Povratak u Beograd

jao, jeste... ja sam primetila, da su deca ("nasa", mislim iz Srbije, bar poreklom jelte genetCki) agresivnija, a primetila sam i da smo mi mnogo agresivniji
znaci, ja kao zena mogu zubima da rastrgnem "njihove" opasne momke, ne zato sto sam jaca od njih... uglavnom nisam, mada ima slucajeva i da jesam (kada su sitniji muskarci u pitanju), nego uglavnom zato sto sam mnogo ludja od njih i spremna da odem do kraja

I moj sin, mada se mi ne tucemo, nikada nismo digli ruku na njega... mom sinu nije strano da udari... onako stidljivo, ali on je jako mali i nije jos video nikakvo klepanje u zivotu, ali kada vidi... mislim da ce to bas uzeti maha.

Uopšte nije čudno da smo mi "genetski" agresivniji...šta smo mi kao narod preživjeli i naši preci...koliko ratova,borbi,nedaća...Vjerujem da se to sve ugrađuje negdje u neku kolektivnu svijest...:roll:

muzevljevi rodjaci posle 10 godina zivota u Australiji..
pre 2 godine resili da se vrate za Beograd..
on dosao do nekih para, pa odmah nazad u rodnu grudu..
sa sve zenom i dvoje dece..
i imao covek planove, da kupi kucu, da kupi lokal..
(ni manje ni vise nego centar BG)
sa kim god je razgovarao..svi ga odvracali..
on ni da cuje..
i dosao..
prvo je padao u nesvest od cena kuca i lokala..
(ocekivao je...sta znam..bagatelu)..
izdrzao je pola godine..
onda se pokupio i vratio nazad...u Australiju..

stvar je o tome sto..gde god ne zivis..
ti si stranac..
pa ma koliko ti u inostranstvu mislio da ti je Srbija kuca..
shvatis da gresis kada dodjes toj svojoj..kuci..
i svako ima iskrivljenu sliku..
mi ovde o zivotu tamo negde..
i oni tamo o zivotu..ovde..
Jeste, to je cista istina... ali ja sam to odmah shvatila. Mislim, ja ne pratim ni vesti, pojma nemam sta se desava u Srbiji i to mi bas prija...
Ipak smatram da je stvar sa Srbijom vrlo specificna i da pravi Srbin mozes biti samo van Srbije...
sada ovo zvuci verovatno jako cudno, ali radi se najvise o tome sto vi sami sebe ne cenite, uvek sebe dozivljavate i sopstvenu vrednost preko toga kako vas drugi vide i ocenjuju... (drugi mislim na ljude iz neke druge drzave). Kao da su vam mozgovi isprani i uopste niste svesni sebe, a tako vodite i druge sfere javnog zivota... potpuno slepacki i kevcuci za tudjim lepim recima i podrskom u vidu neke isprazne definicije.
Anivej, takodje je bitno to sto vi ne putujete, letovanje u Grckoj ili Turskoj, Egiptu, to se ne racuna u putovanje, tj. vi uopste ne poznajete "razlike" te ne shvatate svoju specificnost. Dakle, posle ovog kratkog uvoda... nekom mozda i bude jasno zasto sam izjavila da se Srbin postaje tek kada se ode iz Srbije. etooooooo.... takooooo :whistling:
ja sam na srecu, u svom bivstvovanju van SRbije postala i Srpkinja i Madjarica i duplo sam srecna zbog bogatstva svoje kulturne pozadine.

