Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas zvali iz Velesstroja i rekli mi da se radi priglasenije na 6.meseci(a kasnije zeleni karton) za Purpe-Jamalska oblast.Na netu sam video gde je taj gradic,ali gde je i kakvo je gradiliste...to nemam pojima,Bio sam od sep. do novembra u Tjumen pa Magadan.Pa ,onda cekanje sve do danas.Masinac sam po struci.Vidim da je vremenska razlika 5 sati i da je danas bilo -15 i severni vetar 6m/sec.Zanima me gde se nalazi gradiliste,sta poneti od lekova i odece -mislim na ono obavezno,ne uopsteno-kako i koliko se putuje, jer ima tel.mreze ,ko je operater najbolji,gde kupiti mob .karticu njihovu,cigarete i sl. informacije.E,da!Voleo bih da stupim u kontakt sa svim ljudima koji idu gde i ja Pozdrav i unapred hvala dobrim i iskrenim ljudima....

drugar je na nps2, jamalska oblast i ovo je preporucio: .ципеле марке SALOMON имате у радњама BS BEОSPORT за цца 150 евра...проверене на -50... одличне су...
a za ostalo ne znam. lekovi za prehladu, brufene, vitamin c, mozda i neki antibiotik, hloramfenikol - mast za oci. obavezno potkape, debeo donji ves, strikane domace carape - 2 para, a za ostalo ne znam. mogu ga pitati za mob, cigare i sl...

Drugari juce me zvali iz firme i kazu planirani polazak za nps 11 je 6 mart samo da rezervisu kartu. Malo su me zabrinuli neki komentari u vezi tog gradilista,smanjene stanice,internet itd. Voleo bi da mi neko ko je upucen u situaciju kaze sta sme da se nosi a sta ne?

Drugari juce me zvali iz firme i kazu planirani polazak za nps 11 je 6 mart samo da rezervisu kartu. Malo su me zabrinuli neki komentari u vezi tog gradilista,smanjene stanice,internet itd. Voleo bi da mi neko ko je upucen u situaciju kaze sta sme da se nosi a sta ne?

pozdrav Aco....nemoj nista da te brine,to je trenutno stanje kod odredjenog poslovodje,a ne uopsteno...ne znam da li smem da spomenem rec NET...ali i to se stabilizovalo...gradiliste je dobro,konkretno noj muz je trazio da se vrati tamo,ali eto...smena poslovodje je malo poremetila situaciju...4-5 je u sobi...prodavnica na gradilistu (ali naravno sve je skupo)cigarete jeftinije tamo(box oko1100dinara) putujes avionom nekih 12 sat iz 3 puta...zadrzavanje na aerodromu je i do 12 sati zato se naoruzaj sendvicima...pitaj sve sto te zanima...a...da ...i izvinjavam se
personama koje ne idu na 11-icu ,a mi pisemo o tome javno,a ne u pp...pa se dosadjuju dok citaju sta su tudje potrebe...veliki pozdrav za sve...

Danas zvali iz Velesstroja i rekli mi da se radi priglasenije na 6.meseci(a kasnije zeleni karton) za Purpe-Jamalska oblast.Na netu sam video gde je taj gradic,ali gde je i kakvo je gradiliste...to nemam pojima,Bio sam od sep. do novembra u Tjumen pa Magadan.Pa ,onda cekanje sve do danas.Masinac sam po struci.Vidim da je vremenska razlika 5 sati i da je danas bilo -15 i severni vetar 6m/sec.Zanima me gde se nalazi gradiliste,sta poneti od lekova i odece -mislim na ono obavezno,ne uopsteno-kako i koliko se putuje, jer ima tel.mreze ,ko je operater najbolji,gde kupiti mob .karticu njihovu,cigarete i sl. informacije.E,da!Voleo bih da stupim u kontakt sa svim ljudima koji idu gde i ja Pozdrav i unapred hvala dobrim i iskrenim ljudima....

Istu priču su i meni rekli i sad čekam 2-3 meseca priglašenje inače sam farbar..

