Polovina žena u Srbiji se odrice imanja u korist brata

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Некад је постојало нешто што се звало "мираз". То је ћерка носила са собом из куће. Наравно, не може се поредити са оним што остаје брату (браћи), али сам запамтио причу покојног деде, кад је педесетих година прошлог века удавао једну од сестара, а у то време се оделио од стрица, основао своје домаћинство, и каже: " Удајемо Десу а они траже у мираз да им спремимо патос за кућу, а код нас у кући земљани под. Али, шта ћеш, такво време било!" И спремио је патос...

Не мора.

Једна изјава код нотара , и добија се свој део наследства.

Неће ваљда сестра да осуди своју децу на сиромашство због тога шта ће комшије рећи или шта ће фамилија рећи?

Мсм...ако пристаје на то због страха од оговарања комшија и фамилије, онда...јбг...
Pristaju mnoge.

Некад је постојало нешто што се звало "мираз". То је ћерка носила са собом из куће. Наравно, не може се поредити са оним што остаје брату (браћи), али сам запамтио причу покојног деде, кад је педесетих година прошлог века удавао једну од сестара, а у то време се оделио од стрица, основао своје домаћинство, и каже: " Удајемо Десу а они траже у мираз да им спремимо патос за кућу, а код нас у кући земљани под. Али, шта ћеш, такво време било!" И спремио је патос...
Vidis da se i nekad ranije trazilo da zena ipak dobije neki dio.
Svi ipak vole "miraz".

Tako prave sestre misle.Evo slucaj kod mene.Moja zena nece da prihvati ni parce zemlje,jer je preko 40 godina samnom,a brat je obradjivao i placao porez na zemlju.40 godina,pa sad da trazi deo,nema sanse.
A da li je svo nasljedstvo uvijek u zemlji?
Da li njen brat isto tako osjeca grizu savjesti sto njegova sestra nije naslijedila nista od roditelja?
On jeste placao porez,ali umjesto roditelja jer to je bila njihova duznost i obradjivao je njihovu zemlju,ne svoju.
A kad bi tjerali mak na konac moglo bi se reci i da je cetrdeset godina koristio sestrin dio,zar ne?
Ja jesam za to da se brat i sestra dogovore,ako on vec obradjuje tu zemlju i zivi od nje da je besmisleno da ona to uzima.Ali ipak treba i ona da dobije podjednako,na neki drugi nacin.
Zasto bi ona bila diskriminisana?

A da li je svo nasljedstvo uvijek u zemlji?
Da li njen brat isto tako osjeca grizu savjesti sto njegova sestra nije naslijedila nista od roditelja?
On jeste placao porez,ali umjesto roditelja jer to je bila njihova duznost i obradjivao je njihovu zemlju,ne svoju.
A kad bi tjerali mak na konac moglo bi se reci i da je cetrdeset godina koristio sestrin dio,zar ne?
Ja jesam za to da se brat i sestra dogovore,ako on vec obradjuje tu zemlju i zivi od nje da je besmisleno da ona to uzima.Ali ipak treba i ona da dobije podjednako,na neki drugi nacin.
Zasto bi ona bila diskriminisana?
Nije ona diskriminisana,jer je starac uradio dosta stvari za nju,t.j. za nas.ali ona sam nece da uzme ni delic zemlje.Po meni i ne treba.

To u nekim krajevima naseljenim dodjosima,kod mene je oduvek zensko dobijalo dosta imanja i darova u miraz
prosto...ima dva razloga zašto se odriču...prvi razlog je što dobiju miraz, a drugi razlog danas važniji, samostalnost da bira muža, pa se glumi da je pobegla i onda je sramota da traži imovinu.
Ima i treći, a to je nepriznavanje i otpor feminizmu, pa je odricanje od nasledja pobuna protiv feminizma...neopravdana, ali realna...

To se desava jos samo u pojedinim vukojebinama gde se odricu urasle zemlje koja nikom ne treba. Sto bi placale porez i porez na nasledstvo? Jedinu korist imaju feministkilje novinarke, da imaju o cemu da pisu.

Stanova se sigurno ne odricu.

Odricu se i tad (mislim za stanove) - ima tu jos nekih ujdurmi oko placanja nasledstva. Od kako je proces ostavinske rasprave presao na notare.

Back