Поплаве у Србији

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
tooooo izgleda i nesto pozitivno se desilo od ovih poplava, navalili cigani iz provincije i nece da se vracaju , traze stanove ,svi ce ostati u blejogradu hehehe , nova najezda ,uzivajte blejogradjani sa vasim novim komsijama , znam da ste savremeni/evropski/sirokogrudi ,kolko ste samo to puta isticali ,i da vam nece smetati nova karton-naselja , kakva ironija beo-grad a pun "garavih" , novi shmek novo lice nase prestonice , ganci-grad....:hahaha:

inace ja kao demokrata se protivim nasilnom i divljackom proterivanju novih beogradskih sugradjana, a da im nisu sredili stambeno pitanje u centru BG-a naravno,sramota nadam se da ce EU jezivo intervenisati. beogradjani pokazite malo gostoprimstvo ,udelite vase prazne stanove ljudima da se usele....hihihii

Poslednja izmena:
Ако је због нереаговања на ситиацију узазвану полавама...

Председник општине Гроцка поднео оставку

... Онда би требало очекивати да се низ настави.

Tako je, neko bi trebao da odgovara za nemarnost, ne samo ljudi iz aktuelne vlasti već i oni koji su do takve situacije doveli ranijih godina.

I naravno da se objavi spisak poginulih , sramota je da se to krije

pa ko ne voleo da krivinari besplatno u hotelu, na tudjoj grbaci....iskreno, kome nije kuca srusena ili jos pod vodom, znaci mars kuci. kome se voda povukla mora da ide da je cisti. a ovo su koliko vidim mahom Romi...mora da tripuju da su sada u svedskom azilu...
I ja se juce zaprepastih kada sam videle slike tih ljudi koji su ocigledno syebali taj vec syeban hotel Slavija.

I covek bi pomislio da u tom Obrenovcu 78% beskucnika cine Romi.

ПОПЛАВА У СВИЛАЈНЦУ – ПОЛИТИКА ИЗНАД НАРОДА!

Ноћ када је поплављен Свилајнац. На власти у граду је олош , у опозицији још већа олош којој ништа није свето. Биџа, прослављени предедник општине је у политичкој пензији jeр једноставно свима је на сметњи. Ови што су у игри знам – спремни су да жртвују све нас заједно, цео град и сву нашу имовину само да би још мало остали на власти, а ови други исто тако само да би дошли на власт. Ко ће трпети последице њихове амбициозности у моменту када је на једној страни општи интерес , а на другој могућност вршења власти? Народ, па то је бар јасно.

Четвртак је 15. 05. 2014. Године, 21 сат. Река Ресава прети да се излије и потопи Свилајнац, знајући од каквих дилетаната зависи судбина народа Биџа зове надлежне општинске органе и ппредлаже рушење бране у Луковици, наводи да око града постоји прстен канала који ће тако сву воду одвести ван града. Добија одговор следеће садржине „Ти више на власти, сада владамо ми и ми ћемо радити како ми хоћемо „, Биџа пада у депресију и диже руке од апсолутно свега.

Око 1 сат после поноћи река Ресава се излила у Свилајначком насељу Врачар, које је од центра града удаљено пар километара. За сат и петнаест минута све куће у том насељу су биле под водом, од приземних кућа видљиви су били само кровови. Убрзо, вода надире и цео град личи на језеро у које непрестано навире вода са свих страна, потопљен је и центар града, објекти који се налазе до главних коловоза углавном су потопљени до пола, а објекти унутар тог прстена почели су да личе на акваријуме само без рибица . Струје је нестало у целом граду, телефонске везе су у прекиду, не ради интернет, иду само „смс“ поруке и то веома споро и ретко која прође. 5 сати ујутру је, звони ми телефон, јављам се одмах да не пробудим децу. На вези је Рака Радовић, веома добар човек, српски патриота и националиста чак и у оно време комунизма. Упознали смо се преко Фејсбука, заједнички пријатељ нам је Биџа кога проучавам последње три године и који је то схватио и последњих пар месеци ми се не јавља чак ни на улици. Рака ме пита како сам прошао, бла бла бла… на крају оно због чега је у ствари и звао (и оно што сам све време чекао да ме пита) како је прошао Биџа?

