Порекло Влаха - да ли су Румуни или нису?

Nisam o tome razmišljao na taj način a i ne znam kakve veze to ima. Verovatno jeste prekršio, Crkva ga je izopštila, kasnije su to nekako rešili. To je bilo u XIV veku, ne znam ni da li je postojalo kanonsko pravo u današnjem smislu reči.

Цар Душан је анатемисан, али је тај спор касније решен и анатема је скинута. У сваком случају, та два случаја нису за поређење.

У неким школама је уведен, поред српског, као посебан предмет влашки језик а не румунски.Нема румунских наставника-инструктора.

Misliš obratno, nema vlaških profesora, jer gde se inače studira vlaški jezik, da zainteresovani može da dobije diplomu i radi?

6. april 2013.
Na području Školske uprave Zaječar, u gradskim osnovnim školama u Boru, Zaječaru i Negotinu, počela je fakultativna nastava na rumunskom jeziku sa elementima nacionalne kulture. Reč je o pilot projektu Ministarstva prosvete u koji će naredna dva meseca, tačnije, do završetka drugog polugodišta ove školske godine, biti uključeno 415 đaka, od prvog do osmog razreda,..Meni ovo nije strano jer i inače predajem rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture u dvojezičnoj školi, svojoj matičnoj u Vojvodini." – rekla je Jelena Kožokar, profesor rumunskog jezika.
http://www.naslovi.net/2013-04-06/p...za-osnovce-u-boru-zajecaru-i-negotinu/5241067
Ko plaća putne troškove profesoru iz Vršca da obilazi Bor , Zaječar i Negotin, kad prosvetarima decenijama niko ne plaća prevoz ?

Nisam o tome razmišljao na taj način a i ne znam kakve veze to ima. Verovatno jeste prekršio, Crkva ga je izopštila, kasnije su to nekako rešili. To je bilo u XIV veku, ne znam ni da li je postojalo kanonsko pravo u današnjem smislu reči.

Није изопштен из српске цркве, него се десило "одлучно НЕ" као Тито Стаљину.. Није хтео да га крунише неки грчки поп из Константинополиса, па се разбудила сујета цариградских Грка, навикнутих да им се стално иде на поклоњење и "изопћили" су га из цариградске цркве, што има исти значај као кад је Стаљин остао љут на Ј.Б. Тита;)
"одлучно ДА", да се српска црква опет приклони цариграду као доказ да су срби грчке вере, спровео је други поп- у време кнеза Лазара, и захваљујући томе, Лазар је и проглашен владарем дела Србије на сабору у Скопљу , иако је требало да то буде Вук Бранковић. Заслужни поппроглашен је дуплим патријархом (јер је већ постојао Пећки)- то је био неки случај као сад са македонским и црногорским поповима. при чему је Лазарев поп био тај "одметник" од традиције, а заузврат, поп је врло брзо прогласио (неканонски) Лазара свецем, не би ли омогућио удовици- намесници да задржи владарску столицу.

Poslednja izmena od moderatora:
Misliš obratno, nema vlaških profesora, jer gde se inače studira vlaški jezik, da zainteresovani može da dobije diplomu i radi?

6. april 2013.
Na području Školske uprave Zaječar, u gradskim osnovnim školama u Boru, Zaječaru i Negotinu, počela je fakultativna nastava na rumunskom jeziku sa elementima nacionalne kulture. Reč je o pilot projektu Ministarstva prosvete u koji će naredna dva meseca, tačnije, do završetka drugog polugodišta ove školske godine, biti uključeno 415 đaka, od prvog do osmog razreda,..Meni ovo nije strano jer i inače predajem rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture u dvojezičnoj školi, svojoj matičnoj u Vojvodini." – rekla je Jelena Kožokar, profesor rumunskog jezika.
http://www.naslovi.net/2013-04-06/p...za-osnovce-u-boru-zajecaru-i-negotinu/5241067
Ko plaća putne troškove profesoru iz Vršca da obilazi Bor , Zaječar i Negotin, kad prosvetarima decenijama niko ne plaća prevoz ?
Ovde imaš i raspored časova po gradovima
Mислим како сам мислио. У Источној Србији нема наставе на румунском језику.
Твој податак је из 2013 године када су Румуни вршљали по Источној Србији уз благослов нашег бившег председника Тадића.