Uhvati me neka nelagodnost danas kad pogledah na jutjubu nps1.Prostim recima koja vukojebina.Razlika izmedju Tyumena i ovoga uh.
Prosto mi dodje da ih nazovem i kazem da ja zdravstveno nisam za taj deo Jamalije.Rdionica Cekistov moze ali ono...hmm:dash::dash:
Jbg da nisam u proceduri ladno bi odustao.Morao sam ovo da napisem da izbacim...
Pozdrav svima:think:

Da li neko zna šta će biti sa onim ljudima koji su dobili priglašenje za Magadan.Kažu da tamo ne šalju više radnike.Da li neko ima informaciju o tome.Hvala unapred.

Poslace ih u zatvor/ Salim se :D Pa sta ce da bude...nista,poslace ih na drugo mesto.Jedino sto ako je neko dobio radnu dozvolu za Magadan na 6 meseci a posalju ga u drugu oblast propada mu 6 meseci.

- - - - - - - - - -

Jelena,a sto je to tajna gde ides? Sad i mene bas zanima gde ides. Hocu da znam :D

- - - - - - - - - -

Ko sta zna o Sabeti? Uslovi rada,hrana,smestaj itd? Koja je satnica tamo?
O cuvenoj Sabeti niko nista? Pa I nema veze,jos je rano. Sad ce svi da krenu putem Sabete,jos malo,20-tak dana pa cete svi pitati za nju :D ;)

- - - - - - - - - -

Uhvati me neka nelagodnost danas kad pogledah na jutjubu nps1.Prostim recima koja vukojebina.Razlika izmedju Tyumena i ovoga uh.
Prosto mi dodje da ih nazovem i kazem da ja zdravstveno nisam za taj deo Jamalije.Rdionica Cekistov moze ali ono...hmm:dash::dash:
Jbg da nisam u proceduri ladno bi odustao.Morao sam ovo da napisem da izbacim...

Cuti,bar nemas gde novce da potrosis :D Vratices se kuci pun k'o brod :)

jesi li gledao snimke od pre 7 meseci ,,,,ja se upravo cula kazu nije hladno puno minus 25 ,,, ali vetrovi duvaj bass,,,rade se i nocne smene ,,,

- - - - - - - - - -

O cuvenoj Sabeti niko nista? Pa I nema veze,jos je rano. Sad ce svi da krenu putem Sabete,jos malo,20-tak dana pa cete svi pitati za nju :D ;)

- - - - - - - - - -

Pisalo se dosta o Sabetti, nije lose ! Smestaj i hrana su dobri a satnice su 5-5,5 $ i plus 20%. Juce je bilo -15, danas pada sneg ali nije hladno. Bilo je u februaru malo hladnije i to kad je vetar, za rad je podnosljivo jedino se ceka prevoz oko pola sata pa se desavalo da se tad smrznu. Ljudi su ok, sefovi takođe. Inace, gradiliste je udaljeno oko 2km, otvorena je prodavnica tako da sad imaju i cigara.

sta bi Vlado...pucaju emocije pred put...ili....
Ево радим овде за 30 евра... фино плус 15 напољу, ујутро кафица и ракија на послу, газда каже седи одмори неће пос`о да побегне. Сваку вече се играм са малецним синчићем, жена и ја се мазимо:lol: а у Русији за 40 и нешто евра на минус 30, ветрови, ван цивилизације, вода очајна, од хране дијареја...те има, те нема топле воде... и такото..:D

Ево радим овде за 30 евра... фино плус 15 напољу, ујутро кафица и ракија на послу, газда каже седи одмори неће пос`о да побегне. Сваку вече се играм са малецним синчићем, жена и ја се мазимо:lol: а у Русији за 40 и нешто евра на минус 30, ветрови, ван цивилизације, вода очајна, од хране дијареја...те има, те нема топле воде... и такото..:D

SUPER ako si nasao posao za 30 eura dnevno...to je EXTRA....samo da nije trenutno bilo bi jos bolje...ih...sta da kazem-blago tvojoj zeni :manikir:....mislim...zbog sincica :hahaha:

