POST, POSNE SLAVE; POSNA JELA

• Začetnik teme Začetnik teme Biba
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Setih se još nečega što sam pravila za subotu... ali je bila improvizacija na licu mesta, pa ću pokušati da rekonstruišem. Istina, ja nisam probala, ali jeste Jaca ;)

Integralni pužići

Potrebno je:
  • 200g integralnog pšeničnog brašna
  • 100g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 1 kvasac
  • 3 kašike prosenog "mleka"
  • oko 1,5 - 2dl vode
  • 3 kašike nerafinisanog ulja (može bundevino, ali sam ja koristila maslinovo)
  • puter od semena bundeve (pretpostavljam da bi lepo bilo i sa kikiriki puterom ili nekim sličnim biljnim, ali ja sam imala ovaj)

Postupak: Prokuvati vodu, dodati dve-tri kašike prosenog mleka (prema uputstvu na pakovanju).
U prohlađeno mleko dodati kašičicu šećera, malo brašna, pa potopiti kvasac.
Pomešati integralno i "obično" brašno, dodati so, ulje. kad kvasac zapeni, dodati ga u brašno i zamesiti testo. Ostaviti da nadođe. Kad se udvostruči, razviti testo na oblik pravougaonika (oko 20x30cm) debljine od oko 0,5cm i premazati puterom čitavu površinu. Po želji posuti malo semenki. Uviti u "rolnu" i iseći na komade dužine od oko 3cm (sve mere uzmite proizvoljno). Dobijete 10-tak komada testa oblika valjka. Ređati ih u pleh (ja stavim papir za pečenje ispod, ali može se i pleh podmazati uljem i posuti brašnom) tako da se vide "zeleni" krugovi.
Ostaviti da nadođe, poprskati vodom i peći u rerni na 250C.

Izvini Smehić, ali šta je ovo
3 kašike prosenog "mleka":dontunderstand:

Izvini Smehić, ali šta je ovo
3 kašike prosenog "mleka":dontunderstand:

ja imam ovo:

prosenomleko-1.jpg

Kupljeno u nekoj od tih prodavnica "zdrave hrane" a stavila sam navodnike jer je meni mleko - mleko. Ovo sve može samo da liči, bude zamena i sl. Malo mi je besmisleno nešto što se dobija industrijskom preradom biljaka zvati imenom mleko.

Ja mislim da je to mleko od prosa
Vidiš kako teta Ira zna :super:

Pravim i puno drugih posnih pita ali, pored gore navedene, možda je interesantna pita od ribe. Ukoliko neko želi napisaću i taj recept. Od posnih jela: punim paprike žitom, orasima, golicom (da ne nabrajam već dobro poznate).
Pišem još jedan recept za koji ne treba veštine, izuzetno lako se pravi a vrlo je ukusan.

Pužići od tunjevine
1 lisnato testo
2 konzorve tunjevine
Susam
½ lisnatog testa tanko razvući i premazati je tunjevinom iz jedne knzerve. Testo uraolati i seći komade oko 1,5 cm debljine. Parčiće režati u pleh obložen pek papirom i svaki komad pritisnuti malo rukom da se spljošti. Posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Ko voli rešije može peći duže i obrnuto. Postupak ponoviti i sa drugom polovinom.
E, sto je ovo dobro upravo smo slistili celu turu. Hvala na dobrom i jednostavnom receptu

hvala, baš ću da pogledam
mada sam ja skoro sigurna da piše da ima jaja
ali i da košta blizu 100 din :zcepanje:

ne znam gde sam pogrešila, ali Univer mi je iza ćoška pa ću proveriti

Sinoć sam u Tempu videla posno lisnato testo koje pravi 'Klas' (beogradska pekarska industrija). Pakovanje od 1 kg (dve table od po 1/2kg) košta 160 dinara, providan celofan, zaglavlje žute boje i u uglu braon zaštitni žig 'Klasa'.

Spagete sa sosom

Spagete skuvati uobicajeno, isprati vodom i ocediti.

SOS: na ulju uprziti 2 glavice crnog luka, 2 rendane sargarepe, 250 gr. seckanih sampinjona (moze i vise), 250 gr.graska iz konzerve, 100 gr. sojinih ljuspica (poparene, ocedjene), doliti vode i kuvati oko 20 min.Napravite zaprsku od 1-2 kasike brasna, prokuvati sa zaprskom i dodati vegete, bibera, persuna.

PIHTIJE OD POVRĆA
Potrebno je:
1-2 kg raznog sezonskog povrća (po 100 -200 gr boranije, graška, šargarepe, kelja, kelerabe, karfiola...)
2 kašike vinskog sirćeta
8 listova želatina
2 manja kisela krastavca
1 kuvana cvekla
peršunov list
ulje i so
Priprema: Povrće oprati, očistiti i obariti u slanoj vodi. Svu zelen, osim graška iseći na rezanca i kolutove i ostaviti da se ocede u đerđivu.
U staklenu činiju, po želji okruglu ili duguljastu, slagati zelen. U sredinu staviti boraniju, pa okolo praviti venčiće od ostalog povrća. Preliti uljem. Želatin potopiti u vodu da bi se opustio. U vodu od povrća dodati sirće i želatin, pa preliti povrće. Staviti u friz da bi se steglo. Pre serviranja ukrasiti swkuvanom iseckanom ili izrendanom cveklom, seckanim krastavčićima i peršunovim listom.

Back