Posao u Australiji

Zakomplikovali su uglavnom.
Pregledacu i te detalje sto si naveo. Samo kad stignem. Ima more toga da se istrazuje i ceslja i cita. Ili jednostavno zapalim pa sta bude :D Ako nista - nista. Ako ostanem - super.
Sto se tice bliskog istoka, tj. Dubaija konkretno, 99% ljudi dolazi turistiscki i onda nadje posao i dobije residence vizu. Neki ljudi moraju da odu u Iran ili Oman ili bilo koju drugu drzavu tu blizu koja se granici sa Emiratima, da bi docekali residence vizu i vratili se isti dan ili sutradan :) Za nas iz Srbije to ne vazi. Mi ne moramo da napustamo drzavu da bi promenili tourist ili visit vizu u residence. Znaci ovde je to totalno jednostavno.
Offshore - onshore? Kakve su sad to fore? :) Mozda da zivim tamo negde u centralnoj Australiji sa nekim bushmanima - lakse bih dobio vizu :D

Vidiš da je ustvari po pravilima isto - jedino što se Oz slabo graniči, pa napuštanje zemlje bude put od hiljade kilometara, a važi i za Srbe.

Da li u Dubai radite na crno neko vreme, pa vam onda poslodavac sredjuje papire, ili čim se dogovorite za posao sredjujete papire, a ne radiš dok ih ne dobiješ?
Poenta je u radu na crno, za koji svi tvrde da u Australiji ne postoji.
Mada svi tvrde i da viza preko veze (dakle brže nego ostalim jadnicima koji čekaju) ne postoji, a postoji.
Tako da kad probaš, seti se pa obavesti kako si prošao.

Bushmani su fini ljudi, uklopio bi se ti s njima.

radimo na crno bar mesec - dva. sto je naravno svima jasno da nije dozvoljeno. neki rade cak i bez vize ikakve. to moze da bude overstay ili jednostavno totalno bez vize, bez pasosa, bez icega. znaci ima rada na crno. nema puno ali ima. najvise taj period pre dobijanja residence vize. firme nece mnogo da se igraju sa vladom jer ako inspekcija bane i nadje ljude koji rade na crno, prvo odere firmu novcano a drugo moze i da se desi da zatvore firmu skroz. i tako. da ne idem previse u off topic s obzirom da je ovde rec o australiji a ne o dubaiju.
svejedno, ti si mi dao bar zracak nade :) hvala.
mozda napustanje zemlje ne vazi za filipince ;)
hahah uklopio bi se ja i sa zulu plemenima u africi samo da ne moram u srbiji ziveti :D

Cekajuci turisticku vizu za NZ dobih informaciju da su Srbi na "high risk" listi pa se moje cekanje vize umesto dve nedelje do tri meseca razvuklo do malo manje od godinu dana. Kao sto rece Tree ima dosta nasih koji su dosli ovde na turisticku vizu pa nasli posao, dobili radnu pa ostali...zato sam se ja nacekala :zper:
Kad sam sletela na aerodromu, cini mi se da me je svaki sluzbenik pitao da li sam dosla da radim?!
E, sad kako je sa Australijom - ne znam. Ali ima dosta slicnosti.

Ima dosta nasih koji su otisli turisticki i nasli posao?
Sta vi onda ljudi pricate da je to nemoguce? :)
high risk :P A sto da ljudi ne odu i rade? Sta treba da rade? Da izumiru u Srbiji mozda? A tamo nema ko da radi. Mislim glupo do jaja :D

Znas sta, ne znam da li je to sada izvodljivo sve se to desavalo ranijih godina. S obzirom da imas porodicu, rizicno je dosta. Ne zaboravi da su formalisti.
Svi su ti predlozili iz najbolje namere koji je put bolji, a ti izaberi sta ti je lakse.
Ja sam ti ispricala svoje iskustvo jer nisam dosla s namerom da radim. Kako se kome zalomi!
Pravila, pravila...

Poslednja izmena:
oprostite unaprijed,novi sam na ovom podforumu pa se ne snalazim bas pa bi htio pitati koju temu od ponudjenih je najbolje prelistati da se dobiju odgovori kako je najlakse emigrirati u australiju kao medicinar,pozdrav!

