Posao u Australiji

Imam ja jedno malo pitanje. Ja sam po struci tehničar zaštite od požara a kad završim fax (tj. visoku školu) biću Inžirenjer za zaštitu od požara( i spasavanje). Voleo bi da radim u svojoj struci u australiji ali ...
U nekim državama kao što je to 'Srbija' vatrogasci spadaju pod ministarstvo unutrašnjih poslova i strani državljani (ili oni koji su konkurisali za državljanstvo pa postali državljani) ne mogu da se zaposle u ovoj firmi.
Dakle, zanima me da li je moguće zaposliti se u ovoj struci u australiji ako nemate australijsko državljanstvo.

E, kupili smo kofere danas :)
Zapremina 141l, tezina 5kg. U narednih par meseci treba odluciti koje delove dosadasnjeg zivota spakovati u njih.
Imate li ideju sta nositi, a sta ne...Ili je ovo pitanje za neku drugu temu.

Zapremina 141l, tezina 5kg. U narednih par meseci treba odluciti koje delove dosadasnjeg zivota spakovati u njih.

Ono sto ti na brzaka mogu reci je da ponesete samo najpotrebniju (citaj najomiljeniju) odecu, jer je ovde jako jeftina.

Inace, cini mi se da je zbog blizine Kine, ovde sve jeftinije nego u Srbiji.

Na zalost, ovo se ne odnosi na cene stanova / kuca, koje su sve vise van domasaja ljudi (cak i Ozija koji su rodjeni ovde).

Evo ti broj agencije u Sidneju koja se bavi slanjem stvari odavde tamo. Znam da rade sa ljudima u Beogradu koji organizuju slanje stvari iz Srbije za Australiju. Odavde naplacuju $7 po kilogramu, i stvari salju brodom. Prosecno treba 2-3 meseca da stvari stignu.

Firma ovde se zove "Vujic Export Services" a telefon vlasnika je +61297542287 - Ilija Vujic.

Brojevi telefona ljudi sa kojima on radi u Beogradu su 0113114692 i 0113114338.

Znam ovo jer sam vec 3-4 puta slao stvari odavde za Srbiju, i prilicno su pouzdani.

Mozda da spakujete stvari u kutije po nekom prioritetu (recimo od najomiljenijih ka ne tako omiljenim). Organizujte sa vasom rodbinom u Srbiji da vam posalje stvari kada se smestite ovde i kada vidite sta ce vam sve trebati.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
@Bubcay
Hvala puno na ovoj informaciji!!! :super:
Da li znas nesto o AMEP skolici? Imam nameru da je posecujem, kada sam je vec platila, ali me zanima na koji nacin rade, koliki su razredi, da li razvrstavaju polaznike po nivoima, godinama.. Sta je sa slucajevima koji su kao ja - citam, pricam, razumem odlicno, al' ne teraj me da pisem..
I jos malo da te mucim :)
Sta predlazes za privremeni smestaj u Sydney-u? Cene hotela, pa cak i obicnih Formula 1 su previsoke. Na lokacijama blize centru su preko 50 eura za noc! Druga muka mi je sto nemam predstavu koliko ce nam vremena trebati dok ne iznajmimo stan s obzirom na to da nemamo renting history? Da li previsoko pucam, ako gledam stanove od 350+ nedeljno na North Shore?
O pronalazenju posla, naravno, necu ni da zucnem...to bi bilo previse, pa cak i da imas kristalnu kuglu :D

Poslednja izmena:
Da li znas nesto o AMEP skolici? Imam nameru da je posecujem, kada sam je vec platila, ali me zanima na koji nacin rade, koliki su razredi, da li razvrstavaju polaznike po nivoima, godinama.. Sta je sa slucajevima koji su kao ja - citam, pricam, razumem odlicno, al' ne teraj me da pisem..
I jos malo da te mucim :)

Na zalost ni ja ni supruga nemamo nikakvo licno iskustvo sa AMEP-om, ali znam da se program nudi na bar 50-ak mesta u Sidneju.

