Povratak iz inostranstva u Srbiju!

Знам ја добро да ја својм конкретним знањем о западу, ( а имам га , обзиром да сам тамо живео и ситуирао се ), а ни својим осећањем за своју културу, земљу, народ... никако не могу да победим ваше предрасуде, страхове, псеудоурбани кукавичлук и квази интелектуални себичлук. Но срећом, има овде и других који читају, па свако нек за себе тумачи како хоће. А ви благо мени, пут под ноге, да будете вечити странци у свету где је човек човеку таксиметар, или у најбољем случају где је човек човеку пролазник. ралност свако за себе креира. Ми данас живимо на алост у свету где је истина слабија од уверљивости. Колко год ти причао о твојој имовини овде. ти ћеш увек мислити на недостатак чорбе.

Veciti stranac moze biti samo onaj koji sebe smatra strancem na bilo kom mestu sveta, koje se ne nazali u njegovom selu i u kojem nema "njegovih".
Meni to nikad nije bilo bitno. Tamo gde meni i mojoj porodici odgovara, tamo gde se osecamo dobro - tamo se nikad necemo osecati kao stranci. Ni zadnjih 25 godina, koliko sam vec ovde gde sam, se nisam osecao kao stranac.

Veciti stranac moze biti samo onaj koji sebe smatra strancem na bilo kom mestu sveta, koje se ne nazali u njegovom selu i u kojem nema "njegovih".
Meni to nikad nije bilo bitno. Tamo gde meni i mojoj porodici odgovara, tamo gde se osecamo dobro - tamo se nikad necemo osecati kao stranci. Ni zadnjih 25 godina, koliko sam vec ovde gde sam, se nisam osecao kao stranac.

Па добро. Ако је ти је то у реду, ти брате тамо. А мени је требало више од добре плате и економске сигурности, па сам се вратио. Ти си аустријанац, ако те аустријанци такоприхватају. а ја сам Србин. Изашо си из наше судбине и уживај. А небитно ти је дал ће ти девца бити Срби. Зато и неће. Мени је то веома важно. Важно ми је и ком цивилизацијском кругу припадам. Важно ми је и културно наслеђе. Све ми је то важне веома. А ово за децу вероватно и најважније.

Па добро. Ако је ти је то у реду, ти брате тамо. А мени је требало више од добре плате и економске сигурности, па сам се вратио. Ти си аустријанац, ако те аустријанци такоприхватају. а ја сам Србин. Изашо си из наше судбине и уживај. А небитно ти је дал ће ти девца бити Срби. Зато и неће. Мени је то веома важно. Важно ми је и ком цивилизацијском кругу припадам. Важно ми је и културно наслеђе. Све ми је то важне веома. А ово за децу вероватно и најважније.

Lepo si reko, tako se i ja osecam, razumem sve koji su otisli u inostranstvo da nesto steknu, i puno ih je otislo, u Australiji sad ima preko 100,000 Srba. Skoro svi koji su dosli oko 2000 i prije su kupili kucu, otplatili je i dosta njih imaju investicije da bi mogli slobodno se vratit i zivit od tog. Pare koje bi dobivali ovde bi upotrebili u Srbiju, poboljsali ekonomiju i u nekom smislu karakter. Ali dosta njih nebi ni smislili da se vrate zauvek jer dosta njih su izbeglice iz Republike Srpske i Krajine i dosta njih su ziveli u Srbiji gde su ih maltretirali, pljuvali na njih i trazili da se vrate u RS/HRV.

A sad da se vratim na tvoj post, meni je isto veoma vazno da moja deca znaju o nasoj istoriji, udaju se za Srbe i produze liniju, mozda vako mislim jer sam video zapadni svet i vidim kako zive, plasticni, materijalisticki zivot bez ljubavi i ponosa.

