Poreklo Mađara?

b@ćkø

Poznat
Poruka
8.204
Koje je poreklo Mađara, odnosno od kojih plemena je nastala mađarska nacija? Ako se dobro sećam u školi smo učili o Hunima koji su naselili Panonsku niziju, međutim, ako su stvarno nastali od Mongola zašto onda toliko upadljivo liče na Germane i Zapadne Slovene?

Ako je kod Bugara vladajucu klasu cinilo tursko pleme koje je prihvatilo jezik sirokih narodnih masa (odnosno slovenski jezik), zasto se nesto slicno nije desilo i kod Madjara, odnosno kako je ta "manjina" (ako je uopste bila manjina) uspela da nametne jezik i kulturu slovenskim ili germanskim masama stanovnistva, jer ne bih rekao da je "kultura" stepskih Azijata mogla biti "superiornija" od kulture Slovena ili Germana.

Poslednja izmena:
Koje je poreklo Mađara, odnosno od kojih plemena je nastala mađarska nacija? Ako se dobro sećam u školi smo učili o Hunima koji su naselili Panonsku niziju, međutim, ako su stvarno nastali od Mongola zašto onda toliko upadljivo liče na Germane i Zapadne Slovene?

Ako je kod Bugara vladajucu klasu cinilo tursko pleme koje je prihvatilo jezik sirokih narodnih masa (odnosno slovenski jezik), zasto se nesto slicno nije desilo i kod Madjara, odnosno kako je ta "manjina" (ako je uopste bila manjina) uspela da nametne jezik i kulturu slovenskim ili germanskim masama stanovnistva, jer ne bih rekao da je "kultura" stepskih Azijata mogla biti "superiornija" od kulture Slovena ili Germana.
Pa nisu ni Finci prihvatli jezik Skandinavaca , a ni okolnih naroda. Usput ovi Huni su dosli pre Slovena u svoju danasnju domovinu.

Finci su takodje iz istog plemena kao i Madjari, a kako znao prilicno su plavi.

Kultura je u to vreme bila stran pojam, kao i nacionalnost pa je prilicno besmisleno da istoriju nekog naroda gledas iz perspektive 21,veka

Ako te bas to sve mnogo zanima ima na na guglu hiljadu studija, a i Fata je bila ljubazna, dala ti je link da se malo zabavljas citajuci.

Mađari nisu potomci Huna a još manje Mongola. Mongoli dolaze nekih 300 godine možda i više posle naseljavanja Mađara. Postoje Mali narodi u Sibiru koji su veoma srodni Mađarima ali su posle mešanja sa mongolima dobili određene crte lica. Najpoznatiji i najbrojniji (tj šaka jada) su Mansi i Hanti:

1076153676877.jpg

image009.jpg

researchers_Jordan_and_Filchenko_with_B_Yugan_Kh.jpg

RY_0803_06_P.jpg

Sledeći po srodnosti su Finci i Saami ili Laponci kako ih mi zovemo

U Evropu je došlo 7 mađarskih plemena: Jenő, Kér, Keszi, Kürt-Gyarmat, Megyer, Nyék i Tarján - ovo sam morao da proverim jer nisam mogao da se setim imena, Pre dolaska u Evropu živeli su u savezu Onogura, tu je bilo svega i svečega.

- - - - - - - - - -

Pa nisu ni Finci prihvatli jezik Skandinavaca , a ni okolnih naroda. Usput ovi Huni su dosli pre Slovena u svoju danasnju domovinu.

Finci su takodje iz istog plemena kao i Madjari, a kako znao prilicno su plavi.

Kultura je u to vreme bila stran pojam, kao i nacionalnost pa je prilicno besmisleno da istoriju nekog naroda gledas iz perspektive 21,veka

Ako te bas to sve mnogo zanima ima na na guglu hiljadu studija, a i Fata je bila ljubazna, dala ti je link da se malo zabavljas citajuci.

Mađari naseljavaju panonski basen posle ekspanzije Slovena i dele Slovene ja južne i zapadne.

Mađari nisu potomci Huna a još manje Mongola. Mongoli dolaze nekih 300 godine možda i više posle naseljavanja Mađara. Postoje Mali narodi u Sibiru koji su veoma srodni Mađarima ali su posle mešanja sa mongolima dobili određene crte lica. Najpoznatiji i najbrojniji (tj šaka jada) su Mansi i Hanti:

Sledeći po srodnosti su Finci i Saami ili Laponci kako ih mi zovemo.

