Posao u Australiji

Za sada, medjutim, nisam uspeo da nidjem na nekog naseg ko je prosao ovaj assessment (sam bez agenta) pa da mi eventualno pojasno ove stvari... Ostaje mi da spremim 350 AUD pa da probam sam.[/QUOTE]

Ja sam odradio sve bez agenta SAM. Od priznavanja diplome tj dobijanja ASCO koda od IEAust (inzenjerske komore Australije) i Profesionalnog zvanja tj. nostrifikacije radnog iskustva i staza.
Koliko se secam kostalo je 500 AUD za mene.
Skini sa interneta booklete za nostrifikaciju. Sve je objasnjeno.
Ako imas pitanja tu sam
:)

Imam Ace the IELTS, hvala puno na interesovanju, sad sam baš na njoj (ima super pripremu za writing).
Imam i još pdf knjiga, recimo cambridge sam prošao od 2. do 6. knjige, IELTS secrets isto nije loša. Trenutno vjedžbam writing ( vjedžbaj Bole vjedžbaj samo ). Inače meni reading ide bolje od listeninga, prosto iz razloga što umem da se "zaboravim" dok slušam ono, pa kad mi promakne jedan odgovor, posle lančano beže i ostali.
Puno znači ova podrška, i što ima čovek s kim da popriča.

Sve te dokumente sam vec proucio, ali uvek ostaju one nepoznanice koje moze da razresi samo neko koje prosao kroz sve to.

Napravila sam greško što se tiče VETASSESSa , u pravu si da oni ne procjenjuju radno iskustvo, kao kod TRA, što je kod mene bio slučaj ali evo tvog formulara i na zadnjim stranama piše što ti je sve potrebno od dokumentacije:
http://www.vetassess.com.au/download/VetQuaS.pdf

U njemu piše i ovo:To find out more about applying for
qualification assessment, or to apply
online, visit www.skillassess.com

Što god ti je napisano da treba da se priloži od dokumentacije, priloži i ne izmišljaj ništa dodatno.Sve ti lijepo piše u formularu.

VETASSESS will normally assess only to the minimum requirement of your nominated occupation."

Ovde se postavlja pitanje sta je "minimum requiremen"? Jos na nekim mestima sam procitao da nije neophodno da fakultet koji si zavrsio bude apsplutno podudaran zanimanju koje nominujes da procene.

Evo odgovora: If I hold more than one qualification, do I need to have them all assessed?
Not necessarily. In general, VETASSESS will only assess those qualifications necessary for you to meet the requirements of your nominated qualification; that is, to the minimum requirements.

Evo sve ima tu:http://www.vetassess.com.au/index.cfm?menu=1.1

Do I need to provide documents relating to my work experience, such as references or examples of my work?
No. The only documents you need to provide are those relating to your qualifications and the other documents specified. VETASSESS undertakes assessments on the basis of your educational qualifications only.

Ma, sve je to meni jasno.
Muci me konkretno pitanje da li sa diplomom Tehnickog fakulteta u Novom Sadu na grupi za industrijski inzenjering i inzenjerski menadzment (zanimanje u diplomi konkretno glasi: diplomirani inzenjer industrijkog menadzmenta) ja mogu da dobijem uspesan assessment za zanimanje Urban and regional planner kod Vetassess -a.
U onom citatu koji sam gore naveo ispustio sam kljucnu recenicu koja dolazi na kraju a glasi:
"Qualifications do not need to be specifically related to your nominated occupation."
Ovo zanimanje sam odabrao jer je njegov opis najslicniji onome sto poslednje dve godine radim u jednoj Regionalnoj kancelariji za ekonomski razvoj i zato sto je na listama deficitarnih zanimanja u nekoliko australijskih drzava na osnovu kojih one daju sponzorstvo za Skilled sponsored visa.
Tu jedino mogu da trazim svoju sansu da emigriram jer 120 bodova za "nezavisnu" varijantu ne mogu da namaknem.
E sad, ako neko ima iskustvo sa slicnim stvarima neka pomaga : )

(zanimanje u diplomi konkretno glasi: diplomirani inzenjer industrijkog menadzmenta) ja mogu da dobijem uspesan assessment za zanimanje Urban and regional planner kod Vetassess -a.

