Poremecen sistem vrednosti

• Začetnik teme Začetnik teme Marge
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam zasto moje odgovore tumacis na taj nacin?! Mozda zato sto to ocekujes... hmm
Niti te vredjam, potcenjujem i sl. niti pretendujem da ispadnem pametna! Uostalom ovde pamet nema nikakve veze, vec upoznatost sa temom spora. A u ovom slucaju to je isto kao da si pocela da objasnjavas profesionalnom slikaru razliku izmedju sencenja i bojenja!
Vidis, ono sto sam htela reci je da si mogla jednostavno da napises svoje misljenje a ne da korigujes moje recenice i to u vezi neceg sto je moja strucnost ;) i sto nije bila poenta moje price a to je najbitnije!
nije normalna, već uobičajena pojava...
Well, između nazovi "društvene patologije" i patologije u pravom smislu te reči postoji velika razlika...
Zato nemoj da mi pricas price o ovci i vuku i vracanju lopte jer nisam ja ta koja je potopila celu sustinu tvoje price da bi pokazala (da ne kazem pohvalila se) kako razume razliku izmedju dva termina. Ja ko da pricam kineski a ti spanski hehehehe
PS. sad sam ozbiljna, nemoj da se ljutis - peace :)

*Marina*:
Ne znam zasto moje odgovore tumacis na taj nacin?! Mozda zato sto to ocekujes... hmm
Niti te vredjam, potcenjujem i sl. niti pretendujem da ispadnem pametna! Uostalom ovde pamet nema nikakve veze, vec upoznatost sa temom spora. A u ovom slucaju to je isto kao da si pocela da objasnjavas profesionalnom slikaru razliku izmedju sencenja i bojenja!
Vidis, ono sto sam htela reci je da si mogla jednostavno da napises svoje misljenje a ne da korigujes moje recenice i to u vezi neceg sto je moja strucnost ;) i sto nije bila poenta moje price a to je najbitnije!
nije normalna, već uobičajena pojava...
Well, između nazovi "društvene patologije" i patologije u pravom smislu te reči postoji velika razlika...
Zato nemoj da mi pricas price o ovci i vuku i vracanju lopte jer nisam ja ta koja je potopila celu sustinu tvoje price da bi pokazala (da ne kazem pohvalila se) kako razume razliku izmedju dva termina. Ja ko da pricam kineski a ti spanski hehehehe
PS. sad sam ozbiljna, nemoj da se ljutis - peace :)

Ako misliš da mi je to bio cilj, onda Ok ... povlačim se iz cele teme. Nismo se razumele, zatim me navlačiš (... a ja se upecala) da pišem debilne stvari da ti posle "ne bi bio cilj ovo ili ono", a sad ja - glupa ili ne, informisana ili ne - osećam se totalno shitty.

Niti sam konfliktna ličnost, niti imam običaj da bilo gde javno - čak i na glupom forumu, vodim ovakve razgovore, pa neka ostane na ovome, šta god.

I, nasuprot onome što misliš, niti sam pametna (očigledno, čim sam dopustila da ova diskusija dođe dovde), niti želim to da ispadnem - većinu stvari koje sam pisala bilo jer sam se osetila isporovociranom; niti sam želela bilo čim da se pohvalim jer sve sto sam pisala, pisala sam iz ugla laika i prosečnog čoveka, a ne autoriteta iz ove oblasti, jer to nisam. Pisala sam svoje mišljenje a ne navodila naučne teze. Šta god ti mislila, pa samim tim i ne smatram da je bilo šta što kažem (barem na ovu temu) teško osporiti, tako da ljudi - slobodno navalite :wink: ali nekim konkretnijim dokazima, od konstatacije da ja samo želim aplauz, i da ću sve uraditi samo da ispadne da sam u pravu. Neću, očigledno, jer nisam (uvek).

