Poreklo Mađara?

Na kraju krajeva jel tebi Bugarska se cini vise kao turska ili slovenska rec?

то је чиста словенска реч! Буга је, заједно са сестром Тугом (како наводи Порфирогенит), била предводник хрватске сеобе у Далмацију. а зна се, јелте, да су ти њени Хрвати били чисти Словени :rtfm:

Nije ni cudo sto ih Porfirogenit naziva turcima...

:lol:

Negde sam naišao na podatak da je ta osobina (riđa kosa) u nekoj meri povezana sa sklapanjem brakova u visokom stepenu krvnog srodstva.

Ja ne znam za to, ali se secam da su nas u skoli ucili da ako je jedan roditelj smedj a drugi plavokos, i ako su geni za boju kose oba roditelja jednako "jaki", da u tom slucaju dete moze da ima ridju kosu.

Nije, postoji baš nasledan gen za riđu kosu, dakle ne nastaje kombinacijom. Možda je moguće (to ne znam) da se negde i pod nekim okolnostima dogodi neka spontana mutacija na genu, pa da se pojavi a da nije nasleđen, ali uglavnom se nasleđuje i recesivan je, tj. nestaje u kombinaciji sa jačim genima.

Ma jok. Festival se odrzava svake godine, a podatak da taj narod ima najveci procenat crvenokosih sam nasao na jednom antropoloskom forumu.

Navode i na drugim mestima isti podatak. Ja sam do sada mislio da Irci imaju naviši procenat riđih, ali izgleda da nije tako. Obično za Slovene tj. slovenske narode govore da imaju najmanji procenat riđih (tj. relativno najmanji, jer romanski narodi imaju još manje)... mada tu bune neki istorijski zapisi koji Slovene opisuju kao riđe. Sad, da li su pod tim "riđi" zapravo mislili na obične smeđe, ne znam.

Nije, postoji baš nasledan gen za riđu kosu, dakle ne nastaje kombinacijom. Možda je moguće (to ne znam) da se negde i pod nekim okolnostima dogodi neka spontana mutacija na genu, pa da se pojavi a da nije nasleđen, ali uglavnom se nasleđuje i recesivan je, tj. nestaje u kombinaciji sa jačim genima.

Znam da postoji poseban gen za nasledjivanje ridje kose, ali takodje kazu da dete moze da bude ridje i ako je jedan roditelj plav a drugi smedj.

Znam da postoji poseban gen za nasledjivanje ridje kose, ali takodje kazu da dete moze da bude ridje i ako je jedan roditelj plav a drugi smedj.

Može, ako oboje ili neko od njih nosi recesivan gen za riđu kosu, jer ona ne nastaje prostim mešanjem boja. Na isti način može i dvoje smeđih roditelja da ima riđe dete, kao što mogu da imaju i plavo.

Negde sam naišao na podatak da je ta osobina (riđa kosa) u nekoj meri povezana sa sklapanjem brakova u visokom stepenu krvnog srodstva.