Спремно му одговарам „имао је среће, њега вода није ни опрлила“, почињемо да се смејемо обојица, Рака констатује како „кад неког оће оно га оће“ – ово је кључни моменат приче (обратите пажњу да ја знам све време да је немогуће да Рака ступи у контакт са Биџом, јер непристојно је да га зове овако рано, а већ за сат времена сви ће навалити на телефоне и веза ће опет бити онемогућена, а Биџа је полављен видео сам то јутрос). Завршавамо разговор најлепшим могућим тоном

Трећи је дан како смо поплављени, центар града је већ проходан, раде чак и неки кафићи, одлазим у један од њих и укључујем мобилни, има интернет конекције и ја наручујем свој макијато. Док читам вести на интернету почињем да ослушкујем, дежурни лајавци почели су да раде. За једним столом гласно причају „поплава је могла да се спречи“, и док се ја питам како, они већ дају одговор „требало је да пробију брану у Луковици“. Могло је, знам јер сам ноћ уочи поплаве био на лицу места, правили смо брану од песка , били су ту и неки који се разумеју у ту хидрокултуру, али временом су научили да је ћутање главни предуслов да задрже радна места. Све је било јасно, те ноћи није нам било спаса.

Но како било, знам одакле потичу те приче, то је кухиња једног од тројице опозиционара и ово је његово предјело народу гладном освете. Већ видим шта је за ручак – одговорност председника општине. Док размишљам о тајмингу њиховог следећег корака и колико је могућа варијанта да опет поделе неки плен и „склоне тањире са стола“, кроз главу ми се провлачи питање хоће ли неко од те тројице позвати Премијера и затражити неку помоћ за град? Опција која је у Свилајнцу на власти је без икаквог ауторитета, у Републичкој скупштини немају своје људе, тамо су опозиција. Размишљам, Обреновац који је много већи град још није усељив и ако Свилајнац сада не добије помоћ у виду технике и људства да оспособи канализацију и воду, уколико се одмах не испрскају комарци – најебали смо ! Дакле, уколико влада не реагује сада, касније ће се све сконцентрисати у Обреновац, а Свилајнац ће постати легло заразе и извор болести, како на микро тако и на макро плану. Све ми је јасно и уопште не сумњам у своју претпоставку, нико неће позвати владу, ни премијера нити било кога другог.Биџа је у депресији, а онима који га склањају из странке циљ је да штета буде што већа и да народ што више пати како би се на следећим изборима променила власт. Брига њих што ће деца уместо у школске клупе завршити по болничким изолацијама, брига их за све, само да дођу до власти. А сад им је идеална прилика јер они политичке, економске, развојне нити било које друге програме немају, немају ни визију, ни идеале, њихова борба се своди на борбу за проценат (зато сам и оставио отвореном могућност да „поделе неки плен и склоне тањире са стола“), њихова политика је“ нема везе што немамо програм кад имамо јака леђа“.

А та „леђа“, то је управо оно што председник општине Свилајнац нема, од прошлих избора његова политичка странка је у Скупштини опозиција, нема он ког да позове и ургентно реши ствар, а тајминг за то је сада идеалан јер, рекох то већ, уколико град не средимо сада касније ће државним органима приоритет бити Обреновац, а нас ће заборавити, ионако нас не спомињу нигде у медијима, као да и нисмо поплављени (12000 гласача је мало да би се у то инвестирало). Питам се није ли и у то „ Свилајначка опозиција без Биџе“ умешала прсте?

