Povodci za decu

Da li bi vodili svoje dete na povodcu?

• DA

• NE!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Стварно имаш талента... :lol: ако до сада ниси одлучио чиме ћеш се бавити - ето идеје...:klap:
Ne brini, odlučio sam čime ću da se bavim

ako ti je jedina razlika izmedju psa i djeteta povodac....pa ce jedno da postane drugo ako ga skine/mu ga stavis.....
Da mislim tako verovatno nebih postavio ovakvu temu. Ti očigledano imaš takav problem čim bi ga staviila svom detetu ...ili štenetu?

Zanimljiva tema, ja sam jedna od onih koja je iz vrlo opravdanih razloga koristila pojas za prohodavanje za dete (i ne izgleda kao povodac, vec vise kao skup kaisheva) i mislim da, ako se pojas pravilno upotrebi i to u adekvatnom stepenu razvoja deteta, dete mozhe imati vishestruku korist od tog pojasa jer ima veci krug u kome moze da se krece. Ali on ne sme da se koristi dok dete nije sasvim sigurno na svojim nogama.
I nije mi jasno sta je ljudima u tom pojasu fuj. Meni je mnogo vishe fuj kada vidim neku mamu (a vala ima ih) koja potezhe klinca iz lakta ko da mu zheli otkinuti ruku i uz to viche na njega i lupa mu shljaske. Naravno da je ruzhno da roditelji cimaju decu, a to cimanje sam imala prilike da vidim na ulici i kod roditelja koji ne koriste ovakav pojas,... oni cimnu dete za ruku.
Ovaj pojas je korisna stvar, ali ako se koristi umereno i u onom periodu za koji je namenjen (a to je od 1 do 1 i po godine), posle toga samo ogranicava dete, a pre toga mozhe da mu bude i losh po razvoj. Asocijacije na povodac su vishe problem posmatracha nego problem tog deteta koje slobodno sheta i neuporedivo manje pada nego dete koje se vodi za ruku pa hoce da se istrgne. A da ne pricamo o tome koliko je taj pojas koristan kada mama mora da nosi i jos neke silne stvari u rukama, a vodi dete sa sobom. Ima mnogo vecih bespotrebnosti, u vezi sa brigom o deci, koje se napamet kupuju a manje osudjuju samo zato sto mi imamo problematicne asocijacije na vodjenje kerova, a ne zato sto ovaj pojas zaista ne valja za dete.

Povodac je neka vrsta potpisa tih roditelja prema deci...Zamisljam za neko vreme kako deca i roditelji gledaju svoje porodične fotografije i zbog malo bleđih slika ne mogu da poznaju da li su to deca ili im dragi ljubimci

Nisi u pravu, nema nicheg nepedagoskog u pravilnoj upotrebi svih olaksica koje su vezane za odgoj dece. Osim licnog gadjenja, nisam zapazila da neko od onih koji su protiv pojasa za prohodavanje, daju konkretne argumente zasto to ne valja za dete.

Ako se koristi, a ne zloupotrebljava ovaj povodac moze da bude koristan... bilo je ljudi na temi koji su navodili situacije u kojima je koristan pa ja necu da ponavljam.

Jeste, ne izgleda lepo... nije moj stil, ali meni isto tako ne izgleda lepo (IZ ISTIH RAZLOGA) ni dete koje spava u krevetu sa resetkama, ili provodi vreme u toku dana igrajuci se u "ogradici" tj. nekom malom prostoru koji je siguran. Meni je mala beba u kolicima koja gura mama isto tako potpuno otudjena... a da ne pricamo o tome da je vezana :roll::lol: za ta ista kolica, mada nije pas ili ne daj boze mentalni bolesnik privezan za krevet da se ne bi samo-povredio. Pa jos ih hrane na male plasticne flasice umesto da sisaju u maminom zagrljaju... ali sve je to meni otudjenje i ako si rodio dete onda ga pazi nemoj da mu guras tu plastiku u usta, nemoj da ga pustas samog da place u mraku dok se ti pravis da ne cujes jer boze moj to dete treba samo da nauci da se uspava....

