PRAVILNA ISHRANA

Kombinovanje namirnica

Da bi se hrana pravilno iskombinovala treba pratiti prve i osnovne linije vodilje:

1 - jesti voće na prazan želudac - postoji mnogo načina za povećanje količine voća u ishrani:

popiti čašu svežeg voćnog soka, čim ujutru ustanete
pojesti 2-3 komada svežeg voća kao osvežavajući i lak doručak, umesto svog uobičajenog doručka, 1-2 puta nedeljno
pojesti jabuku, krušku ili bananu kao jutarnju užinu umesto kafe ili keksa
ako vam treba dodatni podsticaj usred popodneva uživajte u čaši svežeg voćnog soka
umesto voća za desert, posle večernjeg obroka, zašto ne bi uzeli salatu od svežeg voća kao predjelo
razredite čisti voćni sok sa 30% vode
2 - ne kombinovati koncentrovane belančevine sa koncetrovanim skrobom u istom obroku – sredina za varenje belančevina mora biti kisela, tj. varenje u želucu prouzrokuje stvaranje veće količine želudačne kiseline, ali skrob traži baš suprotno – baznu sredinu. Kada se uzimaju u istom obroku ne mogu se normalno variti, jer će uvek jedno od njih biti sprečeno od strane onog drugog. Samim tim se proces varenja usporava. Namirnice koje predugo ostaju u telu podstiču vrenje, nakupljanje gasova i proizvodnju toksina.

Namirnice sa koncentrovanim belančevinama su:sve vrste crvenih mesa, konzervirana i sveža riba, sir, piletina, jaja, divljač, školjke, mleko od soje, tofu sir, ćuretina, soja u zrnu, biljne belančevine (odrezak od soje).

Namirnice sa koncentrovanim skrobom su: sve vrste žitarica (ječam, pirinač, kukuruz, ovas, proso, heljda), sve vrste brašna, testenine, bulgur, kuskus, musli, lisnata testa, krompir, mahunarke (sve osim soje).

Treba kombinovati belančevine sa:

svežim povrćem
varivima od povrća (ne krompirom)
uljima, mastima, namazima, jezgrastim plodovima, semenkama i prelivima
Skrob treba kombinovati sa:

svežim povrćem
varivima od povrća i krompira
uljima, mastima, namazima, jezgrastim plodovima, semenkama i prelivima

Svaka cast nina..:)..juce sam jeo dimljeni losos koji je stvarno prava pikanterija..a kosta 770din kg..lignje se mogu naci od 400-500 din...oslic fileti 300..
U poredjenju sa suhomesnatim proizvodima..nista nisam video ispod 500din..slanine su od 600..cajne i ostalo sve skuplje..ide do 2000..da ne kazu kako je zdravija hrana skupa.

Evo neki tekstovi u priog ishrani sa razlicitih podneblja.Recimo Francuskinje su poznate kao jedne od najzgodnijih i najzdravijih Evropljanki.

Iako je tipična francuska kuhinja bogata masnoćom (od 35 % do 40 % dnevno unetih
kalorija), Francuska beleži najnižu stopu smrtnosti usled srčanih oboljenja.
Francuskinje, takođe, dvostruko ređe obolevaju od kancera dojke u odnosu na žene
iz ostatka sveta. Iako je u poslednje vreme zabeležen izvestan porast broja gojaznih
osoba, u brojkama to iznosi samo 8 % populacije (U SAD je to 23 %). Njihova tajna: Kuvanje doživljavaju kao ritual i uživaju u hrani.
Dok većina sveta gleda na hranu kao na nužno zlo u pauzama između mnogo
značajnijih događaja u životu, ili je doživljava kao izvor greha, Francuzi obožavaju da
kuvaju i jelu prilaze kao jedinstvenom ritualu.