Biochemistry and genetics
A close-up view of red hair

The pigment pheomelanin gives red hair its distinctive color. Red hair has far more of the pigment pheomelanin than it has of the dark pigment eumelanin.
The genetics of red hair, discovered in 1997, appear to be associated with the melanocortin-1 receptor (MC1R), which is found on chromosome 16. Red hair is associated with fair skin color because low concentrations of eumelanin throughout the body of those with red hair caused by a MC1R mutation can cause both. The lower melanin concentration in skin confers the advantage that a sufficient concentration of important Vitamin D can be produced under low light conditions. However, when UV-radiation is strong (as in regions close to the equator) the lower concentration of melanin leads to several medical disadvantages, such as a higher risk of skin cancer.
The MC1R recessive variant gene that gives people red hair and non-tanning skin is also associated with freckles, though it is not uncommon to see a redhead without freckles.[SUP][why?][/SUP] Eighty percent of redheads have an MC1R gene variant,[SUP][3][/SUP] and the prevalence of these alleles is highest in Scotland and Ireland.
Red hair can originate from several changes on the MC1R-gene. If one of these changes is present on both chromosomes then the respective individual is likely to have red hair. This type of inheritance is described as an autosomal recessive mode of inheritance. Even if both parents do not have red hair themselves, both can be carriers for the gene and have a redheaded child.
Genetic studies of dizygotic (fraternal) twins indicate that the M1CR gene is not solely responsible for the red hair phenotype; unidentified modifier genes exist, making variance in the M1CR gene necessary, but not always sufficient, for red hair production.[SUP][27][/SUP]
Genetics
The alleles Arg151Cys, Arg160Trp, Asp294His, and Arg142His on MC1R are shown to be recessives for the red hair phenotype.[SUP][28][/SUP] The gene HCL2 (also called RHC or RHA) on chromosome 4 may also be related to red hair.[SUP][29][/SUP][SUP][30][/SUP]
In species other than primates, red hair has different genetic origins and mechanisms.
Evolution
Origins
Red hair is the rarest natural hair color in humans. The non-tanning skin associated with red hair may have been advantageous in far-northern climates where sunlight is scarce. Studies by Bodmer and Cavalli-Sforza (1976) hypothesized that lighter skin pigmentation prevents rickets in colder climates by encouraging higher levels of Vitamin D production and also allows the individual to retain heat better than someone with darker skin.[SUP][31][/SUP] In 2000, Harding et al. concluded that red hair was not the result of positive selection and instead proposed that it occurs because of a lack of negative selection. In Africa, for example, red hair is selected against because high levels of sun would be harmful to untanned skin. However, in Northern Europe this does not happen, so redheads come about through genetic drift.[SUP][28][/SUP]
Estimates on the original occurrence of the currently active gene for red hair vary from 20,000 to 100,000 years ago.[SUP][32][/SUP][SUP][33][/SUP]
A DNA study has concluded that some Neanderthals also had red hair, although the mutation responsible for this differs from that which causes red hair in modern humans.[SUP][34][/SUP]
Extinction hoax
See also: Disappearing blonde gene
A 2007 report in The Courier-Mail, which cited the National Geographic magazine and unnamed "geneticists", said that red hair is likely to die out in the near future.[SUP][35][/SUP] Other blogs and news sources ran similar stories that attributed the research to the magazine or the "Oxford Hair Foundation". However, a HowStuffWorks article says that the foundation was funded by hair-dye maker Procter & Gamble, and that other experts had dismissed the research as either lacking in evidence or simply bogus. The National Geographic article in fact states "while redheads may decline, the potential for red isn't going away".[SUP][36][/SUP]
Red hair is caused by a relatively rare recessive gene, the expression of which can skip generations. It is not likely to disappear at any time in the foreseeable future.[SUP][36][/SUP]

Zanimljivo je i to da su najverovatnije Finci najplavokosiji narod na svetu, i pored azijatskog porekla jezika i kulture.

Mada, neki tvrde da su rasne karakteristike Uralskih naroda u davnim vremenima nastale usled adaptacije na hladnu klimu, a ne usled velikog mesanja sa mongoloidnim narodima... :think:

Zanimljivo je i to da su najverovatnije Finci najplavokosiji narod na svetu, i pored azijatskog porekla jezika i kulture.
Sad ću ja opet šta sam pročitao nekad negde, ne sećam se gde i kad. :)