A vezano je i dete u autosedistu, a vezani smo i mi ... zbog sigurnosti ili to mozda zakon od nas zeli da napravi kucice?

whatever, sve je to jedna velika zavera da od nas napravi robove sopstvene savesti... meni se ne dopada, ali ako bi mi trebalo ja bih to koristila...

Zanimljiva tema, ja sam jedna od onih koja je iz vrlo opravdanih razloga koristila pojas za prohodavanje za dete (i ne izgleda kao povodac, vec vise kao skup kaisheva) i mislim da, ako se pojas pravilno upotrebi i to u adekvatnom stepenu razvoja deteta, dete mozhe imati vishestruku korist od tog pojasa jer ima veci krug u kome moze da se krece. Ali on ne sme da se koristi dok dete nije sasvim sigurno na svojim nogama.
'leash' u prevodu znači povodac a skup kajiševa se zove am ili uzde ...
nije mi jasno sta je ljudima u tom pojasu fuj. Meni je mnogo vishe fuj kada vidim neku mamu (a vala ima ih) koja potezhe klinca iz lakta ko da mu zheli otkinuti ruku i uz to viche na njega i lupa mu shljaske. Naravno da je ruzhno da roditelji cimaju decu, a to cimanje sam imala prilike da vidim na ulici i kod roditelja koji ne koriste ovakav pojas,... oni cimnu dete za ruku.
Ta ista mama može da cimne i uzde, ju, pardon, skup kaiševa ...
Ovaj pojas je korisna stvar, ali ako se koristi umereno i u onom periodu za koji je namenjen (a to je od 1 do 1 i po godine), posle toga samo ogranicava dete, a pre toga mozhe da mu bude i losh po razvoj. Asocijacije na povodac su vishe problem posmatracha nego problem tog deteta koje slobodno sheta i neuporedivo manje pada nego dete koje se vodi za ruku pa hoce da se istrgne.
Mene i moje drugare i drugarice kao i moje pretke niko nije vezivao pa smo naučili da hodamo.
Voleo bih da dođe neki pedijatar i pedagog na ovu temu da vidim šta oni misle koliko je ovo korisno
A da ne pricamo o tome koliko je taj pojas koristan kada mama mora da nosi i jos neke silne stvari u rukama, a vodi dete sa sobom.
Pa ne moraš stalno da nosiš dete sa sobom gde god da ideš i ne moraš stalno da kupiš sve što vidiš. A na kraju krajeva postoji i muž, baba, deda, stric ,strina, komšija, brat, sestra koji mogu da pričuvaju dete.
A vezano je i dete u autosedistu, a vezani smo i mi ... zbog sigurnosti ili to mozda zakon od nas zeli da napravi kucice?
Mešaš babe i žabe

hoces biti ljubazan da to elaboriras? zasto su to babe i zabe?
biti vezan zbog sigurnosti je jedno, a i drugo tj. i baba i zaba su u ovom slucaju ZABA, samo si ti na jedno navikao, a ovo drugo ti je BABA jer prvi put vidis
Vrlo rado.
Kao prvo sama si sebi dala odgovor a to je biti vezan iz sigurnosti je je jedno a to je vezivanje u kolima.

Biti vezan na povodcu sigurno nema nikakve veze sa sigurnošću. To što su ovde neki smotani pa ne mogu da pazie da im dete ne odluta to nije pitanje sigurnosti već pažnje.

Nekoliko vas je pomenula padanje. Pa šta ako dete padne? U vremenu dok ne zna da hoda nosi pelene pa ako 'aterira' na guzanu neće mu/joj biti ništa. Ako i pak padne na kolena, tj. unapred dočekaće se na ruke.
Već sam jednom rekao da će ako se deca tako previše maze i paze biti kilava (kao što su očigledno njihovi roditelji). postoji čak i izreka 'gde je puno baba kilava su deca'
A i ko je još video dete bez modrice? I treba tu i tamo da se 'čukne', više će da pazi sledeći put.

