Posao u Australiji

Cao ljudi.

Evo da se i ja javim, ponovo. To naravno znaci da mi treba pomoc. Nemojte me osudjivati zbog toga jer iako ne ucestvujem redovno u diskusijama redovno vas citam i podrzavam (u sebi : )).
Naime spremam se da, mozda koliko veceras, popunim on - line aplikaciju za sponzorstvo drzave Zapadne Australije za Skilled Regional Sponsored visa -u.
Neka od pitanja na koja treba da odgovorim su recimo troskovi preseljenja iz Srbijau WA i mesecni troskovi koje ce moja porodica imati tamo kada se preselimo (ako Bog da).
Zamolio bih forumase koji su tamo i jos uvek spadaju u "novodosle", kao i one kojima se odlazak priblizio pa se preracunavaju u vezi ovih stvari, da mi pomognu u smislu koliko kostaju avio karte Pert - Beograd za odrasle, a koliko za decu, koliko posle treba da se nabave polovni kreveti, sto, stolice, auto i sl. sto je neophodno da se zapocne novi zivot. Takodje mi treba i neki podatak oko uobicajenih mesecnih troskova za porodicu (moja ima 5 clanova), tipa - renta za stan/kucu, hrana, sredstav za higijenu, struja-voda-komunalije, odelo, medical assurance, po neki izlazak i sl. Znam da sve ovo moze da se iskopa na netu, ali ako vi vec imate saznanja moglo bi biti mnogo brze.
Jos jedna stvar je vrlo bitna - ako neko od ljudi koji su vec u WA hoce da ga navedem u aplikaciji kao poznanika neka mi se javi na PP. Da ne bude zabune, ti prijatelji/poznanici nemaju nikakve obaveze prema aplikantima, ali poboljsavaju njihov "setlment prospekt" (mrzime da proveravam kako se pise na engleskom) kod nadlezna osobe koja procenjuje da li da da sponzorstvo ili ne. Ovo bi mi mnogo znacilo...

Hvala vam unapred na odgovorime i bicemo "na vezi"....

Pa sad ovako odma da pocnem. Ja sam masinski inzenjer i dosao sam na 457 vizu. Znaci dovela me firma u kojoj radim. Inace troskovi ce ti biti ovako za stan od 250-400 $ nedeljno zavisi u kom kraju i kakav je smestaj. ja iznajmljujem namesten stan (dve male spavace sobe)za 330$nedeljno, a ortak nenamestenu kucu (3 spavace sobe)370$ nedeljno. sad ja placam jos i 260 $ za medicinsko osiguranje jer nemam pravo na medicare a po zakonu moramo svi da imamo medicinsko osiguranje (e 260 $ je za mesec dana ili 64 $ nedeljno). Hrana je od 150-250 $ nedeljno zajedno sa hemikalijama, izlascima i svime sto ide. Kola imas od par stotina do 10000 $ pa da biras, moze da se nadje doba do 5000 $, a jos bolji za 10000 $ i tako dalje. Avionska karta za odraslu ososbu u jednom pravcu ti je oko 800 Eura (zavisi kad je kupis). Moras da nadjes nekoga da pi pomogne kad sletis ili da imas neki kes u rukama da iznajmis stan-kucu i koliko sutra krenes bilo sta da radis. Nije lako naci posao bez obzira sto ga ima koliko ti volja. Dosta drze do toga da prvo cekaju Ozija pa onda emigranta, ajd ja mislim da sam dosta napisao, pa se ti javi ako imas jos pitanja

Citat:
Original postavio Adams
Ima...subclass 119/857

Zanimljivo.
Mada imaš i 457, koja je jeftinija, brža od ovih stalnih, nema regionalnih ograničenja, nema skill assessment, a traži ielts 4,5 overall.
Sve mi je više krivo što nisam i sam išao na tu vizu, jer bih već bio tamo. Hteo da budem nezavistan, blesa. A ovi ovde će mi ubiti i ovo malo živaca i pozitivne energije što mi je ostalo, pa neću ni imati zašto da idem posle.

