Постоје ли Црногорци као народ са сопственом историјом?

Постоје ли Црногорци као народ са сопственом историјом?

• Ukupno glasova
    76
...
delite DNK sa Siptarima, Srbima, Bosancima, Hrvatima.....pomiri se s tim.....

Није мени близак онај по крви
( јер то су сви људи овог света - неко мање, неко више )
него ми је близак онај који са мном има исти интерес.

Poslednja izmena od moderatora:
FINCI SE ZALJUBILI U SRPSKE GUSLE! Bojana ih je očarala svojim TALENTOM! Kada su čuli kako svira i peva, zbog nje su uradili nešto krajnje neverovatno!
AUTOR: Alo/Serbian Times/V.M. DATUM I VREME: 04.08.2019.

Bojana Peković studira muzičku akademiju “Sibelijus” u Helsinkiju, Finska. Ona je prvi student te akademije ali i prvi student u istoriji ove planete koji studira tradicionalni srpski i balkanski instrument – Gusle!

Bojana Peković
Bojana Peković, Foto: Youtube/Printscreen

* Studira muzičku akademiju "Sibelijus" u Helsinkiju u Finskoj

* Ona je prvi student u istoriji koji studira tradicionalni srpski i balkanski instrument – Gusle!
* Zbog nje jedne jedine su uveli gusle prvi put u program studija

Pošto na Muzičkoj akademiji u Beogradu i u drugim gradovima Srbije nije bilo interesovanja za otvaranje ovog smera, Bojana je aplicirala u Finskoj. Poslala im je snimke svojih nastupa i uskoro su je pozuvali da dođe – zbog nje jedne u Helsinkiju su odlučili da prvi put uvedu gusle u program.

- Mislim da je to prvi slučaj da su gusle izašle u svet na taj način, kroz jednu muzičku instituciju, i jako sam im zahvalna na tome. Smer se zove “Global mjuzik” i on mi omogućava da dođem tamo i predstavljam svoju kulturu, svoj muzički identitet… kroz ono što ja osećam. Nema nikakvih granica, ne moram da radim ništa što ne želim. S druge strane, oni rade na nama da se osposobimo muzički i da se oformimo kao ljudi, da osećamo oko sebe i da to prenosimo, kao autori i kao ličnosti.

Otkud gusle kao izbor u ova moderna vremena kada se ta tradicija u Srbiji sve više zaboravlja i nije baš naročito popularna među mladima, čak se i potcenjuje, gleda sa podozrenjem i podsmehom?

- Kako vreme prolazi i ja se sve više pitam (smeh). Verovatno je u pitanju bila Božja promisao. Počela sam da sviram gusle dosta mlada. Iako mi je tata guslar nikada nisam pomislila da će mi to biti nešto više od hobija. Ali desilo se tako, i sada sve ide svojim tokom.
Sa koliko godina si počela?
- Krenula sam da sviram i da pevam tradicionalne lirske pesme sa pet. Sa šest sam imala prvi guslarski nastup, tada sam već pevala naše epske pesme. Već više od 15 godina se bavim guslama.

Helsinki

Helsinki,

Šta ti momci kažu kada im se predstaviš kao guslarka?
- Nekada samo kažem da se bavim muzikom, ne detaljišem ako primetim da bi bilo suviše egzotično. Osetim prosto koliko je neko zaista zainteresovan i za mene i za ono čime se bavim.
Kako reaguju u Finskoj, tamo verovatno nikada nisu bili u prilici da se susretnu sa jednim ovakvim instrumentom?
- Ne bi verovali. Može se čak reći da njih to više zanima nego naše ljude. Ja sam veoma otvorena po prirodi pa volim da objasnim, a oni vole da poslušaju nešto što je drugačije, da čuju priče, pa se onda sami raspituju, istražuju, na to gledaju kao na egzotičnu kulturu. I ja sam takva, volim da upoznajem drugačije kulture, tradicije, ljude, u muzičkom i svakom drugom smislu.

Gusle su uvek tu, i kada malo skrenem sa tog puta, pomažu mi da nađem odgovor na neka pitanja. One su toliko drevne pa mi pretpostavljam i zbog toga daju neki koren, neku dubinu, u kojoj nalazim smirenje i smisao

Šta ti je cilj u životu, čime planiraš da se baviš u dogledno vreme, kada završiš akademiju?
- Završila sam prvu godinu, ostalo je još četiri i po. Želim da proučavam samu sebe i svet oko sebe, da radim na sebi i svojim emocijama. Gusle su uvek tu, i kada malo skrenem sa tog puta, pomažu mi da nađem odgovor na neka pitanja. One su toliko drevne pa mi pretpostavljam i zbog toga daju neki koren, neku dubinu, u kojoj nalazim smirenje i smisao. Kroz moju muziku pokušavam da to prenesem na druge, kako svoje brige i pitanja, tako i rešenja koja pronalazim na mome putu. Muzika je moja inspiracija i moj lek, moj upitnik, sve što osećam i sve o čemu razmišljam.