Успут, мало смо побркали још неке ствари.
Дете треба пустити да прохода само, не водити га. Кад већ прохода, нема потребе да га водимо за руку стално.
Оно треба само да се креће, слободно, а руку му дати кад је то потребно. Бити уз њега, пратити га и затражити да да руку кад ситуација то захтева. То је учење многих ствари,а и васпитавање!

Значи, нисам ни за стално држање детета за руку, а још мање вођење на ,,скупу каишића'' који јесу, па јесу поводац!

Дете треба пустити да прохода само, не водити га. Кад већ прохода, нема потребе да га водимо за руку стално.
Оно треба само да се креће, слободно, а руку му дати кад је то потребно. Бити уз њега, пратити га и затражити да да руку кад ситуација то захтева. То је учење многих ствари,а и васпитавање!

Значи, нисам ни за стално држање детета за руку, а још мање вођење на ,,скупу каишића'' који јесу, па јесу поводац!
E, to! odlično rečeno!

Vrlo rado.
Biti vezan na povodcu sigurno nema nikakve veze sa sigurnošću. To što su ovde neki smotani pa ne mogu da pazie da im dete ne odluta to nije pitanje sigurnosti već pažnje.

Nekoliko vas je pomenula padanje. Pa šta ako dete padne? U vremenu dok ne zna da hoda nosi pelene pa ako 'aterira' na guzanu neće mu/joj biti ništa. Ako i pak padne na kolena, tj. unapred dočekaće se na ruke.
Već sam jednom rekao da će ako se deca tako previše maze i paze biti kilava (kao što su očigledno njihovi roditelji). postoji čak i izreka 'gde je puno baba kilava su deca'
A i ko je još video dete bez modrice? I treba tu i tamo da se 'čukne', više će da pazi sledeći put.
Mislim da nije stvar u modricama. Mada ne volim da mi se dete udara, to mi ne shvatamo tako jako ozbiljno... prvi moj sin je neustrasiv, samo kada je pospan dere se kada se udari... Desava se to, pogotovo kada je pospan pa manje pazi inace je vrlo oprezan i nema obicaj da trci ko muva bez glave... ALI IMA DECE koja upravo tako trce! Kao da ne postoji sutra! Takodje, dete za cas moze da ti smugne (ako ima takve potrebe)... ima milion situacija... ne znam, ja nemam ni mamu ni tatu da im ostavim dete, nemam bas nikog kome verujem da bih mu ostavila dete na cuvanje i radije cu ga staviti na povodac i icu u shopping tako nego da odem u shopping i umesto da gledam haljine stalno gledam sta mi radi sin...

za sada je on u kolicima kada idem po radnjama i samo tada koristimo kolica, inace uvek sam hoda (ima 20 meseci)... tako da mozda bih trebala da se vec sada raspitam za taj LEASH jer ce mi uskoro trebati

:tick: ..konachno da neko kaze zashto drzimo nashu decu za ruku..

..ima li ovome neko shta da doda?

Mislim da nije stvar u modricama. Mada ne volim da mi se dete udara, to mi ne shvatamo tako jako ozbiljno... prvi moj sin je neustrasiv, samo kada je pospan dere se kada se udari... Desava se to, pogotovo kada je pospan pa manje pazi inace je vrlo oprezan i nema obicaj da trci ko muva bez glave... !
I, jel si ga stavila na povodac - nisi, i jel sad živ i zdrav - jeste!
ALI IMA DECE koja upravo tako trce! Kao da ne postoji sutra
Pa? Pogledaj svog sina kako je izrastao bez tog povodca i ništa mu ne fali

Takodje, dete za cas moze da ti smugne (ako ima takve potrebe)... ima milion situacija... ne znam, ja nemam ni mamu ni tatu da im ostavim dete, nemam bas nikog kome verujem da bih mu ostavila dete na cuvanje i radije cu ga staviti na povodac i icu u shopping tako nego da odem u shopping i umesto da gledam haljine stalno gledam sta mi radi sin...
Nemoj da se ljutiš ali ovo je po meni sebično

I izvini što sam pominjao tvoju decu u postu ali ipak si ti to prva uradila.