Pogledaj ovaj link, mozda ti nesto bude jasnije. Imaju 3 nivoa, prilagodjena znanju jezika polaznika, pa ces definitivno naci jedan koji tebi odgovara.

Sta predlazes za privremeni smestaj u Sydney-u? Cene hotela, pa cak i obicnih Formula 1 su previsoke. Na lokacijama blize centru su preko 50 eura za noc! Druga muka mi je sto nemam predstavu koliko ce nam vremena trebati dok ne iznajmimo stan s obzirom na to da nemamo renting history? Da li previsoko pucam, ako gledam stanove od 350+ nedeljno na North Shore?

Hoteli / moteli / Bed and Breakfast su jako skupi u Sidneju, i definitivno ces imati problema naci bilo kakav smestaj za porodicu ispod 100 dolara po danu.

Probaj pretraziti ovaj sajt za Bed and Breakfast smestaj. Sto se tice iznajmljivanja stanova, idi na www.domain.com.au i tamo imas tab "Find an Agent" pa potrazi broj telefona agenta u kraju koji te zanima.

Ovde dolazi na hiljade studenata koji nemaju nikakvu lokalnu "renting history" pa opet nemaju problema naci smestaj. Nazovi agenta i raspitaj se kako sve to funkcionise sa novopridoslim migrantima.

Mi smo imali srece da su poznanici kod kojih smo proveli prvih 4 dana imali prijatelja koji je iznajmljivao stan, tako da nismo isli preko agenta. Zbog toga ti ne mogu reci detaljnije kako sve to funkcionise.

Da li previsoko pucam, ako gledam stanove od 350+ nedeljno na North Shore?

Vecina naselja u "North Shore" je OK za ziveti i stanovi se krecu od 250 dolara sedmicno navise.

Evo ti primer sa www.realestate.com.au sa cenama, slikama, itd. Sortirao sam po ceni i limitirao pretragu na dvosobne stanove i "town houses" pa navise.....

Pozdrav.

Poslednja izmena:

Ponesi neke prekrivace (Cebad) posto ti se ovi ovde bas nece svideti. Jastucnice i carsave ni slucajno posto nece odgovarati Australijskim krevetima i jastucima. Peskire da, ali ne previse zimske garderobe ili mozda ne vise od jednog dzempera i tanje jakne.
Sudove ako imas dobre ponesi. Mi smo doneli Zepter i ne kajemo se ni malo. Knjige nemoj da nosis, osim recnika.
Mislim da za iseljenje imas pravo na dosta vecu kilazu za avion, mislim da je bilo oko 40kg po osobi. Ne znam koliko vas ima ali je to prilicno dobro.
Nikad nisam nista slao brodom i mislim da je to bacanje para. Ne znam koje su cene, ali moje je misljenje da treba da se uklopis u 40 kg po osobi. Ostatak ces donositi kad se budes vracala, u goste.
Mi redovno kupujemo u Srbiji carape kada dolazimo posto su mnogo kvalitetnije i jeftinije nego Australijske.

Ostatak ces donositi kad se budes vracala, u goste .

Do "odlaska u goste" moze proci vise godina nego sto izgleda pa ne bih na to racunao da sam na vasem mestu. Za cetvoroclanu porodicu treba najmanje $10000 za karte i kojekakve takse, pa ti sad vidi.... Samo moje skromno misljene....

Mi redovno kupujemo u Srbiji carape kada dolazimo posto su mnogo kvalitetnije i jeftinije nego Australijske

Ako 3 para pamucnih carapa za $10 nije jeftino, onda ne znam sta jeste. Carapama nista ne fali, sasvim dovoljan kvalitet za australijsku klimu (ionako pola godine nosimo "thongs").
Nama su "prijatelji" savetovali da ponesemo sto vise pamucnog donjeg vesa, jer ovde kao nema nista dobro da se kupi. Smesno....