Znači, vidiš sebe u budućnosti kao profesionalnog muzičara?
-Profesionalni muzičar…Pa, bolje reći čovek.
Pominješ drevnost instrumenta…Čuo sam da pokušavaš i da ga modernizuješ, da sviraš gusle na struju?
- (Smeh) Na Akademiji imamo predmete koji se ne bave samo sviranjem nego i pravljenjem instrumenta, tako da cele godine radim na tome od kakvih materijala bi sve mogle da se prave gusle i kako se zvuk može razviti u nekom drugom smeru. Inspiriše me taj neki drugačiji zvuk koji može da oplemeni i možda nekim drugim ljudima više približi taj naš tradicionalni zvuk i instrument. Nešto modernije, novije. Gusle su toliko stare da su u svojoj istoriji zapamtile sve promene i vekove, tako da sam sigurna da će se prilagoditi i ovom vremenu, da će se desiti ta neka evolucija u zvuku. Videćemo, to je uvek do umetnika…

Koliko si daleko otišla u tom eksperimentisanju?
- Tek sam počela da ulazim u taj svet elektronskog zvuka, pa ćemo videti gde će me to odvesti.
Jel sviraš još neke instrumente?
- Ja sam zapravo počela sa klavirom i jako sam bila predana tome, išla na takmičenja, volela sam to jako. A onda sam se više okrenula guslama. I danas znam ponekad da sednem za klavir, ali to nije ništa ozbiljno, onako , za moju dušu.
gusle

Tvoje vršnjake će zanimati kakvu muziku slušaš, duhovnu, epsku ili nešto moderno?
- Volim našu muziku, izvornu, epsku, tradicionalnu, klasičnu, ali volim i džez i pop, i neke aktuelne stvari koju ljudi sada slušaju.

Koji ti je omiljeni deseterac, narodna junačka pesma, čija te sudbina od tih narodnih junaka najviše pogađa
- Teško je sada odvojiti, ima dosta toga. Najviše me pogađa neka ratna priča, kao što je pesma “Mati i sin”, kada majka tražila svoga sina po bojištu da mu da čarape, ne znajući da su njemu amputirane obe noge. Te neke teme u kojima srećem pretke koji su bili kadri da za nešto daju svoj život, što je danas teško i zamisliti. Danas ljudi poseku nokat pa 15 dana ne mogu da se oporave, nije im dobro. Zamislite da date život nešto nebesko, čega je bilo mnogo u onim vremenima. Meni je to prosto neverovatno.

Ti mozes da se proglasis i za faraona, ali u realnosti to ne ide tako i niko ti to nece priznati....osim isti takav neki "faraon".

Cuj niko mi nece priznati. prijatelju nema meni ko sta da priznaje...ako se neka grupa proglasi nacijom ona je ta nacija. Ne moze niko da im spori. Sta ti mislis da su Srbi kao nacija postojali od nastanka Zemlje??? Pa jel znas ti kad su nacije pocele da se stvaraju??

Moram te malo zezati... :mrgreen: Stvarno mi nikad nece biti jasni cistokrvni Sloveni koji se fasciniraju grckim ciganima (vecina Srba, dobar deo Rusa....) ili arapskim polumajmunima (bosanski muslimani)..... Ko moze takve ceniti kad oni ne cene cak ni svoje?
Većina Srba nije slovenskog porijeklo. Negdje oko 13 - 14% su dominatno slovenski geni. Moja halpogrupa nema veze slovenskom. Grci su divan narod,gostoprimljiv,zemlja prelijepa,njihova nacionalna kuhinja odlična. Meni su lijep narod. Tokom rata 90-ih kao izbjeglica bio sam 10 dana u grčkoj porodici. Sve najbolje mogu reći o njima. Broj krivičnih dijela daleko manji nego u Srbiji. Za Ruse ne vjerujem da obaziru pažnju za bilo kog na Balkanu. Oni su svijet za sebe.
Arapi su takođe prijatni. Sviđa mi se kod njih što su galantni prema ženama i što evropljanke lude za njima. Imaš tih žena iz slovenskog svijeta koje su dole udate za te polumajmune kako ih ti nazivaš,a u obratnim slučajevima da se njihove žene udaju za Slovene veoma rijetko.