Окрећем телефон једног другара који ради у КЈП Морава, питам га каква је ситуација? Одговара ми да питку воду можда нећемо имати више никад, канализације су зачепљене толико да се не зна одакле почети, незна се где су све зачепљења, бунари су под водом, некакве црпне пумпе у муљу… катастрофа . Позивам једног од тројице, прекида ми везу, све ми је јасно. Проналазим у именику бројеве телефоне Раке Радовића и Марјана Ристичевића, обавештавам их каква је ситуација у Свилајнцу и напомињем да ћемо због политиканства морално посрнулих људи сви да се заразимо и оболимо. Стиже ми одговор, Марјан каже „Примљено к знању и прослеђено на владу“, Рака ме зове и каже „Одмах обавештвам Вучића“.

Епилог, увече чујем да сутра долазе екипе из Данске да нам среде водовод и канализацију, а прексутра, ако дозволи време, прскају се комарци.

Лежем да спавам и укључујем телевизор, на локалном ТВ Центру Марјан Ристичевић прича о Свилајнцу, питају га зашто Свилајнца није било у медијима , он објашњава како је тешко било доћи до правих информација и да је изненађен оволиком поплавом у нашем граду. Питам се шта ли су причали ови наши локалци из СНСа о поплави у њиховом граду и да ли су уопште звали неког да затраже помоћ? Питам се како спавају они који из неког разлога нису хтели да пробију брану у Луковицу и ако не спрече, а оно бар ублаже последице поплаве у Свилајнцу. Све ми је јасно, надам се и вама ако сте имали нерава да ово прочитате до краја.

http://duhkojipise.wordpress.com/2014/05/25/%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%83-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%98%D0%BD%D1%86%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%BD%D0%B0/

Vučić: Konačan broj stradalih sutra
IZVOR: BETA, TANJUG
Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra biti objavljen konačan broj i imena stradalih u poplavama. On je rekao i da je prijavljeno 38 nestalih.

604186455385caf9a3344640700340_orig.jpg

"Konačan broj podnetih zahteva za nestale je 38. Sramota je da neki ljudi žele da vide veći broj mrtvih. Svako ime i prezime biće dostupno javnosti, kao i to da li su se utopili ili umrli od bolesti tokom poplava", rekao je Vučić novinarima kod nasipa u Sremskoj Mitrovici.

Podsetimo, prema poslednjim zvaničnim informacijama broj nastradlih u poplavama je 33.

Vučić je kao dezinformacije odbacio navode da se u Lazarevcu spaljuju leševi stradalih u poplavama.

"Ko je rekao da ima 500 mrtvih? Mi nemamo visoke peći u Lazarevcu, ali to govori samo da imamo veliki broj ljudi koji ne žele dobro svojoj zemlji", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je broj mrtvih tragično veliki, ali ni blizu onog broja kojima su "ti ljudi koji ne žele dobro Srbiji i njenom narodu, iznosili".

Premijer je najavio da će na sednici Vlade reći ministrima čijim je radom zadovoljan, a čijim ne, a zatim će o tome obavestiti i javnost.

Vučić je naveo da građani Sremske Mitrovice nisu branili samo svoj grad i svoje ognjište, nego i druge gradove u Srbiji.

"Pokazali smo da Srbija može da bude jaka i šta možemo da postignemo kada smo složni. Imali smo i malo sreće, jer se Sava izlila u Hrvatskoj i Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Dodao je da se u narednim godinama mora raditi na izgradnji obaloutvrde, gde ne postoji, ali da se prvo moraju jačati bedemi oslabljeni tokom poslednjih poplava.

Vučić je rekao da će Vlada preuzeti finansiranje obnove nekategorisanih i kategorisanih puteva oštećenih bujičnim poplavama, jer većina lokalnih samouprava nema novca da to uradi
sama.

Premijer je naveo da je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović dobro radio svoj posao, za razliku od nekih gradonačelnika, poput šabačkog, koji su tvrdili da im nisu potrebni
ni džakovi ni pesak.

Nedimović je rekao da je pre 11 dana situacija na nasipu bila dramatična, a danas sunce sija i voda se povukla.

