Posao u Australiji

Pozdrav! Koliko treba otprilike mesecno za hranu i stan? Ne mora tacno u dolar i znam da nisam prvi koji to pita. ;)

P.S: Sta mislite o tome da se u jednoj temi postave svi korisni linkovi, kao i linkovi prema korisnim iskustvima, kako bi informacije bile dostupnije i kako ne bi morali stalno da pisete jedno te isto? ;)

Druze, to sam vec probao, menjao i menjao.
Jednostavno sam onda spojio slicne podgrupe u jednu, drugu.
Ne vredi ovde ljudi pisu gde stignu:rtfm:

Htela bih da zamolim vas koje ste već u Au (ili ako neko odavde zna) za savet. Ovih dana dok ja učim za Ielts, muž treba da upiše u NU "Božidar Adžija"jedan od zanata (dobija sertifikat ISSO 2009),a onda na praksu.Treba da odabere nešto što će mu trebati za rad na severu WA, šta se najviše traži,obrada metala, bravar ili sl. To mi je važno jer će on 'lebom da nas rani kad dođemo.Ja sam nosilac aplikacije ali je važno da on izabere ono što se traži.By the way radio je deset godina kao komercijalista, merchandiser, market developer i ostala popularna zanimanja u Srbiji a prodavao je robu i jurio dugovanja. Sve u svemu, gde si bio ,šta si radio-ništa.

Hvala. Mnogo će mi značiti bilo kakva informacija.

Nisam strucnjak za zanate ali nekoliko malih saveta.
Koji se zanat trazi se uvek menja i nije 100% sigurno.
Neko kaze da nedostaje elektricara, keramicara, raznih rukovalaca velikih rudarskih masina, vozaca kamiona, mehanicara itd. ali nisu rudarske kompanije toliko ocajne a i situacija se menja iz dana u dan.
S druge strane, papir o zavrsenom kursu ili zanatu bez dosta radnog iskustva ne vredi bas nista.
Sto se tice ISSO 2009, mislim da ne preterujem da kazem da 99% njih nije ni culo za njega a koliko to vredi u Australiji, zakljuci sama.

Ako mislis da ako i cim dodjete ovde, neko ce vam ponuditi posao na severu, jako se varas.

Moj skromni savet bi bio da to vreme sto tvoj muz planira da provede na kursu, bolje da provede intenzivno uceci engleski i to ne sam, uz pivo i izmedju dnevnika i utakmice. To ce mu vise pomoci nego ISSO 2009 i zavrseni zanat na NU.

Ne znam nista o tebi, tako da se mozda i varam ali barem pokusavam da pomognem sa nekim savetom.
U pravu si sto se tice da taj posao sto je muz radio ne vredi bas mnogo ali ako su mu to neki afiniteti, ako bude dosao i znao dobro engleski, mogao bi da pokusa da volontira u nekoj slicnoj Australskoj kompaniji, pa ce onda videti kako ce se sitaucija razvijati.

Srecno

Vlada

E da, apsolutni broj 1 za Australiju, sada sam se toga setio, je serviser rashladnih uredjaja! Klima, i sl. To nije tesko, moze da se nauci, ali ako ima malo smisla za tehniku, a u Au mislim da je uvek prioritet!

Druga varijanta je rukovao gradjevinskih masina, to je najveca kinta, ali se radi u jako dugackim smenama, da ne lazem bar mesec, mozda i vise meseci, pa je onda nesto kratko slobodna, ali s obzirom da je najveca kinta, najveca je i navala i najteze se zaposliti.

