to je to. :)

Treba neshto obucji i za dochek Nove godine :)

:ok:1 kg nedeljno je savrseno i bolje sporo ali sigurno..a veruj da se ne bi vratilo da si blagovremeno izbacivala namirnce koje su ti nabacile visak..nije ni to strasno nabaciti do 5 kg i to ce se desavati u periodima kad si manje aktivna..bitno da se izbace gazirana pica..slatkisi..beli hleb i suhomesnato..to je osnovno i pola posla..pocnes malo sa sardinama..tuna..integralni trosni hleb kog mozes pojesti dosta bez problema jer nije takav da bi se mogao uz druge namirnice lepiti

:ok:1 kg nedeljno je savrseno i bolje sporo ali sigurno..a veruj da se ne bi vratilo da si blagovremeno izbacivala namirnce koje su ti nabacile visak..nije ni to strasno nabaciti do 5 kg i to ce se desavati u periodima kad si manje aktivna..bitno da se izbace gazirana pica..slatkisi..beli hleb i suhomesnato..to je osnovno i pola posla..pocnes malo sa sardinama..tuna..integralni trosni hleb kog mozes pojesti dosta bez problema jer nije takav da bi se mogao uz druge namirnice lepiti

Tacno, ja tako funkcionisem godinama:ok:

Na primer...cisto primer dnevnog jelovnika...dorucak dve kriske integralnog tost hleba premazane necim (tanke kriske sira i pecenice na pr) i caj (preporucujem zeleni jer cisti organizam), prodje dva, tri sata i uzmes vockicu (ne bananu, jako su kaloricne) prodje jos dva sata pa rucas ( na primer tanjir pasulja bez hleba, jer je on mahunarka, i salata) prodje jos dva sata pa jos jednu vockicu, uvece oko 19h ako ides u krevet u ponoc veceras, na primer ribu pecenu bez ulja u foliji plus salatica ili omlet plus salatica ili piletina (belo pilece bez kozice) i cvekla (dobra je za krvnu sliku dok mrsavis)...na taj nacin ne probijas 1300cal i imas 5 obroka.

Ne znam kako mozes izgubiti jednim treningom 1000cal ali znam da se trcanjem gubi za 45min oko 350 valjda bese...u svakom slucaju potreban ti je kardio trening za topljenje masti, aerobik, plivanje, trcanje, preskaknje konopca...moj predlog odaberi ono sto ti nije mrsko kako bi mogla da izdrzis, idealno 5 puta nedeljno po 45 minuta...bice spremna za docek i bices zategnuta sto je jos bolje

Sve je tacno samo sto je teze onima koji nisu upuceni da se striktno pridrzavaju brojki..najbitnija stvar je da se u startu smanji zeludac i mesto za skladistenje velikih kolicina hrane..ako se to ne uradi svaki od tih malih obroka otvara apetit i jako je tesko ostaviti ga praznog sa par zalogaja..onda uvece puknes i razbijes se..nije samo volja dovoljna

Auh, a to mi zvuchi kako bash puno hrane. :)
Ali eto,pokushacju tako.

Samo bez ove vechere. Jer shta god da pojedem naveche,kao da sam se kamenja najela.

A za vjezbice, trchala bih, to je najbolje,al mi to stvara bash veliki napor. :)
Ovo preskakanje konopca mi zvuchi primamljivo.

georgejune:
1 kg nedeljno je savrseno i bolje sporo ali sigurno..a veruj da se ne bi vratilo da si blagovremeno izbacivala namirnce koje su ti nabacile visak..nije ni to strasno nabaciti do 5 kg i to ce se desavati u periodima kad si manje aktivna..bitno da se izbace gazirana pica..slatkisi..beli hleb i suhomesnato..to je osnovno i pola posla..pocnes malo sa sardinama..tuna..integralni trosni hleb kog mozes pojesti dosta bez problema jer nije takav da bi se mogao uz druge namirnice lepiti

Slatkishi...out.
Gazirano... out.
Hljeb...out.

A shto se mesa tiche - znachi samo svjeze meso?
Bez shunki, prshuta, pashteta,hrenovki i ostalih gluposti?
[ ja inache mrzim meso al valjda ono najbolje zasiti]

Back