Ponovo je počela vakcinacija!

Daj bre, razboliš se od vakcine, kakve su to gluposti??!
Ne moraš da se razboliš. Možeš i da ne primetiš promenu (što generalno nije dobro jer to znači da vakcina ne radi čim ti telo ne reaguje). možeš da imaš blage a možeš da imaš i burne simptome.

Sad, ti možeš da okarakterišeš visoku temperature, bol u grlu i nosu i slinavljenje kao reakciju na vakcinu koja se ne računa da si bolestan ili možeš jednostavno da uprostiš i kažeš razbolkeo sam se čim sam dobio vakcinu.

Ne moraš da se razboliš. Možeš i da ne primetiš promenu (što generalno nije dobro jer to znači da vakcina ne radi čim ti telo ne reaguje). možeš da imaš blage a možeš da imaš i burne simptome.

Sad, ti možeš da okarakterišeš visoku temperature, bol u grlu i nosu i slinavljenje kao reakciju na vakcinu koja se ne računa da si bolestan ili možeš jednostavno da uprostiš i kažeš razbolkeo sam se čim sam dobio vakcinu.
To ''razboljevanje'' je ponekad bivalo dan - dva, a kad se stvarno razboliš onda je mnogo duže.

To ''razboljevanje'' je ponekad bivalo dan - dva, a kad se stvarno razboliš onda je mnogo duže.
Ali pravo razboljevanje ima i pozitivnih stvari, kao na primer stvaranje prirodne zaštite, imuniteta.

No, svakome na volju.

Imam dobrog prijatelja koji radi u bolnici i on je morao "po dužnosti" da se vakciniše svake godine, inače je veliki vakser, ali za vakcine za grip kaže da su "hit and miss" jer zna kako se prave.

Kako navode iz ove ustanove za 021.rs, obavezna imunizacija sprovodi se za lica u posebnom riziku od teških formi bolesti i komplikacija gripa za sledeće kategorije: trudnice, lica starija od 65 godina, kao i članovi porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine.
Obavezna imunizacija?

Jel ovo na nivou cele Srbije ili samo za NS?

ETA: Dokle traje ovo naređenje? Recimo, neko ko se kvalifikuje za "obaveznu imunizaciju" je otišao van zemlje na kraće vreme - Da li će da ga hapse ili vakcinušu nasilno odmah na aerodromu?

Postoji. U proseku je efikasnost vakcine između 40% i 60%. Dakle, imam veliku šansu da se razbolim i sa vakcinom, a takođe imam dobru šansu da me vakcina odmah razboli. Znajući to, možda se vakcinišem da se namerno razbolim i uzmem koji dan bolovanja?
Pa nemoj se vakcinisati.

Zar nije dosta tvog vrlo opasnog misionarenja protiv vakcina, doktora, medicine?

Tema - Poslednje dve godine sam primila vakcinu protiv gripa. Nisam imala nikakve nus pojave, ali toga se i ne plasim. Najnormalnija reakcija imunog sistema.
I ove godine cu se vakcinisati, ali moram sacekati, jer sam mladja.
Prvo se vakcinisu starije osobe, osobe sa hronicnim bolestima itd,

Daj bre, razboliš se od vakcine, kakve su to gluposti??!
Tako je lako reći nekome da lupa gluposti.. puno lakše nego razumeti različito od sebe... zar ne? :)
Ali hajde da vidimo je li to opravdano reći u ovom slučaju. Da vidimo prvo šta je bolest. Evo šta kažu validni izvori:

1. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu – udžbenik "Patologija":
Bolest je skup patoloških procesa koji nastaju kao odgovor organizma na delovanje štetnih faktora, pri čemu dolazi do poremećaja homeostaze, građe i funkcije ćelija, tkiva i organa.
(Ova definicija se koristi u nastavi medicine u Srbiji i oslanja se na klasičnu patofiziološku interpretaciju bolesti.)

2. Srpski medicinski rečnik (Medicinska enciklopedija SANU):
Bolest je stanje organizma koje odstupa od zdravlja, karakterisano poremećajem funkcije, strukture ili oba, izazvano unutrašnjim ili spoljašnjim uzrocima.
(Ova definicija je deo standardne medicinske terminologije u Srbiji i koristi se u kliničkoj praksi.)