Crvena jabuko, samo da kažem, da pojma nemam o ekonomistima.

Geo, koliko se ja razumem, naravno da morate dobro da kako ste služili vojsku (kažem vi, jer ako si Ti ženski programer, koji je civilno služio vojsku, kako piše u profilu...), ali ne bi trebalo da bude tu nikakvih problema, to jeste tako i gotovo. Čak mislim, ali to se fino raspitajte, da na formularu treba da napišete da niste služili "armed forces" ili kako to već tamo piše, a u obrazloženju, da se kod nas umesto vojska više ne služi obavezno, već se može odraditi civilno. Jeste da se to zove civilno služenje vojnog roka, ali da li bi neko pametan umeo da objasni zašto se tako zove, kad nema veze s vojskom...

Što se tiče tih automobila, drzgan, a i topaz ih je pominjao u smislu "ima šta 'oćeš", gledajući po au sajtovima, nešto nemam utisak da su autovi za "dž", čak su čini mi se uporedivo skuplji od ovih u Evropi (naše tržište ne računam, kod nas je sve glupavo, pa i tržište automobila). npr 5000 može auto iz devedesetih, ali to bih rado zaobišao, za par stotina ništa nisam video, osim istinskih krševa sa ogromnom kilometražom, a ono što bih recimo ja smatrao solidnim autom, mladji od 2000 (dok ja stignem tamo, biće i to preko 10 godina staro), baš onako košta, preko 10k uglavnom.
Od vas žitelja Australije sam se nadao malo objektivnijem opisu auta.
npr, šta ste konkretno vi kupili, kako izgleda i kako ide, koliko se često kvari...

Inače, da vas updejtujem vas ozijance, a može i crnogorce, kod nas opet počela inflacija, euro ide nekud svakog dana, a bogami i na svetskom tržištu se dešava, tako da sam platio vizu pre par meseci oko 1250, a sad je 1070 u evrima. Odo smo mi u "zvezdice" ponovo, pa izvol'te se sad svi vratite kod nas. Zato je gorivo pojeftinilo, manje je od evra, pa se sve ludje vozimo, i efikasnije ubijamo na putevima... za dve nedelje nisam se nijedan dan odvezao na posao, da nije bilo saobraćajke. Sinoć na par kilometara 3 komada, jedan lančani, a jedan se uspeo popeti autom na banderu, čika je kombijem zgazio baku, ali očevidci komentarišu da je on samo se popeo na trotoar da parkira, a ona je naletela! Ovo sve sam video za dvadeset minuta, koliko se vozim do posla, novine ne čitam i tv ne gledam, pa ne očekujte od mene šire vesti.

Poslednja izmena:
Citat:

Geo, koliko se ja razumem, naravno da morate dobro da kako ste služili vojsku (kažem vi, jer ako si Ti ženski programer, koji je civilno služio vojsku, kako piše u profilu...), ali ne bi trebalo da bude tu nikakvih problema, to jeste tako i gotovo.

Pa znas kako Tree, Srbija je zemlja cuda, sve je moguce :hahaha: Ali hajde da te vise ne zbunjujem...

Ja sam zensko :brus:
A podnosilac zahteva za vizu je musko - programer, koji je civilno sluzio vojsku :gace:

Poslednja izmena:
Pozz. Ja vozim SAAB 1995 godiste 9000 CD. Kupio sam ga za 3000 $ Presao 147 000 km.
Nije se jos pokvario. Platio sam jedan servis. I to je to.
Za Ozzie je krs za mene munja nebeska. - posle Juga .................