Ono sto stvarno treba da ponesete je sto vise novca, jer ovde zaista ima sve da se kupi. Cene nisu nista vece nego kod nas. Za one sa plicim dzepom, imas "pijace", koje izgledaju kao Beogradski buvljak. Mozes kupiti sve "od igle do lokomotive". Za one sa dubljim dzepom, imas specijalizovane prodavnice u velikim shopping centirima u kojima mozes kupiti kvalitetnije stvari. Sve zavisi od vaseg ukusa (i dubljine dzepa).

Za pocetak je sasvim dovoljna i roba sa "pijace", jer ovde zaista niko ne gleda kako si obucen, niti ti zaviruje u novcanik.

Ima toliko prekrasnih mesta u prirodi (narocito uz okean) gde mozete provesti skoro svaki slobodni trenutak. 300+ suncanih dana.......

Sve sto ti tamo treba su "boardies" "T-shirt" i "thongs". I naravno, da udahnes okeanski vazduh punim plucima.....;)

Zdravo. Ja sam nov na forumu, Moja porodica i ja smo odlučili kao i vi da okušamo sreću u Australiji pa šta nam bog da. Građevinski inženjer sam imam 27 godina. Proučio sam immi sajt i ovaj forum od prve do 103. strane i razmišljam se između 457 i 175 (176) vize. Pa ako ima neko neke sugestije rado bih saslušao mišljenje vas iskusnih forumaša.

Bemumiša, još ništa.

@bubcay:
Ima toliko prekrasnih mesta u prirodi (narocito uz okean) gde mozete provesti skoro svaki slobodni trenutak. 300+ suncanih dana.......

Sve sto ti tamo treba su "boardies" "T-shirt" i "thongs". I naravno, da udahnes okeanski vazduh punim plucima.....;)

Al' ga ubode, evo ga jedini pravi razlog što sam uopšte počeo da se zezam s ovom Australijom, životni san - bez zime, bez kaputa, život bih proveo u šorcu i sandalama... a za uživanje u slobodno vreme, samo mi treba lepo vreme i priroda.

Proučio sam immi sajt i ovaj forum od prve do 103. strane i razmišljam se između 457 i 175 (176) vize. Pa ako ima neko neke sugestije rado bih saslušao mišljenje vas iskusnih forumaša.

Prvo polozi IELTS i uradi assessment, a za tip vize ces imati vremena da se odlucis, ili ce te okolnosti same navesti na neku od njih.. Jedna ispravka, mi smo iskusni emigranti u pokusaju, a ne forumasi ;)

@ostali
Hvala za savete!!!

Imam veliku zelju da odem za australiju!voleo bih da mi neko pomogne,ako moze da mi kaze sta je potrebno od papira da se ode,ja bih zeleo iseljenicku vizu!Po zanimanju sam masinski tehnicar za kompjutersko konstruisanje,solidno govorim engleski jezik!Da li neko zna nekog agenta koji to radi,a da je pouzdan,ili ako nemoze iseljenicka,onda barem turisticka!Posedujem srpski i hrvatski pasos!unapred hvala

@GeaGea hvala na odgovoru. Trenutno i učim engleski za IELTS poskidao sam sadržaj sa onog ruskog sajta i za sad mi ide super. A koliko sam ja shvatio ti nisi emigrant u pokušaju tj ja bi ovo "u pokušaju" izbacio u tvom slučaju u svakom slučaju ČESTITAM i puno sreće down under.

Do "odlaska u goste" moze proci vise godina nego sto izgleda pa ne bih na to racunao da sam na vasem mestu. Za cetvoroclanu porodicu treba najmanje $10000 za karte i kojekakve takse, pa ti sad vidi.... Samo moje skromno misljene....

