Povratak u Srbiju

Moj i drugarski i prijateljski savet ( iako se ne volimo na Politici):
Nemoj da dete saljes u Srbiju da zavrsava neke skole, budi ti tamo dok dete ne zavrsi skole
koje vec namerava da zavrsi, a ti kasnije kako zelis. Ne znas kako je sada u Srbiji sa skolstvom,
ja ne znam tacno kako je u Nemackoj jer nemam decu, ali u srpsko skolstvo imam uvida, to sve veze
nema sa skolama kakvih se ti secas ( a ja narocitio jer sam i starija od tebe).
U Srbiji je potpun raspad sistema, narocito u skolstvu, u Nemackoj ipak moze dete i da studira sta, kako i gde zeli,
tvom detetu je ipak nemacki jezik glavni ( svejedno sto nije maternji jezik).

Ovo ti je moj drugarski savet, iako ponavljam, imamo sav rseno razlicite stavove oko Politike.:heart:
on ove godine zavrsava 10. gimnazije,
znaci imace mittlere reife i osnovu za sve dalje,
ili zanat ili nastavak gimnazije ili fos fachabitur,
dole bi se prebacio u gimnaziju u 11.
i zavrsio te dve godine,
nasa gimnazija je ovde priznata,
tako da on ne gubi nista,
moze samo da dobije,
to cemo uraditi 1000%
ako ovde uvedu obaveznu vakcinaciju za skolsku decu

Ti racunas nase skolstvo kada smo se mi skolovali i sada?
Dve potpuno razlicite kategorije. Mi sada skoro da nemamo skolstvo, deca koja hoce da nauce nesto prakticno moraju sama da se snalaze ili placaju privatno casove. Srecniji imaju roditelje koji mogu da im pomognu u razvijanju i opstem obrazovanju (koje je dok sam ja isao u skolu bilo preopsirno i nepotrebno detaljno).
Ja da mi je dete malo i da imam izbora nikad ga ne bih unakazio sa nasom skolom.
e upravo je ovo standard u nemackoj,
pogotovo u gimnaziji,
koja ide od 5.-12. razreda,
gimnaziju upisuju bolji djaci,
tj. uslovljeno ocenama iz 4. razreda,
pa se oni smatraju toliko pametni
da moraju odmah od 5. razreda
sami da ukapiraju kako se resava jednacina
sa dve nepoznate,
a da pre toga nikad nisu videli jednacinu
sa jednom nepoznatom,
da nisam s njim radila matematiku evo 10. godina,
odavno bi zavrsio karijeru,
vecina ucenika ovde uzima casove, pogotovo matematike,
vec od 5. posto vecina roditelja ovde ne moze da prati ni 5. razred
a i kako bi, kad su svi tako nakaradno skolovani

do 4. osnovne su vecito dugo ponavljali (matematika)
neko lako gradivo,
u 4. su imali ono sta nasa deca imaju u 2.
znaci kasnili dve godine,
a onda od 5. gimnazije dosli od prilike
na nivo naseg 5. razreda,
bukvalno preskocili il progutali 2 godine
osnovnog fundamentalnog znanja,
to u matematici ne ide nikako
iskembecili smo se prateci aktuelno gradivo,
i dodatno ubacujuci ono preskoceno, osnovno

i zavrsio te dve godine,

moze samo da dobije,
to cemo uraditi 1000%
To je onda druga prica, super je ako tako uradite jer ce kao prvo u Srbiji srpski besprekorno
usavrsiti, a vratanca su otvorena pa kako voli i zeli:)
Meni je licno uzasno i zao i krivo kada vidim, cujem nasu decu kako natucaju srpski
i pored toga sto su se roditelji trudili da ih i nauce, ali nije to "to", a znati odlicno srpski
( nemacki i tako zna) otvara vrata za ceo svet, ukljucjuci i Rusiju:)

