Alter_Ego_
Stara legenda
- Poruka
- 92.005
Проблем је што веома дискутабилно шта је то вишак и ко процењује колико је коме довољно, и после које квадратуре почиње вишак...
Вишак процењује тржиште, односно, просечна цена некретнине на тржишту.
Дакле, не опорезујеш вишак стамбеног простора (типа, за четворочлану породицу да опорезујеш све што је, нпр. преко 80 квадрата), већ опорезујеш на основу вредности некретнине. Нпр. за четворочлану породицу, све преко 55-60 000 евра је луксуз. Па ако неко има кућу од 200 квадрата у приградском насељу, плаћаће исти порез као неко ко има 80 квадрата у центру Београда.
- - - - - - - - - -
Ne, ne slazem se takvim besmislenim porezima. Mozda mi sutra uvedu i porez na visak cipela ( a imam valjda i stotinak pari cipela).
To je moja privatna stvar, i kvadrati u kojima zivim, i cipele i eventuani luksuz koji imam,. To su sve oporezovane pare i to trostruko,
zasto bih ja sada placala porez na pare na koje sam i tako mnogo poreza platila?
Зато што данас људи свој новац узидају у циглу и цреп, уместо да уложе у посао. Цигла и цреп не производе нову вредност, и не утичу на развој економије.
А данас је то најсигурнији посао. Зато треба дестимулисати такве облике луксуза, а стимулисати улагање у послове.
Један мој друг се добро удао. Па му тазбина мало богатија, и направио кућу на три спрата, уместо да уложи новац у посао. Паре ће се потрошити, а он има неки ситан шљакерски посао, јер не жели да преузме већу одговорност и боље плаћене послове.
Ускоро ће да се изненади кад му помре тазбина, скочи порез на троспратну кућу а он шљака јефтину лагану физикалију.