Posao u Australiji

Statistika u vezi 457 vize:

(izvor: http://www.australianit.news.com.au/story/0,27574,25081589-15306,00.html)

Last May, Senator Evans announced an increase in the permanent migration program of 37,500. The increase brought the total number of skilled migrants to 133,500, plus 56,500 family reunion places and 13,500 humanitarian visas.

Overall, Australia is taking more than 200,000 new migrants a year.

In 2007-08, about 58,050 migrants came in under the 457 program, a figure that excludes their family members.

Professor Birrell said, in that year, about 90 per cent of the 17,760 permanent migrants who were sponsored by an employer onshore were former 457 visa holders.

Holders of 457 visas are subject to less stringent language requirements and there is no labour market testing, meaning employers do not have to demonstrate that the position cannot be filled locally.

A minimum salary level of $43,440 applies for most 457 visa workers.

In a trend that has alarmed unions, who fear the 457 program is being exploited by business to undercut wages, the program is increasingly sourcing workers from the developing world.

In 2007-08, 8250 Indian workers came in under the program, compared with 2880 in 2004-05.

Over the same period, the number of Filipino workers jumped from 600 to 5120, and the number of Chinese workers rose from 930 to 3360.

A spokesman for Senator Evans said yesterday the 457 program had sharply declined amid worsening financial conditions. "Figures show that application rates for subclass 457 visas in January 2009 are now 30per cent lower than in September 2008, when the economic downturn struck," the spokesman said.

Furthermore, plans to introduce market rates for 457 workers would effectively make them a more expensive option, the spokesman said.

A cut in next year's migration program was also likely, he added.

Zanimanje je veterinarski tehnicar.

Pogledajte ovaj sajt : http://joboutlook.gov.au/Pages/occupation.aspx?search=alpha&code=3613

i ovaj: http://www.myfuture.edu.au/services/default.asp?FunctionID=5050&ASCO=639211A

Inače ovo su primjeri za vet .teh. ali u stvari su tu sva zanimanja. Svi koji traže posao u Australiji neka ovo pogledaju!

Sa ovih stranica postoje linkovi ka oglasima za posao, kolika je tražnja u pojedinim državama, kolika zarada itd. Onda pročitati ove booklete i vidjeti koja viza dolazi u obzir:
http://www.immi.gov.au/allforms/booklets/1119.pdf
http://www.immi.gov.au/allforms/booklets/1131.pdf
http://www.immi.gov.au/allforms/booklets/1154.pdf

Poslednja izmena:
Za Dvojac:
videh na drugom forumu da je Almap tj. Palma savetovala, citiram

Citat:
Za 'drugog aplikanta' Ne TREBA assessment. Imate li dovoljno bodova za prolaz? Ako imate i ne fali vam, možda 5 poena, ne radi to

--malo sam se tu zbunila, jer kontam da je bolje imati sto vise poena, no, mozda to nije tako bitno...Mada verujem da je na to tesko odgovoriti, kako sam shvatila iz vasih pisanija, ipak je sve na kraju do CO-a ....
To savjetujem onima koji nisu sigurni da li će njihove kvalifikacije biti priznate ili onima koji ne znaju engleski. Obično ljudi nisu upućeni u ovo pa misle da baš MORAJU to da odrade. Ne, to je opciono i stvar je izbora i sopstvene procjene. Npr: kao II aplikant moj muž nije to radio zato što je bilo potrebno ( kao jedan od uslova) da zna prosječno engleski, ali na zalost - ne zna.

Oni koji su sigurni da MOGU dobiti lagano tih 5 poena , neka ih ganjaju... Od viška glava ne boli :)

Ništa vala, što se tiče vize :poludeo:
A inače... ima dešavanja...ima... Imamo snijega skoro metar, struju nismo imali skoro 24 sata... voda nam se pušta 2 put dnevno po 2 sata... grabim da perem pod slabim pritiskom vode.... i tako to.
A kod tebe Heksi ?

Palma,bila sam na sajtovima koje si mi navela,ali svi oni traze da si resident.:dash:
Veterinarski tehnicar odgovara veterinary nurse po opisu zadataka koje obavlja,ali to zanimanje spada u ASCO 6000,a na sol listi nema occupation preko ASCO koda 5(4999).
Ostaje mi jedino da saljem cv poslodavcima pa mozda se neko zainteresuje,ali je mala verovatnoca. :rtfm:
Dok neko muku muci sa prikupljanjem papira za assessment,ili da polozi IELTS,znajte rado bi bila u vasoj kozi jer to znaci da postoji i malo nade da se ode odavde.
Palma i ostali koji cekate nadam se da ce uskoro biti lepih vesti za vas! :D

Za Dvojac:

To savjetujem onima koji nisu sigurni da li će njihove kvalifikacije biti priznate ili onima koji ne znaju engleski. Obično ljudi nisu upućeni u ovo pa misle da baš MORAJU to da odrade. Ne, to je opciono i stvar je izbora i sopstvene procjene. Npr: kao II aplikant moj muž nije to radio zato što je bilo potrebno ( kao jedan od uslova) da zna prosječno engleski, ali na zalost - ne zna.