Ovako, ja sam video dosta Madjara, ali nisam primetio da imaju mongoloidne crte, stavise imaju dosta svetliju put od ostalih naroda okolo. Recimo, Rumuni poticu od mesavine romanskih kolonista i Tracana, jel tako bese? Rumuni me nekako podsecaju na Spance, Italijane i Bugare (takodje Tracane), dok mi Madjari nekako lice na Austrijance i Cehe.

Samo jedno poredjenje:

Hungarian_team2.jpg

u19_011.jpg

Rumuni:
33yqmvc.jpg

U Evropu je došlo 7 mađarskih plemena: Jenő, Kér, Keszi, Kürt-Gyarmat, Megyer, Nyék i Tarján - ovo sam morao da proverim jer nisam mogao da se setim imena, Pre dolaska u Evropu živeli su u savezu Onogura, tu je bilo svega i svečega.

E to me najvise zanima - koja su plemena ulazila u taj savez Onogura - Germani, Kelti...?

My shame, medjutim covek je hteo neku potvrdu da su Madjari vec po genetici neki zlikovci, stvarna istorija tih ugrofinskih naroda i jezika njega ne zanima.

:roll:

Poslednja izmena:
Ovako, ja sam video dosta Madjara, ali nisam primetio da imaju mongoloidne crte, stavise imaju dosta svetliju put od ostalih naroda okolo. Recimo, Rumuni poticu od mesavine romanskih kolonista i Tracana, jel tako bese? Rumuni me nekako podsecaju na Spance i Italijane, dok mi Madjari nekako lice na Austrijance i Cehe.

Samo jedno poredjenje:

u19_011.jpg

33yqmvc.jpg

E to me najvise zanima - koja su plemena ulazila u taj savez Onogura - Germani, Kelti...?

:roll:

Ne to je bio savez Azijskih naroda među kojima su mislim bili i proto-Bugari i neki drugi turanski narodi. Zbog toga Turci sada svojataju Mađare kao svoje u pokušaju proturivanja neo-otomanizma. No taj savez je bio više vojno politički nego etnički. Turski i mađarksi jezik nemaju mnogo veze.
Mađarska kultura je definitovno i danas dobrim delom azijska ali mi imamo predrasude kako Azijci izgledaju ili kako su izgledali. Čak i danas posle uticaja Mongola neki Hanti izgledaju prilično "evropski". Moglo bi se reći da su Mađari bili nešto na pola puta između Evropljana i Azijata jer se definitivno i sada mogu uočiti azijske crte lica kod određenih grupa Mađara čak i ovde kod nas u Vojvodini.
Današnji Mađari su mešavina Mađara, germanskih naroda i Slovena.
Prezimena kao što su Kovač, Rac, Hajdu i mnoga druga su srpskog porekla dok je Horvat više nego očigledno hrvatskog. Tu su i germanski uplivi kao što su Konc itd. Šandor Petefi je bio Srbin i pravo ime mu je bilo Aleksandar Petrović ali sebe nije smatrao Srbinom.
Pojam nacije kakvu danas poznajemo jedva da postoji nekih 200 godina ako je prošlo i toliko.

Ne to je bio savez Azijskih naroda među kojima su mislim bili i proto-Bugari i neki drugi turanski narodi. Zbog toga Turci sada svojataju Mađare kao svoje u pokušaju proturivanja neo-otomanizma. No taj savez je bio više vojno politički nego etnički. Turski i mađarksi jezik nemaju mnogo veze.
Mađarska kultura je definitovno i danas dobrim delom azijska ali mi imamo predrasude kako Azijci izgledaju ili kako su izgledali. Čak i danas posle uticaja Mongola neki Hanti izgledaju prilično "evropski". Moglo bi se reći da su Mađari bili nešto na pola puta između Evropljana i Azijata jer se definitivno i sada mogu uočiti azijske crte lica kod određenih grupa Mađara čak i ovde kod nas u Vojvodini.
Današnji Mađari su mešavina Mađara, germanskih naroda i Slovena.
Prezimena kao što su Kovač, Rac, Hajdu i mnoga druga su srpskog porekla dok je Horvat više nego očigledno hrvatskog. Tu su i germanski uplivi kao što su Konc itd. Šandor Petefi je bio Srbin i pravo ime mu je bilo Aleksandar Petrović ali sebe nije smatrao Srbinom.
Pojam nacije kakvu danas poznajemo jedva da postoji nekih 200 godina ako je prošlo i toliko.