Moja deca znaju sta su. Za to im nije potrebno da zive u Srbiji.
Znaju srpski, jer nam je bilo bitno da prvo taj jezik nauce. Znaju za srpske obicaje. Znaju odakle im poticu roditelji, babe, dede itd. Ali daleko od toga da im na silu namecem bilo sta. Bitno mi je to sto sam naveo da znaju, bez preteranog forsiranja, jer to nema smisla. Ja licno sam ziveo svega 12 godina u Srbiji, a evo vec 25 godina u Austriji Samim tim bi bilo smesno kada bih im ja glumeo nekog Srbendu.
Oni su svi rodjeni ovde, ovde idu u skolu i vrtic, nema potrebe da ih nekim svojim hirovima (kojih hvala Bogu nema) cinim autsajderima ili da ih ogranicavam u bilo kom smislu. Kao sto rekoh, znaju ko su i sta su. Bili su par puta cesce u Srbiji/RS nego recimo na Floridi, ali me nikad ne pitaju "kada cemo opet ici u Srbiju/RS?", ali me zato svakog treceg dana pitaju "kada cemo opet ici na Floridu?". ;)

- - - - - - - - - -

Znam za primer gde su se cerke gastarbajtera vratile u Bosnu i imaju uspesan biznis sa prodavanjem makrobioticke hrane. Imale su jak pocetni kapital plus su se use mile u neke evropske projekte UNICEF - a

Neka hvala.
Bolji je i skroman zivot u uredjenoj zemlji, nego zivot sa puno para u zemljama tipa BiH i sl. Tu pre svega mislim na svoju decu, za mene manje-vise.

A zasto ti je vazno da ti deca budu Srbi? Ne razumem, sta je tu tako bitno? Nacionalna i religijska pripadnost su prouzrokolvali toliko prolivanja krvi da mi se prosto gade te razlike koje su iskljucivo u glavama, u kvalitetu karaktera se ta razlicitost ne uplice. Naciju birati ne mozes, dakle ona ti je nametnuta rodjenjem, a to je prosto nedovoljan razlog za ikakav ponos. O kakvom civilizacijskom krugu govoris kada smo mi na davno zaboravljenoj lestvici. Kulturno nasledje? Sta tu konkretno mislis?

- - - - - - - - - -

Lepo si reko, tako se i ja osecam, razumem sve koji su otisli u inostranstvo da nesto steknu, i puno ih je otislo, u Australiji sad ima preko 100,000 Srba. Skoro svi koji su dosli oko 2000 i prije su kupili kucu, otplatili je i dosta njih imaju investicije da bi mogli slobodno se vratit i zivit od tog. Pare koje bi dobivali ovde bi upotrebili u Srbiju, poboljsali ekonomiju i u nekom smislu karakter. Ali dosta njih nebi ni smislili da se vrate zauvek jer dosta njih su izbeglice iz Republike Srpske i Krajine i dosta njih su ziveli u Srbiji gde su ih maltretirali, pljuvali na njih i trazili da se vrate u RS/HRV.

A sad da se vratim na tvoj post, meni je isto veoma vazno da moja deca znaju o nasoj istoriji, udaju se za Srbe i produze liniju, mozda vako mislim jer sam video zapadni svet i vidim kako zive, plasticni, materijalisticki zivot bez ljubavi i ponosa.
Koja im je u danasnje vreme prepreka da ne znaju istoriju i obicajae? A rado ce se Srbin "udati" za curu koja ima australijski pasos, cisto da joj produze liniju...nema tu ni K od koristoljublja.

A zasto ti je vazno da ti deca budu Srbi? Ne razumem, sta je tu tako bitno? Nacionalna i religijska pripadnost su prouzrokolvali toliko prolivanja krvi da mi se prosto gade te razlike koje su iskljucivo u glavama, u kvalitetu karaktera se ta razlicitost ne uplice. Naciju birati ne mozes, dakle ona ti je nametnuta rodjenjem, a to je prosto nedovoljan razlog za ikakav ponos. O kakvom civilizacijskom krugu govoris kada smo mi na davno zaboravljenoj lestvici. Kulturno nasledje? Sta tu konkretno mislis?