Oni poklanjaju veliku pažnju poreklu namirnica kao i načinu pripreme. Upravo
zbog toga, prirodno uzgajana hrana ima veliku prednost u odnosu na prerađenu.
Takođe, Francuzi jedu dosta povrća, koje začinjavaju maslinovim uljem, puterom i
začinskim biljem, zbog čega je i mnogo ukusnije. Ostatak sveta smatra da je bareno i
nezačinjeno povrće jedina zdrava opcija. Upravo taj nedostatak ukusa mogao bi da
bude razlog zbog kojeg ljudi izbegavaju da jedu povrće. Maslinovo ulje, puter i jezgrasto
voće (badem, lešnik, orah) daju povrću jedinstven ukus, a ne oduzimaju mu
nutricionističku vrednost. Osim boljeg ukusa, masnoća je jedna od namirnica koja lako i
brzo stvara osećaj sitosti, što sprečava osobu da se prejede.

Unesite izmene u svoju ishranu
Zaboravite na konzumiranje hrane iz kesica, konzervi i sl. i usvojite nove tehnike
pripreme hrane. Uključite dosta povrća u jelovnik i kuvajte ga tako da sačuvate
njegov ukus. Prženje u malo maslinovog ulja i pečenje u rerni (u vodi, samo da dobije
finu hrskavu "koricu") bitno će poboljšati ukus povrća. Naravno, dodajte i dosta
začina (ne sadrže kalorije) ili malo lešnika, badema i sl.

Jedite u društvu prijatelja i porodice, rešite se loše navike da jedete u prolazu ili da jedete
grickalice i slatkiše ispred TV-a. Ako uvek jedete na brzinu, teško da ćete ikada osetiti
pravi ukus hrane i uživati u njoj.

ŠPANIJA
Užinajte da bi vam srce bilo zdravo

Španci imaju najnižu stopu srčanih oboljenja i određenih vrsta kancera u odnosu na ostatak sveta. Prosečan životni vek (za žene) iznosi 73 godine, što spada u jednu od najviših stopa u svetu.
Njihova tajna: Povrće, riba i jezgrasto voće. Poput većine mediteranskih naroda, Španci
obožavaju hranu u njenom izvornom obliku. Ishrana ovog podneblja zasniva se uglavnom
na integralnim žitaricama, voću, povrću, korisnim masnoćama iz maslinovog ulja i
jezgrastog voća i plodovima mora, što se smatra najzdravijim načinom ishrane. S
obzirom na to da je Španija okružena morima (Sredozemno i Atlantik), sasvim je
razumljivo što su riba i plodovi mora okosnica svakodnevne ishrane većeg dela
populacije. Semenke i jezgrasto voće, omiljene grickalice između obroka, takođe
imaju pozitivno dejstvo na zdravlje. Lešnik, badem, orah i pinjola vrlo su zastupljeni u
španskim jelima. Istraživanja urađena prošle godine pokazuju da žene koje jedu samo 30
g jezgrastog voća nedeljno smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 35 %, u odnosu na žene
koje ne jedu ove namirnice. Većina jezgrastog voća bogata je, osim "dobrim"
mastima, i vitaminom E, proteinima, magnezijumom i cinkom.

Za užinu uzimajte sirovo ili suvo pečeno i blago posoljeno jezgrasto voće. Druga opcija:
dodajte ga salatama, cerealijama i testeninama.

Jedite više integralnih žitarica i potrudite se da uključite pet porcija (raznobojnog) povrća
u svakodnevnu ishranu.

ITALIJA
Konzumirajte maslinovo ulje i smanjite rizik od kancera

Italijani ređe obolevaju od kancera i srčanih bolesti u odnosu na ostale stanovnike
razvijenih zemalja.
Njihova tajna: Maslinovo ulje
Oko 30 % kalorija tipične italijanske ishrane potiče od masnoća, što čini gornju granicu
koju preporučuju eksperti. Štaviše, veći deo tih masnoća su korisne nezaisćene masne
kiseline. Italijani upotrebljavaju maslinovo ulje gotovo u svemu, od pripreme ribe,
testenina, povrća i salata do kolača. Utrošak proteina životinjskog porekla relativno je
mali u tipičnoj italijanskoj kuhinji. U kombinaciji sa mononezasićenim masnim
kiselinama, maslinovo ulje snižava nivo "lošeg" holesterola (LDL), istovremeno
povećavajući nivo "dobrog" holesterola (HDL). LDL je, inače, vrsta holesterola koji
direktno uzrokuje začepljenje arterija, dok HDL pomaže u uklanjanju ekstra masnoće iz
krvotoka. Masline takođe sadrže antioksidanse (polifenoli) koji uništavaju
kancerogene ćelije. Italijani ih često jedu kao predjelo, uz glavno jelo ili kao
"grickalice" između obroka.