@VladaK

Hvala ti Vlado.Svaka sugestija i savet mi je dragocen. Ja,kao nosilac aplikacije, iskreno se nadam da ću dobiti sponzorstvo države WA, kao teacher Primery school.Sem fakulteta i staža 10 god. pisala sam udžbenike, i jedan sam od autora i predavača seminara za učitelje i nastavnike matematike čiji je nosilac Elektrotehnički fakultet (imam preporuke), pisala razne projekte...a doživela sam da kad sam htela bebi od tri meseca da napravim mleko, konzerva prazna a ja nemam za drugo jer je gazda par minuta pre toga "pokupio"sve do poslednjeg evra za stanarinu i račune. Ne bih mračila ovakvim rečenicama ovaj veseli forum, već samo da ti ukažem zašto bi moj očajni muž išao i na kurs i zanat i bilo gde da šegrtuje samo da nas izvuče. Ta ideja sa severom nije jedina, naš komšija koji radi kao inženjer geodezije na severu nešto tako je predložio da bi više zaradio jer imamo dvoje male dece pa eventualno za početak da samo on radi. No, radiće i tri posla samo da dođemo. on ima kategorije za sva vozila sem za autobus. A engleski će svakako da "nauči" jer je besmisleno plaćati za njegovu nastavu u Au, kad može ovde da ga nauči. A još mu je i žena učiteljica pa će imati redovan domaći zadatak. Došli bismo u Pert. Još jednom ,od srca ti hvala, jako mi je važno da čujem realnu situaciju. Tako je kako je opet posla ima ali veruj mi nikom ne bih poželela budućnost u Srbiji.
P.S. Udarna vest dana - Posle tri meseca prosipanja mleka po ulicama vlada objavila da će stabilizacija mleka na tržištu biti u martu 2011. UŽAS! Srbija zemlja poljoprivrede i stočarstva.

@Muška Sponzoruša
Puno ti hvala, ideja je odlična za servisera klima. Imamo prijatelja koji ima svoj servis pa ćemo koliko već sutra da se vidimo sa njim!

E da, apsolutni broj 1 za Australiju, sada sam se toga setio, je serviser rashladnih uredjaja! Klima, i sl. To nije tesko, moze da se nauci, ali ako ima malo smisla za tehniku, a u Au mislim da je uvek prioritet!

Druga varijanta je rukovao gradjevinskih masina, to je najveca kinta, ali se radi u jako dugackim smenama, da ne lazem bar mesec, mozda i vise meseci, pa je onda nesto kratko slobodna, ali s obzirom da je najveca kinta, najveca je i navala i najteze se zaposliti.

Sto se tice servisera i instalera klima uredjaja, za to mora da se zavrsi kurs u Australiji i tek po zavresetku kursa, zavrsnog rada i nekog iskustva u Australiji, mozes dobiti jednu od dozvola. Mislim da treba nekoliko da bi uopste mogao sam da radis u ovoj struci. Prijatelj mi je to zavrsio tako da ako neko dodje u neku naprednu fazu oko ove struke, javicu kakve su dozvole i kako se dobijaju.

@VladaK

Hvala ti Vlado.Svaka sugestija i savet mi je dragocen. Ja,kao nosilac aplikacije, iskreno se nadam da ću dobiti sponzorstvo države WA, kao teacher Primery school.Sem fakulteta i staža 10 god. pisala sam udžbenike, i jedan sam od autora i predavača seminara za učitelje i nastavnike matematike čiji je nosilac Elektrotehnički fakultet (imam preporuke), pisala razne projekte...a doživela sam da kad sam htela bebi od tri meseca da napravim mleko, konzerva prazna a ja nemam za drugo jer je gazda par minuta pre toga "pokupio"sve do poslednjeg evra za stanarinu i račune. Ne bih mračila ovakvim rečenicama ovaj veseli forum, već samo da ti ukažem zašto bi moj očajni muž išao i na kurs i zanat i bilo gde da šegrtuje samo da nas izvuče. Ta ideja sa severom nije jedina, naš komšija koji radi kao inženjer geodezije na severu nešto tako je predložio da bi više zaradio jer imamo dvoje male dece pa eventualno za početak da samo on radi. No, radiće i tri posla samo da dođemo. on ima kategorije za sva vozila sem za autobus. A engleski će svakako da "nauči" jer je besmisleno plaćati za njegovu nastavu u Au, kad može ovde da ga nauči. A još mu je i žena učiteljica pa će imati redovan domaći zadatak. Došli bismo u Pert. Još jednom ,od srca ti hvala, jako mi je važno da čujem realnu situaciju. Tako je kako je opet posla ima ali veruj mi nikom ne bih poželela budućnost u Srbiji.
P.S. Udarna vest dana - Posle tri meseca prosipanja mleka po ulicama vlada objavila da će stabilizacija mleka na tržištu biti u martu 2011. UŽAS! Srbija zemlja poljoprivrede i stočarstva.