Naime, napravili su neke simulacije po kojima su izračunali da će plavokosi i plavooki ljudi nestati usled mešanja sa tamnoputijim ljudima, i da je taj proces sada već ireverzibilan. Poslednja plavuša, po toj simulaciji, živeće kroz na primer 200 godina na tlu Finske.
Mada, neki tvrde da su rasne karakteristike Uralskih naroda u davnim vremenima nastale usled adaptacije na hladnu klimu, a ne usled velikog mesanja sa mongoloidnim narodima... :think:
Ovo je već za ozbilniju analizu. Da li su se mongoloidne rasne odlike uralskih naroda razvile usled mešanja sa mongoloidnim rasama ili usled adaptacije na hladnu klimu? Pozivam se na antropološka saznanja po kojima su neke mongoloidne odlike azijskih naroda (npr. široke nozdrve i karakterističan oblik oka) razvile upravo usled adaptacije na hladnu klimu. U suštini, uvek su mongoloidne odlike posledica adaptacije na hladnu klimu, a da li su se kod uralskih naroda razvile direktno, ili usled mešanja sa onima koji su tu osobinu već stekli, e baš bih voleo da vidim onoga ko može to pitanje da razreši.

Sad ću ja opet šta sam pročitao nekad negde, ne sećam se gde i kad. :)

Naime, napravili su neke simulacije po kojima su izračunali da će plavokosi i plavooki ljudi nestati usled mešanja sa tamnoputijim ljudima, i da je taj proces sada već ireverzibilan. Poslednja plavuša, po toj simulaciji, živeće kroz na primer 200 godina na tlu Finske.
.

A ja pre neki Deo cito kako su to gluposti.

Pitaj boga sta je tacno.

I u nama. Mnogi se danas trude da baštine avarsko nasleđe, i Mađari i Bugari. Ali na tlu današnje Srbije, Hrvatske i Mađarske nije postojao avarsko-mađarski ni avarsko-bugarski savez, nego avarsko-slovenski. To je značilo da su Avari primili slovenski jezik, slovenske običaje, slovenska imena i zajedno sa Slovenima primili hrišćanstvo. Oni su ulistani među našim precima iz tog istorijskog perioda, a istorijski su nestali tako što su se utopili u Južne Slovene.

Taj savez je trajao negde do opsade Carigrada negde sredinom 7. veka ako se ne varam.Citajuci o toj opsadi pitanje je kakav je to savez bio s obzirom da su sloveni gadno tad nastradali,a u tom savezu su bili i bugari,gepidi i jos neki narodi,sloveni gurani u prve linije gotovo goloruki,ako ih nisu poubijali vizantijci jesu avari kad su se povlacili.To mi vise lici na neki vazalni odnos.Posle toga veliki jaz je bio izmedju avara i slovena,kad su konacno unisteni sredinom 9. veka od franaka.Vise mi je logicno da se vecina avara utopilo u bugare,njima srodnima,no niko ne porice da je deo sloveniziran.Mozda onaj hg Q na hrvatskim ostrvima moze biti taj avarski ostatak...

Ovo je već za ozbilniju analizu. Da li su se mongoloidne rasne odlike uralskih naroda razvile usled mešanja sa mongoloidnim rasama ili usled adaptacije na hladnu klimu? Pozivam se na antropološka saznanja po kojima su neke mongoloidne odlike azijskih naroda (npr. široke nozdrve i karakterističan oblik oka) razvile upravo usled adaptacije na hladnu klimu. U suštini, uvek su mongoloidne odlike posledica adaptacije na hladnu klimu, a da li su se kod uralskih naroda razvile direktno, ili usled mešanja sa onima koji su tu osobinu već stekli, e baš bih voleo da vidim onoga ko može to pitanje da razreši.

Ipak, tipicni Mongoli imaju izrazito crnu kosu, oci, taman ten. A kada su Finci i Estonci u pitanju ispada kao da su mongoloidni geni recesivniji u odnosu na nordijske i balticke gene. :think:

Azija nije kolevka samo mongoloidnim rasama sa dalekog istoka, već i širokom dijapazonu kavkazoidne rase, od baltida do indida.

Ipak, tipicni Mongoli imaju izrazito crnu kosu, oci, taman ten. A kada su Finci i Estonci u pitanju ispada kao da su mongoloidni geni recesivniji u odnosu na nordijske i balticke gene. :think:

Ugro-finski narodi, tj. njihova uralska grupa, spada u severnoevropski beli rasni tip. Na daljem istoku su primetnije mongoloidne crte što je bilo mešanja sa mongoloidnim narodima. Kao i turkijska grupa naroda što je na istoku toliko primetno "meleska" da se često govorilo o turko-mongolima, iako su izvorni Turci narod kavkazoidne rase evropoidnog tipa.