Samo još ovo - mogla si me lepo ispraviti ako grešim, mogla si mi odgovoriti na pitanje kada sam pitala i pokušala pravu diskusiju, a ti si samo bola, bola... I to moraš priznati. Ne može se sve baš relativizovati (pa ni ova tema) , niti to treba - tako da ako si već upućena u tematiku kao stručnjak, trebalo je da pišeš o tome (šta god se može reći), a ne da se ovde majmunišemo pišući o McDonaldsu dok usput ponižavavamo jedni druge. I dalje mislim - bez potrebe. Nisam ljuta, zaista, samo me nervira ovakav način komunikacije. :roll: Pa ako sam ponovo rekla nešto što bi isprovociralo, ne zameri - stvarno želim da stavim tačku na ovu beskrajno glupu polemiku.

Jesi li sad shvatila šta je "pesnik" ( a ne dipl. psiholog :lol: ) hteo da kaže ?? :lol:

Ok mozda si u pravu, i da mi lepo iskuliramo.
Ako sam burnije odreagovala (mada to vise deluje kad sad ja procitam moje poruke nego sto zaista jesam) to je zato sto sam se zaista smorila. Od kad sam na ovom forumu (a vidis od skora) nije mi se desilo da naletim na normalnu diskusiju ili da neko to zaista pokusa (sta cu bas mi se ne da).
Kad dam svoje misljenje o datoj temi (bilo ono strucno ili ne) obavezno dozivim citiranje, izvrtanje mojih reci, ironiju i razna pametovanja koja nemaju veze s vezom. Niko te ne pita sta si time hteo reci, ili na osnovu cega to tvrdis jer ih i ne zanima, vec obaspu paljbu. "Niko" se od njih ne trudi da vodi normalnu diskusiju, kako ti kazes. Ocigledno nemaju ni svoje misljenje a ni malo originalnosti kad takvim sredstvima pokusavaju da se uzdignu. Jer upravo to je cilj. Ako si zaista pametan nemas potrebu da to nekom nabijas na nos. Zar je tako tesko jednostavno napisati svoje misljenje? Ako nekog vec citiras to bi trebalo da znaci da ga pozivas na diskusiju a ne da bi ga pokopao. Uostalom, diskusije sluze da naucis, saznas nesto novo ili razvijes, korigujes staro. A ne da bi pokazao svoju pamet i strucnost, jer tako ces vecno i ostati SAMO "pametan i strucan".
Po toj logici sam mozda bila nepravedna prema tebi , jer tvoje citiranje je pretpostavilo da ja ne razumem ono sto sam sama napisala (tj. razliku izmedju 2 termina i to odredjena 2 termina, sto je za jednog sociologa apsurdno). Mogla sam da pisem kao strucnjak, ali zbog vec navedenih razloga nisam. Zanima me tudje misljenje vise nego iznosenje moje strucnosti, jer smatram da bez obzira na neciju strucnost mogu da cujem kvalitetne stvari.
Zato izvini ako sam te (na osnovu svog loseg i "dugog" a opet ne dovoljno dugog iskustva ovde) svrstala u tu kategoriju ljudi, a ako u njih i spadas onda se nadam da ce nesto od navedenog uticati da iz nje i izadjes...
Mozda ipak mozemo na srpskom? ;)

*Marina*:
Zato jer se mi rugamo sami sebi, prikazujuci se jos glupljima, dok su kod njih (propagandno) svi heroji i Supermeni. Zato jer oni svoje prljavstine i bedu kriju a mi je kacimo na oglasnu tablu!
E, da nije te propagande, oni ne bi bili to što jesu i ni slučajno ne mislim da će to na kraju biti i dobro za njih. Naravno, ni mi ne treba da se dičimo svojom prljavštinom.