Uopšte nije čudno da smo mi "genetski" agresivniji...šta smo mi kao narod preživjeli i naši preci...koliko ratova,borbi,nedaća...Vjerujem da se to sve ugrađuje negdje u neku kolektivnu svijest...:roll:
to je tacno, ali kao sto rekoh, ja smatram tu vrstu agresivnosti vrlo pozitivnom pojavom i bilo bi dobro da je ceo svet takav, da ljudi imaju vise dostojanstva i vise drze do sebe i svog glasa mnoge gadosti na ovom svetu se ne bi desile jer bi se ljudi borili... a ne cekali da ih pregazi neka institucija i hladna aparatura po njihovim toplim malim stomacima

Draga Beograd2009.,to sto ste resili da se vratite u Srbiju vam je pametan potez,bez obzira na sve prethodne komentare.Imam prijatelje u Kanadi i znam koje su prednosti i mane zivota u toj zemlji,za ljude koji dolaze iz nasih krajeva...a uostalom i ja sam zivela u inostranstvu i znam da tamo bas i ne cvetaju ruze...elem,pretpostavljam da imate neki posao u Beogradu pa zato racunas na cifru od 1.000 eura..posto imate troje dece predskolskog uzrasta,auto a mozda i neku ustedjevinu moj predlog ti je da ili kupite ili iznajmite neku finu kucu sa dvoristem u nekom mestu nadomak Beograda,najbolje vojvodjanska strana,Srem,deca imaju prostora za igranje,na svezem vazduhu su,postoje novi vrtici,skole su sasvim o.k.,zivot je opusteniji,bez stresa,auto-putem se isto stize do Beograda kao i da zivis na Banovom brdu...ako zelis da si malo blize,tu je i Altina,deo Zemuna gde je nova skola,nove kuce...a kada deca stasaju za srednju skolu tada mozete da se selite za Bg...ovo ti govorim iz licnog iskustva,jer smo napravili gresku,pa zivimo u stanu,suprug mi nije vezan poslom za odredjeni deo grada a deca moraju da se voze u skolu,izvodim ih da se igraju ,moram da sedim u parku sa njima,pa sada razgledamo kuce oko Bg,ima jeftinih koje zahtevaju malo renoviranja,da vikendom i za vreme raspusta pobegnemo iz ove dzungle....moj savet:samo kuca nadomak Beograda za porodicu sa decom je spas!!

Jeste, to je cista istina... ali ja sam to odmah shvatila. Mislim, ja ne pratim ni vesti, pojma nemam sta se desava u Srbiji i to mi bas prija...
Ipak smatram da je stvar sa Srbijom vrlo specificna i da pravi Srbin mozes biti samo van Srbije...
sada ovo zvuci verovatno jako cudno, ali radi se najvise o tome sto vi sami sebe ne cenite, uvek sebe dozivljavate i sopstvenu vrednost preko toga kako vas drugi vide i ocenjuju... (drugi mislim na ljude iz neke druge drzave). Kao da su vam mozgovi isprani i uopste niste svesni sebe, a tako vodite i druge sfere javnog zivota... potpuno slepacki i kevcuci za tudjim lepim recima i podrskom u vidu neke isprazne definicije.
Anivej, takodje je bitno to sto vi ne putujete, letovanje u Grckoj ili Turskoj, Egiptu, to se ne racuna u putovanje, tj. vi uopste ne poznajete "razlike" te ne shvatate svoju specificnost. Dakle, posle ovog kratkog uvoda... nekom mozda i bude jasno zasto sam izjavila da se Srbin postaje tek kada se ode iz Srbije. etooooooo.... takooooo :whistling:
ja sam na srecu, u svom bivstvovanju van SRbije postala i Srpkinja i Madjarica i duplo sam srecna zbog bogatstva svoje kulturne pozadine.
Potpuno se slazem sa svim sto si rekla!!Zivela sam u inostranstvu i slobodno mogu reci da su najvece patriote i Srbi oni koji zive van svoje domovine...ili tek tada shvate kako smo mi pametan,samosvestan,LEP narod,vredni, borci,snalazljivi...samo mi se ne svidja sto bilo koji strani hohstapler kada dodje u nasu zemlju,svi ga gledaju kao Boga,i uvek su svi stranci bolji od nasih ljudi...ovde u Srbiji su ljudi mnogo iskompleksirani,stide se svojih korena i zele da budu nesto drugo...pa pogledajte nasu istoriju,da li moze neko da se pohvali tako mudrim vladarima,takvim zaduzbinama(mislim na vladare pre XX veka)...ma ukratko:kako moze da nas postuje i ceni neko sa strane kada mi sami sebe pljujemo?

