Posao u Australiji

Pazi ti nju, ja kažem kad idete, ona kad stižete, već smo podeljeni na vas tamo i nas ovamo:per: samo da znate vi ste za nas ispod nas, jer kako su kartografi postavili zemljinu kuglu mi smo gore vi dole:plez:
To dok se ja ne preselim, pa je okrenem naopačke, pa ćete izvijati vrat da čitate slova na google earth... :mazi::rotf:

Ma nemoj! Mi dole! Ma hajde molim te! Sta bre picas! Sta bulaznis :mazi:
upside-down-world-map2.gif

Cika Pero, imate pice/veceru od nas cim stignemo i mi i vi u Melburn :))

Da, da pravo tamo 02.marta

E ovaj prethodni post je za Geu, da se ne zbuniš, s njom imam poseban odnos jer je onako malo luda žena, i ako je ne zezaš pomalo, onda hoće ona tebe ;)
Hvala za večericu, mada smo mi mislili da poneseo peceno pile i krompir od kuće, malo paradajza i sušene pršute, da imamo da jedemo prvih mesec dana, i da uštedimo, i ove supe u kesici su kažu kod nas dosta jeftinije, pa onda plazmu.... :mazi:

Ajde i ja da se prkljucim ovoj temi,koju pratim na vise mesta.
Uglavnom su informacije OK,mada kada pogledamo da ovi u AU imaju preko 70 vrsta viza stvarno i da si najpismeniji ne mozes sve da shvatis a da nesto ne pitas.
Evo ja prvo kontaktirao registrovanu agenciju u AU za iselenje,oni imaju neki preliminarni upitnik popunis ga i posaljes,i stvarno ljudi u roku od jednog dana nas kontaktirali,kako sam stavio da mi supruga bude nosilac(profesor informatike sa 13 godina iskustva u Gimnaziji,ima znanje engleskog)
Poslali nam pitanje gde bi se nasla struka moje supruge mi odgovorili sto verovatno i jeste 241411 SECONDARY SCHOOL TEACHER,
Nesto smo bodovali po onom sistemu godine itd i dodjemo do 120 bodova,bez TEFL jer njega tek treba spremati i polagati.
E za suprugu je sve jasno.
Ali nama nije jasno za koju vizu treba da apliciramo,ovo pitamo jer agencija ne zeli vise nikakve infor,acije u vezi toga nego da im uplatimo 220 AU dolara,pa ce nam biti navodno sve objasnjeno(normalno mi bi da probamo ko ima iskustva pa da ne platimo tih 220 dolara}.
Inace supruga ima 37 godina.
E kod mene je sve zakukuljeno ja sam 42 godina,znanje engleskog da kazem skoro nula sem osnovne konverzacije.
Ja dipl.inzenjer tekstilno-masinske struke radim u specijalnoj skoli 13 godina(skola za decu sa posebnim potrebama srednja skola)polozenih nekih 9 ispita na defektoloskom to mi je bio uslova da nastavim da radim imam uverenje da sam ostrucen za rad sa tom decom.
Citajuci za suprugu ispada da sam isto i ja jedno sto ja nemam takav naziv diplome(kod nas nemate posebno fakultete za profesora recimo tekstila,ili masinstva nego na tim mestima rade dipl.ing.
normalno da bi ostali da rade moraju poalgati psihologiju,metodiku i pedagogiju sto sam i ja uradio.
Izuzetno poznajem racunare popravka itd,nesto malo i mreze.
Mene zanima gde onda da trazim informacije za moju diplomu da li se ona priznaje ili ne jer ne razumem da li to tretiraju kao rad u struci ili ne.
Pozdrav

Agent je verovatno mislio na vizu 175, odnoso skilled independent vizu. Sa tom vizom dobijate status permanent residenta i nakon 4 godine mozete da aplicirate za drzavljanstvo.
Ne znam sta da vam kazem za apliciranje preko agencije! To je, po meni, kao da ti neko pomaze u pravljenju kolaca tako sto ti cita recept, iako ga ti sam mozes procitati i jos na kraju moras da mu platis za to (i to ne malo). Gledajte na to ovako: da li ja mogu da sednem i da iscitam DIAC i TA site, umesto da dam nekoliko hiljada evra, dolara ili cega vec. Naravno da mozete, pogotovo sto se od vas ne trazi da shvatite bas sve od samog pocetka (pogledajte kakva sam ja glupa pitanja imala na pocetku ove teme, a ipak sam stigla u AU). Ono sto u pocetku trebate da znate je da je uslov za assessment kod TA akademski IELTS (dakle ne TOFL) sa ocenama 7 (ovo jos proverite sa buny) i krenite da se pripremate za to. Usput cete lako prikupiti ostale papire i provaliti sta se dalje od vas ocekuje.

