Порекло Македонаца

Пријатељу, јеси ти свестан да је 1919. било управо обрнуто, да им отесмо две општине које Србији не знам чему ће, и у којима и дан данас већинско становништво чине Бугари.

Иначе, пуна је историја препуштања територија, рецимо Совјети нису зазидали источну Немачку у бетон и гвожђе како су неки предглагали, него су Немци добили Источно-немачку државу.
Онда, руске трупе су ушле у Париз 1814.

Српске трупе су ушле у Албанију 1912, и на сву срећу били смо приморани да изађемо, иначе би Србија била држава са малтене више Албанаца него Срба.
Грчке трупе су такође запоселе део Албаније, па су се повукле.

Румунима смо уступили добровољно део Баната, а и оно острво на Дунаву, јер је Александрова жена ваљда била румунска принцеза.

Наш је проблем што смо крварили за погрешне ствари, нико нам ту није крив осим наших вођа.

И да се не понављамо, комунисти интернационалисти, каквих није било ни у једном другом народу осим можда у руском су се појавили међу Србима управо као последица те мегаломаније, да није било овог о чему причамо пре социјализма, не бисмо ми у националном погледу социјализам ни осетили.

Pa za ono sto su nam oni uradili 1913. ( mucki napad bez objave rata ) a da ne pricam tek za ono zabijanje noza u ledja sto su nam priredili 1915. trebali smo ne da im uzmemo te 2 opstine nego i Vidin i Custendil i Pirinsku Makedoniju i samu Sofiju .. pa i vise od toga ...

Da ali u Istocnoj Nemackoj su ziveli Nemci , u Albaniji su pretezno ziveli Albanci u Parizu Francuzi a u Makedoniji NISU ziveli Bugari .. To je bitna razlika .. Razumes ???

To oko Banata je posebna prica .. Ja sam pre neki dan ovde i otvorio temu o tome .. Slaven777 tvrdi da u tom delu Banatu koji smo prepustili Rumunima nije bilo ni 5 posto Srba ..

A koje su to PRAVE stvari ... ? ?

Srbi NIKADA nisu bili megalomani ... Megalomani su Grci , Bugari , Siptari , Hrvati , Englezi , Nemci , itd . . A komunisti su samo i iskljucivo posledica toga sto velikim silama nije odgovaralo da u srcu Evrope postoji jedna regionalna dominantna sila koja je Slovenska i Pravoslavna i zato su nas rasturili ..

Pa za ono sto su nam oni uradili 1913. ( mucki napad bez objave rata ) a da ne pricam tek za ono zabijanje noza u ledja sto su nam priredili 1915. trebali smo ne da im uzmemo te 2 opstine nego i Vidin i Custendil i Pirinsku Makedoniju i samu Sofiju .. pa i vise od toga ...

Da ali u Istocnoj Nemackoj su ziveli Nemci , u Albaniji su pretezno ziveli Albanci u Parizu Francuzi a u Makedoniji NISU ziveli Bugari .. To je bitna razlika .. Razumes ???

To oko Banata je posebna prica .. Ja sam pre neki dan ovde i otvorio temu o tome .. Slaven777 tvrdi da u tom delu Banatu koji smo prepustili Rumunima nije bilo ni 5 posto Srba ..

A koje su to PRAVE stvari ... ? ?

Srbi NIKADA nisu bili megalomani ... Megalomani su Grci , Bugari , Siptari , Hrvati , Englezi , Nemci , itd . . A komunisti su samo i iskljucivo posledica toga sto velikim silama nije odgovaralo da u srcu Evrope postoji jedna regionalna dominantna sila koja je Slovenska i Pravoslavna i zato su nas rasturili ..

Они су нам и 1913, и 1915 тражили исто, Македонију, тј. већи део Македоније. Него да те питам, где нам је Македонија?

Јеси ти чуо за охридско и тиквешко встаније, тј. устанак?

Да али без тог договора нема балканског савеза, нема првог балканског рата и нема ослобађања тих делова Балкана и хришћанског становништва које живи тамо од вишевековне турске окупације.
Па ти онда види ко се највише жртвовао за ту заједничку ствар и коме је протеривање Турака са тих подручја био главни циљ а ко је ускогрудо гледао само своје интересе.
Управо је други балкански рат разголитио све то.
Миловану Миловановићу тамошње становништво пре него било коме другом треба да подигне споменик а улицу да има у сваком месту.