Poslednja izmena:
Nemoj da se ljutiš ali ovo je po meni sebično

I izvini što sam pominjao tvoju decu u postu ali ipak si ti to prva uradila.
Ne ljutim se, zaista zvuci tako, ali svaka stvar mora da se tumaci u svom kontekstu.
Posto ceo svoj dan provodim vodeci racuna o tom detetu, a u shopping moram nekad da odem jer i ja treba da imam sta da obucem, isto kao i on... ne vidim nista strasno u tome sto je on nekad u kolicima (vezan) dok ja gledam po radnji... ja i onako ne provodim sate i sate shopping-ujuci ili da idem svaki dan da kupujem krpice, ali ponekad idem i volim i ako vec imam priliku tj. imam para da kupim za sebe nesto, oh konacno! onda hocu da uzivam u tome i necu sve vreme da se tresem da ce sin da mi se izgubi negde medju vesalicama... razumes?

onaj obican shopping, supermarket i tako to... on tu ide sam i puni mi korpu sa glupostima
najvise voli da je napuni sa velikim pakovanjima salveta jer su tako dzombasta, a lagana te on moze da ih dize visoko u kolica:lol:

Ne ljutim se, zaista zvuci tako, ali svaka stvar mora da se tumaci u svom kontekstu.
Posto ceo svoj dan provodim vodeci racuna o tom detetu, a u shopping moram nekad da odem jer i ja treba da imam sta da obucem, isto kao i on... ne vidim nista strasno u tome sto je on nekad u kolicima (vezan) dok ja gledam po radnji... ja i onako ne provodim sate i sate shopping-ujuci ili da idem svaki dan da kupujem krpice, ali ponekad idem i volim i ako vec imam priliku tj. imam para da kupim za sebe nesto, oh konacno! onda hocu da uzivam u tome i necu sve vreme da se tresem da ce sin da mi se izgubi negde medju vesalicama... razumes?

onaj obican shopping, supermarket i tako to... on tu ide sam i puni mi korpu sa glupostima
najvise voli da je napuni sa velikim pakovanjima salveta jer su tako dzombasta, a lagana te on moze da ih dize visoko u kolica:lol:
Etotako, mi ovde ne govorimo o kolicima već o povodcu. Ju,pardon, skupu kajiševa.

Хелен је лепо приметила да су ово велика деца.
То су деца која би требало да увелико познају правила кретања, то су деца којој је потребно да трче, да се играју, друже...

Ја сад замишљам ситуацију у којој две маме седе и трачују, а деца се друже, сваки окачен на свој поводац...
Ужасно!
Па кад се потуку, свака само тргне свој поводац... ;)

Онда ја добијам идеје за даље. Било би згодно да постоји могућност струјних удара, да не мора мама да се труди да повуче дете, него, кад је потребно, она стисне дугме и пусти струју, а дете одмах дотрчи у позу ,,к нози''!