3. Svetska zdravstvena organizacija (SZO)
U okviru klasifikacije MKB-10 (Međunarodna klasifikacija bolesti), bolest se tretira kao:
Zdravstveno stanje koje se karakteriše specifičnim znakovima i simptomima, koje utiče na strukturu ili funkciju tela i koje može imati poznat ili nepoznat uzrok.
(Ova klasifikacija se koristi globalno, uključujući i u Srbiji, kako u dijagnostici, tako i u planiranju zdravstvene zaštite.)

A sada da vidimo šta se podrazumeva tačno pod "imati reakciju na vakcinu" koju vi pominjete: curenje nosa, bol u grlu, povišenu temperaturu... dakle, odstupanje od stanja zdravlja, a usled poremećaja rada ćelija i tkiva u telu - izazvano patogenima koji su ubrizgani u telo vakcinacijom.

Kao što vidiš sada, sasvim je i ispravno i na mestu reći da si bolestan od vakcine, ako se zbog nje tvoj organizam ponaša drugačije nego kad je zdrav... i to uopšte nisu nikakve gluposti. :)

Tema - Poslednje dve godine sam primila vakcinu protiv gripa. Nisam imala nikakve nus pojave, ali toga se i ne plasim. Najnormalnija reakcija imunog sistema.
I ove godine cu se vakcinisati, ali moram sacekati, jer sam mladja.
Prvo se vakcinisu starije osobe, osobe sa hronicnim bolestima itd,
To što ti nisi imala nikakve nus pojave ne znači da ih neko drugi neće imati, ima ljudi koji baš jako odreaguju... i, kako već rekoh, ishod može biti (i biva) i letalan. O tome se ne govori javno, a ljudi bi trebalo da imaju pravo na potpune informacije i - definitivno - na pravo ličnog izbora kad je u pitanju njihovo telo.

Što se tiče zagovaranja vakcinisanja ili nevakcinisanja (ili bilo čega drugo): mislim da nema ništa loše u tome da ljudi govore protiv bilo čega i slobodno iznose svoja iskustva i mišljenja (čak je dobro, sav razvoj je uvek bio i biće zasnovan na tome). I ima puno toga lošeg u cenzuri i nametanju jednoumlja.

Možeš da tempiraš da se samo malo inficiraš. Nekada su majke namerno slale decu kod druge bolesne dece da navataju imunitet. Doduše, riskantna metoda, al ako nema ništa bolje
I danas se ta metoda koristi kada su u pitanju blaže bolesti, npr. varičele koje je dobro preležati u što ranijem dobu. Ali nije dobro koristiti taj pristup kada su u pitanju ozbiljne i teške bolesti koje mogu da razore organizam trajno ili nose visok procenat smrtnosti. Npr, na variolu sigurno ne želiš tako da se imunizuješ, ili na kugu. :) Vakcina protiv variole je 1972. bukvalno spasila svet.

Treba biti razuman u oba pogleda. Uvek je najbolji priodan imunitet, a to znači što zdravije telo u što boljoj kondiciji, i izbegavanje vakcina za sve za šta nisu zaista neophodne. Zašto? Čak i da zanemarimo mogućnost zloupotrebe od strane kompanija orijentisanih isključivo na profit i bez trunke savesti - vakcine se prave hiperprodukcijom mikroba.. njihovom brzom i velikom proizvodnjom, koja lako može da dovede do njihovih mutacija, a da to proizvođaču promakne.. i tada je najmanji problem ako vakcina koju smo primili ne radi. Veći je problem ako uradi nešto što niko nije želeo. Osim toga, ipak se u telo ubrizgava i hemija, o kojoj ni sami lekari ne znaju ništa.

Ali sa druge strane - kada su u pitanju ozbiljne bolesti (poput onih koje sam pomenula iznad) - vakcina je jedino razumno rešenje.

U svakom slučaju, mora da bude volonterska... → integritet ljudskog tela ne sme biti narušavan ni po koju cenu. I drago mi je što vidim da svet sve masovnije ide u pravcu ove odluke.

To što ti nisi imala nikakve nus pojave ne znači da ih neko drugi neće imati, ima ljudi koji baš jako odreaguju... i, kako već rekoh, ishod može biti (i biva) i letalan. O tome se ne govori javno, a ljudi bi trebalo da imaju pravo na potpune informacije i - definitivno - na pravo ličnog izbora kad je u pitanju njihovo telo.