Sto se tvoje struke tice, to je stvarno zakukuljeno. Narocito je bezveze sto je tvoje zanimanje stvarno trazeno (rad sa decom sa specijalnim potrebama), a ne znam kako ces uspeti s obzirom na diplomu osnovnih studija.. Uostalom, akreditacija za rad (sto je razlicito od assessmenta za emigraciju i potrebno je da bi se zaposlio) se razlikuje od drzave do drzave i ovako postavljeno pitanje zvuci kao da pitas kako se pravi kolac, a odgovor na to pitanje bi bio KOJI!!
Dakle, prvo treba razmisliti u kojoj biste se drzavi nastanili, pa tek onda dalje istrazuj. Recimo, pre par meseci su u Kvinslendu zapoceli neki program doskolavanja kadra iz struke za rad u skolama - napravili su kurs koji traje 6 meseci na kojem se protrci kroz metodike, psihologije i pedagogije i nakon njega moze da predaje...
Toliko od mene. Srecno!

Poslednja izmena:
@jedy023
Da, sve je GeaGea ilustrovala, kako jeste. To sa agencijama je glupost ja sam iščitala ceo ovaj dragoceni forum i tačno znam šta mi je činiti. Možda baš ne znam sve detalje ali jedno znam da odustati neću. Usput, dovoljno je da izađete iz kuće i više ćete naći informacija nego kod agenata. U školi engleskog mi je direktorka iste rekla neke detalje u vezi sa odlaskom jer su neki polaznici škole skoro otišli u Au.Internet svakako a pre svega ovaj forum (ostali su rekla kazala).
Za IELTS akademski treba minimum 7(nije precizirano iz svih kategorija ali to treba često proveravati).

@GeaGea
A Kvinslend je izbacio SMP- sa 10-ak zanimanja, mislila sam da nešto nisam dobro otvorila na sajtu. 10-ak zanimanja- užas. Ja još čekam SMP WA, ali bez obzira šta "izbace", ja predajem za 176 pa nek me bace gde hoće.

Ovo sto sam napisala za Kvinslend je njihov interni program, posto ne mogu da pronadju predavace u manjim mestima.. Dakle, ne radi se o programu za emigraciju. To mi je samo posluzilo kao ilustracija stanja na terenu.

Hvala na savetima.
Da sve sto ste napisali ste u pravu,lakse je isciotati nego platiti(pogotovo u nasim uslovima),evo sta mi je agencija odgovorila u vezi potrebnih sredstava,(Da se viza obavi od A to Z ukljucujuci troskovi ambasadi je $9205AUD.

Ako suprug vam nezna engleski dovoljno onda ambasada trazi jos $3,575AUD. Znaci ako nezna engleski onda $12,780AUD.

Preporucujemo da vjezbate engleski sto vise. Zakon se menja 1 juli 2011 uvezi neki uslova za neke vize pa kad ste spremni javite te nam da nastavimo sa savjet.)
Mi ce mo konkurisati na suprugu,jer mnogo bolje zna engleski,mada kakao sad vidim 7 je visoko mislim i za nju.
A ja cu burgijati da vidim kako bi ja mogao sa mojim zanimanjem,mada ja engleski nikad necu poloziti 7.
Ajde mi dajte predlog za neki kurs engleskog sa cd pa da ga skinem sa rapida,normalno pocetni pa kasnije da krenem dalje.
Hvala jos jednom na savetu.
I srecno Vam bilo ma kde da ste.

Ajde i ja da se prkljucim ovoj temi,koju pratim na vise mesta.
kako sam stavio da mi supruga bude nosilac(profesor informatike sa 13 godina iskustva u Gimnaziji,ima znanje engleskog)
Poslali nam pitanje gde bi se nasla struka moje supruge mi odgovorili sto verovatno i jeste 241411 SECONDARY SCHOOL TEACHER,
Nesto smo bodovali po onom sistemu godine itd i dodjemo do 120 bodova,bez TEFL jer njega tek treba spremati i polagati.
E za suprugu je sve jasno.
Pozdrav

Za nastavnika u srednjoj skoli pozitivan assessment se moze dobiti samo ukoliko ima fakultet od najmanje 4 godine od kojih je najmanje jedna godina uciteljskih studija
Ova godina podrazumijeva iskljucivo ispite iz pedagogije + najmanje 45 dana studijske prakse.
Takodje uslov za engleski je 7 overall ACADEMIC
Assessment za nastavnika je jedan od najtezih u AU

OK,ali To sto si napisao,jedino ako je neko zavrsio van nase zemlje,Njen faks jeste trajao 4 godine,jeste pedagogija bila dvosemestralna,ali gde ima ta 45 studijska praksa,to na nasim fakultetima nema.
Meni nisu jasna neka njihova pravila,pa ona sigurno da sve to odradi i polozi sa 7,nece dobiti tamo posao profesora informatike.Kad bi to dobila onda i da razumem ta njihova pravila.Sad ispada da neki pekar(bez uvrede) ce lakse dobiti vizu,em mu ne treba ACADEMIC 7.

Naravno da ce pekar lakse dobiti vizu.
I ne samo vizu...
Mnogo toga ce lakse, i ne samo, dobiti.

Valjao sam se od smeha sa skorasnjim postovima.
"Cim polozim ACADEMIC sa 7-icama..."
Evo, o'ma.

Nek pozove 988, pa trazi telefon BAT-a, npr. pa HR sluzbu.
I samo neka posalje IELTS Test Report, CV nece ni trebati...
O'ma.

Back