Русофобија је једина ствар која ми смета код Пољака. Због тога су они доста пута у историји награбусили ки жути.

Француза, Холанђана и Шваба за коју деценију више неће бити, јербо ће их прогутати друге расе. Пољацима се то неће десети. Нити им долазе мигранти нити ће Пољаци то евентуално допустити. Пољаци могу само да нахебу од Руса, а и то им је боље него да их преплаве мигранти. Ако руска чизма дође у Пољску колико год Руси буду мрчили Пољакиње неће се рађати монгрили, јербо су Руси и Пољаци исте расе и генетски су врло блиски. Други пар опанака је кад Црнци, Арапи,Индуси, Пакистанци, Курди и други обојени мрче Швабице, Францускиње, Холанђанке, Бфитанке итд. тако настају монгрили.
Rusija je skoro isto što i Amerika samo na drugi način. U Rusiji živi 200 autohtonih naroda plus migranti iz cijelog svijeta. Oko 80% stanovništva smatra ruski maternjim iako je sigurno broj manji. Znači preko 200 jezika je u zvaničnoj upotrebi. U Njemačkoj samo červrta klasa Nijemaca ulazi u mješovite brakove. Veći je procenat Srba koji bi sklopili mješoviti brak nego Nijemci. Zato im turska zajednica ni nakon 60 godina nije asimilovana,dok u Kanadi su bar u 50% slučajeva turske zajednice integrisano u kanadsko društvo.

Inače najljepše Njemice su iz mješanih brakova sa Turcima,Italijanima ili ex jugovičima. Prava Njemica je više ko anemična i djeluje rahitično.

Većina Srba nije slovenskog porijeklo. Negdje oko 13 - 14% su dominatno slovenski geni. Moja halpogrupa nema veze slovenskom. Grci su divan narod,gostoprimljiv,zemlja prelijepa,njihova nacionalna kuhinja odlična. Meni su lijep narod. Tokom rata 90-ih kao izbjeglica bio sam 10 dana u grčkoj porodici. Sve najbolje mogu reći o njima. Broj krivičnih dijela daleko manji nego u Srbiji. Za Ruse ne vjerujem da obaziru pažnju za bilo kog na Balkanu. Oni su svijet za sebe.
Arapi su takođe prijatni. Sviđa mi se kod njih što su galantni prema ženama i što evropljanke lude za njima. Imaš tih žena iz slovenskog svijeta koje su dole udate za te polumajmune kako ih ti nazivaš,a u obratnim slučajevima da se njihove žene udaju za Slovene veoma rijetko.
Ne lupaj...
Srbi su sloveni koliko i svi drugi sloveni ...
R1a1 i I2 su slovenske haplogrupe , te ono . . .

Како ти делује кад ти овако текст унаказим ?
Да ли можеш да схватиш како је мени и осталим писменим Србима
док се ти кревељиш говорећи српски ?

Nije unakaženo, to je dijalekt iz okoline Knina.
Nije književni srpski, ali tačno tako se govori u većini srpskih sela u okolini Knina, pa i malo šire.

Ne lupaj...
Srbi su sloveni koliko i svi drugi sloveni ...
R1a1 i I2 su slovenske haplogrupe , te ono . . .

Pa nisu sve I2hg došle sa Slovenima, neke su "starosedelačke" dok bi mlađe mutacione hg uključujući i famozni 12a2 dinarik (po starom) verovatno došle sa Slovenima.
Ne postoji moja haplogrupa kako napomenu jedan od učesnika , yhg na individualnom nivou pokazuje mušku liniju predaka a ko zna koliko je pra baba bilo druge hg, znači sa sigurnošću se može tvrditi da su savremeni ljudi jedna mešavina .
Ali da ipak stvari dovedemo do kraja u normalu , Slovenstvo ne čine haplogrupe niti biološka osnova mada korelacija postoji nju čini kultura (jezik, tradicija , mitovi , uverenja ) tj., ono pripada svetu duha.

Црногорци су Срби, као што су то и Војвођани, Бохенци, Крајишници, Космеци.

То значи да сви они имају своје посебности у језику,обичајима и слично, јер су из друштвено-историјских околности били раздвојени вековима и разним државама-царствима.

Србијанци су пак народ који се по пореклу разликује од њих, али има исти/сличан језик, обичаје и религију.

Црногорци су Срби, као што су то и Војвођани, Бохенци, Крајишници, Космеци.

