Posao u Australiji

E sto se tice Manudre, ona ti je jedno 100 km juzno od Perta. Nisam jos isao tamo, mozda je Topaz bio, nisam siguran, naj juznije sto sam otisao je Rokingam (40-tak km juzno od Perta). Tamo je jeftinije iznajmljivanje ali koliko znam nema poslova, to je oblast gde ovdasnji ljudi odlaze kad odu u penziju ili ti na neke krace odmore od po par dana. Miran kraj pored moreta :D. Ako mislis da ces dolaziti u Pert da radis (odmah zaboravi, predaleko za putovanje).

A sto se tice kola stvarno je tako mozes ti da gledas preko neta, ali nemogu kola da se porede sa evropskim jer ovde nema soli koja izjede karoseriju, a odrzavanje je redovno. Pa ti uporedi cene istih automobila u Srbiji i u EU i videces da su ovde jeftiniji. Kao npr. novi golf u evropi kosta 25,000 - 35,000 eura a ovde je 30,000 A$, pa sad uzmes odnos euro A$ i videces da ovde novi golf izadje 15,000 eura. dalje uzmi primer nisana ja sam uporedjivao sve cene jedno 3 meseca i nisan novi iu Srbiji kosta 13,000 eura, a ovde je 16,000 A$ sto kad prebacis u eure je oko 8,000 eura., dalje mercedes A klase ovde je oko 10,000 A$ polovan a u Srbiji i europi oko 8,000 - 12,000 eura i opet promenis u eure i vidis da je to oko 5,000 eura. Sad na tebi je da odlucis sta ces da kupis i da vidis sta ti se isplati. Ako neko kaze da su automobili skuplji u Australiji taj nema pojma:hahaha:, i neka mi nadje novog Forda fiestu za 15,000 A$ iliti za 7,500 eura bilo gde u Evropi ili :hahaha:Srbiji. :hahaha::rotf::klap::hvala::whistling::ok:
Pitali smo za polovne automobile, za početak, ne nove.
Hvala što si nam objasnio, mada sam tražio objektivno mišljenje, a tvoje je emotivno, i kompetitivno. A račun ti je kao na reklamama za automobile, fale samo zvezdice i sitna slova (u cenu nije uključeno to to i to). A poslednja rečenica van svih komentara, ova sa gomilom smajlija i tipološka, može se naći na puno mesta pretraživanjem ovakvih foruma, "ako neko kaže, taj nema pojma", "neka mi nadje"...
Nećemo mi ovde nikog učiti da nema pojma jer sam ja u pravu.
Idem da zovem kafekoličara da ti kaže par reči.:think:

Hvala što si nam objasnio, mada sam tražio objektivno mišljenje, a tvoje je emotivno, i kompetitivno. A račun ti je kao na reklamama za automobile, fale samo zvezdice i sitna slova (u cenu nije uključeno to to i to). A poslednja rečenica van svih komentara, ova sa gomilom smajlija i tipološka, može se naći na puno mesta pretraživanjem ovakvih foruma, "ako neko kaže, taj nema pojma", "neka mi nadje"...

:super: Reci mu Tree,reci mu...... :klap::rotf: :cao:

QUOTE]

Tree, mora da si ovan u horoslopu, ili neki rogati znak. Ja bas ne verujem puno u te stvari, al posto sam ja ovan, znam isto tako mora da bude....JA SAM U PRAVU !!!!!!!!!!:super:

Jok brate, najobičnija vaga. Nego me sve nešto nervira ovih dana, mora da mi prolazi ovan kroz patku ili se jupiter vrti oko leve polulopte, šta li je... ako uopšte važi hororscope u ovim krajevima, suviše je to neprimenljiva tehnologija za razne nebeske narode...
:gace::brus:evo ne svadjam se više, svi su u pravu, idem ja u peršun

Zovi me kako ti odgovara, nema problema:)

Želim ti puno uspjeha i da ti brzo pozitivno odgovore.
Čini mi se da se znamo i sa onog drugog foruma, zar ne?

