Posto si samouk i zelis da istrazujes mislim da je najbolje da postavim neke osnove
Komunikacija covek - covek
Mi komuniciramo u simbolima i terminima koji nesto znace (po dogovoru). Terminologija je jako vazna jer ako ti podrazumevas jedan termin da nesto, znaci i ja treba da podrazumevam da termin isto znaci, u suprotnom se ne razumemo. Primer kasnije.
Drugi cest slucaj je da ti nesto znas i ja nesto znam to ne znaci da obojca isto znamo. Ti mozda znas puno o tome sto si napravio, ali ja ne znam apsolutno nista. Mogu da pretpostavim sta nesto znaci po kontekstu teksta ali isto tako mogu da mnogo pogresim u pretpostavci. Zato je potrebno da se dogovorimo koji su termini, da bi mogli da objasnimo jedan drugom sta treba da se uradi, i da mozes da preneses onoliko znanja koje je potrebno da ona druga strana shvati o cemu se zapravo prica
Komunikacija covek - kompjuter
I dok mi baratamo apstraktnim simbolima na konceptualnom nivou, objasnjavanje kompjuteru onog sto zelimo je najcesce mnogo detaljnije nego sto mi inace objasnjavamo jedan drugom.
Excel
je takozvani SpreadSheet, koncept otvorenog programskog sistema u kome korisnik moze da 'isprogramira' razna izracunavanja bez potrebe znanja nekog programskog jezika. Iako Excel ima ceo dodatni programski sistem ispod haube u kome moze da se pisu sofisticiraniji programi (zove se Visual Basic for Applications skraceno VBA), vecina korisnika to ne koristi, tako pretpostavljam da ni ti to ne koristis.
Sheet (aj da ga nazovemo List) je osnovna podela unutar Excela. Excel moze da ima 1 ili vise 'listova' (tabovi na dnu ekrana)
Svaki list je tabela od mnogo kolona i redova i sve se desava u nekoj tabeli.
U preseku jedne kolone i jednog reda nalazi se polje (field, cell) koje moze da sadrzi tekst, broj ili formulu (i jos ponesto)
U okviru jednog lista korisnik zida sistem kako nesto treba da se 'izracuna', a excel sam prolazi kroz sva polja i izracunava automatski. Vrednosti iz drugih listova mogu da ucestvuju u izracunavanju.
Svi listovi i tabele u jednom dokumentu se smestaju u 1 fajl (srpski: datoteku) na disk u nekoj fascikli (folderu, direktorijumu) koji ima oznaku .xlsx (novi format excel fajla)
Pitanja:
Sad kad imas terminologiju, mozes da objasnis u kom smislu koristis rec '
Program' ? Posto je excel takodje program. Sta je za tebe 'program' ? Mozda da se nadje adekvatnija rec.
Sta stavaljas u 1 fajl? Jedan racun? listu svih prodatih prozivoda u jednom danu? Da li koristis vise listova u jednom fajlu? Koja informacija gde stoji? Koje informacije se zapisuju: na primer, ime kupca, datum kupovine, ukupna vrednost racuna, tabela proizvoda sa opisom proizvoda, jedinicne cene/kolicine, broj komada ili mera, cena po jedinici, ukupna cena (od toga porez....)
bilo bi dobro da objasnis sta si do sada radio i kako to izgleda koristeci termine iz prethodnog dela.
Jos bolje je da uzmes sliku ekrana i pridodas objasnjenja.
tako da sa time formiras:
Zahtev
Obicno ovo sto si napisao se zove 'zahtev' za izradu necega.
Moje pretpostavke iz datog teksta:
Ukratko po onome sto sam do sada shvatio, tvoj osnovni 'zahtev' je da mozes da izdajes racune (invoice), gde neka tvoja musterija moze da kupi vise proizvoda i gde ces ti njemu da izdas racun sa svim potrebnim izracunavanjima.
Osim toga zelis da saberes sve racune u nekom trazenom periodu i napravis neke 'izvestaje' na primer:
ukupna prodaja (na razne nacine, dnevna prodaja, nedeljna, mesecna...)
koliko si nekog proizvoda prodao u datom periodu po proizvodima
koliko su tvoje musterije ukupno kupile proizvoda kod tebe, po musterijama (mozda da im das neki popust za redovnu kupovinu ili da naplatis dugovanja, ako ima odlozenih placanja)
koliko ukupno si prodao proizvoda nedeljno, mesecno, kvatalno, polugodisnje, godisnje - na primer kao osnovicu za porez.
Sto bi rekli 'aj ti' sad, salana temu ( IT = aj ti

)