Dado9, zao mi je sto moram da ti kazem, ali kao medicinar nikako ne mozes da odes zato sto ne mozes da dobijes potvrdu validnosti diplome od njihovih institucija. Zapravo, potrebno je da se daju diferencijalni ispiti. Ja sam stomatolog i nasla sam koje predmete treba da polozim. U pitanju su svi strucni ispiti +farmakologija+interna+rendgenologija. Ja cu ici preko muzevljeve (valjda se ovako kaze) diplome, a onda tamo jos nekih 7-8 ispita, po 700 AUD je svaki. Ne znam da li si sa diplomom fakulteta ili srednje skole, to nisi naveo ali ima razlike oko poena. Jedino srednja zubno-tehnicka vuce isto koliko i fakultet. Ali, to igra ulogu samo ako ides preko partnerove vize pa sa svojom diplomom donosis jos poena.Pozz

hvala ti na odgovoru,ja sam ti medicinski tehnicar (sestra) i dobio sam onu listu i to mi daje sezdeset bodova sto je dobro,a kad pitam ljude okolo navodno da smo vise trazeni nego recimo doktori,e sad ajde ga znaj..dobio sam od aufisa neki link i tamo trazi da se registriram pa cu dobiti vise informacija ali traze apsolutno sve podatke od maticnog broja do broja mobitela a to se bojim dati,
zna li neko koliko otprilike traje cijela procedura,jel to godina dvije ili vise?!

Zavisi koliko si brz i koliko si spreman.. Potrebno je poloziti engleski, prikupiti papire za assessment, uraditi assessment, i za to je potrebno bar 3 meseca, mada je realnije da bi ti trebalo 4-5. Od momenta kada predas papire za vizu, potrebno je najmanje 6 meseci da dobijes CO-a, a posle toga jos bar 2 meseca da ti odobre vizu.. Dakle, u najboljem slucaju 10- 11 meseci, mada je realnije preko godinu dana, do dve!

Nase medicinske sestre sa srednjom nisu priznate, samo one sa visom, a tim sajtovima, agencijama, pa cak i ovom forumu (puno se svega ovih dana pise, a moderator bas nesto i ne svraca) nije puno za verovati. Jedine 100% tacne informacije ces naci na www.immi.gov.au i sajtovima institucija koje vrse assesment, a linkove ka kojim ces naci na immi sajtu!

Zavisi koliko si brz i koliko si spreman.. Potrebno je poloziti engleski, prikupiti papire za assessment, uraditi assessment, i za to je potrebno bar 3 meseca, mada je realnije da bi ti trebalo 4-5. Od momenta kada predas papire za vizu, potrebno je najmanje 6 meseci da dobijes CO-a, a posle toga jos bar 2 meseca da ti odobre vizu.. Dakle, u najboljem slucaju 10- 11 meseci, mada je realnije preko godinu dana, do dve!

Nase medicinske sestre sa srednjom nisu priznate, samo one sa visom, a tim sajtovima, agencijama, pa cak i ovom forumu (puno se svega ovih dana pise, a moderator bas nesto i ne svraca) nije puno za verovati. Jedine 100% tacne informacije ces naci na www.immi.gov.au i sajtovima institucija koje vrse assesment, a linkove ka kojim ces naci na immi sajtu!
hvala lijepa na dobrim savjetima,nego meni nije jasno kako ljudi uopce uspiju otici tamo kad po logici stvari niti jedno zanimanje nije isto kao njihovo,pa ni tesar nema istu skolu ko oni,a uspije otici,vjerovatno je stvar priznavanja dijela skole a dio mora da se polaze ;)

Pozdrav svima...Interesuje me kako bi mogao otici u australiju kod prijatelja ako mi oni finansiraju put i boravak tamo od 3 meseca i nesto manje (naravno ne zelim da prekoracim to vreme)...Imam sva potrebna dokumenta osim sto nisam zaposljen i nemam nikakvih primanja.Da li postoji mogucnost da dobijem vizu i ako nisam zaposljen,a i nemam nista na svome imenu?! I interesuje me da li postoji neka firma iz Australije ili Srbije koja zaposljava radnike tamo?Jer sam video da su im potrebni radnici svih struka u poplavljenim oblastima.Samo neznam gde da se informisem u celosti i da konkurishem.Inace sam Elektromonter sa mogucnoscu na rad sa visokom strujom (dalekovodi,bandere,trafostanice,itd).Hvala svima koji pomognu

Pozdrav društvu, evo i mene da se javim da ne mislite da sam vas zaboravila.
Sa informacijama ne znam odakle da počnem, možda je lakše da vi mene pitate, ako imate šta.
Pozdrav Dr Tree-u, dežurnom ''mrgudu'' na ovom pdf-u :tease:

Back