"Struka je uspela da napravi nasipe i na levoj i na desnoj obali Save kod Sremske Mitrovice, tako da smo spasili grad. Nismo imali ljudskih žrtava, imali smo štete samo na poljoprivrednom zemljištu. Ovo nam
je bio i nauk, jer smo pre 40 godina imali veliku poplavu i malo smo se opustili", rekao je Nedimović.

Nedimović se zahvalio ljudima koji su učestvovali u izgradnji nasipa, a posebno mladima koji su se prvi odazvali.

Tokom šetnje do nasipa Vučić je u razgovoru sa građanima Sremske Mitrovice rekao i da se mora pomoći u novcu i semenskom materijalu stanovništvu Republike Srpske i da će o tome razgovarati sa
predsednikom RS Miloradom Dodikom.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=05&dd=28&nav_category=16&nav_id=853940

I ja se juce zaprepastih kada sam videle slike tih ljudi koji su ocigledno syebali taj vec syeban hotel Slavija.

I covek bi pomislio da u tom Obrenovcu 78% beskucnika cine Romi.

Pa koliko vidim i romska matica Indija je pomogla sa 100.000 dolara,

bojim se da obrenovacki romi sad ne krenu u Indiju da traze azil,

sto bi se svakako lose odrazilo na tradicionalno dobre srbsko_idijske odnose!

Pa koliko vidim i romska matica Indija je pomogla sa 100.000 dolara,

bojim se da obrenovacki romi sad ne krenu u Indiju da traze azil,

sto bi se svakako lose odrazilo na tradicionalno dobre srbsko_idijske odnose!

Populacija Roma u Indiji je jako mala, smesno je Indijce nazivati Ciganima.
Nismo se ni mi Srbi bas pokrsili od donacija Indiji, a kod njih svaki dan neka katastrofa.

Da li to znači da imamo do sada 33 mrtvih i još 38 nestalih? Pitam, da ne bude da širim paniku.

Свуда се јављају тоталне дезинформације, ево на сајту Црвеног крста У РУБРИЦИ: НИСУ ПРОНАЂЕНИ има 13 страница са по 10 лица......који нису пронађени

http://nestali.poplave.rs/status-osobe/nisu-pronadjeni/page/12/

а на истом сајту има страница са РУБРИКОМ: ПРОНАЂЕНИ

http://nestali.poplave.rs/status-osobe/pronadjeni/page/24/

где има 24 страница са у просеку по 10 лица..... мислим, шта рећи...... осим да Вучко ЛУПЕТА ЗА МЕДАЉУ...

Иначе на сајту МУП-а Србије НЕМА СПИСКА ПРЕКО 780 ПРИЈАВЉЕНИХ НЕСТАЛИХ ЛИЦА.....

Da li to znači da imamo do sada 33 mrtvih i još 38 nestalih? Pitam, da ne bude da širim paniku.

otprilike...previse je vremena proslo a da ih MUP nije nasao...ja razumem ono prvih dana u konfuziji, ali to je bilo 16,17,18,19og maja...danas je 28maj...nemoguce da neko ko je izbegao vodu da se nije pojavio do danas...da nije dosao kuci, da se nije nikome javio.. ne svidja mi se ni sto Vucic prica o otme ako da je nista...

ubistvo iz nehata, nemara...samo jedna osoba da strada pa odgovaras za to. a ovde imamo vec sada 33...a jos 38, ne daj Boze da je istina. Vucic o tome prica ko da nisu ljudski zivoti u pitanju. nego neke tamo cifre.

- - - - - - - - - -

Свуда се јављају тоталне дезинформације, ево на сајту Црвеног крста У РУБРИЦИ: НИСУ ПРОНАЂЕНИ има 13 страница са по 10 лица......који нису пронађени

http://nestali.poplave.rs/status-osobe/nisu-pronadjeni/page/12/

а на истом сајту има страница са РУБРИКОМ: ПРОНАЂЕНИ

http://nestali.poplave.rs/status-osobe/pronadjeni/page/24/

где има 24 страница са у просеку по 10 лица..... мислим, шта рећи...... осим да Вучко ЛУПЕТА ЗА МЕДАЉУ...