- - - - - - - - - -

Koja im je u danasnje vreme prepreka da ne znaju istoriju i obicajae? A rado ce se Srbin "udati" za curu koja ima australijski pasos, cisto da joj produze liniju...nema tu ni K od koristoljublja.

Кад ти то није јасно, тешко ће ти било ко објаснити. А камо ли ја неук. Питање идентитета је по мени једно од најважнијих питања у опште. Само у овом простору се дуго радило против нашег српског идентитета. Не бираш ни сопствене родтеље, па их ипак волиш, зар не? Нису разлике те које су нас коштале крви, него агресивност и пљачка. Освајање. Наша историја је бескрајно велика. А наше културно наслеђе је свеукупна култура коју има сваки народ и код сваког понаособ се раузликује. У тим разликама лежи управо лепота света. И физичка и метафизичка. Наша је толика и таква, да се и те како можемо њом поносити. Наш цивилизацијски круг је Ромејско ( Визнатијско ), Српско Руски. И те како није на дну никакве лествице, ма како те у то убеђивали западњаци. Запад је тоталитаран и не подноси разлике. Они су спаљивали, мучили и обезбглављивали. Зато они и јесу имали мрачни средњи век, а ми златни средњи век. И сад су такви, само су им методи другачији. Њихова култура је уговорна култура. Међу нама је велика разлика. Наравно да тамо и те како има одличних ствари које од њих треба да научимо. У колико ми деца не буду Срби, биће нешто друго. Знаш ли у опште шта? А то шта су, одређиваће их током преосталог живота. Но , ти си васпитна друачије. Васпитана си по законитоситма треће интернационале или модерног голобализма, ( то је потпуно исто). А васпитање је увек јаче од било каквог образовања. Образовање би ти дало увиде, ( које очигледно немаш), ал никад не би могло да победи твоје васпитање, које је дубље и плива час у свеснoм, час у несвесном. Морамо се одлучити, на крају, да ли ми овде причамо о суштини или о цревима. Да ли говоримо о бити, или о квалитету завеса. О чврстим основама самог бића, живота, породице, или о ефемерном односу богатства и квалитету завеса и тепиха. Срећа је амбивалентан појам. Сам термин, бољи живот је такође амбивалентан. Као што постоје личне особености, до којих је сваком на свету стало, тако постоје и националне особености, до којих је већини стало. А сад, у овим временима која управо пролазе за увек, озбиљно се радило против тога у великим геостратешким играма. Наше је да се томе одупремо, свако , индивидууално, да би могли да се одупремо као народ. Неки падну раније, као ти, на прикмер ( и армија сличних ), неки не падну никад. Дакле, питање идентитета, теби је неважно. Питање тога, ко си и шта си, потпуно је ирелевантно за тебе. Можеш бити и шта јеси, и шта ниси. Можжеш да будеш срећна као шраф у туђим машинеријама, јер твоју немаш нити те твоја не занима. Браво. Но самном је другачије. Ја могу само да будем шраф у својој машинерији. Део свог стабла. Члан своје породице. Био сам. Пробао. Чак и успео по њиховим мерилима. Захвалио се и вратио се у судбину свог народа. А то свог народа, питање је својине. Пљачкаши су велики број људи овде убедлили да својина није важна. А само да би лакше опљачкали ове просторе, као и сваке друге. Из Бугарске је отишло 3 милиона људи, а они су ЕУ. Из Естоније тачно половина становништва. Нема ко да им ради по општинама. Наше културно наслеђе је наша књижевност, ( која је пропорционално гледано, импозантна). Наша национална епска поезија. Сви наши народни и верски обичаји. Сва наша предања. Сви наши завети, ( Косовски завет, који је део Светосавског завета, а који је затим део Новог Завета). УЗ то , имали смо десетине наши српских термопила, бранећи се, и више наших Масада. Подвига нам не недостаје. Овде је простор скучен за овакву расправу, која те и онако неће дотаћи. Срећом има и других који читају. Не само ти и онај аусријанац. Жао ми је што не можемо да разговарамо на теоретском нивоу.

