Praline

Cilence stavljala sam ja u friz (senili ko kucici da jedu)crne praline i bile mi sjajne, nije sjaj zbog toga. Mislim da sjaj ima veze sa kvalitetom cokolade i sa tempiranjem.

Vesna, da li moze da se desi ako je cokolada dugo stajala ili je lose transportovana ili je negde na putu do nas kupaca dosla u dodir sa vlagom ili vodom da promeni ponasanje, odnosno da zbog toga gubi sjaj. Meni se cini da se to zbog toga desava.

Da li sam sad uspela greske da ispravim cini mi se da su bolje sad
attachment.php

attachment.php

Nema rupica to se odmah vid, tj. vazduh nije probio. Nesto mi pade na pamet, slikala si i onda i sada bele i crne zajedno, mozda ovako slikano bele dodju sjajnije od crnih, ali samo zato sto je bela svetlija bija. Inace i meni se desava da crne u prirodi budu eksta sjajne, ali kada ih slikam izgledaju muljavo. Bas sam pregledala moje fotke i zakljucila da su matirane na slikama, a u prirodi su bile bas sjajne. Mozda ima veze sa nekim podesavanjima na fotoaparatu.

Da li si probala vesninu tehniku sa prevrtanjem kalupa?

Gledala sam na youtubu, one ostatke sa stane, kada se praline zatvaraju imaju i oni, samo uzmu mali nozic kojim to odstrane.

Da evo sada gledam slike ponovo, na prvoj slici crno srce koje je skroz pozadi vidi se da je sjajno, ali one crne koje su napred u krupnijem planu su kao malo matirane, to je izgleda do fotkanja.

attachment.php

evo i kod mene je isto vidis kako su bele sjajne, a crne sumuljave, a nisu bile sigurna sam uto.

Evo vidi ovu sliku

attachment.php

to sam radila pre neku godinu, kada nisam znala nista o tempiranju ili o bilo cemu o cokoladi, ali je slikano profesionalnim aparatom. Ove nove suslikane sa nekim krsem ili sa mobilnim telefonom.

naravno da cokolada nesme da dodje u dodir sa vodom vlagom parom automatski ima promenu stanja gubi sjaj i tesko se topi...grudva se....ja koristim cokoladu sa velikim procentom kakaoa malo je skupa ali se isplati .....cokolade koje se kod vas prodaju su jeftinije i imaju veliki procenat ulja sto nije dobro ali to joj spusta cenu pa nije skupa taozvana industrijska....ako pregrijete cokoladu onda takodje pada sjaj i kvalitet ukusa ....Inace ovde jako retko koriste silikonske kalupe ....uglavnom su kalupi od polikarbonata cvrsti i lako za odrzavanje....ima ih sa dnom i bez dna (zbog kombinacije sa transferom)....ako radite sa cokoladom morate da se pridrzavate procesa da je prvo dovedete na radnu temperaturu da bi vam dekoracije bile lepe i postojane ....

zkatja sad su mi sjajnije ove crne nego one prosli put iz jednog razloga samo a to je da mi je posuda sa otopljenom cokoladom stojala pored sudopere a pustala sam vodu pa su mi kapljice vode dospele u cokoladu probala sam danas fazon sa prevrtanjem i ok je ali skidanje spatulom ne ide nikako sigurno zato sto je kalup silikonski pa se ugiba ali sad sam zadovoljna za pocetak nije lose pogotovo sto cokolada nije nekog visokog kvaliteta ali mi je bela extra

Vesna divna si, odgovorila si na sve, a ja te bezobrazno asula pitanjima. Izvini, ako sam dosadna kazi.

Sledeca investicija kalupi od polikarbonata. Ima ih kod nas mislim da su od tridesetak komada oko 30 evra.

Cilence, koja je bela, bas je bela.

Bela je bela sabacka c proizvodnja bas je cvrsta jedva je lomim rukama obicno su one mekanije od crnih sledece nedelje mi stize belkolade cokolada iz puratosa kazu da je dobra pa cu probati i sa njom

znate bolje je sakupiti malo novaca i kupiti nesto kvalitetno i dobro i sto ce vam trajati ....i sto ce te iz toga izvuci maksimum....kvalitetni kalupi su izmenju 15-150 eura zavisno akav oblik zelite...evo upravo narucujem nesto iz deko reljefa i evo i cena 20 eura kalup bez dna sa plaketom da mozete da kombinujete transfer imate od 18 i 24 praline evo i klasicni su vam od 15-150 eura zavisno koliko pralina pravite i koju formu hocete i odredjenu velicinu...listici serigrafi za transfer su na 10 listica od 16eura pa na vise zavisno od dezena...listici su 360*250 dimenzije....mule su ovde preskupe ....eto .drage moje......ljubac

kod nas u puratosu imaju istu vrstu cokolade ali dve razlicite cene najverovatnije je procenat kakao delova u pitanju ima je od 600 i od 950 za kg u kapljicama pakovanja od 5 kg za crnu a bela je nesto jeftinija

Evo da elaboriram, malo smo kuma i ja vezbale sa saranjem. Radilo se kasno u noc, pa su se napravile neke grescice, ali sve usvemu eksperiment je uspeo. Nismo imale ni odgovarajuci materijal za saranje, ali ipaksmo se potrudile, uvidele prednosti i mane. Ono sto ide u prilog, ajde da ga nazovemo uspehu, je to da su se u sred noci sve pralinice pojele.
Slike su ocajne i moj i njen aparat crkava, ali evo ipak da vidite.
Crna srca sa belim sarama su punjena domacim kikiriki puterom, crno bele stanglice su sarane crnom cokoladom i napunjene belim nougatom, crno bele korpice su punjene mlecnim nugatom, a srca koja su belo sarana a svetlija su samo napunjena sa ostatkom nugata i zalivena crnom cokoladom.
evo i slicica
attachment.php

attachment.php

Kakvo bacanje Msneki,prelepe su bas me mame!!!!
Ja cu samo da se divim vasim pralinama to kod nas bi bila promasena investicija,naznam ni sama koliko bi morala da ih napravim
da se moji ukucani oslade kada svi volimo slatko a i ima nas...

Back