Bio noćas u Šapcu.
Prvi utisak: njima nisu bili potrebni dobrovoljci da pune džakove peskom, iako nije zgoreg pomoći drugima, sami Šapčani su bili dovoljno brojni i voljni da završe sve na vreme, tamo je falila organizacija. A možda i sad nije bolje.
Otišao sa par drugara do Sava Centra, kako nismo naučili na guranje pri ulazu bus, seli u kola i tako produžili do odredišta, kad smo već stigli do BG da se nevraćamo doma jer se zaista odazvalo puno više ljudi neg su očekivali.. Tamo (u Šapcu) čekali na parkingu kod Interexa, gde su i busevi se iskrcavali, kao nikog nije bilo da dočeka ljude, objasni, organizuje, ili bar nekog takvog nisam uočio. Npr neko sa megafonom da nadjača sve i da znaš kako treba njega slušaš. Gomila ljudi u neadekvatnoj odeći i obući, lepo je dobra volja, ali treba misliti i na svoje zdravlje. Nakon nekog vremena i malo lutanja okolo čuli da treba ljudi kod nekog silosa, spustili se dole, tamo ostavljali bisevima na delu gde je već bio podignut nasip, niko da kaže da se treba ići malo dalje peške, nekako smo se pokrenuli i sami do tamo (pratili lokalne). Tek dobro posle ponoći (skoro 1:00h) se počelo raditi. Organizacije ko da nema, poneko se dere, znači ne mogu da verujem da nisu čuli za megafon. Dobrovoljci ne slušaju uputstva, ali nekako smo se uhodali. Problem sa peskom, ima, nema, puni džakove, ljudi loše vezuju, oni baš za pesak se odreše pri prenošenje i sve se prospe usput, ovi drugi se vezivali na čvor jer nema kanapa i stoga se punili baš malo, od nekih tolko su mogli i u kese staviti. Neki se pune malo dalje od nasipa, treba duži lanac ljudi, koji se svaki čas prekida il negde neko zafali. Dovozili su i napunjene džakove odneklen, gde su valjda bili višak, ti su bolje izgledali, al posle su i odavde odvozili na neku treću stranu. Doveli ljude i iz Zabele u toku noći, čini mi se da su ih brže odveli, dal su shvatili da ih ne mož nadzirati kad se po mraku uklope sa nama koji nismo sa robije, il su bili potrebniji drugde, ne znam. Bilo i dosta policajaca da pomognu, barem baš oko silosa. Nekako u tom haosu prolete do četiri-polapet, sa previše zastoja jer nema se s čim, kim il ko da kaže ajdemo, tad je kao završeno, dosta ljudi krenulo, ostali samo pojedini da pune džakove. ja sam zadremao oko pet, posle šest izašao iz auta, nigde žive duše, policajci pune džakove sa ostalim peskom koji se odvoze za dalje, pojavili se ponovo robijaši, ovaj put u radnim odelima uočljiviji, bili su tu negde do osam pa ih opet odvedoše. Oko silosa iza pekare tad poplavljeno, nem pojma da je popustilo, pre mislim da su kakvi podrumi il podzemne vode uzrok. Valjda će to uigranije da deluje danas preko dana, mada Šapčani (dobrovoljci) znaju šta rade, problem je što nema nikog da organizuje njihov rad i uklopi nas ostale.
Dakle, volje je bilo. Šteta za organizaciju. Ne razumem se u sve to oko nasipa, ne znam koliko će značiti ni da li je trebalo uputiti ljude još nekamo da pomognu.