Posao u Australiji

Ja u Srbiju nisam ni dosao vec sam rodjen u njoj i tu sam citav svoj zivot...Zavrsio ovde srednju pa rekoh ajde i fakultet ali sada mi doslo da pokusam i preko.

Znas kako se kaze,slusaj starije ali ne idi za njima.

Niko ne moze da ti odgovori na pitanje: "Sta bi uradili vi na mom mestu"

Mlad si,probaj,sracunaj se da li je vredno izgubiti godinu...u svakom slucaju moci ces da odes kada hoces,pod uslovom da ovde ne izbije gradjanski rat ali i tada ces moci samo malo teze

Ja sam bio u slicnoj situaciji kao i ti...imao sam ponudu da odem u inostranstvo,cekao me posao,nisam otisao iz odredjenih razloga,citao sam forume na krstarici,pricao sa ljudima da li da idem ili ne,svako je odgovorio na svoj nacin....na kraju sam odlucio kako sam ja hteo

Ne slusaj nikoga ,samo sebe,i uvek sebi kazi: tako sam odlucio jer sam smatrao da je to u tom trenutku bila ispravna odluka

Jedno sigurno znam: nisam ti uopste pomogao:)

Nasi fakulteti su dobri,veruj mi na rec,to iz iskustva govorim....jedino nam je zemlja toliko crnjena od strane BBC-a i CNN-a da kad pomenes Srbiju svi se najeze.Australijanci pojma nemaju gde je Srbija,tako da ti je tamo vredno jedino koliko dobro govoris engleski i sta znas da radis

U SOL (Skilled Occupation List) imaš 3 vrste farmaceuta.To ti je na strani 6 ove liste :http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf.

Za procjenu jednog je zadužena COPRA :http://www.copra.org.au/ , a za druge dvije VETASSESS:
http://www.vetassess.com.au/.

http://www.immi.gov.au/asri/occupations/p/pharmacist-hospital-pharmacist-2382-11.htm
http://www.immi.gov.au/asri/occupations/p/pharmacist-retail-pharmacist-2382-15.htm
http://www.immi.gov.au/asri/occupations/p/pharmacist-industrial-pharmacist-2382-13.htm

Ova gornja 3 linka ti govore dosta o tvom zanimanju u Au, s tim što ti ovaj treći kazuje da ti zanimanje nije na MODL listi.

Kad ti je zanimanje na MODL listi onda je vrlo traženo i ima prioritet u ranijem završavanju aplikacija za vizu.Znači HOSPITAL ( bolnički farmaceut) i RETAIL ( apotekarski) su ti bolji.

Gdjegod da si imala radna iskustva, apoteka i ovo sad, priloži u dokumentaciju koju šalješ COPRA-i ili VETASSESS-u uz novčanu nadoknadu koju ti traže.Ja sam moj assessment platila 300 $AUD.

Što se tiče engleskog , moraćeš da polažeš stručni engleski ,a to ćeš vidjeti iz ovih linkova.

Pozdrav,

Kako stoje stvari za fizioterapeuta, popunio sam dva koraka za vizu i salju mi stalno obaveestenja koja pocinju sa dear Nemanja...
Posle sam slao poruku mom servis agentu i nekoliko mi je puta slata automatska poruka, a pitanje je bilo da li mi neko garantuje da cu imati posao kada sve ovo obavim i platim?
To je ujedno i pitanje za vas. I kako stoje fizioterapeuti, posto sam video da nose najvise poena 60?

Da bi vas priznali kao fizioterapeuta ,morate imati najmanje bachelor u toj struci ( tri godine fakulteta) sa srednjom skolom vam nece uraditi assessment .Cetvorogodisnja srednja medicinska skola nema vrednost u ovom slucaju .
Dalje kada dodjete u Aus nemate australisko radno iskustvo ,kao ni potrebne sertifikate da bi ste radili ,znači ponovo u školu ,pa volontirate (samo da dobijete iskustvo) i za jedno dve ili tri godine ako niste bas veliki srećnik radićete kao fizioterapeut .
Radno iskustvo iz Srbije,diploma srednje skole ,i sertifikati dobijeni ovde nemaju nikavu vrednost

cao!vidim da puno znas puno toga oko assessmenta diploma u australiji,pa eto ako mozes i ako bi gtjela da mi pomognes bila bih ti zahvalna.muz mi je medicinski tehnicar u BIH i radi kao instrumentar u operacionoj sali vec 5 godina -theatre scrub nurse pa su nam rekli da treba da se registruje prvo kod board of nursin australia tj odredjene state.da li mu prije toga treba taj assessment i gdje ga salje za tu svoju struku?koliko to kosta?hvala unaprijed

Cestitke! i Srecno.

Mozes li molim te opisati sta ste sve trebali od papira?

Hvala ija_ftn.

Nije nam trebalo mnogo papira, ni blizu onome sto nam je trebalo u procesu za kanadsku iseljenicku vizu od koje smo sad odustali.

