Pozrtvovanost

• Začetnik teme Začetnik teme Nina2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...količina ljubavi ali i količina potcenjivanja sebe, dodala bih :?
Život jeste čudo, i nije za trange-frange emotivnost.

U stvari, volela bih da mi neko odgovori zašto su ti ljudi vredni gubljenja sopstvenog života?

Čini mi se da je to malo mazohisitčka fora. Osim za majke s decom, to donekle mogu da razumem, tu vrstu privrženosti :). Ali ovde se pominjahu i prababe :lol:

Potcenjivanja sebe? Ostavila si me bez reci..ali ok, to je tvoje misljenje. I postujem ga.

Prababe su malo extrem, ali zaboga, ko smo mi da sudimo o necijoj ljubavi. Mnogima su prababe zamenile majke na kraju krajeva. Moze da bude cudno ali ne i neprihvatljivo. Kao sto je meni cudno tvoje 'podcenjivanje sebe' ali mi je prihvatljivo da tako mislis.

Prepustam rec ostalima, ukoliko jos ko ima sta da kaze na temu

pa da, potcenjivanja sebe, Nina, evo ti cvetić :)
U smislu : neka on/ona živi, evo ja ću da umrem instead.
Zato i pitam zašto su oni vredniji od vas, tj. njihovi životi vredniji od vaših? :) Zašto?
Mislim da je pitanje jednostavno.

Smrt, mislite da je lepša ako je - iz silne ljubavi? Tu nešto ne štima :arrow: Ljubav ne traži ukidanje života, bar ne prava ljubav. Eto zato pitam.

Ko ovde uopste pise o sta ljubav TRAZI. Pre bih rekla da je ovde u pitanju sta ljubav DAJE. Pazi betty, imas pravo da se ne slazes i sama si rekla NE ni u kom slucaju. Visoko vrednujes svoj zivot i to je ok. Ali samo za trenutak dopusti da je ok i da postoje ljudi koji bi recimo dali isti za..mladjeg brata npr. Svako od nas ima svoje razloge zasto bi i zasto ne bi u nekom datom trenutku primera od kojih sam pojedine navela reagovao sa Da. Ti bi predpostavljam sebe izvukla a ostavila brata, sestru, majku, dete, partnera tamo negde iza, neka se snalaze kako umeju :lol:

Kako god betty, valjda ces dobiti svoje odgovore.

Nina, da se razumemo: što se mene tiče,može da izgiba ko god želi i iz kojeg bilo razloga, samo sam pitala lepo - otkud ta procena, zašto je to nešto ili neko vrednije od sopstvenog života :D
Pa ako mi neko odgovori, biće fino, volela bih da znam. (izuzetak su majke s decom)

kako ko... neki imaju mernu jedinicu, koju nazivaju "zasluge"... neki drugi, o5, koriste sasvim druge sisteme vrednosti... ali u svakom slucaju... oni koji mere i ocenjuju, imaju sistem vrednosti... ili je mozda jos bolje reci... vrednuju...

ne... to je povezano sa mernim sistemom... samoubistvo je poslednja i najveca jedinica u mernom sistemu...koja ne moze da se opovrgne... mozes biti siguran da si pokazao i dokazao svima... sta god si zeleo da dokazes sa time... ali o5, nece svi to hvatiti isto... eto... ponovo se komplikuje... ili sam to samo ja... kako god... misterija...

divlja u srcu:
A sta cemo sa onima sto spasu drugom zivot, izgube svoj, a tu osobu nisu ni poznavali? Mislim, da li u takvim situacijama presudjuje ljubav ili ima nesto drugo? :-)
Ne nego ljudska velicina. Samo nije tema o tome.
Za to neko ili ima ili nema osecaj. Neko ostaje ukochen, a neko reaguje.

Gryphon:
Ne nego ljudska velicina. Samo nije tema o tome.
Za to neko ili ima ili nema osecaj. Neko ostaje ukochen, a neko reaguje.

Dobro, recimo da to nazovemo ljudska velicina, mada je i to diskutabilno. A mislis li da je to presudno kad je u pitanju i nekog koga volimo?
Da li mozemo da se ukocimo i kad nekog neizmerno volimo u toj situaciji?:)

...Mislim da smo na putu ozbiljne zamene teza - ne radi se o uspotavljanju (sustinski nemogucih) parametara u svrhu 'merenja' emocija (uslovno receno) 'zrtvom'...Samoubistvu kao takvom tek nema mesta u ovoj prici - govorimo o krajnje individualnom, racionalnom i iracionalnom segmentu sklopa jedne licnosti, koji uslovljavaju njene odluke na nivou svesnog i i podsvesnog - a (u ekstremnim situacijama) najcesce refleksnog, u hipoteticki zamisljenim okolnostima - da li bi i u kojoj meri, kada bi to bilo moguce, instiktivno ili svesno preuzeli na sebe patnju drugog bica po cenu sopstvenog zivota..?....Ima li uopste mesta ovakvoj postavci, pod kojim uslovima i u kojoj meri...?...Da li je u pitanju osvescen i racionalizovan stav motivisan eticki, emotivno, verski... - ili potencijalno refleksna, podsvesna reakcija u konkretnoj, hipotetickoj situaciji....?

Back