MANAGERS AND ADMINISTRATORS:

--Engineering Manager 1221-11 Y 60 Engineers Australia/AIM Y
Tvoje zanimanje mi više liči na ovo gore, ali svejedno evo sajta koji ti može pomoći da u opisu posla (job description) tačno pronađeš ono što ti treba.
http://www.myfuture.edu.au/services/default.asp?FunctionID=5002&Action=Advanced

Za sada, medjutim, nisam uspeo da nidjem na nekog naseg ko je prosao ovaj assessment (sam bez agenta) pa da mi eventualno pojasno ove stvari... Ostaje mi da spremim 350 AUD pa da probam sam.

Ja sam odradio sve bez agenta SAM. Od priznavanja diplome tj dobijanja ASCO koda od IEAust (inzenjerske komore Australije) i Profesionalnog zvanja tj. nostrifikacije radnog iskustva i staza.
Koliko se secam kostalo je 500 AUD za mene.
Skini sa interneta booklete za nostrifikaciju. Sve je objasnjeno.
Ako imas pitanja tu sam
:)[/QUOTE]
Da li sam dobro razumela, moguće je priznati i nostrifikovati diplomu (za Australiju) i odavde, iz Srbije, i ti si to uradio? Da li to znači da kad dobiješ iseljeničku vizu i odeš tamo, možeš odmah da radiš u svojoj struci bez nekih dodatnih ispita?

Tako je. Nostrifikacija i staz se sve radi zajedno kroz CDR. Competency Demonstration Reports (3 velika sastava sta si doprineo/ostvario kroz staz)
Kad sve dobijes unosis u aplikaciju za useljenicku tj. taj ASCO broj i naziv zanimanja koje su te nominovali.
Da imas odmah pravo da radis. Useljenicka viza obuhvata i 495 (valjda se tako zaove radna viza), a sa dobijanjem njihovog koda to ti je isto kao da si studirao tamo

Tako je. Nostrifikacija i staz se sve radi zajedno kroz CDR. Competency Demonstration Reports (3 velika sastava sta si doprineo/ostvario kroz staz)
Kad sve dobijes unosis u aplikaciju za useljenicku tj. taj ASCO broj i naziv zanimanja koje su te nominovali.
Da imas odmah pravo da radis. Useljenicka viza obuhvata i 495 (valjda se tako zaove radna viza), a sa dobijanjem njihovog koda to ti je isto kao da si studirao tamo

verovatno je negde već pisano o tome, ali ajde, ako imate malo vremena, u kratkim crtama napišite, šta je u stvari CDR. Competency Demonstration Reports (3 velika sastava sta si doprineo/ostvario kroz staz), ko piše te sastave, lično aplikant :?: i koliko otprilike vremena treba da se dobije odgovor/odobrenje, i da li ovaj postupak važi za sve struke/zanimanja?

verovatno je negde već pisano o tome, ali ajde, ako imate malo vremena, u kratkim crtama napišite, šta je u stvari CDR. Competency Demonstration Reports (3 velika sastava sta si doprineo/ostvario kroz staz), ko piše te sastave, lično aplikant :?: i koliko otprilike vremena treba da se dobije odgovor/odobrenje, i da li ovaj postupak važi za sve struke/zanimanja?

CDR je bas to sto pise. To su tri sastava miminum 1000 reci bez zaglavlja na Engleskom.
Zavisnosti od toga koji stepen, ja sam radio za profesionalnu ima u bookletu iz IEAUST negde 13-14 tacaka po kojoj pises CDR-ove. Jer nakon toga uz CDR prilazes i Statement gde navodeis gde u CDR (1,2,3) tvrdis da si to odlucio/strucan/doprineo. Sve licno pises.
Kad podneses i dodje u IEAUST rok im je 4-6 nedelja da ti nostrifikuju. Aki im nesto nedostaje ili nije jasni kontaktirace te......
Dobar deo profesija radi nostrifikaciju staza jer ti je potrebno zbog poena.
Moras da znas a i ja sam se uverio nece ti traziti nista vise ali ni manje od onoga sto im stoji u zvanicnom sajtu.