Ovdje se radi o radnoj vizi, a sponzor mi je firma za koju radim vec skoro dvije godine.
Nakon sto su oni dobili dozvolu za zaposljavanje radnika iz inostranstva, ja sam samo trebao da dokazem da sam kvalifikovan za obavljanje tog posla, u mom slucaju to je bilo 5 godina radnog isustva. Osim toga, potvrda o nekaznjavanju, rodni list, dokaz o zajednickom zivotu i ljekarski (ali samo snimak pluca).

To je otprilike sve, procedura je trajala od februara, kad su oni podnijeli zahtjev za sponzorstvo, do maja kad nam je odobrena viza. Sve osim nalaza ljekarskog smo slali putem interneta tako da je to ubrzalo i pojeftinilo proces.

Ćao svima, hitno mi treba pomoć!

Pre svega, Glogo-u i ostali koji su uspeli, želim sreću preko bare, a meni treba mala pomoć, odnosno savet oko assessment-a zanimanja, od ljudi koji su taj deo uspesno završili. Radi se o sledećem:

- Radim kao serviser računara i biro opreme u jednoj firmi (sve legalno i pokriveno papirima)
- Na NEW SOL postoji zanimanje "342313-electronic equipment trades worker"
- Kada otvorim stranicu: http://www.abs.gov.au/AUSSTATS/abs@.nsf/0/B73A753C9045F88ACA2575DF002DA772?opendocument gde se nalazi pojašnjenje zanimanja po AU standardima, nalazim i zanimanje "342311 Business Machine Mechanic " koje se ne nalazi u NEW SOL, a takodje je slično mom zanimanju.
- Da li da šaljem za assessment svog zanimanja, koje je ustvari kombinacija ova dva zanimanja ili da nešto mutim kao electrician pošto i u tom poslu imam dosta iskustva?
P.S. po zanimanju sam elektrotehničar.

Spojio sam 5 tema sa slicnim pitanjima i odgovorima.
Jednostavan razlog. Preglednije i valjda se nece ponavljati ista pitanja
Ma ne brini, za..bavam samo, kao i obično.
A da neće pitati isto... Jeste da za pismene piše, ali ponekad se uverim da su nepismeni u pravu, pazi ovaj slučaj...

Odeš na jedan lekarski pregled, sa uputom, i tamo velikim slovima na više mesta piše: zakazuje se 25. u mesecu za sledeći mesec; sad je 10. u mesecu.
Pismen bi pročitao, i otišao da dodje 25.
Ipak ti pitaš tamo na šalteru, i teta ti kaže, za ovo se ne čeka, i pošalje te kod lekara u roku od po sata. Ali druga teta, jer je ona prva koju si takodje pitao rekla da dodješ dogodine. Naravoučenije? Pitaš sto puta, dok ne dobiješ pravi odgovor :roll: :rtfm: Valjda zato ovaj narod ne daje puno na čitanje raznih pisanija, najbolje pitaš ljude da ti objašnjavaju, pa ih posle ispljuješ jer ništa nisi razumeo :hahaha:

A da li bi mogao i da izdvojis lepljive teme, kao sto je uradjeno na ostalim PF? Tako bi bilo jos preglednije.

Slažemo se. Ako ne stigneš, ja ću to da završim, daj mi samo vlast na po sata, pa posle promeni šifru.

Glasam za
posao australija
vesti za čekalice
slike
ko kada kako gde
ASCO i ANZSCO nije ni tema, ali možemo tamo da ostavimo sve linkove ka relevantnim dokumentima, SOl, ENSOL, i ostala njasra, pa da bude i to na vrhu priče, ali ako budemo 'teli
i bila je još jedna tema sa puno priče o Novom Zelandu, koja se izgubila u moru nebuloza, pa bi bilo korisno da bude na vrhu možda za buduća pokoljenja
i još jedna je bila o smeštavanju i snalaženju kad već imaš vizu i odeš na tamo...

Ej pozdrav svima! Evo malo i mene da se aktiviram ponovo na ovoj temi. Ranije sam pisao pod drugim nikom :rumenko: I.S. Jastrebov.

Mozda sam jedan od retkih koji je procitao celu temu od pocetka do kraja, da izbegnem ono sto obicno bude "procitaj temu, pa onda pitaj" :mrgreen:

O odlasku u Au razmiljam vec 3 godine, pre 2 godine sam poceo dosta da radim na tome, ali nazalost prosle godine sam ostao bez posla-finansija reko potrebnih da se poplaca sve zivo sto je potrebno, a bas u to vreme sam i polago IELTS i nisam dobio zadovoljavajuce ocene :( 7/6/5.5/5 :( Tako da sam napravio pauzu od jedno godinu dana sto se tice Au, dok nisam ponovo poceo da radim. Sada vise nisam ni tako siguran da li to zelim, ali posto definitivno ne vredi do kraja zivota raditi za 300e mesecno, treba ici negde iz Srbistana :lol: pa mislim da bih ipak da idem negde a Au mi je mozda i najbolji izbor.