Ja ne dovodim u pitanje opravdanost prvog Balkanskog rata vec nacin na koji smo mi pristali na raspodelu novooslobodjenih teritorija...ispada da je srpska vojska trebala da samo potpomogne bugarsku da se maksimalno prosire...ako Bugari ne bi pristajali na nista manje od linije razgranicenja iz 1913 trebalo ih je onda pustiti nek se sami razracunavaju s Turskom kad vec imaju tolike aspiracije a naravno da Bugari sami ne bi krenuli...s danasnje perspektive opet ispadamo gubitnici ne zbog Makedonije vec zato sto je Alekssndar hteo Zagreb i Ljubljanu

Ja pa da opet uradimo 1913 God,kako Rusi kazu,Videli smo Mi i Sanstefanski ugovor,Ruski plan je bio Pregolema Bugarska,nezaboravite i rat 1878 god kad je nasa vojska pred primirje bila u Gracanici na Kosovu,takodje postoje i Suludi zahtevi Rusa tih godina da njihovom Bugarskom cedu ustupimo Nis,Leskovac i sta sve ne mada tek sto ih je Srpska vojska bila oslobodila od Turaka,ko je oslobodio zapadnu Bugarsku od Turaka pa Srpska vojska,na Berlinskom kongresu 1878god izgubismo Trn i Radomir,mada je i to nasa vojska oslobodila zahvaljujuci kome opet Rusima koji su bili rukama i nogama na tom kongresu da bi opet Bugarsko cedo bilo sto vece.koliko ja znam stanovnici Trna i drugih krajeva Bugarske su tada bili listom za prikljucenje Srbiji...i na kraju verovatno bi Mi na toj Ruskoj carskoj Arbitrazi 1913 mnogo lose prosli sve da bi debelo cedo bugarsko Rusima bilo jos deblje....I ko je koga napao 1913 god cini mi se Bugari svoje saveznike Srbe i Grke a ne obratno,pa su posle kukali sto vide i Rumune i Turke i Srbe i Grke na svojoj zemlji,pistali za mir kad su dobili po nosu...Bugarska posla...

Ja pa da opet uradimo 1913 God,kako Rusi kazu,Videli smo Mi i Sanstefanski ugovor,Ruski plan je bio Pregolema Bugarska,nezaboravite i rat 1878 god kad je nasa vojska pred primirje bila u Gracanici na Kosovu,takodje postoje i Suludi zahtevi Rusa tih godina da njihovom Bugarskom cedu ustupimo Nis,Leskovac i sta sve ne mada tek sto ih je Srpska vojska bila oslobodila od Turaka,ko je oslobodio zapadnu Bugarsku od Turaka pa Srpska vojska,na Berlinskom kongresu 1878god izgubismo Trn i Radomir,mada je i to nasa vojska oslobodila zahvaljujuci kome opet Rusima koji su bili rukama i nogama na tom kongresu da bi opet Bugarsko cedo bilo sto vece.koliko ja znam stanovnici Trna i drugih krajeva Bugarske su tada bili listom za prikljucenje Srbiji...i na kraju verovatno bi Mi na toj Ruskoj carskoj Arbitrazi 1913 mnogo lose prosli sve da bi debelo cedo bugarsko Rusima bilo jos deblje....I ko je koga napao 1913 god cini mi se Bugari svoje saveznike Srbe i Grke a ne obratno,pa su posle kukali sto vide i Rumune i Turke i Srbe i Grke na svojoj zemlji,pistali za mir kad su dobili po nosu...Bugarska posla...

Ајде прво се мало информиши, Лесковац и Ниш уопште нису били на карти Санстефанске Бугарске.

Kog je bese konzula tadasnji Knez Milan vodio na Nishku Chele- kulu i rekao mu otprilike ovako-Kada vasha vojska bude sazidala drugu ovakvu kulu a na vrh te kule bude Moja glava tada ce Nish biti Bugarski...Austrijski,Francuski konzul to nije bio..Bio je to konzul Petrogradski odnosno Ruski...