Ma znate se vi, znam vas i ja, vi ste starosedeoci ovog kontinenta, pardon, foruma, zajedno s onim damirom, i vreme vam je da se čistite više odavde, pa da ja budem malo najstariji. :per:
Ajde kod Topuza tamo.:sad2:

Ma znate se vi, znam vas i ja, vi ste starosedeoci ovog kontinenta, pardon, foruma, zajedno s onim damirom, i vreme vam je da se čistite više odavde, pa da ja budem malo najstariji. :per:

Ajd kod mene na rostilj i ladno pivo.
Ej ukljucio sam televizor posle 10 dana. Sto je lepo ziveti neki drugi zivot bez televizora u centru paznje.

:klap:

I kad se očistim s Balkana neću s foruma :manikir:, vidiš i sam topaz je sad u boljoj formi no kad je bio ovđe:tick: nešto je opušten a mislim da će i da zaboravi kako izgleda televizor :lol:. A i kad gleda tv, nema na repertoaru Grand šou :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ej ukljucio sam televizor posle 10 dana. Sto je lepo ziveti neki drugi zivot bez televizora u centru paznje.:klap:

:aha: Veruj mi da ja ni ovde TV negledam ! Pogledam s´ vremena na vreme samo ove moje serije što ih pratim : Dr.House, CSI-je,Uvod u Anatomiju...Vesti IČ nepratim, a i ne propuštam ama baš ništa bitno.......A da znaš da jedva čekam TAJ drugi ŽIVOT..........:cao:

I kad se očistim s Balkana neću s foruma :manikir:, vidiš i sam topaz je sad u boljoj formi no kad je bio ovđe:tick: nešto je opušten a mislim da će i da zaboravi kako izgleda televizor :lol:. A i kad gleda tv, nema na repertoaru Grand šou :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Jeste vala Palmo,Krstarićemo mi i dalje OVDE:metla:,pa valjda se to podrazumeva !!! A OVO SA TIM GRANDOM JE POSEBNA PRIČA !!!! Kuku nama samo !!! :sad2::sad2::sad2:....:orkestar:...:mafijas: :mafijas: :mafijas:!!!

evo me...:)
jel kasnim na frku?

:lol:

Medo,
oprosti sto ti ne odgovorih, nesto sam ti ovih dana smusen.
Priznajem da me ovo pogodilo malo preko mere.
Od dokumenara sam poslao ovo(taksativno):
1.Svedocanstva: 9 i 10 razreda(zajednickog srednjeg obrazovanja), 3 i 4 godine usmerenog obrazovanja elektro struke.
2.Diplomu elektroinstalatera.
3.Potvrdu iz skole o vrsti i broju predmeta slusanih u 3 i 4 god, kao i fond casova teorijske i prakticne nastave.
4.Potvrdu i objasjenje o odradjenom pripravnickom radnom stazu 1 god.
5.Potvrde poslodavaca o zaposlenju i opisu poslova koje sam radio. ukupno 11 godina.
6. E sad, "rupa" izmedju srednje skole i zaposlenja je 4 god.(1god, vojska i ostalo tu i tamo...)
Mislim da je realno da cekam ovaj novi kriterijum gde traze 4 godine zaposlenja i formal vocational training.E, sad ovo drugo bi moglo da bude problem zbog toga sto mi nisu ni to priznali...
Ali to je moguce da nisam, dobro popunio aplikaciju.Bese to prava nocna mora.
Ajd uzdravlje, i hvala svima na podrsci.

Pretpostavicu mogucnost mesta za zez:

1. i 2. ne znam zasto sve vreme kazes 9 i 10 razred (kao da je to produzenje osnovne skole); u Nisu je to bilo 1. i 2. razred zajednicke osnove srednjeg usmerenog obrazovanja. 3. i 4. godina su bile razredi srednjeg usmerenog obrazovanja. Sto ce reci da ti je "trade school" trajao 3 godine za "mehanicara" i 4 godine za "tehnicara". Tako trebas i da tvrdis u zahtevu TRA jer ocenivac ako je lenj i ne poznaje dovoljno nas sistem usmerenog obrazovanja moze da misli da ti je trade school trajao samo 2 godine (ili 1 ako si sa 3 razreda srednje) sto je ekvivalent kursistima - zato sto kazes 9. i 10. razred. Pretpostavljam da i ti imas 2 diplome ako si zavrsio 4 razreda srednje (ja imam dve ali ja sam elektronicar) i morao bi da trazis priznanje za obe i podneses obe diplome.
Uz sve to, trebalo bi uperiti reflektor na redovnu "prakticnu nastavu" (ja imao 1 dan sedmicno, pretpostavljam i ti) kao i na praksu na kraju svake godine.
Prevod na engleski, pretpostavljam ne moze da bude prepreka, zasto ti onda ne bi priznali formal education?
3. je odlican dopunski dokument ali samo ako 1. i 2. budu "klemovani" onako kako sam napisao gore
4. Ko je izdao potvrdu, koja firma (ugledna, poznata?), pre svega, da li neko iz TRA moze da okrene neki broj telefona i da proveri ispravnost - tacnost i autenticnost tog dokumenta? Mada... ako priznaju radno iskustvo 11 godina cenim da ovo postaje beznacajno jer "pripravnik" apprentice je ulazna karta u arenu a ako si proveo 11 godina u areni, pa mora da si nekada i negde priznat od segrta za kalfu a kasnije za majstora *.
Da li imas elektricarsku dozvolu ili nesto slicno, npr da li mozes da izdas dokumenat da je kuca elektricno ispravna i da je sigurna za stanovanje... nesto kao kada gradjevinci "prime" objekat samo u elektricarskom smislu (pojma nemam kako to radi kod nas, nadam se da razumes ako ovo o cemu pricam uopse postoji).

5. Ovo je veoma skakljiva tema za njih. Nemoj misliti da neko nije probao da proveri makar 1 poslodavca i sreca po nekad ima veliki znacaj (da olaksa).
FAQ - for people migrating to Australia:
verifiable statements from your employers to support all your employment as a tradesperson. These statements must be on company letterhead paper signed by a person authorised by your employer; and must include the classification in which you were employed, details of the periods of employment, and a full and detailed description of the nature and content of your work tasks and the tools and equipment you used. STATEMENTS FROM YOUR EMPLOYERS WILL BE VERIFIED;
Koliko sam video na OVOJ poveznici, vise ne razmatraju radno iskustvo kao metod zamene formalnog skolovanja (pogledaj gore *) a ako ti ne priznaju formalno skolovanje (nazire se iz onih skeniranih dokumenta da je tako) onda ti je uzalud 100 godina radnog iskustva... medjutim, kad ti priznaju skolovanje onako kako treba, radno iskusvo postaje opet bitno.
6. ako podneses dokaz iz vojnog odseka da si isao u vojsku (svakako ces taj dokumenat morati da podneses za vizu) onda ta godina postaje nebitna. Dalje, ako podneses ispravan dokaz da si upisao studije o zvanicno bio student ostale 3 godine do zaposljenja, siguran sam da ti nece to uzeti za prekid vec za nastavak skolovanja. Ako prekines akademske studije i ostanes zanatlija, to je jedan sasvim normalan put koji moze neko da izabere, jednostavno ti si prosirivao vidike na studijama ali nisi zeleo da postanes inzinjer vec ti je bilo vece zadovoljstvo da ostanes zanatlija. Sta vise, ako si kao zanatlija imao prodju na fakultet koji si i upisao, to je svakako plus svemu sta tvrdis za sebe i trazis da ti priznaju tvrdnju.

Sve u svemu, jos uvek puno nagadjanja. Da bih mogao da ti kazem sta je po meni kamen spoticanja morao bih da pregledam sve dokumente koje si podneo i kako si popunio zahtev. Nadam se da ces pronaci sta te koci. Ja sam siguran da dobro popunjen zahtev i odgovarajuca prateca dokazna dokumentacija moraju da dovedu do priznanja bilo koje nase zanatske skole.

PAZNJA!
Ovo je sasvim uopsteno, nastalo je iz moje procene njihovog nacina zakljucivanja odluka i nikako nije garantovano ispravno misljenje. Ja nisam imigracioni savetnik i savet koji ti dajem je mozda pogresan. Namera mi je da ti pokazem uglove koje mozda nisi video, nista vise. Odluka "kako i sta" je na tebi.

@ Palmo,

Vide li ti one bruke , oni iz ASPC-a - nisu 2 nedelje makli sa obradom Zahteva za Vize ! :sad2: Još uvek Obrađuju - Novembar i Decembar 2007. !! :sad2: :sad2:
Ajde, TI si bar blizuuu - a mi imamo da ostarimo OVDE čekajući !!!
.......:rida: :rida: :rida:

Poslednja izmena:

Back