To je onda druga prica, super je ako tako uradite jer ce kao prvo u Srbiji srpski besprekorno
usavrsiti, a vratanca su otvorena pa kako voli i zeli:)
Meni je licno uzasno i zao i krivo kada vidim, cujem nasu decu kako natucaju srpski
i pored toga sto su se roditelji trudili da ih i nauce, ali nije to "to", a znati odlicno srpski
( nemacki i tako zna) otvara vrata za ceo svet, ukljucjuci i Rusiju:)
pa da, s tim sto on vec prica (skoro) perfektno srpski,
naucila sam ga davno i da cita i pise cirilicu,
zna engleski i francuski iz gimnazije
i u srbiji bi morao da uci, tj. polozi latinski za jedu godinu, do kraja godine
ali strani jezici mu leze

Kakva god da je, zemlja je tvoja. A u zadnje vreme sve vise i vise napreduje Srbija, nije mnogo, ali ovakav rast nismo imali skoro nikad pre.

Razumem ljude koji su se selili pre, jer stvarno nije ni bilo posla nigde, a danas mozes naci posao kad oces, bukvalno za nedelju dve, osim ako nisi neka beskorisna struka.

Danas ako se preselis preko, to ne radis jer nemas posla, nego jer prodajes svoju jedinu otadzbinu za pare, ja bih se pre obesio nego to da uradim, pogotovo decu da asimiliram tamo, to bi mi bio najveci poraz u zivotu kao coveku.

To je sa patriotske tacke gledista, a sa materijalne tacke gledista, ko zna sta ce biti tamo na Zapadu sa tim migrantima i svim i svacim, ja mislim da tamo i nije bas i neka buducnost.

Ovde na ovom forumu ljudi koji govore ljudima da idu preko, i ostaju tamo, najcesce imaju neku depresiju, i njima nije problem neki politicar i "sistem" ovde, nego stanje serotonina u njihovom mozgu.

sve si vec sam napisao… dodao bih na to jos i korupciju do svih najsitnijih pora drustva, potpuno poremecen sistem vrednosti, nedoistatak strucnih kadrova pocevsi od elektricara i keramicara pa do lekara, inzenjera, naucnika jer je sve sto valja otisto i zemlje... a sa druge stane imas na teretu drzave gomilu partijski sluzbenika sa kupljnim diplomama na svim mogucim funkcijama gde neko ko je posteno ucio ne moze ni da konkurise jer za poslove u drz, sluzbama ni ne postoje konkursi, nepravda… itd. itd. mnogo toga trebe otrpeti ako se odlucis za zivot u Srbiji i sve sto on sa sobom nosi!
batali to "deca ce vidjati babe i dede jednom godisnje"!? pa sta?!! imaju roditelje! nek dolaze babe i dede cesce kod vas u posetu ako im je toliko stalo do unuka! mi smo zauvek zavrsili sa Srbijom, necemo se vratiti verovatno ni kad se penzionisemo. nasa deca rastu bas tako kao sto kazes, vidaju babe i dede jednom godisnje, a sad od kako je korona jos i redje, srpski skoro da ne govore uopste i znas sta… ne fali im bas nista! srecna, vesela, zdrava deca, sa puno drugara uzivaju u svom detinjstvu i nama (roditeljima) neopterecenim parama, politikom, zagadjenjem vazduha, i sl.

nema sta tu da se razmislja, samo neko ko nije "ganz dicht im Kopf" ;) moze uopste da razmislja o tome da se vrati u Srbiju. :rtfm:
Tudja zemlja ,tudji ljudi tudje sve .
Ne mrdam ja iz svoje zemlje ,nije sve u tim prokletim parama.

Kakva god da je, zemlja je tvoja. A u zadnje vreme sve vise i vise napreduje Srbija, nije mnogo, ali ovakav rast nismo imali skoro nikad pre.

Razumem ljude koji su se selili pre, jer stvarno nije ni bilo posla nigde, a danas mozes naci posao kad oces, bukvalno za nedelju dve, osim ako nisi neka beskorisna struka.

Danas ako se preselis preko, to ne radis jer nemas posla, nego jer prodajes svoju jedinu otadzbinu za pare, ja bih se pre obesio nego to da uradim, pogotovo decu da asimiliram tamo, to bi mi bio najveci poraz u zivotu kao coveku.