Ugro-finski narodi, tj. njihova uralska grupa, spada u severnoevropski beli rasni tip. Na daljem istoku su primetnije mongoloidne crte što je bilo mešanja sa mongoloidnim narodima. Kao i turkijska grupa naroda što je na istoku toliko primetno "meleska" da se često govorilo o turko-mongolima, iako su izvorni Turci narod kavkazoidne rase evropoidnog tipa.

Proto-Turci su bili mongoloidni.

Ne znam baš koliko su turanski jezici nalik mongolskom. Grci, Kelti i Baski žive u Evropi pa nemaju indo-evropske jezike.

Baskijski ne spada u IE jezike, ali grcki i keltski jezici itekako spadaju. A turski jezici spadaju u altajsku grupu zajedno sa recimo mongolskim o drugim jezicima Dalekog Istoka...

http://en.wikipedia.org/wiki/Altaic_languages

Subdivisions:

Turkic
Mongolic
Tungusic
Koreanic (generally included)
Japonic (generally included)

1024px-Lenguas_altaicas.png

Poslednja izmena:
Altajska grupa je još u fazi predloga, nije još ni dokazana ni opovrgnuta.

I, tačnije, nije grupa nego nad-grupa. Grupe, tačnije familije, su: indoevropska, turska, mongolska, uralska itd. U 20. veku je postojala teza o nad-grupi koju čine indoevropska i uralska familija, pa je to odbačeno. To o nad-grupama bi imalo uticaja jedino na teoriju postanka i evolucije jezika, to bi toliko daleko u prošlost išlo da nam o konkretnim narodima ne bi značilo ništa (prošlost reda veličine 7-8.000 godina pre Hrista i starija).

Primera radi, šta je familija jezika možemo primetiti na sledećem. Mađarski i finski jezik pripadaju ugro-finskoj familiji, kao što i srpski i engleski pripadaju indoevropskoj. Otprilike su toliko i slični, ako ne i manje. To uopšte nisu jezici koji liče jedni na druge i čiji govornici mogu međusobno da se sporazumeju. Srpski i engleski navodno imaju čak više zajedničkih i sličnih reči nego mađarski i finski.

Kad smo kod toga, u vreme Ataturka je u Turskoj postojala teza da su svi svetski jezici bez obzira na familiju ili rasu ljudi koji njima govore potekli od turskog, to jest da je turski sačuvao najviše osobina one majke-jezika iz koje su nastali svi ostali, od Kine do Britanije.

Или да кренемо од последње ерупције једног од два преостала права супервулкана, Тобе у Индонезији, на Суматри(други је Јелоустон у САД, а сви остали су за класу мањи од оба наведена).
Пре око 71,5к година услед ерупције Тобе већи део хомосапиенса је изумро(изумрле су и читаве врсте многих животиња) до те мере да се јавило, како би генетичари рекли ,,уско грло људске врсте", тј у читавој Африци као једином животном ареалу хомосапиенса није према симулацијама било више од 2.000 плодних жена годишње током вишедеценијског периода, по некима чак само око 500!
Старост ерупције добијена је простим бројањем слојева леда у поларним капама и планинским глечерима.
Услед драматичног погоршања животних услова хомосапиенси су се разишли по читавој Африци(пре тога само исток Африке испод Сахаре, добрим делом уз обалу) и први пут прешли у Азију преко синајског мореуза у броју не више од 300-500 плодних жена.
Тако да неке тврдње о турском, или било ком језику као ,,мајки(или оцу?!?)" свих језика падају у воду.
Само ови припадници врсте који су напустили Африку имали су контакте и мешање са неандерталцима услед чега белци и жути имају око 4% неандерталских гена(углавном митохондријална ДНК) за разлику од правих црнаца доле испод Сахаре.

Back