Zamenite zasićene masti nezasićenim mastima. Upotrebljavajte maslinovo, laneno
ili ulje kikirikija prilikom pripreme jela I salata

izvor http://www.svet.co.yu/?state=3&izdanje=13&broj=44&clanak=5059

neki jedu zdravo pa im ne pomaze puno... Neki satiru slatko, slano, masno, alkohol, pa opet docekaju 80 i neku...

Mislim da je tajna u zlatnoj sredini, ni sa cim ne preterivati.

I voce jesti pre obroka, da se vitamini iskoriste.

I temperamenta osobe, ti sto jedu zdravu sigurno su ljuti, nervozni...pa tek stres ubija...heheh a ovi laganica....i zive 100 god!:D

Nina_bg:
Ajde molim te objasni mi kakve su posljedice prevelikog ili premalog unosa ugljenih hidrata, bjelancevina, masti i ostalog.....

Da li su biljne bjelancevine dovoljne ako se zivotinjeske ne unose u organizam?

kad hoces da mi saopstis nesto tako porazavajuce, molim te da to malo uvijes ;):):D...kako cu sada to da podnesem???

A koji je minimum unesenih bjelancevina na dan/sedmicu??
I cemu onda sluze biljne bjelancevine?

Da li je neko od vas koristio zeolit i kakva su vam iskustva? Znam da cisti organizam od toksina, metala i sl., da regulise metabolizam, jaca imunitet, stiti organizam od stetnih zracenja i da je najjaci antioksidans.
Mozda je neko vec pisao o tome, ali me mrzi da pretrazujem ovde.
Mislim da jedna kutija u apoteci kosta oko 2000 din.

Nisam ga licno koristila, ali sam dosta dobro upucena i poznajem ljude koji su ga koristili...Zeolit je odlican. Znam slucaj osobe sa povisenim pritiskom koji je imao problem zadrzavanja vode i otok na stomaku i kolenima se prepolovio za dve nedelje. naravno da treba korigovati i ishranu...

čovek mož' da se razboli od tolikog razmišljanja o hrani.....psihospomatski pookne....kad si zdrav u dooši..i bićeš lep i zdrav......toliko kalkoolisati o samoj ishrani... je opsesivno-kompulzivno ponašanje...kao, navijem sat u 18h da ne jedem posle...ma idi.....opsednootost telom, hranom, zdravljem i večnom mladošću.....i prođe život u kalkoolaciji.........

čovek mož' da se razboli od tolikog razmišljanja o hrani.....psihospomatski pookne....kad si zdrav u dooši..i bićeš lep i zdrav......toliko kalkoolisati o samoj ishrani... je opsesivno-kompulzivno ponašanje...kao, navijem sat u 18h da ne jedem posle...ma idi.....opsednootost telom, hranom, zdravljem i večnom mladošću.....i prođe život u kalkoolaciji.........
Pa cekaj..to sto neko ovde napise sta je zdravo gorivo koje nas pokrece ne znaci da radi to kao sto kazes..sta radis kad ustanes..imas rituale..wc..pranje zuba..tusiranje..namestas krevet..oblacenje..ides na posao..sve to radis u odredjeno vreme..ne kapiram zasto hranu kapiras kao na brzaka..kupices burek..pljesku..?
Moja keva sad pije tonu lekova..sve u odredjeno vreme..samo zbog nacina zivota i ne kapiranja..da treba piti sto vise tecnosti..pojesti bar nekad nesto zdravije...ne njoj je pekara omiljena...preko 100kg.

george.........stalno spominješ pljesku i boorek.....nije valjda da nikad u životu nećeš više da pojedeš pljesku....jedan mali fini čizboorger sa topljenim sirom...krastavčičima i zelenom salatom...divan boore k sa sirom ili mesom..hrskava kora..pa onda jedan joogoort.. malko da boode hladan..ne previše...da se slije lepo u stomačić..