То значи да сви они имају своје посебности у језику,обичајима и слично, јер су из друштвено-историјских околности били раздвојени вековима и разним државама-царствима.

Србијанци су пак народ који се по пореклу разликује од њих, али има исти/сличан језик, обичаје и религију.
Da, da, Srbi su po tvome multietnička nacija.

Mingo/Divakare, ti li si ???...... :hahaha:

Mingo/Divakare, ti li si ???...... :hahaha:
Ne sjećam se da smo od Slovenskih naroda kroz istoriju dobili neku pomoć. Poljska je priznala Kosovo i gdje god može glasa za Kosovo od Interpola pa nadalje. Bugari su ustupili svoje kasarne za obuku UÇK. Hvala Grcima za sve. Poslali su šlepere i šlepere humanitarne pomoći dolazili su i kao dobrovoljci kod nas. Možda bi trebali veličati Tadeuša Mazovjeckog koji je pljuvao po Srbima. Jedino Rusi i Slovaci su od svih Slovena kolko toliko su bili uz nas. Ostala ekipa Slovena nam je bliska kolko Šri Lanka i Tajland.

Ne sjećam se da smo od Slovenskih naroda kroz istoriju dobili neku pomoć. Poljska je priznala Kosovo i gdje god može glasa za Kosovo od Interpola pa nadalje. Bugari su ustupili svoje kasarne za obuku UÇK. Hvala Grcima za sve. Poslali su šlepere i šlepere humanitarne pomoći dolazili su i kao dobrovoljci kod nas. Možda bi trebali veličati Tadeuša Mazovjeckog koji je pljuvao po Srbima. Jedino Rusi i Slovaci su od svih Slovena kolko toliko su bili uz nas. Ostala ekipa Slovena nam je bliska kolko Šri Lanka i Tajland.
Ovo nema bas neke veze sa istinom, al dobro. Srbi su sami birali svoje drustvo. Da nije bilo Rusa (Slovena), Beograd bi i danas bio Mali Stambol na Dunavu.
Turci ne bi bili iscerani sa Balkana ni 1912. da nije bilo Rusa.
"Mala pomoc", al je valjala.

Ovo nema bas neke veze sa istinom, al dobro. Srbi su sami birali svoje drustvo. Da nije bilo Rusa (Slovena), Beograd bi i danas bio Mali Stambol na Dunavu.
Naveo sam samo Ruse,i u zadnje vrijeme Slovaci su rekli ne. Koje Slovensko bratsvo ?? Slovenci prvi počeli sa ubijanjem,o Hrvatima je suvišno govoriti,Bugari stare hinje nož u leđa,Česi i Poljaci uz Ameriku,o Makedoncima i Crnogorcima ne mogu ti pričati jer su i samo nebitan faktor u svojoj državi. Njihove države kontrolišu muslimanske stranke,a više ti je dostojanstva i iskrenosti u Romima nego u Crnogorcima.
Hvala Grcima za sve. Mogu i Rumune tu da dodam. Ako nisu mogli pomoći nisu ni odmogli.

Sam si izabrao drustvo. Ne znam kako vi ljudi to gledate, Srbi su 100 godina Jugoslavije bili odsutni sa medjunarodne scene. To je 100 godina izgubljeni da izgradjujes veze sa drugima. Ne znam kako onda se cuditi tome "nijesu nas podrzali"?

Ne samo Rusi, nego i svi Sloveni su do 1918. imali jako pozitivno gledanje na Srbe. Ali opet, Srbi su izabrali sami svoje drustvo 1918.

Naveo sam samo Ruse,i u zadnje vrijeme Slovaci su rekli ne. Koje Slovensko bratsvo ?? Slovenci prvi počeli sa ubijanjem,o Hrvatima je suvišno govoriti,Bugari stare hinje nož u leđa,Česi i Poljaci uz Ameriku,o Makedoncima i Crnogorcima ne mogu ti pričati jer su i samo nebitan faktor u svojoj državi. Njihove države kontrolišu muslimanske stranke,a više ti je dostojanstva i iskrenosti u Romima nego u Crnogorcima.
Hvala Grcima za sve. Mogu i Rumune tu da dodam. Ako nisu mogli pomoći nisu ni odmogli.
O čemu pričaš? Bugarima ste vi nož u ledja zabili na kraj Prvog Balkanskog Rata. Crnogorcima na kraj Prvog Svjetskog Rata. To vam je najveća vještina bila, nož u ledja prijateljima i saveznicima. Pa se čudite što smo priznali Kosovo! Ja bi prizna da se Beograd vrati Turskoj kolko ste nam se zamjerili kroz istoriju, a da ne pričam o otrovu koji prosipate po Crnogorcima (da ne pričam o drugima) zadnjih 30 godina.

