Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema jos uvek tog zakona ili se bar ne primenjuje.trebalo je da se vrsi provera strucnosti i znanja ruskog jezika,ali zbog ove krize u ukrajini,smanjenog obima posla i sl.sve je prolongirano

Бекут, мислим да је везано за споразум за који сам постављао линк за текст након 20-ог фебруара са Спутњика, па ево суштине тога текста...

20.02.2015
Ускоро лакше до посла у Русији
Споразум са Русијом о међусобном пензионом осигурању, регулисао би питање признавања радног стажа који би наши радници остварили док су професионално ангажовани у тој земљи
Разговара се и о међусобним споразумима о здравственом осигурању и положају радника, а ти ме би се регулисао и проблем непријављених радника.
„Битно је да обе стране занају да ли и када долази већа група радника, да ли добијају или не добијају радне дозволе, и да то може да се ради искључиво преко одговарајућих лиценцираних агенција“, истако је Вулин.
Обе земље ће знати како је радник отишао, ко га је послао и како је обезбеђен.
Боља заштите на раду, јер би инспекције рада двеју земаља биле у комуникацији и могле да поступе по пријави радника из Русије или Србије
Добар ток преговора двеју земаља потврдила и заменица шефа руске Федералне миграционе службе Јекатерина Јегорова

1. – Нема непријављених радника
2. – Радни стаж - признато
3. – Здравствено осигурање – признато
4. – Нешто си закинут у заштити на раду и имаш право да пријавиш инспекцији рада и тамо и код нас
5. – Добијање радне дозволе искључиво преко лиценцираних агенција

У случају рецимо, да те заустави Полиција на неком Аеродрому, онда те провјерава јеси ли у евиденцији у њиховој инспекцији рада или Федералној миграционој служби, гдје треба да те има ако си дошао преко овлаштене Агенције (Обе земље ће знати како је радник отишао, ко га је послао и како је обезбеђен).
Вјероватно ће разговарати и о другим стварима прије него потпишу, као што је знање језика и слично, тако да услови за раднике из других Држава неће да важе и за нас .
Кога више интересује и није му тешко или има неког тамо, нека назове у наше у Министарство за рад и запошљавање неког замјеника Секретара или неког помоћника и пита, кад ће овај споразум бити и хоће ли се ићи на провјеру знања језика.
Након тог споразума ће логично све наше фирме морати да се придржавају онога што пише у њему (као и овог од 1 до 5 што је написано изнад и кажу да су већ скоро договорили).

Знам човека који је радио у Анадиру преко Планума и ништа више. Кад се иде, зар није најбоље да фирму назовеш.

Молио бих Бекута или неког ко је писао да напише поново о новом закону по којем се путује у Русију. Хвала

Stekla sam utisak da to preko Planuma ne funkcionise identicno bas kao preko Velestroja i sl firmi.....
Zato mi je potreban neko "Planumov" za vise informacija....

- - - - - - - - - -

Nema jos uvek tog zakona ili se bar ne primenjuje.trebalo je da se vrsi provera strucnosti i znanja ruskog jezika,ali zbog ove krize u ukrajini,smanjenog obima posla i sl.sve je prolongirano

E to "prolongirano" ce prolongirati mi trenutne muke...

Dobili ste platu i pre ocekivanog i sad niko nece da kaze svaka cast sto je bila,pa kad kudite onda i hvalite,eto kakav smo mi narod....pozdrav

Za šta svaka čast? Za februarsku platu koja je trebala biti pre mesec dana? Gordana razmislite malo pre nego nekog optužite, naš narod treba biti puno drugačiji od ljudi poput vas koji bi da aplaudiraju za koricu hleba nakon što su gladovali mesecima zbog istog robovlasnika ( inače, ovo je sarkazam ili preuveličavanje ali smisao je sličan)

Ispod tri meseca ne racunaj,od dana kada posalju zahtev

nije tačno, od dana kad pošalju zahtev čeka se mesec ipo do 2, znam jer smo čekali više puta i uvek je tako rečeno i bilo. A inače ako ti rade biznis vizu onda je i duplo manje vreme. Pitanje je bilo od momenta predaje za priglašenje. Drugo je kad se čeka dok dođete na red jer im trenutno ne trebate, možete čekati i više od 6 meseci...
Zavisi od vrste vize, od 20ak dana do 2 meseca. Ako im ne treba hitno ide radna a ne biznis viza i čekaće 1,5 do 2 meseca

Poslednja izmena:
nije tačno, od dana kad pošalju zahtev čeka se mesec ipo do 2, znam jer smo čekali više puta i uvek je tako rečeno i bilo. A inače ako ti rade biznis vizu onda je i duplo manje vreme. Pitanje je bilo od momenta predaje za priglašenje. Drugo je kad se čeka dok dođete na red jer im trenutno ne trebate, možete čekati i više od 6 meseci...
Zavisi od vrste vize, od 20ak dana do 2 meseca. Ako im ne treba hitno ide radna a ne biznis viza i čekaće 1,5 do 2 meseca
Pozdrav svima.Putuje li ko u sredu za sabetu