Meni se cini da danas medju etnickim Rusima mozemo naci veci procenat "kosookih" nego kod Madjara, a zanimljivo je kada spominjes Bugare da su njihovi rani vladari posle dolaska na Balkan zaista izgledali kao Turko-Mongoli, sto se ne moze reci za rane vladare Madjara posle naseljavanja u Panonsku niziju.

bugarski kan Asparuh
orig_167_0_206_206.jpg

bugarski kan Kardam
orig_168_0_206_206.jpg

bugarski kan Krum (796 - 814.)
krum_s38w13793hffy67_thumb.jpg

madjarski kralj Bela I (1015–1063.)
373px-Nte-kir-1bela.jpg

madjarski sveti kralj Istvan (975 – 1038.)
hungary-10000-hungarian-forint-HUF-banknote-king-saint-stephan.jpg

Poslednja izmena:
Узгред у доба мађарске револуције 1848 сматра се да је само око 40%(колико се сећам тачно је 43%) било Мађара у оним границама што је данас Мађарска, остало су били Словени(највише Словаци), Немци, разни западноевропски народи колонизовани од стране Хабсбурга...

Meni se cini da danas medju etnickim Rusima mozemo naci veci procenat "kosookih" nego kod Madjara, a zanimljivo je kada spominjes Bugare da su njihovi rani vladari posle dolaska na Balkan zaista izgledali kao Turko-Mongoli, sto se ne moze reci za rane vladare Madjara posle naseljavanja u Panonsku niziju.

bugarski kan Asparuh
orig_167_0_206_206.jpg

bugarski kan Kardam
orig_168_0_206_206.jpg

bugarski kan Krum (796 - 814.)
krum_s38w13793hffy67_thumb.jpg

madjarski kralj Bela I (1015–1063.)
373px-Nte-kir-1bela.jpg

madjarski sveti kralj Istvan (975 – 1038.)
hungary-10000-hungarian-forint-HUF-banknote-king-saint-stephan.jpg

Ne znam koliko ta bista ima veze sa stvarnim životom a koliko sa doživljajem samog umetnika. Među Mađarima definitivno ima dosta ljudi koji liče na azijate ali ne sasvim. Čudno je to pomalo, više su crveni sa izmešanim crtama lica i slabe brade i brkova. Teško je sada reći kako je tada ko izgledao. Pretpostavljam da su u to vreme Srbi bili uglavno plavi i riđi.

Ovo su Hanti, vidi kako izgledaju i obrati pažnju na muziku. Tako nekako izgledaju i mnogi Mađari kod nas. Beli, crveni kao onaj skriz desno. Imaju jake crte ali su svetlije puti i kose.

Poslednja izmena:
Od madjara su mi jos zanimljiviji Bugari i njihova veza sa Tatarima .
Eto posto su se pominjali i oni na ovoj temi , moze i o njima malo , a i provlacenja price njih i madjara zajedno daje takvu mogucnost.
Ja sam licnog misljenja da su Bugari dosli u solidnom broju i asimilovali dobar deo slovenskih plemena koja su tu zatekli , u stvari nisam siguran ko je koga asimilovao ako uzmemo u obzir da je jezik danas slovenski , a samo ime naroda nije .

Ajde samo reci na kontu čega si ovo zaključila iz njegovog pitanja?
Ne kaze se na kontu cega:D

Poznajem doticnog coveka sa drugih tema, znam kako dise, njega zapravo i ne zanima stvarno poreklo Madjara.

@Dalibore

Ja sam u nekoliko navrata boravila po 5-6 nedelja u Indiji, proputovala sam je uzduz i popreko. Ljudi sa severa Indije ( Kashmir) su svetle boje koze, neki imaju i plave ochi,
sebe smatraju nekakvim Arijevcima, ljudi u Iranu nikakve veze nemaju sa azijatskim izgledom ( ako se tu misli na neke kose oci ili i tamniju boje koze), ali i oni
sebe smatraju Arijevcima. Kurdi su uglavnom ljudi jako svetle boje koze, apsolutno se ne razlikuju od Srba, Hrvata ili madjara, Nemaca.
Turci bi to isto bili, al imaju brkove pa ih po tome prepoznajemo da su Turci.:D

Ne kaze se na kontu cega:D

Poznajem doticnog coveka sa drugih tema, znam kako dise, njega zapravo i ne zanima stvarno poreklo Madjara.