Само да није политичара сви би лепо живели у мајчици Србији а не били разбуцани по крајњем северу Сибира где ни животиња неће.. Поздрав свим колегама у Сибиру. Не дајте се.:ok:

NPS1....
gradiliste u nedodjiji... do tamo stici prava mala avantura... tri aerodroma, vahta, ako imas srece helihopter...ako nemas srece provedes neki dan na NPS2 (isto nedodjija) pa opet vahta nedodjijom do ... nedodjije. Verujem da su Tjumen, Vladivostok, Magadan, Volgograd, Moskva i ostale destinacije koje nisam nabrojala savrsenstva bez mane, gde je hrana idealna, smestaj jos bolji, od signala pucaju serveri, prodavnice na svakom cosku…
Imam malu dilemu, pa cu opet procitati sve napisano par godina unazad pa sve do danasnjeg dana, ali koliko shvatam, ni u Velesu Beograd, ni u Vesesu Moskva niko nikog odavde nije terao puskom da ide u RF, niti to rade. Sve je na dobrovoljnoj bazi.
Kome se ne dopada, moze da ustane i odustane, ko je rascistio sa sobom da su to gradilista koja nemaju normalan vodovod, koja nemaju ni kanalizaciju, a nemaju ni dalekovode za normalno snabdevanje strujom, a pri tom ih ne mozemo naci ni na regionalnoj mapi, a da ne pominjem karte RF, i ko zna da je najudobniji krevet, najbolja supa i da je najtoplije u svojoj kuci, taj se nece zaliti.
Da je hladno – hladno je, da je hrana nikakva – nikakva je, da je nekad nema dovoljno – nema je. Da voda nije za pice – nije. A sve to je isto za sve koji rade u toj nedodjiji.
Ima dosta nasih devojaka koje rade na tim istim gradilistima u nedodjijama. Tacno je, rade u ofisu, gde je toplo. Ali, sede i rade, crtaju i cesto ostaju u ofisu do 2-3 nocu. A sve sto se uradi na gradilistu, nacrta se. Sef, nacelnik, glavni inzenjer… niko ih ne pita jel mozes, jel znas Ruski, nego samo kazu:”nema odlaska iz ofisa dok ovo ne bude uradjeno”. Isti put do tamo su prosle sa naseg aerodroma kao svi, isto su cekale sledeci let… mlatile se po vahtama, truckale do besvesti, provele po vozovima 15 sati...nisu spavale… I nista im nije. Ili jeste, ali ocigledno znaju da zive sa zivotom u nedodjiji.
Dalje…
Ima dosta (iz moje perspective klinaca) momaka od 21-22…pa navise. Rade… I ne pitaju. Baueristi, varioci, elektricari, geometri… rade danju, rade nocu…Nema razlike da li je vetar, ili ga nema. Ne luduju i ne izvoljevaju. Znaju gde su dosli, a po svemu sudeci i zasto. I vratice se ponovo, svi do jednog. I njihove majke prave nevidjenu supu, sarmu i ko zna sta jos, ali su tamo, u toj nedodjiji, zato sto je to njihov izbor. A mogli su da blejace i gluvare kod kuce mesecima i godinama.
Svi gore navedeni, muskarci i zene… mogli su da sede u svojim tolpim domovima, sa najblizima i da kukaju kako nema posla i kako nista ne rade. Ili da rade, ali povremeno. I to ih izdvaja od drugih. Kao i mnoge koji se ovde oglasavaju godinama unazad.
Naravno, idealno bi bilo da nam je kao u Svedskoj, ali nije. Jos bi bilo idealnije da su nam roditelji ostavili bar tri stana i po dva lokala,ali nisu. Zato i radimo po nedodjijama. Ja licno bih jako volela da mi jedini problem u zivotu bude kako da predjem ulicu, a da me ne udari auto, ali nije.
Jedino gradiliste koje je po svemu sudeci u vecoj nedodjiji od pomenute NPS1 u Jakutiji je u Kujumbi, i jedva cekam da i tamo odem. Bez obzira na aerodrome, vozove i vahte.
Naravno... pozdrav trima devojkama u Kujumbi, u najvecoj od svih nedodjija, i naravno...kolegi...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back