Hvala na odgovorima. To su otprilike informacije i do kojih sam ja dosao, samo sam rentu naveo malo nizu jer sam u aplikaciji naveo da cu ziveti u Manduri (valjda se tako cita), gradicu lociranom gotovo na juznom obodu Perta posto konkurisem za regionalnu skilled vizu. Inace aplicirao sam preksinoc on - line pa sta Bog da....
Pozdrav

Nisam se zbunio Geo, odma' mi je bilo jasno, nego hteo da čujem od tebe, da me ne prozivaju ove s oklagijama kako sve nešto pogadjam, jer sam potomak baba Vange.
Svašta čovek čuje i vidi na pijaci:cool:;).
Topaze brate, sestro, rodjače, daleki rodjače, pa ti si onda stranac, a ja ne razgovaram sa strancima... Ne bre to, nego dje nadje saab bre tamo... :worth: A ja mogu da potvrdim sumnje ovde ovdašnjih nekih da sam malo čudan, evo ja kao rodjeni Jugosloven nikad nisam vozio Juga ( a ni keca bogami). Doduše fiću jesam, par meseci, davno. A krševe raznih vrsta vozio i vozim i dalje.
Pseudonimo, dobrodošao u čekače i čekalice, Adams će isto tako kao i ti još malo. Meni Manduri zvuči kao da je u Mandžuriji, a ti bi onda bio Mandžurijski Kandidat.

Hvala na odgovorima. To su otprilike informacije i do kojih sam ja dosao, samo sam rentu naveo malo nizu jer sam u aplikaciji naveo da cu ziveti u Manduri (valjda se tako cita), gradicu lociranom gotovo na juznom obodu Perta posto konkurisem za regionalnu skilled vizu. Inace aplicirao sam preksinoc on - line pa sta Bog da....
Pozdrav

Bravo pseudonimo,sada samo da se naoružaš strpljenjem i to je to ! :cao:

Hvala na cestitkama i savetima,
...samo nije to sto ja cekam ono "glavno" kad cekas da ti odobre vizu. Ja pokusavam da emigriram preko skilled sponsored viza (postoje dve - regionalna i ona sa kojom mozes da zivis i radis gde hoces). Ovaj tip vize zahteva da te neko sponzorise - bilo bliski rodjak iz Aus (sto nemam) bilo drzava (WA, Vic, SA...). Ja sam sada aplicirao za sponzorstvo vlade WA. Tek ako mi ovo uspe mogu da apliciram kod DIAC. Cekanje na odgovor vlade WA (odnosno njihovog imigracionog) traje oko mesec dana. Inace ovaj tip vize je povoljan jer zahtteva da skupis 100, a ne 120 bodova. Sada da li cu uspeti da dobijem sponzorstvo videcemo.... Neki sto su se ovde javljali su otisli preko tih viza.
Poz....

Guberevac nemoj OVDE u opšte da spominješ, izgleda smo SVI ovdena načisto spremni za njega :dash::udriglavu::dash::udriglavu::dash: :udriglavu: ! Ma i mi smo imali superiška uslove za STUDYNG , nemo ništa da me pitaš !!! Nas 4 smo u 1 sobi i TO nam je sve (4 u 1,ha,ha,ha) ! Kod nas ti je uvek k´o u nekoj Drumskoj Kafani - VESELO ! 4 stanovnika na m kvadratni. Al´ eto uspevamo nekako da životarimo i Učimo ! Pa šta misliš što smo se u opšte uhvatili ove priče za AU :dash::udriglavu::dash::dash::udriglavu: :besna: :cao: Nego jel´ su ti dobri oni sajtovi za IELTS ? :aha:
..eej sajtovi su strava,pa iz njih najvise i ucim...FALA VI JOS JEDNOM...:bye::ok:

:aha: Nema na šta i drugi put ! :hvala: ( i juuu kako smo svi fini i sa lepi maniri,ha,ha,ha) :cao:
Ma fini smo dok se ne umesaju tamo neki da ih ne pominjem...sto nam citiraju Santica...a skoluju decu po Engleskama i Amerikama...:thumbdown:od njih mi se dize kosa na glavi..a tek pritisak..!!:evil:al sta ces svako ima pravo da kaze svoje misljenje pa makar bilo i kontradiktorno...!!:think::dontunderstand