Они су нам и 1913, и 1915 тражили исто, Македонију, тј. већи део Македоније. Него да те питам, где нам је Македонија?

Јеси ти чуо за охридско и тиквешко встаније, тј. устанак?

Pa pitam ja tebe ko je 1912. mogao da pretpostavi da ce komunisti jednog dana kreirati makedonsku naciju ?

Ja ne dovodim u pitanje opravdanost prvog Balkanskog rata vec nacin na koji smo mi pristali na raspodelu novooslobodjenih teritorija...ispada da je srpska vojska trebala da samo potpomogne bugarsku da se maksimalno prosire...ako Bugari ne bi pristajali na nista manje od linije razgranicenja iz 1913 trebalo ih je onda pustiti nek se sami razracunavaju s Turskom kad vec imaju tolike aspiracije a naravno da Bugari sami ne bi krenuli...s danasnje perspektive opet ispadamo gubitnici ne zbog Makedonije vec zato sto je Alekssndar hteo Zagreb i Ljubljanu

Pa da je Srbija kod Svača dobila granicu sa Crnom Gorom i izlazak na more, verovatno bi drugačije bilo.

Verovatno se ne bi uopšte bunili tj. prihvatili bi tu podelu (bez obzira što je to značilo još Arnauta).

Pa pitam ja tebe ko je 1912. mogao da pretpostavi da ce komunisti jednog dana kreirati makedonsku naciju ?

Опрости шта се мешам у разговору, али не могу да се суздржим...
Комунисти пуцкетали трипут прстима и оп...преко ночи створише Македонце...
Али нажалост по неког и Македонска Нација има природни развој као и све остале...само је мало каснила...
И ту сте исти са Бугарима...Титу се снило, и оп види Срби и Бугари постали Македонци. Дечја посла.

Ccaterpillar, po konvenciji Bugarska se obavezala da podrži napore Srbije za sve teritorije zapadno od Šar planine.

Sofija je odbila da podrži Srbiju i Crnu Goru u severnoj Albaniji. Štaviše, jasno je da, u slučaju austrougarskog napada, neće objaviti rat Austrougarskoj niti poslati svoju vojsku na srpska ratišta, na šta je po konvenciji bila obavezana.

Razumno je da, ako ne istupaš kao potpuni srpski saveznik (kako jesu Crna Gora i Grčka) i da se pokušavaš izvrdati u fazonu ej, ma nas samo interesuje ovo naše, vi se svi sami starajte za sebe, ne možeš ni od Srbije očekivati da neće otvoriti pitanje promene tačaka konvencije.

Ја уопште не видим да су Срби и Бугари имали у виду Аустро-Угарску код склапања конвенције, ни из слова, а ни из духа конвенције, што би рекли у вези Дејтона...

- - - - - - - - - -

Pa da je Srbija kod Svača dobila granicu sa Crnom Gorom i izlazak na more, verovatno bi drugačije bilo.

Verovatno se ne bi uopšte bunili tj. prihvatili bi tu podelu (bez obzira što je to značilo još Arnauta).

Ти заборављаш да је Србија држала скоро целу Албанију кад је избио други балкански рат, ако се добро сећам повукла се тек у октобру 1913, после скоро годину дана.

Опрости шта се мешам у разговору, али не могу да се суздржим...
Комунисти пуцкетали трипут прстима и оп...преко ночи створише Македонце...
Али нажалост по неког и Македонска Нација има природни развој као и све остале...само је мало каснила...
И ту сте исти са Бугарима...Титу се снило, и оп види Срби и Бугари постали Македонци. Дечја посла.

A kako se taj prirodni razvoj nije dogodio u Egejskoj Makedoniji ? Evo ja cu da ti kazem .. Nisu imali Tita .

У Егејској су их протерали и поклали, само то се у Србији не прича, ипак су Грци наши велики пријатељи.

Reko si da smo trebali pokloniti Bugarima Makedoniju jer je nismo mogli zadrzati a ja te pitam ko je 1912. mogao znati da ce Tito i komunisti stvoriti makedonsku naciju ?

Ти заборављаш да је Србија држала скоро целу Албанију кад је избио други балкански рат, ако се добро сећам повукла се тек у октобру 1913, после скоро годину дана.