Poslednja izmena:
Izgleda da ti neces da shvatis. Ne definise svako sebe na isti nacin kao sto ti to radis.
Lako je srbovati i pricati o nekim idealima kad imas vise od ostalih tu (bar se nadam da godine u inostantsvu nisi tracio i vratio se siromasan u Srbiju). Mozes zamisliti koliko nekog ko radi za 200 EUR mesecno i nema da pokrije osnovne potrebe zabole cisto za srbovanje? Ja mogu.

Ucim decu da budu ljudi, ucim ih da budu vredni, radoznali, da koriste svoju glavu, da pomazu slabijima. Zanima me kako izgleda ucenje nekog da bude Srbin i sta je smisao takvog neceg???

Кад ти то није јасно, тешко ће ти било ко објаснити. А камо ли ја неук. Питање идентитета је по мени једно од најважнијих питања у опште. Само у овом простору се дугро радо против нашег српског идентитета. Не бираш ни сопствене родтеље, па их ипак волиш, зар не? Нису разлике те које су нас коштале крви, него агресивност и пљачка. Освајање. Наша историја је бескрајно велика. А наше културно наслеђе је свеукупна култура коју има сваки народ и код сваког понаособ се раузликује. У тим разликама лежи управо лепота света. И физичка и метафизичка. Наша је толика и таква, да се и те како можемо њом поносити. Наш цивилизацијски круг је Ромејско ( Визнатијско ), Српско Руски. И те како није на дну никакве лествице, ма како те у то убеђивали западњаци. Запад је тоталитаран и не подноси разлике. Они су спљивали, мучили и обезбглављивали. Зато они и јесу имали мрачни средњи век, а ми златни средњи век. И сад су таквиим, само су им методи другачији. Њихова култура је уговорна култура. Међу нама је велика разлика. Наравно да тамо и те како има одличних ствари које од њих треба да научимо. У колико ми деца не буду Срби, биће нешто друго. Знаш ли у опште шта? А то шта су, одређиваће их током преосталог жживота. Но , ти си васпитна друачије. Васпитана си по законитоситма треће интернационале или модерног голобализма, ( то је потпуно исто). А васпитање је увек јаче од било каквог образовања. Образовање би ти дало увиде, ( које чоигледно немаш), ал никад не би могло да победи твоје васпитање, које је дубље и плива час у свеснм час у несвесном. Жао ми је што не можемо да разговарамо на теоретском нивоу.
Lepo receno, daleko od neukog, i ovako citajuci cak bih se i slozila s tobom, ali i ovo je krajnost od koje se ogradjujes.

- - - - - - - - - -

Izgleda da ti neces da shvatis. Ne definise svako sebe na isti nacin kao sto ti to radis.
Lako je srbovati i pricati o nekim idealima kad imas vise od ostalih tu (bar se nadam da godine u inostantsvu nisi tracio i vratio se siromasan u Srbiju). Mozes zamisliti koliko nekog ko radi za 200 EUR mesecno i nema da pokrije osnovne potrebe zabole cisto za srbovanje? Ja mogu.

Ucim decu da budu ljudi, ucim ih da budu vredni, radoznali, da koriste svoju glavu, da pomazu slabijima. Zanima me kako izgleda ucenje nekog da bude Srbin i sta je smisao takvog neceg???
I ovo je tacno! Dakle, istina je ipak negde u sredini, samo nju je tesko dostici a i ne ume to svako!