Što se tiče zagovaranja vakcinisanja ili nevakcinisanja (ili bilo čega drugo): mislim da nema ništa loše u tome da ljudi govore protiv bilo čega i slobodno iznose svoja iskustva i mišljenja (čak je dobro, sav razvoj je uvek bio i biće zasnovan na tome). I ima puno toga lošeg u cenzuri i nametanju jednoumlja.
Ali ta reakcija je normalna i pokazatelj dobrog funkcionisanja imunog sistema. Time pokazuje da je prepoznao virus kao opasnost i reagovao. Na taj nacin se trenira da u kontaktu sa pravim, aktivnim virusom reaguje brze i bolje.
I moj imuni sistem reaguje, ali bez simptoma.
Nekad prelezimo neki virus, ali ne osecamo nista osim recimo blagog umora, koji vecina ljudi zanemari i pomisli da je to zbog: posla, skole, premalo sna i sl.

Ali ta reakcija je normalna i pokazatelj dobrog funkcionisanja imunog sistema. Time pokazuje da je prepoznao virus kao opasnost i reagovao. Na taj nacin se trenira da u kontaktu sa pravim, aktivnim virusom reaguje brze i bolje.
I moj imuni sistem reaguje, ali bez simptoma.
Nekad prelezimo neki virus, ali ne osecamo nista osim recimo blagog umora, koji vecina ljudi zanemari i pomisli da je to zbog: posla, skole, premalo sna i sl.
Pa sve je to normalno, Bambi.. — i da nečiji imuni sistem dobro odgovori na infekciju, i da nečiji ne odgovori dobro, kao i da umremo. Sve se to dešava neprekidno. :)

Poenta ove priče je ono što sam podvukla iznad:
1. da ljudima treba dati potpune informacije, (a ne samo one lepe)..
2. posebno, ne davati im one veštački i neistinito ulepšane (što struka poslednjih godina masovno radi).. i
3. dati im pravo izbora šta će sa svojim telom uraditi.
Kod nas i velikom delu sveta se to ne sprovodi, a ja se za to zalažem.. i smatram da nije samo bitno, nego da je prebitno.

Razumeš? Niko ne brani nikome da se vakciniše, ako to želi.. i koliko god to želi. :) Čak ni Sensei - čitajte ga pažljivije.

Pa sve je to normalno, Bambi.. — i da nečiji imuni sistem dobro odgovori na infekciju, i da nečiji ne odgovori dobro, kao i da umremo. Sve se to dešava neprekidno. :)

2. posebno, ne davati im one veštački i neistinito ulepšane (što struka poslednjih godina masovno radi).. i
Kod nas i velikom delu sveta se to ne sprovodi, a ja se za to zalažem.. i smatram da nije samo bitno, nego da je prebitno.

Razumeš? Niko ne brani nikome da se vakciniše, ako to želi.. i koliko god to želi. :) Čak ni Sensei - čitajte ga pažljivije.
Pa mislim da lekari upozore na moguce nus pojave, pogotovo kod obaveznih decijih vakcina.
A ovu vakcinu protiv gripa ne moramo ni da primimo, samo je preporucljivo za hronicno bolesne, starije ili one koji rade sa bolesnima ili na drugi nacin imaju puno kontakta sa ljudima. I to bi trebalo da ostane tako, kao slobodan izbor, jer virus gripa i onako mutira i svake godine je bar mrvicu drugaciji.

3. Šta ćemo sa sve manjim obuhvatom vakcinacije dece i opasnošću povratka bolesti koje su zahvaljujući visokom obuhvatu vakcinacije praktično bile iskorenjene?

Sreća je što se za vreme variole ništa nisu pitali neki poput vas.
Kako tačno znaš i da se nisu pitali, i da je sve bilo tako kako misliš da jeste? :)
Lepo je imati tako slepo poverenje u nešto.

Ali mislim da ćeš možda poželeti da se izvniniš Senseiu i svima kojima si rekao da pričaju gluposti, nakon što si pročitao argumente u ispravnost njihovih narativa... taj deo definitivno zavisi od tebe. :)

Back