Poslednja izmena:
Draga Beograd2009.,to sto ste resili da se vratite u Srbiju vam je pametan potez,bez obzira na sve prethodne komentare.Imam prijatelje u Kanadi i znam koje su prednosti i mane zivota u toj zemlji,za ljude koji dolaze iz nasih krajeva...a uostalom i ja sam zivela u inostranstvu i znam da tamo bas i ne cvetaju ruze...elem,pretpostavljam da imate neki posao u Beogradu pa zato racunas na cifru od 1.000 eura..posto imate troje dece predskolskog uzrasta,auto a mozda i neku ustedjevinu moj predlog ti je da ili kupite ili iznajmite neku finu kucu sa dvoristem u nekom mestu nadomak Beograda,najbolje vojvodjanska strana,Srem,deca imaju prostora za igranje,na svezem vazduhu su,postoje novi vrtici,skole su sasvim o.k.,zivot je opusteniji,bez stresa,auto-putem se isto stize do Beograda kao i da zivis na Banovom brdu...ako zelis da si malo blize,tu je i Altina,deo Zemuna gde je nova skola,nove kuce...a kada deca stasaju za srednju skolu tada mozete da se selite za Bg...ovo ti govorim iz licnog iskustva,jer smo napravili gresku,pa zivimo u stanu,suprug mi nije vezan poslom za odredjeni deo grada a deca moraju da se voze u skolu,izvodim ih da se igraju ,moram da sedim u parku sa njima,pa sada razgledamo kuce oko Bg,ima jeftinih koje zahtevaju malo renoviranja,da vikendom i za vreme raspusta pobegnemo iz ove dzungle....moj savet:samo kuca nadomak Beograda za porodicu sa decom je spas!!

I ja se s ovim potpuno slazem...:)

Mi smo porodica sa troje dece svi predskolskog uzrasta. Posle 10 godina provedenih u Kanadi vracamo se za Srbiju, Beograd. Nemamo reseno stambeno pitanje tako da nam predstoji izbor dela grda u kome bismo za pocetak iznajmljivali dvosoban stan. Na samom pocetku imali bismo prihod od oko 1000 eura mesecno.
Interesuje me da li moze da se organizuje zivot u Beogradu sa 1000-1500eura mesecno? Drugim recima to znaci koliko kosta hrana, rezije za dvosoban stan, internet, odrzavanje kola, obdanista i sve ostalo sto treba za petoclanu porodicu. Kakva su vasa iskustva i kako se vi snalazite? Da li se hrana moze nabaviti jeftinije na nekim farmama po selima oko Beograda, naravno samo ako je to sve kontrolisano od starne sanitarne inspekcije? Ili su ipak najekonomicnije prodavnice tipa Tempo, Megarodic i slicno?
Hvala!
Bas me zanima sta su odlucili...:ceka:

Izvini ali moram da te pitam sa koliko vi novca otprilike živite?
Sa 1000 evra živimo mm, ja i dete u svom stanu, vozimo kola svakodnevno, idemo dva puta godišnje na more, na par dana i na planinu. Jesu tu roditelji koji nam dosta pomažu što se tiče hrane. Solidno živimo, ne razbacujemo se previše. Volela bih i ja da imam veću platu pa da svakog meseca uštedim za veći stan.

Sa jedne strane imam prijatelje, poznanike, komšije koji žive sa dosta manje para i uspevaju. I znam da je to takvo opšte stanje u Srbiji ali opet, što je neko već napisao, nije mi jasno kad vidim da su najskuplje radnje uvek pune kupaca, da se po kafićima non stop visi. Ili kad moja prijateljica koja ima duplo manju platu od mene kupi čizme po duplo većoj ceni koju bih ja platila. E to ne razumem. Odakle?

Sve je stvar prioriteta i ekonomisanja...neko moze da ima 5000 nikad mu dosta....a neko sa 1000 rasporedi kako treba i zadovoljan je...