Ma fini smo dok se ne umesaju tamo neki da ih ne pominjem...sto nam citiraju Santica...a skoluju decu po Engleskama i Amerikama...:thumbdown:od njih mi se dize kosa na glavi..a tek pritisak..!!:evil:al sta ces svako ima pravo da kaze svoje misljenje pa makar bilo i kontradiktorno...!!:think::dontunderstand

:think: Jeste da znaš ! A ja sam ti već sada u frci ako nas OZ-ovci odbiju (ne daj BOŽE !!!) :( Ćerka mi je VII razred, a sin ima 6 i po godina ! A ako tropimo sa OVIM , mi smo ga ugasili ! Treba biti extra expert da bi smislio strategiju života i preživljavanja OVDE ! A samo smo želeli NORMALNO da ŽIVIMO ! :besna::sad2::rida: :cao:

:think: Jeste da znaš ! A ja sam ti već sada u frci ako nas OZ-ovci odbiju (ne daj BOŽE !!!) :( Ćerka mi je VII razred, a sin ima 6 i po godina ! A ako tropimo sa OVIM , mi smo ga ugasili ! Treba biti extra expert da bi smislio strategiju života i preživljavanja OVDE ! A samo smo želeli NORMALNO da ŽIVIMO ! :besna::sad2::rida: :cao:

Ma ne nerviraj se dzabe...vidim vas vec u feb..kako se izlezavate na nekoj od Aus.plaza;)
...ja sam ti bre ko Vava.:eek:.samo sebi ne umem da predvidim:think::eek:a ti mahni iz aviona..:brus::rotf:

Pozdrav

E sto se tice Manudre, ona ti je jedno 100 km juzno od Perta. Nisam jos isao tamo, mozda je Topaz bio, nisam siguran, naj juznije sto sam otisao je Rokingam (40-tak km juzno od Perta). Tamo je jeftinije iznajmljivanje ali koliko znam nema poslova, to je oblast gde ovdasnji ljudi odlaze kad odu u penziju ili ti na neke krace odmore od po par dana. Miran kraj pored moreta :D. Ako mislis da ces dolaziti u Pert da radis (odmah zaboravi, predaleko za putovanje).

A sto se tice kola stvarno je tako mozes ti da gledas preko neta, ali nemogu kola da se porede sa evropskim jer ovde nema soli koja izjede karoseriju, a odrzavanje je redovno. Pa ti uporedi cene istih automobila u Srbiji i u EU i videces da su ovde jeftiniji. Kao npr. novi golf u evropi kosta 25,000 - 35,000 eura a ovde je 30,000 A$, pa sad uzmes odnos euro A$ i videces da ovde novi golf izadje 15,000 eura. dalje uzmi primer nisana ja sam uporedjivao sve cene jedno 3 meseca i nisan novi iu Srbiji kosta 13,000 eura, a ovde je 16,000 A$ sto kad prebacis u eure je oko 8,000 eura., dalje mercedes A klase ovde je oko 10,000 A$ polovan a u Srbiji i europi oko 8,000 - 12,000 eura i opet promenis u eure i vidis da je to oko 5,000 eura. Sad na tebi je da odlucis sta ces da kupis i da vidis sta ti se isplati. Ako neko kaze da su automobili skuplji u Australiji taj nema pojma:hahaha:, i neka mi nadje novog Forda fiestu za 15,000 A$ iliti za 7,500 eura bilo gde u Evropi ili :hahaha:Srbiji. :hahaha::rotf::klap::hvala::whistling::ok:

E sto se tice Manudre, ona ti je jedno 100 km juzno od Perta. Nisam jos isao tamo, mozda je Topaz bio, nisam siguran, naj juznije sto sam otisao je Rokingam (40-tak km juzno od Perta). Tamo je jeftinije iznajmljivanje ali koliko znam nema poslova, to je oblast gde ovdasnji ljudi odlaze kad odu u penziju ili ti na neke krace odmore od po par dana. Miran kraj pored moreta :D. Ako mislis da ces dolaziti u Pert da radis (odmah zaboravi, predaleko za putovanje).