Generalno shvatam koja je procedura oko iseljenja, uzevsi u obzir i sve promene koje su se desavala od vremena kada je ova tema pocela da se pise... Ali nekako nisam siguran na koji tip vize uopste da ciljam!? Pa mi tu treba preporuka.

Dakle, ja sam masinski inzenjer mehanizacije, imam 31g, i radnog iskustva (skoro) 2 godine u struci (servis za automobile) i 9 meseci, ako se nekim slucajem bude moglo prizati, civilno sluzenje vojske koje sam odrobijao opet u struci, u firmi za izgradnju puteva u sektoru za mehanizaciju. Trenutno radim opet u struci, programiranje CNC masina itd. znaci u proizvodnji (ne mehanizacija). Da ne davim vise, imam nesto iskustva, pratim tehnologije, radim u programima za 3D projektovanje sve u svemu, mogao bih da se uklopim bilo gde, gde ima nekog masinstva, projektovanja, proizvodnje i sl.

Osim toga, imam rodbinu u Pertu, tetku, i 2 brata, od kojih bi mi jedan bio "sponzor" u slucaju da se odlucim na taj tip vize, ako bi mogao da mi bude jer mi nije rodjeni brat...

S obzirom da mi nije bitno da bas odem u Pert, ili u bilo koju drzavu posebno, ne znam da li mi je bolje da idem na tu sponzorisanu vizu preko te rodbine, ili na neki drugi tip vize. Meni zaista nije bitno GDE idem, neko samo da to bude STO PRE.

Dakle koji bi mi tip vize preporucili da bih sto pre mogao da je dobijem? :think:

Poslednja izmena:
Evo ja ću nešto napisati da tema ne miruje:mrgreen: al najbolje odgovore ćeš dobiti od Gea i ostalih.

No, ja mislim da ti to ne vrijedi puno ako ti taj brat nije rođeni brat. Zapravo nisi ni napisao koje ste koljeno iliti koleno :lol:

Naime i mene zanima koje su optimalne godine radnog iskustva? Mislim..znam da bolje što više..no ispod koje cifre ne kretati u akciju:roll:

Jesi si izračunao koliko imaš bodova ?

Pa brat od tetke, to je valjda drugo koleno?

Racunao sam ranije, sada nisam siguran koliko tacno imam bodova, ali mislim da imam dovoljno (vise od 100) s obzirom da mi zanimanje nosi 60 bodova na SOL, itd. Ne mogu sada da nadjem onu stranicu gde se boduje... :think:

EDIT:

E nasao sam jedva stranicu (ali ne uz pomoc pretrazivanja na njihovom nepreglednom sajtu :neutral: nego sam ovde koristio pretragu) i imam 110 bodova, ako bih isao na vizu 176...

Poslednja izmena:
.....Cetvorogodisnja srednja medicinska skola nema vrednost u ovom slucaju .
................Radno iskustvo iz Srbije,diploma srednje skole ,i sertifikati dobijeni ovde nemaju nikavu vrednost.

Moram ovo da korigujem jer je naša medicinska škola priznata s tim što se moraju polagati dodatni ispiti i takođe IELTS sa 7.
Baš slučajno moja poznanica je završila srednju medicinsku u BG ( iz Bg je) i radila je na VMA. Sada je već 3 god. u Pertu, doduše nije na njene papire već na muževe ( on je inžinjer). Juče mi je rekla da ona još ne radi jer ima malo dijete a da radi vrtić bi joj bio preskup - oni su na 457 vizi od 4 godine. A poznato je da na toj vizi nemaš nikakva prava, ni na medicare itd.
Sada treba da polaže 8 ispita i engleski da bi dobila certifikat medicinske sestre.

Pozdrav svima na forumu. Nov sam ovde i krenuo da citam temu od pocetka polako. Evo sta me interesuje...

Uskoro treba da diplomiram graficko inzenjerstvo pa me interesuje mogu li ja sa tom visom skolom da apliciram. Ovo pitam iz razloga sto vec skoro 8 godina imam svoju firmu koja nema veze sa skolom koju sam zavrsio. Pretpostavljam da ce mi traziti radno iskustvo koga imam ali u poslu kojim se trenutno bavim. Kakve su mi sanse?

Koliko ja znam (meni su isto objašnjavali to :zper: ti dobijaš ili ne pozitivan assessment na osnovu toga što si radio prvenstveno.

Znači ako imaš diplomu nekog zanimanja trebaš imati i radno iskustvo u vezi toga, da bi mogao na tu foru.

Što znači koji je taj drugi posao kojim se baviš, tj. koje je zvanje. Ak je tamo traženo i imaš dosta godina isustva u tome, onda ti se dobro piše...

Inače...:think:

Back