Pozrtvovanost

• Začetnik teme Začetnik teme Nina2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ugadnubaburastem:
govorimo o krajnje individualnom, racionalnom i iracionalnom segmentu sklopa jedne licnosti, koji uslovljavaju njene odluke na nivou svesnog i i podsvesnog - a (u ekstremnim situacijama) najcesce refleksnog, u hipoteticki zamisljenim okolnostima - da li bi i u kojoj meri, kada bi to bilo moguce, instiktivno ili svesno preuzeli na sebe patnju drugog bica po cenu sopstvenog zivota..?....Ima li uopste mesta ovakvoj postavci, pod kojim uslovima i u kojoj meri...?...Da li je u pitanju osvescen i racionalizovan stav motivisan eticki, emotivno, verski... - ili potencijalno refleksna, podsvesna reakcija u konkretnoj, hipotetickoj situaciji....?

Racionalan stav, motivisan eticki u datoj situaciji, ne bi imao mnogo udela. To je ono sto sam na pocetku htela da kazem. Bravo! :-)
Zato sva prica da bi uradili to sto kazete, ne vazi. :razz:

ugadnubaburastem:
...Mislim da smo na putu ozbiljne zamene teza - ne radi se o uspotavljanju (sustinski nemogucih) parametara u svrhu 'merenja' emocija (uslovno receno) 'zrtvom'...Samoubistvu kao takvom tek nema mesta u ovoj prici - govorimo o krajnje individualnom, racionalnom i iracionalnom segmentu sklopa jedne licnosti, koji uslovljavaju njene odluke na nivou svesnog i i podsvesnog - a (u ekstremnim situacijama) najcesce refleksnog, u hipoteticki zamisljenim okolnostima - da li bi i u kojoj meri, kada bi to bilo moguce, instiktivno ili svesno preuzeli na sebe patnju drugog bica po cenu sopstvenog zivota..?....Ima li uopste mesta ovakvoj postavci, pod kojim uslovima i u kojoj meri...?...Da li je u pitanju osvescen i racionalizovan stav motivisan eticki, emotivno, verski... - ili potencijalno refleksna, podsvesna reakcija u konkretnoj, hipotetickoj situaciji....?
Svaka cast...zaista nije moglo bolje da se sroci... odusevljen sam. Sad je vrlo lepo objasnjeno Ninino pitanje a i jos par stvari vezano za "njega" ;)

divlja u srcu:
Dobro, recimo da to nazovemo ljudska velicina, mada je i to diskutabilno. A mislis li da je to presudno kad je u pitanju i nekog koga volimo?
Da li mozemo da se ukocimo i kad nekog neizmerno volimo u toj situaciji?:)
Mislim da mozemo, to je sve individualno.
Ja licno nisam dosao u takvu situaciju, ali ima takvih slucaja.
kad razmislim ne znam sa cime je gore da se suocis.
Da ne pomognes i ceo zivot se kajes sto to nisi uradio
ili da pomognes pa sta bude bude.
JA mislim da bi me ovo prvo izjelo.

divlja u srcu:
Racionalan stav, motivisan eticki u datoj situaciji, ne bi imao mnogo udela. To je ono sto sam na pocetku htela da kazem. Bravo! :-)
Zato sva prica da bi uradili to sto kazete, ne vazi. :razz:

Da, ukoliko bi osvescen, eticki inspirisan motiv bio jedini moguci pokretac...Pri cemu je definicija etickog i racionalnog takodje diskutabilna posmatrano kroz prizmu tipologije licnosti i njenih odrednica u svakom pojedinacnom slucaju ...Verujem da se radi o duboko licnoj, intimnoj reakciji, zasnovanoj na spletu motiva, usadjenih vrednosti i sklopu licnosti - ma kakvi oni bili i ma kako raznoliku, naizgled kontradiktornu ili nelogicnu celinu formirali - nedokucivu posmatracu, pa cak i nama samima...Mozemo govoriti samo o sopstvenim ubedjenjima u ovom trenutku... Upravo zato mislim da nema 'pravih' i 'pogresnih' odgovora/reakcija, niti prostora za polemiku - vijugavi lavirinti nase svesti i podsvesti, konstantno 'harani' vrtlozima sukobljenih motiva i vrednosnih stavova ne dopustaju egzaktne pokusaje racionalizacije i postavljanje jednacine koja bi unela makar pocetni smisao i natuknula objasnjenje - ponajmanje univerzalno...Mozda bi nam tek tada promakla sustina... :)