Potpuno nebitno; Londonska konferencija bila je završena 30. maja godine, a Drugi balkanski rat je počeo 29. juna 1913.

Dakle traje celi proces od proglasa 28. novembra 1912. godine albanske države u Valoni, rešavanja albanskog pitanja; pola godine preganjanja i moljakanja pod Londonu i drugim mestima i otvorenih pretnji rata od Austrougarske.

U toj nameri, da se pokuša sa reviziijom odluke koju je Austrougarska isforsirala kod Velikih sila, početkom juna dogovorili su se Srbija, Crna Gora i Grčka oko zaštite svojih strateških interesa. Bugarska je odbila da se priključi toj koaliciji i, štaviše, slala je jasne signale da u slučaju izbijanja rata protiv Austrougara neće doći do primene Vojne konvencije sa Srbijom, jer Bugare ne interesuje šta se dešava toliko na zapadu.

Zato su i napali baš tada, krajem jula, posle blamaže oko Skadra i međunarodnih pritisaka na saveznike; računalo se da je politički bio dobar momenat da se baš u tom momentu napadnu snage balkanskih saveznika.

Tačno je da su snage bakanskih saveznika definitivno povukle iz Albanije tek posle Drugog balkanskog rata, ali to ne utiče na ovaj tok događaja.

Poslednja izmena:
Potpuno nebitno; Londonska konferencija bila je završena 30. maja godine, a Drugi balkanski rat je počeo 29. juna 1913.

Dakle traje celi proces od proglasa 28. novembra 1912. godine albanske države u Valoni, rešavanja albanskog pitanja; pola godine preganjanja i moljakanja pod Londonu i drugim mestima i otvorenih pretnji rata od Austrougarske.

U toj nameri, da se pokuša sa reviziijom odluke koju je Austrougarska isforsirala kod Velikih sila, početkom juna dogovorili su se Srbija, Crna Gora i Grčka oko zaštite svojih strateških interesa. Bugarska je odbila da se priključi toj koaliciji i, štaviše, slala je jasne signale da u slučaju izbijanja rata protiv Austrougara neće doći do primene Vojne konvencije sa Srbijom, jer Bugare ne interesuje šta se dešava toliko na zapadu.

Zato su i napali baš tada, krajem jula, posle blamaže oko Skadra i međunarodnih pritisaka na saveznike; računalo se da je politički bio dobar momenat da se baš u tom momentu napadnu snage balkanskih saveznika.

Tačno je da su snage bakanskih saveznika definitivno povukle iz Albanije tek posle Drugog balkanskog rata, ali to ne utiče na ovaj tok događaja.

Поента је да се Србија за губитак Албаније наплатила у Македонији..

Ја уопште не видим да су Срби и Бугари имали у виду Аустро-Угарску код склапања конвенције, ни из слова, а ни из духа конвенције, што би рекли у вези Дејтона.

Ne može jasnije:

Bugarska.png

Jedna ili više drugih država uz apsolutnu obavezu i bez ikakve ograde.

Upravo je ovo bio jedan i od uslova na kojem su Srbi insistirali prilikom pregovora oko stvaranja balkanske koalicije; moglo se ići u savez i u rat ukoliko bi Bugari pristali da budu saveznici Srbije u slučaju agresije AU. Teško da bi ugovor uopšte bio sklopljen da Bugari nisu pristali na to.

Obrati pažnju i na neuobičajeno strog rečni. Apsolutna obaveza celokupne vojske bez ikakve ograde; to je bilo tako formulisano s razlogom da se ostavi minimalan prostor za ikakvo drugačije tumačenje (u fazonu, da ako casus belli Austrougarske bude bio okupirane teritorije Osmanskog carstva, dakle kao da ne ratuju protiv same Srbije, to svakako bude pokriveno). Uporedi to sa sporazumom sa Crnom Gorom:

CG.png

Poslednja izmena:
A kako se taj prirodni razvoj nije dogodio u Egejskoj Makedoniji ? Evo ja cu da ti kazem .. Nisu imali Tita .