A sto se tice kola stvarno je tako mozes ti da gledas preko neta, ali nemogu kola da se porede sa evropskim jer ovde nema soli koja izjede karoseriju, a odrzavanje je redovno. Pa ti uporedi cene istih automobila u Srbiji i u EU i videces da su ovde jeftiniji. Kao npr. novi golf u evropi kosta 25,000 - 35,000 eura a ovde je 30,000 A$, pa sad uzmes odnos euro A$ i videces da ovde novi golf izadje 15,000 eura. dalje uzmi primer nisana ja sam uporedjivao sve cene jedno 3 meseca i nisan novi iu Srbiji kosta 13,000 eura, a ovde je 16,000 A$ sto kad prebacis u eure je oko 8,000 eura., dalje mercedes A klase ovde je oko 10,000 A$ polovan a u Srbiji i europi oko 8,000 - 12,000 eura i opet promenis u eure i vidis da je to oko 5,000 eura. Sad na tebi je da odlucis sta ces da kupis i da vidis sta ti se isplati. Ako neko kaze da su automobili skuplji u Australiji taj nema pojma:hahaha:, i neka mi nadje novog Forda fiestu za 15,000 A$ iliti za 7,500 eura bilo gde u Evropi ili :hahaha:Srbiji. :hahaha::rotf::klap::hvala::whistling::ok:

Bio sam ja u Mandzuri (tako se valjda kaze). Vikend naselje. Ogromno jeste. Ali ako se ne bavis trgovinom mislim da nije najbolje resenje.
67 km od Perth-a.
Autoputem- ali stvarno daleko da radis u Pertu zivis u MAnduri

Potpuno si u pravu @ drzgan- Ali ima TAMO i dosta sajtova i Prodavnica gde se prodaju i Polovni Automobili u jako dobrom stanju i to na Kredit,za mnogo manje Para !!!!

Hvala na cestitkama i savetima,
...samo nije to sto ja cekam ono "glavno" kad cekas da ti odobre vizu. Ja pokusavam da emigriram preko skilled sponsored viza (postoje dve - regionalna i ona sa kojom mozes da zivis i radis gde hoces). Ovaj tip vize zahteva da te neko sponzorise - bilo bliski rodjak iz Aus (sto nemam) bilo drzava (WA, Vic, SA...). Ja sam sada aplicirao za sponzorstvo vlade WA. Tek ako mi ovo uspe mogu da apliciram kod DIAC. Cekanje na odgovor vlade WA (odnosno njihovog imigracionog) traje oko mesec dana. Inace ovaj tip vize je povoljan jer zahtteva da skupis 100, a ne 120 bodova. Sada da li cu uspeti da dobijem sponzorstvo videcemo.... Neki sto su se ovde javljali su otisli preko tih viza.
Poz....

Tvoj tip vize je isti kao i moj, čini mi se, Skilled Sponsored - subclass 176, s tim što je moj sponzor rođak , a tebi država. Je li tako?
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/176/eligibility-relative-sponsor.htm
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/176/nom-state-terr.htm

Hy Amlap (necu da te zovem Palma jer tako zovu onog buzdovana sto je predsednik moje opstine).

Nije nam isti subclass, moj je 475 ili ti Skilled regional sponsored visa. Ona dozvoljava da zivis i radis samo van velikih gradova (za razliku od tvoje koja te u tom smislu ne ogranicava) u periodu od dve godine po dolasku u Au. Sa 176 se podudara to sto je potrebno sponzorstvo drzave ili bliskog rodjaka. Ja sam upravo aplicirao za to sponzorstvo drzave, jer do dobijanja ove vize postoje dva koraka - prvi je da drzava prihvati da ti bude sponzor, a drugi da sa tim sponzorstvom i svim ostalim dokumentima apliciras kod DIAC za vizu. Ja sam povukao prvi korak i molim Boga da bude uspesan.....
Pozdrav...

Back