Za šta svaka čast? Za februarsku platu koja je trebala biti pre mesec dana? Gordana razmislite malo pre nego nekog optužite, naš narod treba biti puno drugačiji od ljudi poput vas koji bi da aplaudiraju za koricu hleba nakon što su gladovali mesecima zbog istog robovlasnika ( inače, ovo je sarkazam ili preuveličavanje ali smisao je sličan)

Ne pametuj,nema vas 3 dana,eto to sam htela, da se malo aktivirate...hahahah

I meni je receno da se ceka do 1,5 mesec! Mene zanima da li ima neko da je isao preko poslovne firme "A . L . K . A. +" iz Novog Pazara? Ja treba da idem u Socy za tu firmu da radim, preko jednog prijatelja, koji je radi neko kratko vreme za njih, ali je isto isao sa "turistickom vizom", a tek sada im menjaju na "radne vize" i on je trenutno ovde dok ceka to, pa ako ima neko neka se javi, jer me zanima oko toga da li placaju, i jos neke stvari kako o ovoj firmi tako i o sveukupnom stanju tamo. Hvala :bye:

u poslednje vreme nema nikakvih novih informacija o tome kad ce se ponovo ici na rad u Rusiju.....ova firma ili je u fazi zatvaranja ali mislim da mnoga gradilista ostaju nedovrsena a radnike vise i ne pozivaju tu nesto ne .,,stima....ali zasto ljudima drze dokumenta i to nije jasno....neko se mozda jos uvek nada da ga pozovu.. a pet meseci sam vec kod kuce ...pa stvarno to nije humano....ima li nekog ko uskoro odlazi...

Drage kolege forumasi, velestroj polako, ali sigurno propada. Da li ce se oporaviti ostaje da se vidi.
Rublja jaca, ali nece se skoro vratiti na staro.
Ostace samo oni koji nemaju kuda, koji ne mogu da nadju bolje placeni posao, koji imaju kredit, koji moraju da prihvate mizerne uslove zivota i rada sirom rusije...
Pozar koji se dogodio je jedno vreme talasao po javnosti i na kraju bice kao da se nista nije dogodilo (kao i onaj pozar u diskoteci), vratice se sve na staro.
Imao sam priliku da procitam obavestenje od uprave da svima koji nisu potpisali aneks, da im se smanji plata za 20% uz obrazlozenje da nisu ispunili normu.
Kada se vratite kuci i necete da nastavite saradnju sa firmom, i odete da se prijavite na zavod, ne mozete da dobijete materijalno jer ste "sporazumno" raskinuli ugovor tj kada ste potpisali ugovor, jedan od papira koji ste potpisali bio je i formular za blanko otkaz.
Po zakonu to ne bi smeli da rade, ali.... ovo je zemlja srbija.
U srbiji je tesko naci posao, ako nadjes ili moras da "kupis" posao ili da radis za sicu (u gradu otvara se fabrika, plata zavarivaca je 30 000 dinara).
Toliko od mene, zahvaljujem se svima na pomoci i druzenju na krstarici. U zdravlju da se sretnemo u nekoj stranoj zemlji.
Sve najbolje.

Drage kolege forumasi, velestroj polako, ali sigurno propada. Da li ce se oporaviti ostaje da se vidi.
Rublja jaca, ali nece se skoro vratiti na staro.
Ostace samo oni koji nemaju kuda, koji ne mogu da nadju bolje placeni posao, koji imaju kredit, koji moraju da prihvate mizerne uslove zivota i rada sirom rusije...
Pozar koji se dogodio je jedno vreme talasao po javnosti i na kraju bice kao da se nista nije dogodilo (kao i onaj pozar u diskoteci), vratice se sve na staro.
Imao sam priliku da procitam obavestenje od uprave da svima koji nisu potpisali aneks, da im se smanji plata za 20% uz obrazlozenje da nisu ispunili normu.
Kada se vratite kuci i necete da nastavite saradnju sa firmom, i odete da se prijavite na zavod, ne mozete da dobijete materijalno jer ste "sporazumno" raskinuli ugovor tj kada ste potpisali ugovor, jedan od papira koji ste potpisali bio je i formular za blanko otkaz.
Po zakonu to ne bi smeli da rade, ali.... ovo je zemlja srbija.
U srbiji je tesko naci posao, ako nadjes ili moras da "kupis" posao ili da radis za sicu (u gradu otvara se fabrika, plata zavarivaca je 30 000 dinara).
Toliko od mene, zahvaljujem se svima na pomoci i druzenju na krstarici. U zdravlju da se sretnemo u nekoj stranoj zemlji.
Sve najbolje.

Ovo na pocetku sto si nabrojao je u sustini 95% Srbije...
Tako da ce nas ogroman broj i dalje pokusavati da ode.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back