To je sa patriotske tacke gledista, a sa materijalne tacke gledista, ko zna sta ce biti tamo na Zapadu sa tim migrantima i svim i svacim, ja mislim da tamo i nije bas i neka buducnost.

Ovde na ovom forumu ljudi koji govore ljudima da idu preko, i ostaju tamo, najcesce imaju neku depresiju, i njima nije problem neki politicar i "sistem" ovde, nego stanje serotonina u njihovom mozgu.
Kakav rast ?
Imamo rast cena i inflaciju debelu.

i zavrsio te dve godine,
moze samo da dobije,
to cemo uraditi 1000%
Blago vama kad vas zatvore tamo ,ma ima pesaka da dodjete u Srbiju i ostale susedne zemlje.

Dobro, generalno sve zavisi od licnih situacija, ne postoji generalni odgovor. Ja ne mogu da se zalim, nije meni lose ni u Srbiji, ni u Nemackoj. I nije ni neki veliki problem ziveti u Srbiji trenutno (nekome u mojoj situaciji). Vise se namece jedno sasvim logicno pitanje, a to je kako ce Srbija izgledati za 10 godina? Sve vise mladih, sposobnih ljudi odlazi, povecava se broj penzionera i starijih, pocinju da se javljaju deficiti u odredjenim strukama, a tek ce se javljati. Skolstvo i obrazovanje su u padu (nasi ucenici trenutno beleze najgore rezultate u Evropi na nekim testovima), sto takodje znaci manji broj sposobnih u buducnosti. Mene zabrinjava scenario u kom ce biti dosta "priucenih" i nedovoljno sposobnih npr. lekara, majstora, pravnika, inzenjera itd, jer uglavnom oni sto su medju boljima zapale u inostranstvo. Plus su tu naravno i posledice decenijski lose vodjenih sistema, sa pogresnim ljudima na celnim pozicijama, i negativnom selekcijom. Meni se cini da ce to tek dolaziti na naplatu u buducnosti. Tako da ako gledamo DANAS, meni je manje vise svejedno gde sam, ali ta buducnost ne deluje bas optimisticno, i postavlja se pitanje da li covek zeli da mu dete odrasta u tom sistemu, ili u nekom bolje organizovanom, kao sto je u Nemackoj.

Ja ne znam ko je tebi sta pricao o Srbiji, ali danas se vise obrazovanih ljudi useljava u Srbiju (region) nego sto odlazi.

Postujem sto si stucao preko, ali nemoj da klevecesec ovakve gluposti, nece se Srbija nikad isprazniti kada ima najvece rastove BDP-a u Evropi, milione Srba iz regiona, Otvoreni Balkan, znaci imacemo velika iseljenja kao Hrvatska, ali oni to pokrivaju useljavanjima iz regiona, i tako cemo i mi jos malo.

Jel to megatrend “obrazovanje”,verovatno si na drzavnim jaslama i clan partije !

Nisam, ajde ti prvo nauci sta je BDP, od toga pocni, pa nadalje jos 300 knjiga iz oblasti ekonomije i pravopisa procitaj ako oces da govoris meni sta moze da se kaci macku u rep, a sta ne. Taj level konverzacije neutemeljenim cinjenicama radi ispred dragstora negde. Ako oces pricati samnom, ne pricaj ko da imas IQ 70.

Bogami ne bih ja kukao na gasterbajtere s obzirom na to koliko love unose u Srbiju :) Takodje mislim da nema smisla da ljudi koji nisu iskusili zivot i u Srbiji i u inostranstvu komentarisu bilo sta na ovu temu, jer jednostavno ne znaju kako je. Ne moze covek da tvrdi bilo sta u vezi sa necim o cemu nema pojma.

Svako pre svega je stvoren od Boga kao covek slobodne volje, da zivi, radi, stvara i uci gde hoce i sta hoce. Tek posle dolaze te, od coveka nametnute kategorije, religija, nacionalnost itd. Tako da je moje misljenje da covek treba da koristi tu, od Boga datu slobodu, i zivi gde hoce, bavi se cime hoce (sto ne ugrozava druge), i misli sta hoce.