Pozdrav forumasi,

recite mi vi koji ste odradili assessmente ili poslije toga priznavanje radnog iskustva, da li su australijanci provjeravali to kod vasih poslodavaca???

Vec sam negde to napisao, ali nema veze. Au ambasada nema sluzbenika na terenu da odradi proveru. To je sto se tice priznavanja staza i diplome u nekoj od komora....
Ali kasnije proveravaju kad podneses aplikaciju i dobijes sluzbenika zaduzenog za tvoj slucaj.
Pazljivo!!!!!!

Evo s jednog foruma ako nekog interesuje ko bi išao kao doktor :

" kao doktor koji sam radio po svijetu i u zadnjih 10 godina u Australiji mogu vam objasniti detalje za doktore.

1. Australija NE treba doktore. to je oficijalni stav drzave i kao takav ne mozete dobiti vizu za australiju na regularan nacin.

2. Doktora treba i postoje nacini za ulazak.

3. Hrvatska diploma se ne priznaje sto znaci da treba polagati registracijske ispite koji nisu teski ako znas engleski prije ulaska u zemlju. vise informacija na webu.

www.amc.org.au

4. Ako imate specijalnost koja se trazi (deficitarna, sto su vecina osim oka i kirurgije) i voljni ste raditi bilo gdje u australiji (bilo kuda kiki svuda), moze se uci na "area of needs vizu" koju vam mora isposlovati bolnica kad vam ponudi posao sto znaci da vas hoce (trebaju vas vidjeti na intervjuu). To je obicno za one koji su vec dosli kod nekoga u posjetu i imaju gdje prebivati. vise info na gore navedenoj adresi.

PS.
Lakse je trenutno uci u UK jer upravo imaju specijalne vize za doktore/"proffesionals visa program" (strasno ih trebaju) i ako imate iskustva nema problema sa poslom/vizom. Program traje dok ne popune kvotu.

P.S....ima mjesta koja nemaju doktore i u samom Adelaidu nemamo dosta Neurosurgene i ostalih specijalista....ja cekao 14 mjeseci za ukljesten nerv na vratu)....natrag na report...doktor ide u umirovljenje, "godisnja zarada mu je $200.000 AU dollara....mjesto je spremno platiti doktoru koji je iskusan/jer treba i hitne male operacije/da mu plati posebno kao dobrodoslicu za dolazak $500.000 AU dollara.
"

Pre svega zeleo bih da pohvalim ovu temu,nashao sam mnogo korisnih informacija posto sam i ja veliki fan Australije i NZ i jako bih volio da se tamo preselim...Da li neko ima iskustva sa poslovima sa bezbjednosti posto sam ja mislio poloziti sertifikat za obezbedjenje, i raditi dole kao izbacivač?Zavrsicu uskoro gimnaziju, a Trazio sam u onoj listi SOL ali nema te struke...Unapred Zahvalan, BOLE

Lud načisto.

Sećate li se ovoga? http://forum.krstarica.com/threads/112706

Znate li da je taj lik što se reklamirao u toj temi dvaput odbijen od TRA, tj. nije uspeo ni sebe da odvede ;)

Tako ti je to..xaxax.. Ja sam jedva pročitala ona VELIIIIKA slova, ubila su me u pojam ...

Pre svega zeleo bih da pohvalim ovu temu,nashao sam mnogo korisnih informacija posto sam i ja veliki fan Australije i NZ i jako bih volio da se tamo preselim...Da li neko ima iskustva sa poslovima sa bezbjednosti posto sam ja mislio poloziti sertifikat za obezbedjenje, i raditi dole kao izbacivač?Zavrsicu uskoro gimnaziju, a Trazio sam u onoj listi SOL ali nema te struke...Unapred Zahvalan, BOLE

Ako te nema na listi onda ništa.Pošto si gimnazijalac uzmi neku student vizu ili neku na bazi zanata.

Back