Kedi:
Mene ovo podseca na temu da li je moguce biti dobar, a ako jeste, da li to znaci da je dobar isto sto i glup i naivan i da "dobra" osoba ne moze da se uklopi u vecinu.
Podrazumeva se da je biti dobar jedna od dobrih i viskocenjenenih osobina!
I koga jos briga za Pink i MTV. Ja se pravim da ne postoje...Za mene su oni cudovista koja se hrane nasim pricanjem o njima...
I jos nesto, ja ne mislim da kod nas postoji elita. Ovo sto vidim i ono sto su me ucili da je elita nemaju veze jedno sa drugim.

Bravo! :)
To je večita tema - da li je OK biti OK, i da li možemo da to što smo loši provučemo pod šinjelom Pinka i medijskih kuća....nismo mi sami odgovorni, taman posla :P

~~~

Elita nije podlegla obratnju vredonosne skale, iako nikome nisu cvetale ruže :idea:

ristob:
E, da nije te propagande, oni ne bi bili to što jesu i ni slučajno ne mislim da će to na kraju biti i dobro za njih. Naravno, ni mi ne treba da se dičimo svojom prljavštinom.

Naravno da ne trebamo. A sta sad?
Primorani smo da uvozimo njihovu "demokratiju" jer ako odbijemo, oni ce biti primorani da nam je nametnu. A ta demokratija je u ogromnom deficitu i opasno preti da se izvrne u oligarhiju. Ma ni oni sami vise ne znaju u sta veruju, a njihove nazovi vrednosti sve vise lice na neku dobru parodiju. Na kraju cemo u paketu sa kapitalizmom dobiti samo tiraniju autorskih prava, kao i prava raznih diskriminisanih grupa usled cega niko vise nece imati pravo govora i misljenja jer time ugrozava prava onih drugih... Totalni paradoks :roll:

Kako je to sve zamorno...stalno neki MI protiv nekih NJIH. Kao da nismo na istoj strani i kao da je demokratija nešto loše i opasno :?

Ako ništa drugo kod copy/pastea (a nije to baš tako kao pto izgleda!), bar se nećemo spotaći o greške koje su drugi već napravili.
Mnogo je bwe bezveze stalno se konfrontirati i ne biti proaktivan :) Te priče koje Marina hiperprodukuje su babaroga za malu decu, ne nasedajte - neće vam nikakva (ma čija!) demokratija uništiti ili oduzeti individualnost!
VI ste osobe sa integritetom, ili to niste.
Policy making i ostalo vam ne dodaje ni plus ni minus na karakter, za njega ste sami odgovorni :idea:

*Marina*:
...Primorani smo da uvozimo njihovu "demokratiju" jer ako odbijemo, oni ce biti primorani da nam je nametnu...
Ebote jel ovo Politika ili Društvene nauke?!?!?! Za poremećen sistem vrednosti nije kriva demokratija, već Sloba - čitaj: S L O B A i banda koja se okupila oko njega devedesetih, oličena u ružičastoj televiziji. Padaju bombe, ljudi ginu, dinar izgubio vrednost, narod nema šta da jede, a na Pinku sve ružičasto. I još gledamo kojekakve kurvee-pevačice, koje su se smuvale sa retardiranim kriminalcima i kao to je super... svi srećni, puni para..... I to je sistem vrednosti koji se gradio čitavu deceniju. A ti sada kažeš da ti je kriva demokratija?!?!?! Pa da li ti uopšte znaš šta je to demokratija?!?!?

shaddow:
Ebote jel ovo Politika ili Društvene nauke?!?!?! Za poremećen sistem vrednosti nije kriva demokratija, već Sloba - čitaj: S L O B A i banda koja se okupila oko njega devedesetih, oličena u ružičastoj televiziji. Padaju bombe, ljudi ginu, dinar izgubio vrednost, narod nema šta da jede, a na Pinku sve ružičasto. I još gledamo kojekakve kurvee-pevačice, koje su se smuvale sa retardiranim kriminalcima i kao to je super... svi srećni, puni para..... I to je sistem vrednosti koji se gradio čitavu deceniju. A ti sada kažeš da ti je kriva demokratija?!?!?! Pa da li ti uopšte znaš šta je to demokratija?!?!?