Па и догодио се. Они који су преживели данас су Македонци, а тамо Тита није било. Друго је, да после силних клања и прогона преживели су морали да удају кчерке и синове за Грке, а прошло више од 100 год. Шта мислиш, зашто Грци не дају име Македонија сада а до 1980 тај појам је био забрањен у Грчкој?
И Бугари као и Ти никако да схвате, како тамо нема Тита а преживели нису Бугари.

Ne može jasnije:

Bugarska.png

Jedna ili više drugih država uz apsolutnu obavezu i bez ikakve ograde.

Upravo je ovo bio jedan i od uslova na kojem su Srbi insistirali prilikom pregovora oko stvaranja balkanske koalicije; moglo se ići u savez i u rat ukoliko bi Bugari pristali da budu saveznici Srbije u slučaju agresije AU. Teško da bi ugovor uopšte bio sklopljen da Bugari nisu pristali na to.

Obrati pažnju i na neuobičajeno strog rečni. Apsolutna obaveza celokupne vojske bez ikakve ograde; to je bilo tako formulisano s razlogom da se ostavi minimalan prostor za ikakvo drugačije tumačenje (u fazonu, da ako casus belli Austrougarske bude bio okupirane teritorije Osmanskog carstva, dakle kao da ne ratuju protiv same Srbije, to svakako bude pokriveno). Uporedi to sa sporazumom sa Crnom Gorom:

CG.png

Волео бих да је тако, али мени се чини да су се савезници спремали за рат с Турском, а не са међународном заједницом, тј великим европским силама.

А ја се сећам да су Срби и Грке оптуживлаи за исту ствар кад је почео први светски рат, рецимо ова слика, Грк гази по споразуму:

balkanswwipc.jpg

Imali su nekog drugog. U građanskom ratu koji se završio 1949, bilo je izuzetno mnooogo žrtava.

Да....МНООООГО. 2/3 бораца ДАГ чинили Македонце који су хтели уједињење са Југославијом и бити део СРМ. Све битке се водили у крајеве где је мнозинство било Словенски живаљ. На крају су их бомбали амерички и британски авиони са напалм бомбама, све Словенске натписе, иконе и гробља су порушена. Читава села су збрисана помочу булдозера...само то се у Србији много и не прича. ******...зато кажем да се никад не понавља. Трагедија је да је уништена вековна земља насељена јужним Словенима, а зашто ? Зато што у нашем народу (нација и народ није исто), свако жели да буде цар и свако је вечи и паметнији од оног другог, ма „комшији да цркне крава па макар мени и обе“.
И Сребрена, дај боже да Тито није подржао комунистичке снаге у Грчкој. У то време планирало се уједињење са Бугарском па ако може и да се узме део или читава егејска Македонија. Али Тито је врло добро био обавештен да Сталин је признао право Черчилу и Британије да има 90% интереса у Грчкој, СССР 90 % у Бугарској, а Југославија фифти/фифти. Тако се и збило, Сталин је био против и није хтео да се ствара балкански СССР, Димитров је отрован, Тито спасио главу и користио оно 50/50%, а жртвени јарци су били они у беломорском (егејском крају). И то.

Poslednja izmena:
Волео бих да је тако, али мени се чини да су се савезници спремали за рат с Турском, а не са међународном заједницом, тј великим европским силама.

А ја се сећам да су Срби и Грке оптуживлаи за исту ствар кад је почео први светски рат, рецимо ова слика, Грк гази по споразуму:

balkanswwipc.jpg

Član o kojem pričamo nikakve veze nije imao sa Turskom; protiv Turske se pripremao ofenzivni rat, a ne defanzivni.

Ako imaš ikakve dileme na koga se odnosio Član 1, pogledaj Član br. 2:

Velike_sile.png

Dakle najeksplicitnije se pominju Velike sile (te uz pojašnjenje da se među njima ne podrazumeva Turska). Njime je upravo dalje bilo pojašnjeno i regulisano da ako se iko sa strane umeša u podelu Turske (kao što se desilo u slučaju albanskog pitanja), Bugari i Srbi formiraju objedinjeni blok.

Poslednja izmena:
Славене, да ли теби изгледа реално да Бугарска буде савезник Србији против сила које су у то време већ биле зачетак међународне заједнице?

Ако се добро сећам силу пред обалама Албаније су демонстрирале Италија, Француска, Британија, Аустро-Угарска...

Back