Јер, морате признати, тако ћемо их још боље сачувати... :whistling:

'leash' u prevodu znači povodac a skup kajiševa se zove am ili uzde ...
Ta ista mama može da cimne i uzde, ju, pardon, skup kaiševa ...
Mene i moje drugare i drugarice kao i moje pretke niko nije vezivao pa smo naučili da hodamo.
Voleo bih da dođe neki pedijatar i pedagog na ovu temu da vidim šta oni misle koliko je ovo korisno
Pa ne moraš stalno da nosiš dete sa sobom gde god da ideš i ne moraš stalno da kupiš sve što vidiš. A na kraju krajeva postoji i muž, baba, deda, stric ,strina, komšija, brat, sestra koji mogu da pričuvaju dete.

ovako redom: engleska rech u ekonomsko komercijalnoj upotrebi i njeno srpsko prihvatanje konotacije prevoda su i jezichki i etichki neuporedivi (al je tu usko struchno tako da necu da ti detaljisem).
za mamu koja cima ruku naravno da je isto da li ce cimati ruku ili uzde (kako ih ti zovesh), al za dete nije, cak i kada mu je mama takve:thumbdown:
ja pitala i pedagoga i pedijatre i fizijatra pre kupovine, preporucili su u onom razdoblju koje sam navela u postu
a sto se tiche noshenja deteta stalno sa sobom, eto igrom slucaja, moram, jer su navedeni prepodne, a nekad i stalno opravdano odsutni, narocito radnim danima prepodne kada se ide na pijacu (svaki dan da bi sve bilo svezhe) a i da nisu po raznim gradovima i shire, ja te ljude opet ne bih redovno cimala za da cuvaju dete samo zato sto se nekom prolazniku ne svidja pojas za prohodavanje.

..nema strujni udar, ali ima wireless, sa pishtanjem..
..mama ima jedan deo, drugi okachi na dete, pa ako se udalji mnogo,
pochne da pishti.. :eek:
..moze i da ga pozove, na dugmence, kao kad trazish zagubljeni daljinski telefon..
..i to okacheno na klincova pishti i pishti, dok mama ne dodje i ugasi.. :(

..ja zamishljam detence u pesku, pravi zamak i taman da stavi granchicu na vrh
krene: "BEEEP...BEEEP...BEEP.."

(..ja malo googlala, da vidim kako komentarishu drugi ljudi ovaj povodac, pa nashla ovo..)

..moze i da ga pozove, na dugmence, kao kad trazish zagubljeni daljinski telefon..

(..ja malo googlala, da vidim kako komentarishu drugi ljudi ovaj povodac, pa nashla ovo..)

:rotf::rotf:

А ја без гуглања пуштала струју! ;)

ovako redom: engleska rech u ekonomsko komercijalnoj upotrebi i njeno srpsko prihvatanje konotacije prevoda su i jezichki i etichki neuporedivi (al je tu usko struchno tako da necu da ti detaljisem).
za mamu koja cima ruku naravno da je isto da li ce cimati ruku ili uzde (kako ih ti zovesh), al za dete nije, cak i kada mu je mama takve:thumbdown:
ja pitala i pedagoga i pedijatre i fizijatra pre kupovine, preporucili su u onom razdoblju koje sam navela u postu
a sto se tiche noshenja deteta stalno sa sobom, eto igrom slucaja, moram, jer su navedeni prepodne, a nekad i stalno opravdano odsutni, narocito radnim danima prepodne kada se ide na pijacu (svaki dan da bi sve bilo svezhe) a i da nisu po raznim gradovima i shire, ja te ljude opet ne bih redovno cimala za da cuvaju dete samo zato sto se nekom prolazniku ne svidja pojas za prohodavanje.
Jeko, gomila ljudi ima problema kao ti pa ne stavlja deci povodce i ne vuklja ih za ruku ko pobesneo. A kako objašnjavaš ovo na slikama koje sam ostavio? To su decna mnogo starija od onih godina koje si ti navela.
Sad kad sam video sliku tvog klinca na patriotama setio sam se majke 9 jugovića.
Šta misliš, da li je ona stavljala povodac svom čoporu?

E i ja sam to video. Smešno :lol:
Polako, biće i elektrošokova.

Pitam se koga će da krive kad im dete jednog dana donese kosku il počne da zap*šava drveće/žbunje :lol:

Back