Иначе на сајту МУП-а Србије НЕМА СПИСКА ПРЕКО 780 ПРИЈАВЉЕНИХ НЕСТАЛИХ ЛИЦА.....

tako je, izjavio je da je skoro 800 osoba prijavljeno kao nestalo a nadjeno oko 200 i nesto, i razlika je bila 583, pre samo dva-tri dana a sada kaze 38.

nesto debelo smrdi ovde. a smrdi jos od prvog dana.

Колико се грађана Обреновца данас води као нестало?
by satelit
nestla-lica-obrenovac-790x605.jpg

Хоћете ли удостојити Србију одговора колико се грађана Обреновца тренутно води као нестало или немате времена да се бавите тиме јер колико видимо већ сте увелико у послу продаје државне имовине. Прошло је већ седам дана од почетка поплава а да до данас нисте нити једанпут изашли у јавност са подацима о несталим лицима и то углавном са територије Обреновца? Зашто?

Где су подаци Црвеног крста Србије и зашто се само барата подацима МУП-а Србије које нико не може да верификује и провери?

Србија данас

HRONIKA | SREDA 28.05.2014 | 13:38
Vučić: Konačan broj stradalih sutra
IZVOR: BETA, TANJUG
Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će sutra biti objavljen konačan broj i imena stradalih u poplavama. On je rekao i da je MUP-u prijavljeno 38 nestalih.

604186455385caf9a3344640700340_orig.jpg

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
"Konačan broj podnetih zahteva za nestale je 38. Sramota je da neki ljudi žele da vide veći broj mrtvih. Svako ime i prezime biće dostupno javnosti, kao i to da li su se utopili ili umrli od bolesti tokom poplava", rekao je Vučić novinarima kod nasipa u Sremskoj Mitrovici.

Podsetimo, prema poslednjim zvaničnim informacijama, broj nastradlih u poplavama je 33. Vučić je naveo da bilans žrtava poplava nije povećan u odnosu na tada saopšten..........

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=05&dd=28&nav_category=16&nav_id=853940

22.05.2014

izvor Aleksandar Vucic

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao da je u području nastradalom od poplava pronađeno 27 žrtava, a da je najmanje 11 od njih preminulo. MUP-u Srbije prijavljen je nestanak 798 osoba, a do sada pronađeno 215.

28.05.2014

izvor Aleksandar Vucic

Ево, наш Премијер СВЕ УНАПРЕД ЗНА... невероватно...:dash:

Premijer Srbije o odgovornosti za stradanje

Vučić: Lokalna vlast je najviše odgovorna

Politika 06:29, 28.05.2014.
Autor: Katarina Blagović

Tužilaštvo uputilo zahtev za prikupljanje obaveštenja o eventualnoj krivičnoj odgovornosti. Vučić: Odgovornost uglavnom na lokalnim političarima
Traži da se utvrdi odgovornost... Aleksandar Vučić
Ne propustite... Vučić: Tužilaštvo će istražiti ko je kriv za poplave

VUČIĆ U KRUPNJU: Sve srušene kuće država će izgraditi do septembra!

BEOGRAD - Počelo je.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je juče da je tužilaštvo već uputilo zahtev za prikupljanje obaveštenja o eventualnoj krivičnoj odgovornosti onih koji nisu postupali u skladu sa zakonom prilikom nedavnih poplava širom Srbije.

Odgovornost na lokalu

- Kako čujem, tužilac je već uputio zahtev za prikupljanje obaveštenja nadležnim organima za eventualnu krivičnu odgovornost onih koji nisu postupali u skladu sa zakonom - kazao je Vučić tokom jučerašnje posete Krupnju, gde je razgovarao s građanima čije su kuće oštećene tokom nedavnih poplava.