ugadnubaburastem:
Upravo zato mislim da nema 'pravih' i 'pogresnih' odgovora/reakcija, niti prostora za polemiku - vijugavi lavirinti nase svesti i podsvesti, konstantno 'harani' vrtlozima sukobljenih motiva i vrednosnih stavova ne dopustaju egzatne pokusaje racionalizacije i postavljanje jednacine koja bi unela makar pocetni smisao i natuknula objasnjenje - ponajmanje univerzalno...Mozda bi nam tek tada promakla sustina... :)

Uvek ima mesta za polemiku. Zato smo i stigli do podvucenog.
Nema racionalizacije i unapred utvrdjene jednacine. Nema, bre, nema. :razz:
Sigurno je samo da je sve nesigurno. :)

...:)...Mislila sam na svrsishodnu polemiku kada su u pitanju licni stavovi i ubedjenja koji po svojoj sustini nisu 'ocenjive' kategorije, jer utvrdjenih parametara, cak i drustveno prihvatljivih nepisanih normativa - nema...Dakle, sve je stvar 'ljudske prirode', zakucaste rabote, osvedoceno u vekovnoj praksi...;)...Ono sto je nekome 'prirodno', ocigledno kao jedino moguce resenje - kod drugoga izaziva sablazan ili podozrenje u vezi motiva ili sposobnosti za logicko rasudjivanje...Svaki pokusaj polemickog 'ispravljanja Drine' najcesce je Sizifov posao...Mozemo se sloziti oko toga da se ne slazemo (u ovom slucaju) uz podrsku ideji o 'izvesnoj neizvesnosti' kao savrsenom 'okviru' za sve nase unutrasnje 'slike' ...:)

ugadnubaburastem:
...:)...Mislila sam na svrsishodnu polemiku kada su u pitanju licni stavovi i ubedjenja koji po svojoj sustini nisu 'ocenjive' kategorije, jer utvrdjenih parametara, cak i drustveno prihvatljivih nepisanih normativa - nema...Dakle, sve je stvar 'ljudske prirode', zakucaste rabote, osvedoceno u vekovnoj praksi...;)...Ono sto je nekome 'prirodno', ocigledno kao jedino moguce resenje - kod drugoga izaziva sablazan ili podozrenje u vezi motiva ili sposobnosti za logicko rasudjivanje...Svaki pokusaj polemickog 'ispravljanja Drine' najcesce je Sizifov posao...Mozemo se sloziti oko toga da se ne slazemo (u ovom slucaju) uz podrsku ideji o 'izvesnoj neizvesnosti' kao savrsenom 'okviru' za sve nase unutrasnje 'slike' ...:)

Nemam ja nista protiv necijih ubedjenja na ovoj temi.
Nego protiv povrsnosti. :wink:

idi lalaj...
vreme je odredjeno kretanjem.... kretanje je sustina... ova tema se krece u nekom pravcu... traga se za sustinom... sustina... i to u pola pet ujutro... ccc... povrsno...

stvarno, sve samoubice na ovom forumu...

branila bih, sigurno! da znam da cu umreti - ne znam da li bi se zrtvovala.. mozda za sestru ili brata
ako umrem... jbg... to je zivot... narocito, tada...
ali bih ubila, bez problema... i verovatno bi pokusala da idem na tu kartu...

ej iyvini samo sam se zezala idem da spavam enrvozna sam neshto sad ce mama da me zhali trebalo je da idem u ludnicu stalno vrtim jedno isto shto ne promenim ulogu

e oces ti decka bojana vidi kucaj Bojan Maljkovic

?:
ej iyvini samo sam se zezala idem da spavam enrvozna sam neshto sad ce mama da me zhali trebalo je da idem u ludnicu stalno vrtim jedno isto shto ne promenim ulogu

e oces ti decka bojana vidi kucaj Bojan Maljkovic

necu ne volim te cija su imena izvedena od "maljav"....
ali, hvala... valjda ce se naci neko....

Back