Све је то већ описано и објашњено на стотину места, далеко вештије него што би ја мого. Има свега овога у чувеној легенди о великом инквизтору. Људима не треба слобода. Људи су руља. Треба је нахранити и њоме владати. Слобода им је претешка и немају појма шта би с њом. То је рекао, обраћајући се Христу.У осталом питање идентита, заправо је власничко питање. На то се сведе на крају крајева у западном вокабулару, који ми није искрено близак у опште, али многима јесте , па га лакше разумеју. Власништво над својом судбином. Власништво над својом културном, власништво над својим сећањем. А познавање прошллости, није ништа друго него препозавање своје будућности. Имали смо ми увек, у сваком времену транзиционе добитнике. НИ један наш период није био имун на то. Па су се неки реформисали и простали на то, зарад оваца жена , брашна, и прешли у ислам или католичанство. Нико нема право да их због тога осуђује. Али свако има право да их осуђује за оно што су урадилли својим рођацима касније, најчешће из комплекса. Тако је и данас. Људи оду. Постану аустријанци, и то је сасвим уреду. Ако једнг дана њихови унуци буду радили против својих рођака овде, то је сасвим друга ствар. И увек смо имали и Динкиће, од како смо се ослободили. Само су они ређе долазили у позицију да уништавају. Мада је и тога било. Учити децу да буду Срби, гарантује се опстанак не само наше културе него и будућег власништва над својом земљом.

Poslednja izmena:
Objasni nekom ko radi za 200 EUR mesecno da treba da tezi slobodi, da nije bitno sto je gladan, da pare nisu bitne...

Ili drugacije: bas zato sto covek tezi ka slobodi on gleda da obezbedi sebi vise finansijskih sredstava, visi zivotni standard...da ne bi morao da razmislja iz dana u dan sta ce jesti , kako ce platiti racune itd. Naravno, i druge stvari igraju ulogu...ali novac spada pod "hard facts", dok neki subjektivni osecaj pripadnosti nekoj sredini ide pod "soft facts". Kako da objasnim? Kada sam trazio zadnji posao gledao sam da ispunjava neke kriterijume, koji su bitni.
Hard facts: na primer plata kao najbitnija stvar.
Soft facts: sta tacno radim, kakva je kancelarija, kolege, beneficije itd.

Znaci: da je kancelarija najmodernija na svetu, da su koleginice i kolege svi super...sve bi to bilo lepo, ali ja ne bih prihvatio taj posao u slucaju da je plata 500 ili 1000 EUR.
Mozda nije najbolji primer, a mozda i jeste...ne znam.

Пример је сасвим добар, и до у детаље описује целу ову проблематику. Знам ја да би побољшање општег стандарда допринело повећању родољуба. То што ја ( и још многи други ) не преистајемо на такаво вредновање, то је наш избор и наша ствар. Из истих разлога, некад су се људи турчили. Неки јесу , а неки други нису. Немој погрешно да ме разумеш. Нема у овоме што говорим ни мрвица осуде. За сад. Докле год твоју праунуци не узму пушке и не крену на Србију. А надам се да тога никад неће ни бити. Ал није немогуће. Видиш. Од свих разлика међу нама је и та. Приоритети. Но, свако може да их бира према себи. Ал то је већ друга тема. Само ти морам рећи да нисам у опште тао усамљен.

Poslednja izmena:
И још једно морам да кажем. Од 1830, до 1914, заправо 18 године, поскле САД, Србија је била на првом месту по усељавању на свету. Само се у Америку усељавало више људи. Тада су људи бежали у Србију, а сад из Србије. мада опет, није баш тако. Познајем више људи, Енглеза и немаца, који су се доселили у Србију и сад овде живе.

Zasto bi na bilo koga dizali pusku? Kao sto rekoh ne vaspitavam ih u tom duhu.
To je bilo nekad mozda tako. Danas znas i sam na sta Srbija lici.

Neke stvari jesu stvari izbora, ali neke su jednostavno takve kakve su. Neko ko ima materijalne uslove moze lakse da razmislja o dvoje, troje, cetvoro dece...mogu i siromasni ljudi da imaju decu, normalno. Samo je dosta teze i moraju mnogo vise stvari da se odreknu.