Mислим како сам мислио. У Источној Србији нема наставе на румунском језику.
Твој податак је из 2013 године када су Румуни вршљали по Источној Србији уз благослов нашег бившег председника Тадића.

недоказан си и неинформисан.

U sredu 4.novembra 2015.godine, Gimnaziju su posetili Viorel Dolha, predsednik Udruženja prosvetnih radnika Rumunije i Živa Momirović, predstavnik Udruženja prosvetnih radnika etničkih Rumuna iz Srbije. Oni su učenicima koji pohađaju časove rumunskog jezika poklonili knjige i prisustvovali jednom času na kome su im naši đaci priredili lepu dobrodošlicu na rumunskom jeziku.

12226650_10206808617787835_1533639950_n.jpg

http://www.gimza.edu.rs/rumunski-jezik/
То су они који су 2013 били у основној школи, а за 3-4 године биће студенти у Букурешту,као румунски стипендисти.

Rumunski konzul Julijan Nicu počasni gost 31. Festivala instrumentalne tradicije Balkana u Grljanu
http://www.tvbest.rs/70036-rumunski...la-instrumentalne-tradicije-balkana-u-grljanu
Румунски амбасадор и румунски конзул у Кладову, октобра 2015
http://www.istocnevesti.com/drustvo/item/2226-kladovo-ambasador-rumunije-u-kladovu

Poslednja izmena:
недоказан си и неинформисан.
Највероватније да нисам информисан!
Али ме твоје залагање за ,,румунску ствар'' увелико потсећа на бивше кориснике (можда су и сада присутни али под другим корисничким именима) који су се баш залагали за идеју Власи = Румуни. Одједном су нестали са Форума.
Не знам, можда припадаш тој групи корисника а ако се не варам звали су се: VLAD-22, hippy, Romanus, volcae, VASILLE II, Saint Andrew, SREMIO, .....
Неодољиво ме потсећаш на корисницу SREMIO. И она је имала брдо материјала које је поступно ,,солила'' по темама о Власима и у почетку исто тако уздржано док једном, због опонената није ,,експлодирала'' и нестала.

Али ме твоје залагање за ,,румунску ствар'' увелико потсећа на бивше кориснике (можда су и сада присутни али под другим корисничким именима) који су се баш залагали за идеју Власи = Румуни. Одједном су нестали са Форума.
Не знам, можда припадаш тој групи корисника а ако се не варам звали су се: VLAD-22, hippy, Romanus, volcae, VASILLE II, Saint Andrew, SREMIO, .....
Неодољиво ме потсећаш на корисницу SREMIO. И она је имала брдо материјала које је поступно ,,солила'' по темама о Власима и у почетку исто тако уздржано док једном, због опонената није ,,експлодирала'' и нестала.

Добро дошли, мислим да дебело грешиш. Сребрена је једна од оних на овој теми која је против те тезе Власи = Румуни. То се може уверити свако ко је прочитао њене коментаре на овој теми, као и њене коментаре уопште. Тако да, грешиш ту свакако.

Добро дошли, мислим да дебело грешиш. Сребрена је једна од оних на овој теми која је против те тезе Власи = Румуни. То се може уверити свако ко је прочитао њене коментаре на овој теми, као и њене коментаре уопште. Тако да, грешиш ту свакако.
Дај Боже да грешим!

Kakve veze ima Srebrena sa SREMIO? Srebrena uopšte nije ni pomenuta u njegovoj poruci, nego korisnica SREMIO.

Kakve veze ima Srebrena sa SREMIO? Srebrena uopšte nije ni pomenuta u njegovoj poruci, nego korisnica SREMIO.

Чини се да ниси баш најбоље прочитао његов коментар. Ево, погледај опет:

То је он написао у одговору на Сребренин коментар. Дакле, хтео је да каже да сумња да је она заправо та корисница SREMIO. А ја сам само реаговао и написао да је глупост повезивати корисницу Сребрену са било ким од наведених корисника.