Oni koji su sigurni da MOGU dobiti lagano tih 5 poena , neka ih ganjaju... Od viška glava ne boli :)

hvala, Palma, sad mi je malo jasnije... :)
no,ako se na to odlucimo i nece biti bas lagano buduci da moram u Rumuniji polagati i dati dodatnih minimum 600eura (test oko 570eura +put i boravak)..ali i to je mala cena ako sve bude kako treba :)

Srecno vam cekanje :)

Da li se priznaje ako se vanredno zavrsi srednja skola u vidu prekvalifikacije?
Moj muz je veterinarski tehnicar i radi u Poljoprivredoj skoli pa zeli da polozi razliku ispita za tehnicara hortikulture pa da se prebaci da radi u toj struci).Da li bi se takva diploma uvazila za assessment? I da li neko zna sta podrazumeva cerificat III (kojem stepenu kod nas je on ekvivalentan)?

Palma,bila sam na sajtovima koje si mi navela,ali svi oni traze da si resident.:dash:
Veterinarski tehnicar odgovara veterinary nurse po opisu zadataka koje obavlja,ali to zanimanje spada u ASCO 6000,a na sol listi nema occupation preko ASCO koda 5(4999).
Ostaje mi jedino da saljem cv poslodavcima pa mozda se neko zainteresuje,ali je mala verovatnoca. :rtfm:
Nisam baš detaljno pogledala pa mi je vjerovatno promaklo to da se traži rezident. Tačno je da Vet. nurse nema na SOL, ali sa ovih sajtova MOŽETE naći poslodavca, zato sam vam ih i poslala da pogledate baš tu mogućnost. Iako je SOL za Australiju u glabalu, svaka država ima SVOJU listu koja se ne poklapa uvijek sa ovom.
- Pregledajte njihove liste (one su isto validne) pa ako postoji to zanimanje na njoj možete konkurisati za sponzorstvo te države, ili
- Nađite poslodavca iz te države koji će biti sponzor
Po najnovijem prioritetu dobijanja vize ove 2 opcije su na prvom mjestu!

Što se tiče prekvalifikacije, to je dobra stvar, ali onda ako konkuriše sa tim kvalifikacijama on mora imati i radno iskustvo 5-6 god u tome što ima na papiru.Ali vidim da radi u Poljoprivrednoj školi, pa pogledajte mogućnost da konkuriše kao profesor srednje škole u svom domenu.

Certifikat III je kao kod nas III stepen zanata / srednje škole.
Oni npr. imaju različite srednje škole a zanatske škole se zovu: Vocational Education and Training . Evo linka da protumačite njihove cetrifikate i razne diplome: http://www.aqf.edu.au/aqfqual.htm

Što se tiče prekvalifikacije, to je dobra stvar, ali onda ako konkuriše sa tim kvalifikacijama on mora imati i radno iskustvo 5-6 god u tome što ima na papiru.Ali vidim da radi u Poljoprivrednoj školi, pa pogledajte mogućnost da konkuriše kao profesor srednje škole u svom domenu.

Palma mozes li da mi das link gde mogu da nadem taj podatak o 5-6 godina radnog iskustva?Za profesora ne moze trazi se bachelor degree(tehnicari nemogu da budu profesori).

Zar se Naati polaže u Rumuniji?

Pa na njihovom sajtu stoji da sa liste izaberemo drzavu koja nam najvise odgovara, a nama je najbliza upravo Rumunija :confused:

Testing locations are subject to change without notice. If the testing location you have applied for is no
longer available, NAATI will inform you and advise of alternative locations.

tako da postoji mogucnost,kakva takva, da test bude i kod nas il negde u Ex Yu pa da ne moram vaditi rumunsku vizu i organizovati smestaj tamo..