И још једно морам да кажем. Од 1830, до 1914, заправо 18 године, поскле САД, Србија је била на првом месту по усељавању на свету. Само се у Америку усељавало више људи. Тада су људи бежали у Србију, а сад из Србије. мада опет, није баш тако. Познајем више људи, Енглеза и немаца, који су се доселили у Србију и сад овде живе.

Imam i ja prijatelje prave nemce koji su dosli u Srbiju da zive, napravili kucu, u Nemackoj su bili podstanari, ali bitne dve stvari su da imaju penziju preko 2000 evra, i da nisu sve veze u Nemackoj prekinuli, tj tamo se lece. Ovde im se dopada sto sa svojim novcem mogu lagodno da zive, sto nase povrce i voce ima ukus, ljudi su prema njima posebno ljubazni (jer se nadaju nekoj fajdi) ali im smeta nase smece na sve strane, losi putevi itd. A izabrali su Srbiju, dvoumili su se izmedju Hrvatske i Srbije, samo zato jer nemcu zdravstveno prija vazduh gde su sazidali kucu i sto su za nju potrosili malo novaca. Za takvu kucu u Nemackoj bi im trebalo barem pola miliona evra, a to imali nisu.
Pak drugi primer mladica koji je kao fizioterapeut radio uBg, bez radnog vremena i bez jasno definisanih primanja, ode decko za Norvesku. I znas sta veli? Tamo radi trecinom svoje snage, radno vreme od 6-8 sati sa silnim pauzama, a plata bogovska. Zabole njega za srpstvo, sad zivi samostalno i pomaze sad on roditelje iako je tek 6 meseci preko, dok u njegovom rodnom Bgu, je radio ko konj po 10-14 sati nekad bez slobodnog dana, a nije imao novca za samostalan zivot.

...razmisljam nesto dok citam postove onako u preletu i hocu da vas pitam sto se toliko mucite da ubedite nekog da ne dolazi u ovu bedu, m? zasto tupite slova na tastaturi kad
je covek ubedjen da ga vi nicim izazvano mrzite i eto hocete da ga ubedite da se ne vrati, on zna sve, sve je proucio, video, saznao....inace Srbija place za jos jednim takvim koji
ce posle da se bije sakama u glavu i da se pita kud baci tolike pare gde mi je pamet bila...
..lepo pustis budalu da sebi dokaze da je bio budala i da je trebao da poslusa savete dobronamernog sveta, a ne da pametuje kad pameti nema....i cao zdravo...

..imam rodjaka i poznanika po belom svetu skoro svud pa i u Australiji nikom ne pada na pamet da se vrati, jos svi nesto izbegavaju i da se jave cim jednom dodjose od kad je ova
teska beda nestupila, sve iz straha da im ko sta ne trazi ili ne daj Boze pita da se i on tamo preseli...i nije samo sa mojima takav slucaj nego cujem vecinom je tako, jer bi mnogi
da beze odavde bilo gde taman i wc-e cistili...

Ih på kada pare pristizu sigurno sa zapada naravno da ce pre tu da zive.

Poslednja izmena:
А што не одете и ви тамо, него седите овде и гаадите се од ове земље?
Опет овде причамо о цревима.

- - - - - - - - - -

Imam i ja prijatelje prave nemce koji su dosli u Srbiju da zive, napravili kucu, u Nemackoj su bili podstanari, ali bitne dve stvari su da imaju penziju preko 2000 evra, i da nisu sve veze u Nemackoj prekinuli, tj tamo se lece. Ovde im se dopada sto sa svojim novcem mogu lagodno da zive, sto nase povrce i voce ima ukus, ljudi su prema njima posebno ljubazni (jer se nadaju nekoj fajdi) ali im smeta nase smece na sve strane, losi putevi itd. A izabrali su Srbiju, dvoumili su se izmedju Hrvatske i Srbije, samo zato jer nemcu zdravstveno prija vazduh gde su sazidali kucu i sto su za nju potrosili malo novaca. Za takvu kucu u Nemackoj bi im trebalo barem pola miliona evra, a to imali nisu.
Pak drugi primer mladica koji je kao fizioterapeut radio uBg, bez radnog vremena i bez jasno definisanih primanja, ode decko za Norvesku. I znas sta veli? Tamo radi trecinom svoje snage, radno vreme od 6-8 sati sa silnim pauzama, a plata bogovska. Zabole njega za srpstvo, sad zivi samostalno i pomaze sad on roditelje iako je tek 6 meseci preko, dok u njegovom rodnom Bgu, je radio ko konj po 10-14 sati nekad bez slobodnog dana, a nije imao novca za samostalan zivot.