Slazem se u potpunosti....i sa etotako takodje...:ok:

Ko to u Beogradu ima 1000 evra platu?Pa ovo je smesno :zcepanje:. Ova sto hoce da se vrati moze sasvim pristojno da zivi sa 1500 evra ali da nadje stan negde u predgradju za 500 evra a ostatak za zivot. U Srbiji cak 63.2% ljudi ima platu manju od proseka. Vecina ljudi zivi sa najvise 40 000-60 000 mesecno i gaje decu sa tim parama. To su dve plate.Da ne govorim o penzionerima pa eto ipak svi zive u Beogradu, nekako. Kakvih 1000 evra mesecno :zcepanje:

Ko to u Beogradu ima 1000 evra platu?Pa ovo je smesno :zcepanje:. Ova sto hoce da se vrati moze sasvim pristojno da zivi sa 1500 evra ali da nadje stan negde u predgradju za 500 evra a ostatak za zivot. U Srbiji cak 63.2% ljudi ima platu manju od proseka. Vecina ljudi zivi sa najvise 40 000-60 000 mesecno i gaje decu sa tim parama. To su dve plate.Da ne govorim o penzionerima pa eto ipak svi zive u Beogradu, nekako. Kakvih 1000 evra mesecno :zcepanje:

tacno napisano!:mrgreen:

Ljudi zive i za manje novce nego sto je autorica teme rekla, ali ne zaboravimo...da su ta dica rasla na prostorima gdje je sve pristupacnije,di im se priustilo puno toga sto nece moci ako se vrate..itd.Ne pricam ovdje o skidanju zvjezda s neba nego o obicnim sitnicama
Druga stvar, zaboravih kolika su djeca(ne vraca mi se na prvi post) ali kako ce dica u skolu?Jel znaju jezik, vjerujem pricaju, a da li pisu...
Moji rodjaci su se vratili za Hrvatsku, sa troje dice, mali je bio 5 osnovne, mala krenula u skolu i beba...imali su muke Isusove, placali repeticije iz Hrvatskog, matematike....drugaciji je program,tezi...ne bude djeci lako.
Ne znam, nije sve u novcima...velik i tezak korak, u svakom slucaju sretno vam ma sto god odlucili:D

Ko to u Beogradu ima 1000 evra platu?
Oni ukupno imaju 1000, a ne pojedinacno
Ova sto hoce da se vrati moze sasvim pristojno da zivi sa 1500 evra
1500 evra nije isto sto i 1000 evra.
ali da nadje stan negde u predgradju za 500 evra a ostatak za zivot.
Za preostalih 500 da zivi u Beogradu njih petoro, placa vrtic, hrani se i oblaci troje dece u razvoju, i u to ulaze i racuni?
U Srbiji cak 63.2% ljudi ima platu manju od proseka.
Srbija nije isto sto i Beograd zato sto se cene mnogo razlikuju.
Vecina ljudi zivi sa najvise 40 000-60 000 mesecno i gaje decu sa tim parama. To su dve plate.
I ovima toliko ostaje za zivot kad plate kiriju.
Da ne govorim o penzionerima pa eto ipak svi zive u Beogradu, nekako.
Potrebe jednog penzionera i jednog deteta su neuporedive.

btw podeli primanja na broj korisnika. Ovde se iznos deli na 5, pa vidi sta ostane.
Penzioneri izdrzavaju sebe ili eventualno jos jednu osobu.

Nije rec o tome da bi oni umrli od gladi sa tim novcem, rec je o tome da to nije dovoljno za zdravstveni minimum dece, a o ostalim potreba da i ne govorimo. Pitanje je postavljeno na takav nacin da se vidi da postavljacica teme pita da li moze civilizovano da zivi ovde za taj novac, a da je u pitanju goli zivot sigurno to ne bi bio Beograd, niti dvosoban stan, niti bi se pominjao vrtic, niti auto, niti bi zaradjivao samo jedan clan porodice.