Slazem se, ali neki od politicara koji sebe nazivaju demokratama propagiraju TV Pink i te kurvetine. Kad pola grada dan posle srpske Nove godine prica o tome kako je "omiljena" Ceca pevala "nasem voljenom premijeru" (to je sama rekla) pesmu koju je pevala svome dragom muzu-kriminalcu, onda se ne moze reci da neki od "demokratskih" politicara ne podrzavaju tu muziku i uopste taj "pinkovski" sistem vrednosti... Uh, odoh ja na politiku... Sve u svemu, hocu da kazem da nije bas sve tako crno-belo.

Ma u pravu si ti. To što neki od današnjih, nazovi "demorkatskih" političara, suviše liče na Slobu... to ne znači da je demokratija sama po sebi loša i da neprijatelj vreba. :)

Ipak se taj sistem vrednosti sistematski stvarao još od devedesete godine.

shaddow:

Nisam ni rekla da je kriva demokratija!!! Ne znam, jbga, jel se to maze na 'leb? :roll: Prvenstveno ja to ni ne smatram demokratijom! Druga stvar - ja pricam o globalizaciji a ne stanju u jednoj zemlji. Vrednosni sistem se ipak ne moze odvojiti od politicke elite a zasto? Citaj - JER GA ONA REPRODUKUJE! Nemoj molim te i ti da pocnes sa utopijama i bajkama i navodnoj mogucnosti izbora (pa i vrednosti!). Pomenula sam "amerikancice" jer su oni tvorci doticne iluzije koja zahteva sve vece razmere i sluzi jedino racionalizaciji. Zato sad svi pricaju o nekoj slobodi, mobilnosti i mogucnosti (demokratiji haha) a polarizacija je sve veca. Multinacionalne korporacije imaju veci dohodak od drzava, a ljudi koji prave Nike moraju da rade godinu dana da bi kupili jedan par patika kojih dnevno proizvedu na stotine! Ovo nije prica za malu decu vec cinjenica. A sto se tice nase zemlje - prvi uslov za demokratiju je njena pobeda na izborima, otkud onda toliko radikala?
Drugi uslov je odgovornost politicara, treci zasticena prava gradjana; i naravno relativno velika drustvena jednakost; da li ti vidis ove uslove u ovoj zemlji ispunjene? Uostalom deficit demokratije nije differentia specifica nasih poremecenih vrednosti... ;)

@Marina

A koliko ti imaš godina? Nešto mi govori da si devedesetih bila jako mala i da nemaš pojma šta se sve događalo. Da li grešim? Pošto ovo NIJE podforum Politika, ajd ti lepo idi tamo pa iznesi svoju modernu političku misao, ideju da neprijatelj vreba, da čitav svet hoće da nas uništi, da smo nebeski narod, samo nam ostatak sveta smeta i sve ono što simbolizuje gospodina/druga Iliju Čvorovića. Mislim da ovo zaist nije mesto za takve priče.

A sad... svi na svoje radne zadatke. Ajd živeli!!! :)

shaddow:

Meni (mnogo) više ovo sto si TI napisao liči na politiku.
Uostalom, njegov režim odavno nije na snazi, godinama, a čovek je - pokoj mu duši, mrtav već godinu tako da nema svrhe da ovde pokušavas da ga povampiriš ... ni njegov lik ni njegovo delo. Čak i da jeste samo on krivac za sve ovo o čemu pišemo - imali smo mi jako mnogo vremena da sve to ispravimo - broj godina koji je od njegove vlasti prošao vrlo se priblizio broju godina njegove vladavine - ako mogu tako da je nazovem, što mislim da je više nego dovoljno da se barem neki pomaci vide. Ja ih ne vidim, kao ni mnogi ljudi oko mene, kao ni mnogi ljudi koji nisu oko mene što se vidi po reakcijama mnogih ljudi po medijima, forumima ili bilo gde drugo.