Za muza put za sever bi bio laksi ako zavrsi recimo u Pertu kurs na TAFE, nesto u vezi rudarstva. Ima mislim tromesecni ili sestomesecni kurs gde se uce osnove, od voznje terenskih vozila, menjanja ulja i sta da radis kad se zaglavis, do osnova rudarstva. Posle toga moze da radi kao najmanje placeni radnik na severu, sto je verovatno oko $100,000 godisnje, bruto. Mozes da uradis search: CENTRAL TAFE MINING

Cekaj, nisam te razumeo.

Zavrsi kurs, pa ima radno iskustvo, pa uradi zavrsni rad...
Pa dobije licencu.

U kom zanimanju ima radno iskustvo bez licence, zapravo kako radi bez zavrsnog rada?

Najlepse je doci i dobro se iskenj..i na forumu...
Milina.

Da bi radio i samostalno instalirao klima uredjaje moras imati licencu ili dozvolu koju izdaje nadlezno Australijsko telo.
Bez licence ne mozes da instaliras samostalno ali mozad da pomazes instalateru ili da radis pod njegovim nadzorom. Tako dobijes iskustvo koje ce ti trebati da bi uopste mogao da ides na kurs koji je obavezan da bi polagao za licencu.
Polaganje nije samo usmeno ili pismeno nego je potrebno da pokazes slike onoga sta si uradio oko instalacija, crteze projekata i slicno.
To je sve prosao moj prijatelj i ne mogu tacno da ti sada kazem detalje oko kada, koliko, zasto i slicno, ali ako dodjes u Australiju i resis da to pocnes da radis, onda te mogu povezati sa mojim prijateljem pa ti njega onda tacno pitas za sve korake.
Kako ti to zvuci?

Ostalo sam pricao u vezi rudarstva, kao i onaj link sto sam ostavio.

Nisam bas sve razumeo sta hoces, ali mozda ce se neko javiti ko je ovo sve licno prosao.

@ VladaK

Super si i hvala ti na odgovoru. Naravno da je sve ovo prihvatljivo i da ćemo rado "posetiti"TAFE (oboje). Znaš, sjajno je kad imaš državu gde možeš da se doškoluješ i napreduješ ako želiš. Mi ulazimo u igru ,samo da položim Academic IELTS 7-com i sigurna sam da ćemo za godinu i po dve (ma neka bude i više) biti komšije. :-))
A ideja za njegov kurs je samo da se osiguramo za dobijanje vize kad apliciramo. Pozdrav!

@VladaK

Super si i hvala ti na odgovoru. Naravno da prihvatamo predlog i da ćemo posetiti TAFE oboje. Super je kad imaš državu u kojoj možeš da se doškoluješ i napreduješ ako želiš. Ulazimo u igru, samo da položim IELTS Academic 7-com i sigurna sam da ćemo za godinu i po, dve (ma neka bude i više) biti komšije. :-))
A ideja za kurs u Srbiji je bila neka sigurnost za dobijanje vize, bar sam to pomislila. Pozdrav!

@VladaK

Super si i hvala ti na odgovoru. Naravno da prihvatamo predlog i da ćemo posetiti TAFE oboje. Super je kad imaš državu u kojoj možeš da se doškoluješ i napreduješ ako želiš. Ulazimo u igru, samo da položim IELTS Academic 7-com i sigurna sam da ćemo za godinu i po, dve (ma neka bude i više) biti komšije. :-))
A ideja za kurs u Srbiji je bila neka sigurnost za dobijanje vize, bar sam to pomislila. Pozdrav!

Nema na cemu.
Bicete dobrodosli ovde.

Back