O čemu pričaš? Bugarima ste vi nož u ledja zabili na kraj Prvog Balkanskog Rata. Crnogorcima na kraj Prvog Svjetskog Rata. To vam je najveća vještina bila, nož u ledja prijateljima i saveznicima. Pa se čudite što smo priznali Kosovo! Ja bi prizna da se Beograd vrati Turskoj kolko ste nam se zamjerili kroz istoriju, a da ne pričam o otrovu koji prosipate po Crnogorcima (da ne pričam o drugima) zadnjih 30 godina.

Ma naravno, to što su Bugari ranije pokušavali na sve načine da pobiju Srbe nema nikakve veze. A to šta bi ti priznavao nije bitno, prvo zato što nisi normalan, a drugo što... pa, opet se svodi na to da si idiot :kafa:

Ma naravno, to što su Bugari ranije pokušavali na sve načine da pobiju Srbe nema nikakve veze. A to šta bi ti priznavao nije bitno, prvo zato što nisi normalan, a drugo što... pa, opet se svodi na to da si idiot :kafa:
Dogovor je bio da će Bugari dobit veliki dio Makedonije poslije Prvog Balkanskog Rata, vi ste ih tu prevarili i zato je izbio Drugi Balkanski Rat.
I vi ćete na kraju priznat Kosovo, jer ga ne možete imat nikad više, pa je to samo logična posljedica.

Srbija i Bugarska su potpisale sporazum o podjeli Makedonije kojeg je Bugarska iznevjerila i zato je buknuo rat između nas. Osim toga bugarskom je vladala germanska loza a Srbijom masoni. Budite zahvalni i srećni što se došli u dodir ikako sa Srbijom. Kamen ne rađa ni žito,ni voće ni povrće. Kolko su Petrovići molili srpske kraljeve da im omogući naseljevanje izgladnjelog naroda na teritoriju Srbije. Tako je na hiljade porodica spašeno gladi. Oni Kuči koji su izbjegli pokolj loze Petrovića pobjegli su u Srbiji i spašeni gladi.

Što se tiče priznavanja Kosova to nikog ne čudi. Vi ste slučaj za žaljenjem.Vlada Crne Gore zavisi od bošnjačkih i albanskih partija. Bez glasova Bošnjaka,Albanaca,Roma i nešto glasova Hrvata iz Boke,Crna Gora ne može postojati.

U Srbiji ste zauzeli najbolja radna mjesta,a gle vama Bošnje i Albanci uzeše najbolja ministarstva i njihove firme pobjeđuje na konkursima. Neće mrčo da radi ,zato Sandžo dođe mečkom i glavna faca na moru :hahaha:

Dogovor je bio da će Bugari dobit veliki dio Makedonije poslije Prvog Balkanskog Rata, vi ste ih tu prevarili i zato je izbio Drugi Balkanski Rat.
I vi ćete na kraju priznat Kosovo, jer ga ne možete imat nikad više, pa je to samo logična posljedica.

Taj dogovor mogu da prave kad se izbore sami za to, a da dobiju nešto na tacni neće da može. Da ne pričamo o ranijim periodima kada su bukvalno svaku priliku da nas napadnu iskoristili. A što se Kosmeta tiče, imaćemo ga mi opet, jer smo za razliku od novokomponovanih pokušaja nacija poput *********a spremni da čekamo i to možemo prilično dugo da činimo :kafa:

Прво макни то Црногорац па стави Монтенегрин. А ко ће под Турке и Албанце нзм али знам да је под њима Монтенегро. Увијек постоји правда па када вам браћа затраже Тузи, Улцињ, Рожаје, Гусиње, Плав итд. даће те и А нећете рећи. А сада заједно са њима чините тихи геноцид над Србима. Ако си Србин немаш право на посао, да учиш свој, језик црква се напада свакодневно, шаље припадник војске на скупове гдје се виче "за дом спремни".
Метохију су моји ђедови ослобађали и ја се тога ни у лудилу не одричем, ја по гробовима својих ђедова не пљујем за разлику од вас изрода свега шта је црногорско. Црногорско може бити српско и никако другачије. Ако се иђе чувао Космет од заборава то је била Црна Гора. И данас неки који злоупотребљавају и пљују име Црна Гора признају лажни државу.

Poslednja izmena:

Back