Ja licno, sam resio da iskusim zivot u Nemackoj, i ne kajem se, super su mi iskustva bila, upoznao sam super ljude, radio super posao, ali sam resio da se vratim u Beograd, jer je tamo moj dom i tamo se najbolje osecam. Tako da posle 2.5 godine u Nemackoj, ponovo cu biti u Srbiji, pa ako opet pozelim da odem, opet cu da odem, gde mi se bude islo i to je to. Nismo lepkom zalepljeni za jedno mesto. I sto vise covek vidi, vise iskustva stekne i ljudi upozna, vise i oplemeni sebe, i dobije vise dimenzija u sebi, i siru sliku sveta.

Tako da je mozda malo glupo gledati tako crno-belo, dal je bolje u tacki A ili tacki B, jer u obe te tacke moze biti i lepo, i grozno, i sve izmedju ta dva. Jesam ja postavio pitanje, i pokusao od ljudi da procitam neke argumente ZA i PROTIV povratka u Srbiju, cisto da bih mozda dosao do nekih znanja koja nisam imao, i da vidim kako drugi ljudi razmisljaju. Ali generalno, covek treba da zivi tamo gde mu se zivi, i sve ostalo je nebitno.

To je posteno po meni, odes gde hoces, kolko hoces, ali je najbitnije da se na kraju vratis gde pripadas jer to je tvoja zemlja.

I meni je zelja da odem u Kinu, jer ne volim tolko Zapad, svako ima svoje ukuse, ali bi se posle svakako vratio nazad.

Najbitnije je da uradis kako osecas i sta ti se radi. Neko Srbiju oseca kao svoju zemlju, neko ne, neko je oseca, al mu smetaju stvari koje se tamo desavaju, postoje razne varijante. Najgore od svega je osudjivati druge zbog njihovih licnih izbora, sta se bilo koga tice tudj zivot i gde ce ko da zivi, nek zivi gde ko hoce.

Ima realan rast BDP-a za ovu i prethodnu godinu kumulativno najveci u Evropi.
Aco Srbine, ti li si? :think:
Ja ne znam ko je tebi sta pricao o Srbiji, ali danas se vise obrazovanih ljudi useljava u Srbiju (region) nego sto odlazi.
Ne znas ti nista, osim onoga sta ti kazu da pises dok ti ujutru predaju sendvic. Ovo nije ta tema i ta oblast....
Doseljavaju se tzv 'nomadi', trenutno je povoljna zemlja za zivot, i oni ce otici ako u Srbiji krene da se popravlja situacija. Dolaze i oni koji vole da rade u mutnom, posto smo mi jedna od retkih (ako ne i jedina) banana zemlja u Evropi (teritorijalno). Svi ce oni otici u roku od odmah kad u Srbiji pocne da se postuje zakon.

Aco Srbine, ti li si? :think:

Ne znas ti nista, osim onoga sta ti kazu da pises dok ti ujutru predaju sendvic. Ovo nije ta tema i ta oblast....
Doseljavaju se tzv 'nomadi', trenutno je povoljna zemlja za zivot, i oni ce otici ako u Srbiji krene da se popravlja situacija. Dolaze i oni koji vole da rade u mutnom, posto smo mi jedna od retkih (ako ne i jedina) banana zemlja u Evropi (teritorijalno). Svi ce oni otici u roku od odmah kad u Srbiji pocne da se postuje zakon.

Nisi skapirao o cemu sam pricao, pricao sam o ovome,

Istraživanje pokazalo: U Srbiju došlo više mladih i visokoobrazovanih nego što je otišlo​

Beograd -- Novo istraživanje Bečkog instituta za ekonomske studije pronašlo je da je u periodu 2010-2019. godine Srbija zabeležila neto priliv mladih visokostručnih ljudi.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=03&dd=19&nav_id=1829544

To je zato sto odlaze neki mladi preko, ali zato dolaze sa svih strana, iz RS, CG, Makedonije, FBiH, i td...

Back