@Dalibore

Ja sam u nekoliko navrata boravila po 5-6 nedelja u Indiji, proputovala sam je uzduz i popreko. Ljudi sa severa Indije ( Kashmir) su svetle boje koze, neki imaju i plave ochi,
sebe smatraju nekakvim Arijevcima, ljudi u Iranu nikakve veze nemaju sa azijatskim izgledom ( ako se tu misli na neke kose oci ili i tamniju boje koze), ali i oni
sebe smatraju Arijevcima. Kurdi su uglavnom ljudi jako svetle boje koze, apsolutno se ne razlikuju od Srba, Hrvata ili madjara, Nemaca.
Turci bi to isto bili, al imaju brkove pa ih po tome prepoznajemo da su Turci.:D

Mađari su iz centralne Azije a ne Irana ili Indije.

Pricala sam o boji koze, "mongolidnosti", izgledu ( spoljasnjem ) ljudi. Sigurno da znam
da su i Baskijci sa Kavkaza pa tako i i odkle su madjari.
Tema u uvodnom postu je bila zasto ne izgledaju " mongolidno":zcepanje:

Mongoloidnost je genetski poremećaj i odnosi se na Daunov sindrom. Da li su Kinezi "mongoloidni" tj kako se to ovde implicira izgledaju kao Mongoli? Govori se o crtama lica karakterističnim za centralnu Aziju i Sibir. Predrasuda je da su svi narodi centralne Azije "kosooki" ali imaju drugačije crte lica. Postavio sam pregršt primera kako ljudi tamo izgledaju i dobar deo Mađara izgleda baš tako. Mađari nisu sa Kavkaza.

Kavkaz je ovde:

caucasus_map.jpg

Mađari su dalje sa istoka.

Poslednja izmena:
То нема никакве историјску вредност.

Скилица: Омуртаг василевс бугарима

Pogledajte prilog 334978

Опет од Joван Скилица и опет Омуртаг

Pogledajte prilog 334979

Манасиева хроника: Крум

Pogledajte prilog 334980

Nisam siguran ni koliko ovo ima veze sa stvarnim fizičkim karakteristikama tadašnjih Bugara jer su te slike rađene pod uticajem vizantijskog stila. Isti je slučaj i sa ikonama u našim manastirima. Srbi izgledaju potpuno isto kao i Grci ili Romeji.

Stefan Nemanja

250px_Car_Dusan_jpg_attredirects_0.jpg

Sveti Đorđe

Icon8.jpg

Prilozi

• 250px_Car_Dusan.jpg
    250px_Car_Dusan.jpg
    45,5 KB · Pregleda: 10
Mongoloidnost je genetski poremećaj i odnosi se na Daunov sindrom. Da li su Kinezi "mongoloidni" tj kako se to ovde implicira izgledaju kao Mongoli? Govori se o crtama lica karakterističnim za centralnu Aziju i Sibir. Predrasuda je da su svi narodi centralne Azije "kosooki" ali imaju drugačije crte lica. Postavio sam pregršt primera kako ljudi tamo izgledaju i dobar deo Mađara izgleda baš tako. Mađari nisu sa Kavkaza.

Kavkaz je ovde:

caucasus_map.jpg

Mađari su dalje sa istoka.
Meni je zasmetao izraz " mongoloidan" jer to insinuira da se radi o bolesnicima Daunovog sindroma.
Nego , ti i ja imamo neki problem medjusobnog sporazumevanja, da li ja odjednom ne znam srpski, ili ti ne razumes moj srpski, nije ni vazno.
Gde sam ja pominjala Kavkaz u vezi Madjara? Ali ne moras da mi odgovoris jer se necu vise ovde javljati.

Meni je zasmetao izraz " mongoloidan" jer to insinuira da se radi o bolesnicima Daunovog sindroma.
Nego , ti i ja imamo neki problem medjusobnog sporazumevanja, da li ja odjednom ne znam srpski, ili ti ne razumes moj srpski, nije ni vazno.
Gde sam ja pominjala Kavkaz u vezi Madjara? Ali ne moras da mi odgovoris jer se necu vise ovde javljati.

Ovo ovde:

Sigurno da znam
da su i Baskijci sa Kavkaza pa tako i i odkle su madjari.

Back