Poslednja izmena:
U svoj ovoj prici najgore je sto su tako daleko pa su u ovih 10 godina najverovatnije dosli 2 puta(ako...) Kad bi mogli doci malo cesce uvideli bi da je sve isto (ako ne i gore) kao pre tih deset teskih leta provedenih u Kanadi....jer da im je bilo dobro nebi ni otisli...
Ustedjevina se brzo potrosi....

Ja se ne vracam,nemam tu hrabrost da cekam kada ce me dete proklinjati sto sam mu uskratila odredjene mogucnosti koje nam ipak taj zapad nudi.

A sta kazu deca? Da li se njima ide?

Rekla je do 1500 evra. 500 evra da placa stan negde izvan grada (na primer Batajnica ili nesto slicno) A za tih 1000 nekako da se ogranizuju, nisam mislio nista luksuzno jer je to nemoguce ali moze da se zivi.Cim hoce da se vrati sigurno joj je tamo jos losije.Jer skoro nisam cuo da neko hoce da se vrati.Deca su mala predskolskog uzrasta za 10 godina se nece secati ni da su bili tamo.Imam ja druga koji je do pete godine ziveo u Nemackoj, uopste se ne seca tog perioda.

Poslednja izmena:
Pročitah razloge za vraćanje postavljača teme, ima smisla i dobro sam upoznat sa time jer su se skoro svi moji prijatelji koji su otišli preko i osnovali porodice - vratili.
Život u Beogradu je neopravdano skup, namirnice su nam preskupe (u Holandiji je litar dugotrajnog mleka 38 centi u Grčkoj u Lidlu 42 centa) i to boli. Boli i činjenica da je iznajmljivanje iole boljih stanova trošak od 300€ pa na više. Sad se opet vraćam na ljude koji su se vratili (a dobili su useljeničke vize ili državljanstvo zemlje gde su otišli), vidim da dosta vode polemiku da li je pametno što su se vratili ili su trebali da upišu decu u školu i stegnu srce.
Imam primanja od oko 1000€, dvoiposoban stan u blokovima, dobar auto, samo jedno dete, ni od koga ne primam pomoć (to sebi ne dozvoljavam niti sam ikada dozvoljavao) iako je bilo teških trenutaka ali to je knap za normalan život tročlane porodice koja ne uzima kredite, ne koristi čekove, ne duguje nikome i ne oskudeva. Avantura je doći iz Kanade sa stečenim životnom navikama u Beograd gde je pre svega sve mnogo skuplje a primanja manja.

Složio bih se sa ovim. Da ne pominjemo probleme nalaženja posla, a najverovatnije i "obrnut kulturni šok". Ja sam u inostranstvu bio 5 godina i povremeno dolazio u Beograd ali nikad na duže od 3 nedelje. Sada sam prvi put ovde više od 2 meseca i opet osećam istu frustraciju i probleme zbog kojih sam otišao. Na stranu to što je sve skuplje i što svako koristi priliku da se ugradi u tvoje troškove, što je vrlo teško naći bilo šta što nije super-popularno, nego je i veliki problem poslovna kultura i usluge. Nkome ko dolazi iz Kanade bi to bio veoma veliki problem pogotovo kada se uhvati u koštac sa birokratijom i hohštaplerima.

A to da ljudi u inostranstvu nemaju vremena da popiju kafu i istračare sa komšijama su priče za malu decu. Ko u Srbiji ima posao (a ne zabušava) i pogotovo porodicu, tog i prijatelji zaborave. Sa druge strane, boraveći u Češkoj i Španiji nikad nisam imao problem da odvojim vreme za prijatelje.

No, ljudima obično nikakav savet nije dovoljno dobar osim ličnog iskustva. Najbolje je da rizikuju i da probaju, ali da ne ruše mostove da bi mogli da se vrate u slučaju problema. Ničija priča nema tu težinu kao kada se svi problemi dožive na ličnoj koži jer ono šta je meni problem nekome drugom može da bude rešenje problema.

Back