Тај који је отишао, па га заболе за српство... и да је остао овде, за сроство би га болео стојко. А највероватније му ни родитељинису били неки родољуби. Треба да се оде. А иначе, простаачки је називати иког будалом, зато што размишља да се врати.

А што не одете и ви тамо, него седите овде и гаадите се од ове земље?
Опет овде причамо о цревима.

- - - - - - - - - -

Тај који је отишао, па га заболе за српство... и да је остао овде, за сроство би га болео стојко. А највероватније му ни родитељинису били неки родољуби. Треба да се оде. А иначе, простаачки је називати иког будалом, зато што размишља да се врати.
Aman covece, od srbovanja se niko leba najeo nije nit je stvarao porodicu. Momak je radio, nije lezao dok je bio u Bgu, stim da kad ode na posao nije znao dokle je na istom, nije mogao planirati vikend, jer gazda samo kaze da ima posla, pa ti hop, hop na posao, a plata taman tolika za dzeparac. U inostranstvu radi, kako on kaze, sa trecinom svoje snage, a hvale ga da je jedan od najboljih radnika. Zivi samostalno i plus pomaze roditelje u Srbiji. Pa sad, u ovom primeru, bio prost ili fin, budala bi bio onaj koji bi ostao da radi za dzeparac tati i mami na grbaci!

Moja deca znaju sta su. Za to im nije potrebno da zive u Srbiji.
Znaju srpski, jer nam je bilo bitno da prvo taj jezik nauce. Znaju za srpske obicaje. Znaju odakle im poticu roditelji, babe, dede itd. Ali daleko od toga da im na silu namecem bilo sta. Bitno mi je to sto sam naveo da znaju, bez preteranog forsiranja, jer to nema smisla. Ja licno sam ziveo svega 12 godina u Srbiji, a evo vec 25 godina u Austriji Samim tim bi bilo smesno kada bih im ja glumeo nekog Srbendu.
Oni su svi rodjeni ovde, ovde idu u skolu i vrtic, nema potrebe da ih nekim svojim hirovima (kojih hvala Bogu nema) cinim autsajderima ili da ih ogranicavam u bilo kom smislu. Kao sto rekoh, znaju ko su i sta su. Bili su par puta cesce u Srbiji/RS nego recimo na Floridi, ali me nikad ne pitaju "kada cemo opet ici u Srbiju/RS?", ali me zato svakog treceg dana pitaju "kada cemo opet ici na Floridu?". ;)

- - - - - - - - - -

Sve si objasnio sa ovim:

"Bili su par puta cesce u Srbiji/RS nego recimo na Floridi, ali me nikad ne pitaju "kada cemo opet ici u Srbiju/RS?", ali me zato svakog treceg dana pitaju "kada cemo opet ici na Floridu?". ;)"

Rado bi da crkavaju od gladi nego tako nesto da me pitaju ali svako po svom.

Nadam da cu se vratit na ovaj forum za nekoliko godina pa videcemo gde sam i kako sam proso :) Srecno svima!

ja cu strpljivo cekati da vidim sta ces napisati za dve godine. daj boze da smo svi u krivu, ali podatak da je svaki osmi stanovnik srbije bar jednom mesecno gladan ...
mozda si u pravu. mozda je svaki osmi stanovnik srbije glup, nesnalazljiv... ko ce ga znati.
samo napred, srbija vas jedva ceka.

Back