Znamo sta su organizacije: politicke stranke, udruzenja gradjana, NVO isl.
Ali sta su NEFORMALNE GRUPE? Kakav im je pravni ili bilo koji drugi status? Cuo sam da mogu delovati kao bila koja NVO: konkurisati za donacije i sprovoditi svoje projekte - ali nije potrebna registracija (?)
POZDRAV,
"busy"
Ok, idemo iz početka...
Dakle postoje konkursi, gde domaće ili strane firme, fondovi ili institucije, daju novcane donacije projektima 'za razvoj lokalnih zajednica kod nas. Po principu: "ocistimo svoja naselja" - ekologija, "socijalnja tranzicija" - pomoc i osnazivanje ugrozenih grupa stanovnistva (starijih, invalida...) kroz edukaciju, pomoc u kuci, informisanje o njihovim pravima i mogucnostima u kvalitetnu integraciju u drustvo. Organizovanje kulturnih desavanja isl.
Pravo ucesca u ovim konkursima imaju - udruzenja gradjana, NVO, kao i neformalne grupe gradjana. I meni sve te drustvene institucije dodju - jedno isto ali se svuda spominju ovako nabrajajuci, sto bi se isprva moglo tumaciti kao upucenje na mogucnost kako se sve mogu zvati udruzene grupe gradjana. Medjutim, po mojim informacijama Udruzenja gradjana i NVO se prethodnjo moraju registrovati u Mionistarstvu za drzavnu upravu, po utvrdjenoj proceduri, a NEFORMALNE GRUPE - NE !
Primer: nazvao sam iz ciste radoznalosti svojevremeno jedan nas Fond koji nudi opisane konkurse gde sam i dobio ove informacije. Konkursi su, naravno vremenski ograniceni. Rekavsi da organizacija ne postoji, a dok bi se recimo, cekalo na registraciju, konkurs ce "proci." E, tada su mi rekli, da ako konkurise NEFORMALNA GRUPA GRADJANA - registracija nije potrebna.
Nisam hteo kasnije da dosadjujem, pa da pitam: a sta je to Neformalna grupa, a kako ce takvo udruzenje otvoriti racun (kad nigde nije registrovano) gde bi se eventualno uplatila donacija itd.
Zato sam ovde i postavio ovu temu.
POZDRAV,
"busy"