Pozrtvovanost

• Začetnik teme Začetnik teme Nina2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nina2:
Ne znam da li je tema pogodna za ovaj kutak ali posto mi je on najdrazi postavljam je ovde.

Da li bi u slucaju da je ugrozen zivot nekog koga veoma volite, nekog svog, nekog iz porodice, zrtvovali svoj u slucaju da ste u mogucnosti da to ucinite? Postoji li uopste osoba zbog koje bi zrtvovale svoj sopstveni zivot a da ona time bude spasena?

Ocekujem i muske odgovore.
Vrlo kompleksno pitanje... Mislim ipak da rec zrtvovati nije prava rec...a i ima dosta nejasnoca na sta se tacno misli ;)
Nego da odgovorim...
Da je ugorzen zivot nekoga od clanova moje familije ili nkoga ko je meni vrlo "drag" usao bih u "okrsaj" bez oklevanja nerazmisljajuci o posledicama.

Nina2:
Ne znam da li je tema pogodna za ovaj kutak ali posto mi je on najdrazi postavljam je ovde.

Da li bi u slucaju da je ugrozen zivot nekog koga veoma volite, nekog svog, nekog iz porodice, zrtvovali svoj u slucaju da ste u mogucnosti da to ucinite? Postoji li uopste osoba zbog koje bi zrtvovale svoj sopstveni zivot a da ona time bude spasena?

Znaci ja sigurno gubim zivot nema mozda, ako sam razumeo situaciju.
U tom slucaju samo za mladjeg brata, jer nerealno je da dam svoj zivot za nekog starijeg.
A ako postoji sansa za prezivljavanjem onda bez razmisljanja za bilo koga bliskog.

ja mislim da ne bih dala bubreg bratu

ono.....borimo se ya opstanak...pa ko pobedi

takav je bratsko sestrinski odnos to je ipak rivalitet. neko se u tome sloyi a ima milion brace i sestara koji ne pricaju ni kad se razidju

Snezna_kraljica:
:lol: e, znala sam da ce doci do ovog komentara! :P

Ali neke ljude zaista volim vise nego sebe. I zaista ih je pet.

A neko je rekao da "taj neko mozda ne bi prihvatio tu zrtvu".
Pre mislim da se odnosi na situaciju tipa "da nestanete umesto nekog drugog, kao da nikad i niste postojali", QUOTE]

e OVAKO zvuči još jezivije :lol:
i da nestaneš, i još - kao da te nikada nije ni bilo? :shock:
ma stvarno, otkud vam ta ideja da je to dobro? Hobiti su bar u knjizi završili...ne razumem. Za šta glavu da date? Za prababu? :lol:

malo mi je nedefinisano pitanje. ugrozila bih svoj život (odnosno zdravlje, davanjem organa ili slično) za najbliže članove porodice. Život bih žrtvovala samo zbog deteta.

znaci, nema teorije! prvo sto se nikad ne bi' zrtvovao za starije od sebe, a drugo ssto to niko koga znam ne bi prihvatio. ne bi' ni ja prihvatio da se neko zrtvuje za mene!
ipak, kad malo bolje razmislim, dao bi' ga za dva moja prijatelja! (jedan ima 4, drugi 7 god.:-))
ide drugo pitanje: da ste vi u nekoj situaciji, stvarno bezizlaznoj, da li bi ste prihvatili da se neko, kome ste dragi i posebni, zrtvuje za vas? da nestane da biste vi nastavili?

Vecina je veoma dobro shvatila pitanje i iskreno sam veoma prijatno iznenadjena odgovorima. Istina je doduse da bi se istinitost tih odgovora dokazala u realnoj situaciji, ali ne sumnjam da bi vecina od vas zaista postupila bas tako kao sto misli sada.

za djete bih bi i zivot dala....a za brata, mamu, tatu, sestru, bi dala bubreg npr....ili nesto sto im moze pomoci....ne vjerujem da sam toliko velikodusna da umrem zbog njih...mislim...ko ce moje dijete da hrani i odgaja?

Dok nisam postala roditelj, žrtvovala bih se i za komšiju a kamoli za nekog svog rodjennog... a sada samo za sina. Mada, to ne možeš znati dok se ne nadješ u takvoj situaciji, kao što neko reče.

Nina2:

Na celom ovom svetu - samo jedna osoba!
Moja sestra.
Ostali ne dolaze u obzir... Bilo bi mi ih žao ako im to nešto znači :wink:

Ne bih bas rekla pikax, koliko sam shvatila i ti si itekako imala predstavu kad si dala odgovor. Pitanje je vrlo jasno, da li postoji osoba zbog koje biste dali svoj sopstveni zivot da biste spasli njen, a primera moze biti milion, apsurdno je da ih ja navodim.
Ali evo ti jedan od slucajeva: Neko koga volis (dete, partner, roditelj, sestra, brat), treba hitnu transplataciju srca ili umire, da li bi darovala svoje ukoliko nema na raspolaganju drugih? Valjda je sad jasnije da mislim bukvalno dala svoj zivot za tudj. Ili primila metak umesto tog nekog, ili u nesreci gde je pitanje ti ili dete, izvukla dete i sebe zrtvovala ili partnera ili brata, sestru da ne nabrajam...mislim, toliko toga ima da kao sto rekoh, stvarno je apsurdno da pisem milion primera.

p.s.: evo bas sad gledam koja je to vecina kojima nije bilo jasno pitanje...i koliko vidim radi se o samo 4 osobe ;)

Nina, nisam htela nikoga da uvredim, nemojte pogresno da me shvatite ! Nagon samoodrzanja ( vitalni ) !
E, tako mi je lakse ! :)
Moje srce, niti bilo koji organ parteru ne bi "odgovarao" ( ne podudara se HLA ). Postoji i vestacko srce. Eto resenja.
Sto se metka tice, primila bih ga i onako -> borila bih se, do kraja ( ali ne sa pocetnom namerom da se zrtvujem, vec da pokusamo da spasimo zive glave )
Dete jos uvek nemam, pa jos ne poznajem taj osecaj..ali verujem majkama kada kazu.
Najvaznije, oni ne bi dozvolili ( partner i porodica ) da se zrtvujem za njih, kao i ja da se oni zrtvuju za mene.

Nina2:

Da/Da

U pitanju je kolicina ljubavi koju posedujete u sebi prema drugima, toliko velika da ste spremni i da umrete da bi njih spasli. Da li bi oni to prihvatili ili ne, da li je to pravedno, normalno i sve ostalo nije tema..ali ako bas imate potrebu...raspravljajte ;)

Back