Evo male zabavne literature za one što znaju vlaški jezik, dovoljno je da pročitaju naglas latinične zapise iz 9.veka ako je zvučao "Kentski" jezik u Južnoj Britaniji.
I ovo "kent" liči na najrazličitije izgovaran izraz za broj 5, različit skoro u svakoj vlaškoj zajednici, dovoljno da uzmemo samo primer "Ćića" i "Cinc-ara"..
Kentski rečnik počinje od 56 strane (do 87),,, ima biserčića kao mamilla=tita = cica
https://archive.org/stream/anglosaxonoldeng01wriguoft#page/29/mode/2up
Kratak istorijat terena
https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Kent

Грешиш. Нити су сви термини из православља у Влаха из српског језика, нити су Власи примили хришћанство од Срба. Али ти и ја смо већ о овоме овде разговарали пре годину, две, или три, и не да ми се да поновимо..

Неки од средњевековних црквених списа Влашке ;)

In timpul sederii sale in Moldova (1401-1404) a rostit mai multe predici, care s-au pastrat in manuscrise slavone, si a scris “Mucenicia sfantului si slavitului mucenic Ioan cel Nou, care a fost chinuit la cetatea Alba. " = Мученици свети и славо-мученик (новомученик) Јоан, мучен у тврђави Белој.
image.jpg

Pe la sfarsitul secolului al XV-lea s-au tradus: asa-numitul "Codice Voronetean"– partile de Scriptura din Voronet, "Psaltirea Scheiana" si "Psaltirea Hurmuzachi".
image.jpg

In a doua jumatate a secolului al XVI-lea s-au tradus in limba romana primele pravile bisericesti (nomocanoane), culese din legiuirile bizantine. Una din aceste traduceri facute in Moldova a fost tiparita de Coresi la Brasov cu titlul "Pravila sfintilor apostoli".=Правила светих апостола
image.jpg

La mai putin de o jumatate de secol de la prima carte iesita din teascul lui Gutemberg ("Biblia latina", 1460), in Tara Romaneasca, in vremea lui Radu cel Mare, isi incepe activitatea tiparul.= Гутембергова Библија, превод, у време Рада великога

image.jpg

Inceputurile lui sunt legate de numele lui Macarie, care lucrase ca tipograf la Cetinje, in Muntenegru. In tipografia condusa de Macarie au aparut trei carti: "Liturghierul" (1508), "Octoitul" (1510) si "Evangheliarul" (1512), in limba slavona. =Литургија, Осмогласник и Јеванђелариј

Intrerupta catva timp, activitatea tipografica a fost reluata in 1545, in timpul lui Radu Paisie, sub conducerea mesterului sarb Dimitrie Liubavici.
El a tiparit un "Molitvenic" (1545) si un "Apostol" (1546), cerut de domnul Moldovei, Ilias Rares. In tiparitura ardeleana, un loc important l-a avut Filip Moldoveanul.
El a tiparit "Tetraevanghelul slavon" (1546) si "Evangheliarul slavo-roman" (1551-1553). Prin activitatea lui Coresi si a colaboratorilor lui, Brasovul a devenit, in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, centrul cel mai important de raspandire a cartii religioase in limba romana. ("Psaltirea" si "Liturghierul", in 1570, "Evanghelia cu invatatura", din 1580-1581)

http://theo-phyl.blogspot.rs/2010/02/geneza-crestinismului-romanesc-vi.html
http://ro.nccmn.wikia.com/wiki/Istoria_creştinismului_în_România

dear Serbian friends...I a Romanian who accidentally came across this topic...red gun here below he has a point but we the romanians we do not call ourselves as "vlachs" we call ourselves as romanians, rumani, etc...vlah is a given name to us by slavon people...we are all simply romanians just that we didn't formed as a unitary group because of various other tribes which came on this lands north and south of Danube...so vlah actually doesn't exists...and yes we know that we have a lot of slavic influence but at origins we are tracians/dacians conquered by romans...
Vlachs are Romanized natives of the Balkans from all provinces during the Roman Empire.

Back