I iskreno, čudi me da bas od tebe potekne takva izjava - kako možes jedan režim optužiti za nesto što je deo ljudske prirode - i ne samo ljudske, entropija je univerzalna sila. Nisam baš primetila da su svi koji su živeli i bili relativno odrasli u to doba, tek tako "olako" prihvatili celu tu paradu i papazjaniju, a zašto su oni koji jesu to uradili - ti bi kao psiholog trebalo to da nam objašnjavaš, a ne da se zadovoljavaš izjavama i zaključcima koji pre odgovaraju mediokritetskoj populaciji.

Ne možes ti ljudima servirati nešto i očekivati da oni to automatski prihvate ili ne prihvate - da bi se to desilo oni moraju imati ili nemati predispoziciju za tako nešto, koje obuhvataju valjda, i neke individualne faktore. To što ti mislis da se to blato "zalepilo" za vecinu - ne bih rekla, ponavljam, samo što je ona grupa (nije mala, priznajem) na oko vidljivija i upadljivija pa se stice pogresan utisak.

I, da ne idem dalje ... :lol:

Ja stvarno ne kapiram kako ne vidite razliku :?

I ko to traži od vas da nešto „automatski prihvatate”, ko traži od vas da ne uključujete mozak :shock:

E, da, i ovo: ja mrzim vas što mrzite pink a ipak znate i prepričavate sve što se dešava tamo :lol: Mojne mislim, poze....loše, a gledaš a?

@Betty
Neke stvari koje imaju veze sa pinkom ne moraju da se saznaju samo gledanjem te televizije. Znas, kad ceo, ali bukvalno ceo Beograd prica o tome sta je rekla Ceca ili sta je izjavila neka tamo, onda ti ne treba ni P od Pinka da bi bila informisana.
A sto se tice (ne)ukljucivanja mozga, potpuno se slazem-svako treba da radi onako kako misli da je najbolje i da voli ono sto misli da je najbolje, jer ce samo tako uspeti u zivotu... Problem je sto danas malo ljudi shvata da treba da razmislja svojom glavom, nego svi slepo prihvataju ono sto im se servira!

Betty:
Ja stvarno ne kapiram kako ne vidite razliku :?

I ko to traži od vas da nešto „automatski prihvatate”, ko traži od vas da ne uključujete mozak :shock:

E, da, i ovo: ja mrzim vas što mrzite pink a ipak znate i prepričavate sve što se dešava tamo :lol: Mojne mislim, poze....loše, a gledaš a?

Ne znam na šta ili na koga se odnosilo ovo, ali sve jedno - ako mene pitaš, ne može se diskusija o (poremećenom) sistemu vrednosti svesti na Pink i ono što on nije, barem ja ne gledam tako, niti sam na to mislila.

Dakle, ruzicasto je hram poremecenih vrednosti, Ceca je vrhovna bozica, mi im prinosimo zrtve tako sto pricamo o njima, a mene i dalje boli sto ne postoji poverenje medju ljudima, sto me neko gleda u oci i laze, sto ljudi gaze jedni preko drugih, sto se medjuljudski odnosi svode na: " Ja tebe serdare, ti mene vojvodo!"

Kedi:
Dakle, ruzicasto je hram poremecenih vrednosti, Ceca je vrhovna bozica, mi im prinosimo zrtve tako sto pricamo o njima, a mene i dalje boli sto ne postoji poverenje medju ljudima, sto me neko gleda u oci i laze, sto ljudi gaze jedni preko drugih, sto se medjuljudski odnosi svode na: " Ja tebe serdare, ti mene vojvodo!"
Bas tako, slazem se. Valjda je poenta da potcenis one koji nisu losi, a da se onima koji su losi dodvoris...Tako nekako.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back