neko ima brz metabolizam..može da jede ša hoće..a ne ugoji se.....onda tu je genetska sklonost ka gojenju i građa tela.........ja do 13 godine skoro pa bookvalno ništa nisam jeo.....nije mi se jelo...nisam bio gladan...nije me interesovala hrana....bila mi je dovoljna jedna ..samo jedna soopena kašika bilo čega da boodem sit..... bio sam mršav...al sam bio jak i brz....onda sam počeo da jedem normalno...a pošto se god - dve malo krećem..nabacio sam i par kg. viška...i to ko etiopljanin..sve mi ode u stomak....čim se mrdam....za nedelju dana mogu po 5 kg da skinem....bez posebnih aktivnosti....samo kretanje..... ja sam za umereno i bez odricanja...jer ko pravi koolt od ishrane opsednoot je podjednako hranom ....kao i onaj ko preterano ždere...

Pominjem kao primer brze hrane..uopsteno i coca cola..slatkisi..imao sam preko 100kg..nisam kao bivsi pusaci..da tripujem iz krajnosti u krajnost..samo kazem da su ljudi gojazni i ne izgledaju bas zdravi..kilavi su..ako sam vec skinuo kilazu logicno da cu reci kako i sta sam jeo..i naravno da jedem sve normalno..ali vise volim sam spremati hranu i znati sta unosim u sebe..isto kao ti..ne razmisljam o hrani a kad jedem zelim pojesti kvalitetno..odnosno uopste nemam potrebu za suhomesnatim proizvodima i brzom hranom..narod se hrani uglavnom napolju..pekare i sl. i misli kako im to prija..i pricaju kako moraju smrsati a nastavljaju po starom..

ne kapiram kako ljoodima ne smeta sopstvena telesna težina.......ne može čovek na nju da se navikne, mislim da ne..... meni smeta kad se ugojim.....stomak mi ko stalak za neki predmet....nije meni zbog izgleda..nego šo sam ko da mi je neko vezao đoole za noge......tako da....ne veroojem u priče da je boocmastima dobro u sopstvenoj koži.....

Pa to je fora..kad ne potrce za busom..nisu svesni da im je aktivnost na nuli..iz kola u kafic..brza klopa..laganica..sve normalno i cap..ne radi lift..cetvrti sprat..zovi hitnu pomoc..
Desi se meni da zimi nabacim par kg..i ne prija mi..samim tim znaci da se manje krecem..i kad potrcim osetim srcku da zalupa..mnogo se bolje osecam kad jedem laganije..testeninu..ribu..voce povrce..
Imam ortaka..nonstop mu ide kilaza po 15-ak kg gore dole..skine na letovanju-zimovanju..i za nedelju dana vrati u gradu..samo coca cola..sendvici..cokoladice..uzas jedan..nije jedini primer

Nina_bg:
Ajde molim te objasni mi kakve su posljedice prevelikog ili premalog unosa ugljenih hidrata, bjelancevina, masti i ostalog.....

Da li su biljne bjelancevine dovoljne ako se zivotinjeske ne unose u organizam?

Ugljeni hidrati su osnovni izvor energije,ali su neophodni i za odvijanje nekih metabolickih procesa. Ne pripadaju grupi esencijalnih hranljivih materija jer se potrebna energija moze stvoriti iz masti i proteina,medjutim u nedostatku UH dolazi do razgradnje belancevina i oslobadjanja azota,pri tome se gubi Kalijum i Natrijum,sve to vodi u dehidrataciju.
Uglj. hidrati imaju antiketogeno dejstvo,ketoza je cesto prisutna kod dijabeticara (javlja se aceton u mokraci). Zato se preporucuje najmanje 100-120 g UH dnevno.
Visak UH se pretvara u glikogen(mast) i skladisti u misicima i jetri.

Proteini zivotinjskog porekla se smatraju proteinima 1. reda,kompletnim jer sadrze sve neophodne tj. esencijalne aminokiseline dok su proteini biljnog porekla 2. klase.

Back