Ako zelite pogledati evo link ..
http://naati.com.au/pdf/Forms_08_09/Application-Accreditation-by-Testing 08-09.pdf

:bye:

Pozdrav svima na forumu!:D

Drzgan,imam pitanje za tebe...pisao si da si na vizi 457..imamo poslodavca koji je spreman za sponzorstvo...nismo još krenuli u samo apliciranje,krećemo za nekoliko dana.
Iz tvojeg iskustva,koliko si dugo čekao od apliciranja do samog lupanja vize?
Mi planiramo u Western Au,u manje mjesto...Suprug bi bio nosioc vize,a ja i dijete uz njega...
I još nešto,postoje li neke beneficije prilikom kupovine osnovnih stvari za život (opremanje stana i slično) ili se to odnosi samo za Australske državljanine?
Koliko si ti dugo tamo i kakvi su tvoji dojmovi?

Zahvaljujem!!

Kao sto rekoh kad si na radnoj vizi onda nemas nikakvih privilegija, sve moras sam da placas. Nemas popust ni pri nekoj kupovini na kredit, velika je razlika od radne vize i permanent vize. Ali nemoj to da vas obesharbruje, ukoliko dodjete ovde preko radne vize gledajte da ispregovarate platu minimum 55,000 - 60,000 jer vam je to min potreban za zivot ovde u WA. Pored toga kad dodjete na radnu vizu mozete da aplicirate za permanent ali uz sponzorstvo firme (to njih kosta 350 $) - obicno 99% slucajeva pristaju da pomognu. Cim se dobije permanent moze vec da se razgovara o drugim stvarima.

Frka20, pre nego sto pocnes da delis preporucenu platu od $55,000-$60,000 sa 12 da vidis koliko je to mesecno, ako smem da dodam, Drzgan ti nije objasnio da je to bruto plata.
Mislim da je to prilicno optimisticka plata za nekog ko dodje na 457 vizu, ali ne znam sa kojim zanimanjem dolazis. Ako si rudarski inzenjer, naftni inzenjer, zubar ili hirurg sa 10 godina iskustva, onda je to i skromno, ali srecno.

Bez obzira koliko ti ponude, pregovaraj ali nemoj da preteras sa pregovorima da se poslodovac ne prodommisli. Na kraju krajeva, koliko god ti bude plata, ne zaboravi da ti je kranji cilj ostanak i permanenta viza, barem ja tako mislim.

Palma mozes li da mi das link gde mogu da nadem taj podatak o 5-6 godina radnog iskustva?Za profesora ne moze trazi se bachelor degree(tehnicari nemogu da budu profesori).
Pa je li on baš tehničar? Pa kako predaje u školi ako nema bar višu?Ako ima srednju školu ne može u Au da se prijavi kao profesor. Možda bi mogao da radi kao neki supervizor.
Inače za sve poslove traži se min 4 god radnog iskustva ( negdje 5, pa čak i 7).

Evo linka udruženja veterinary nurses: http://www.vnca.asn.au/

pozdrav svima!

čini se da se naš Au poslodavac odlučio za sponzorsvo na 119 vizu (119/857)
koliko nam se čini (još kopam informacije o toj vizi) čini se kao povoljnija od 457vize.
Zna li netko više o toj vizi...?

Zahvaljujem svima na svakoj informaciji,sve su dobrodošle!:D

Poslednja izmena:
Da li neko zna da moze da se plati 2ND INSTALMENT VAC 2 iz Srbije kreditnom karticom a da pritom nema ziro racuna na koji trebate platiti vec samo ukucate ime prezime broj kreditne kartice i oni bi trebalo da sami skinu pare jel placao neko na taj nacin.Da li to funkcionise iz Srbije....Ako neko ima iskustva nek javi.

Palma!
On radi kao saradnik u nastavi na skolskoj ekonomiji na stocarstvu(u struci veter. teh.),drzi praksu i dezursta,asistira profesorima u obavljanu prakse.
Mislili smo da sastavimo CV i da saljemo poslodavcima pa mozda nam se i posreci sta ti mislis.

Palma!
On radi kao saradnik u nastavi na skolskoj ekonomiji na stocarstvu(u struci veter. teh.),drzi praksu i dezursta,asistira profesorima u obavljanu prakse.
Mislili smo da sastavimo CV i da saljemo poslodavcima pa mozda nam se i posreci sta ti mislis.
Pokušajte... Radi li on samo pri školi ili obavlja poslove u struci i u veterinarskoj stanici?

Poslednja izmena:
Ccao Palmo, rode...
Svaki put kada pogledam da si napisala post...ja pomislim : Evo sada cce vatromet...uf, muke nashe...
Ja pishem sa starog comp-a...a nisam zapisala adresu ASPC-a...da proverim ima li shta novo...

Kako je stanje kod tebe tamo, kazzesh pre neki dan nije bilo vode...

Back