Na pitanje da li tu misli na lokalne vlasti, premijer je odgovorio da lokalne vlasti imaju najveću odgovornost. Vučić je još naveo da je u Srbiji pravna regulativa takva da se šteta procenjuje na osnovu zakona iz 1987. godine i da je to, kako je rekao, sramota za sve nas.
Iz tužilaštva su poručili da nadležna tužilaštva aktivno proveravaju sve propuste i nepravilnosti povodom poplava, te da ne mogu iznositi više detalja jer su u toku predistražni postupci.

Komandni lanac

Mediji su pre nekoliko dana otvorili pitanje odgovornosti, te da li su razmere katastrofe koja je razorila Srbiju mogle biti daleko manje. Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je nedavno da će država morati da utvrdi da li postoji ičija odgovornost i ako je ima, neko treba da odgovara. Miroslav Čučković, predsednik opštine obrenovac, koja je najviše stradala u poplavama, juče je bio nedostupan za komentar.

REAGOVANJA

Rade Grujić (SPS) Krupanj
NE MISLIM DA SAM ODGOVORAN

Uradili smo sve što smo mogli. Ne mislim da sam odgovoran, dao sam sve od sebe, sve je urađeno po zakonu - kaže Grujić i dodaje da se slaže sa Vučićevom ocenom da lokalna vlast ima najveću odgovornost. Kako kaže, niko od nadležnih iz tužilaštva nije kontaktirao s njim.

Saša Paunović (DS)Paraćin
„SRBIJAVODE“ NADLEŽNE ZA
POPLAVE U PARAĆINU

Po Zakonu o vodama postoje vode prvog reda koje su u nadležnosti JP „Srbijavode“, i vode drugog reda, koje su u nadležnosti lokalne samouprave. Reka u Paraćinu je pod nadležnošću „Srbijavoda“, što znači da je odbrana od poplava trebalo da krene od tog javnog preduzeća - kaže Paunović i dodaje da niko iz tužilaštva nije kontaktirao s njim.

Dragan Jovanović (SNS) Kraljevo
KAKO SMO SE NADALI,
DOBRO SMO SE UDALI

Slažem se sa Vučićevom ocenom, odgovorna je lokalna samouprava. Što se tiče Kraljeva, kako smo se nadali, dobro smo se udali! Srušen je 31 most u Kraljevu, poplavljene su velike površine, šteta je velika. Zapadna Morava je podmukla, prevršila je svaku meru - objašnjava Jovanović.

ČINJENICE
Poplavljene opštine i gradovi - maj 2014.

- Bogatić
- Čačak
- Ćuprija
- Gornji Milanovac
- Mali Zvornik
- Knić
- Koceljeva
- Kostolac
- Kraljevo
- Krupanj
- Lajkovac
- Lazarevac
- Loznica
- Ljig
- Ljubovija
- Lučani
- Mionica
- Obrenovac
- Osečina
- Paraćin
- Rača
- Rekovac
- Sremska Mitrovica
- Svilajnac
- Šid
- Topola
- Ub
- Valjevo
- Vladimirci

Колико се грађана Обреновца данас води као нестало?
by satelit http://www.srbijadanas.net/wp-content/uploads/2014/05/nestla-lica-obrenovac-790x605.jpg

Хоћете ли удостојити Србију одговора колико се грађана Обреновца тренутно води као нестало или немате времена да се бавите тиме јер колико видимо већ сте увелико у послу продаје државне имовине. Прошло је већ седам дана од почетка поплава а да до данас нисте нити једанпут изашли у јавност са подацима о несталим лицима и то углавном са територије Обреновца? Зашто?

Где су подаци Црвеног крста Србије и зашто се само барата подацима МУП-а Србије које нико не може да верификује и провери?

Србија данас

Koliko vidim, trenutno postoji 121 prijava... neke su za vise od jedne osobe... slobodnom procenom postoji do 150 ljudi koji nisu pronadjeni (ili prijavioci nisu obavesteni o pronalasku).
http://nestali.poplave.rs/status-osobe/nisu-pronadjeni/

Back