Ako 3 para pamucnih carapa za $10 nije jeftino, onda ne znam sta jeste. Carapama nista ne fali, sasvim dovoljan kvalitet za australijsku klimu (ionako pola godine nosimo "thongs").
Nama su "prijatelji" savetovali da ponesemo sto vise pamucnog donjeg vesa, jer ovde kao nema nista dobro da se kupi. Smesno....
Za mene sada je jeftino, priznajem, ali nije bilo pre 10 godina. Sto se tice kvaliteta, Udarnikove su barem 5 puta bolje. Opet, to je moje misljenje i prihvatam da ti imas drugacije iskustvo i stav.
Ono sto stvarno treba da ponesete je sto vise novca, jer ovde zaista ima sve da se kupi. Cene nisu nista vece nego kod nas. Za one sa plicim dzepom, imas "pijace", koje izgledaju kao Beogradski buvljak. Mozes kupiti sve "od igle do lokomotive". Za one sa dubljim dzepom, imas specijalizovane prodavnice u velikim shopping centirima u kojima mozes kupiti kvalitetnije stvari. Sve zavisi od vaseg ukusa (i dubljine dzepa).
Slazem se sa time. Ako imas $100,000 u dzepu, zaboravi na prtljag. Mi nismo nosili tako puno garderobe i vecinu smo kupovali ovde, pa smo se posle razocarali sa kvalitetom. Sve nase kvalitetne stvari smo ostavili kuci a ovde kupovali Kineske koje se posle par pranja ili raspadnu ili izblede.

Za pocetak je sasvim dovoljna i roba sa "pijace", jer ovde zaista niko ne gleda kako si obucen, niti ti zaviruje u novcanik.

Slazem se i sa ovim, samo za posao ce ti trebati i nesto formalnije garderobe, opet u zavisnosti sta ces raditi.

Bilo bi dobro da se i ostali u Au jave i kazu njihova iskustva sta poneti a sta kupovati. Imali smo neke prijatelje koji su iz Nemacke poslali ceo kontejner stvari i nikad nisu zazalili. I ja da sam imao tako dobre i lepe stvari bih uradio isto.

Imali smo neke prijatelje koji su iz Nemacke poslali ceo kontejner stvari i nikad nisu zazalili. I ja da sam imao tako dobre i lepe stvari bih uradio isto.

Zaista, ako je namestaj dobrog kvaliteta i relativno nov, sigurno se isplati uzeti kontejner. Iako ovde mozete uzeti skoro kompletan namestaj za stan za $3-4000, kvalitet nije bas nesto (citaj - uglavnom iverica). Kvalitetan namestaj kosta..... Ipak, sve je relativno i zavisi sta vam je bitno u zivotu.

Za pocetak je i ono gore sasvim OK, pogotovo ako imate malu decu (manje boli glava kada odluce da crtaju po namestaju :sad2:).

Nego na temu posla u Australiji i trenutne situacije, evo sta kaze jedan od vodecih ekonomista i Secretary to the Treasury, Ken Henry.

Tough times.......

Poslednja izmena:
Skontali smo sto nam ne naplacaju 2nd VAC!!!
ZATO STO NE ZNAMO DA CITAMO!!!!!! (ni programer ni ja)
Lepo nam je covek (CO) rekao:
The 2nd instalment VAC must be paid for each person listed above. The amount depends on
the date the application was received by this office
, and for more detailed information, you
should read Form 990i Charges, available on our website or from any of our offices.
Dakle, mi smo poslali nalog da nam skinu sa CC 3510$, a treba 2900 i nesto.
p.s.
znam da opet pricam sama sa sobom, ali to je jace od mene!

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
evo posle dve nedelje da se javim iz Australije, za sada su svi utisci vise-manje dobri. Jos nisam dobio telefon i internet da bih vam mogao detaljnije sve opisati. Budite strpljivi.
Izvinjenje Jagodincu ali jos nemam one informacije koje su njemu potrebne.
Sto se tice nalazenja kuce to je malo zeznutu, dobro bi bilo iznajmiti sobu u jeftinom hotelu i onda traziti.Da ponesite preveden dokument o vlasnistvu nad imovinom, dobro dodje kada trazite ovde kucu i da ne moze se iznajmiti kuca iz Srbije.

Back