Poljubac kako i zašto

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.075

Zašto se ljubimo i kako je sve počelo?​

Zašto se ljubimo i kako je sve počelo?
Foto: Pexels/Ilustracija | Zašto se ljubimo i kako je sve počelo?
Nezavisne novine
Zašto ljudi praktikuju ljubljenje i kako je ova navika započela?
Taj čudan gest koji uključuje pritiskanje usana uz tuđe može izgledati intrigantno, ali postoji više razloga zbog kojih se ljubimo.
Iako se ljubimo iz raznih razloga – iz ljubavi, radosti ili kao znak pozdrava, čin ljubljenja zaista može delovati pomalo neobično.
Znate li da jedan običan poljubac, u kojem su uključena samo dva mišića, sagori oko 2-3 kalorije, dok strastveniji poljubac koji uključuje 23-34 mišića može da potroši i do 5-26 kalorija po minutu? Fascinantno, zar ne?
Iako su mnoge teorije iznete o poljupcima i zašto ih praktikujemo, postoji nekoliko zanimljivih činjenica koje ih objašnjavaju.
Prvo, ljubljenje izaziva hemijsku reakciju u mozgu koja oslobađa oksitocin, poznat kao „hormon ljubavi“, koji izaziva osećaj naklonosti. Ova hemikalija je ključna za jačanje veze između ljudi.
Neki poljupci su proizvod romantične ljubavi. Osjećaj uzbuđenja i leptirići u stomaku koji prate početak ljubavi posledica su oslobađanja dopamina, poznatog kao „hormon sreće“.
Međutim, poljupci često imaju i seksualnu motivaciju. Starija istraživanja sugerišu da žene procenjuju potencijalne partnere na osnovu poljupca, dok muškarci koriste poljupce kako bi povećali nivo polnih hormona i proteina koji pomažu u pripremi partnerke za intimni odnos.
Naravno, osim svih ovih razloga, ljubljenje jednostavno prija. Usne su prepune nervnih završetaka, pa osećaj dodira i bliskosti donosi zadovoljstvo i opuštanje.
U suštini, ljubljenje je čin koji izaziva mnoštvo hemijskih reakcija u našem telu, dok istovremeno jača veze i pruža zadovoljstvo.
https://www.nezavisne.com/magazin/ljubav-seks/Zasto-se-ljubimo-i-kako-je-sve-pocelo/823695
 
Volimmmmm.
Divno je ljubiti se.
:zag:
Volim svakako. Volim da se onako nežno samo na tren dotaknemo usnama.
Volim da me poljubi onako sočno sa malo vlaznim usnama.
Volim da mu se polako približavam usnama, polako, polako...
Volim da nam se prepliću jezici, da se borimo za dah. Da ne damo jedno drugom da se odmakne...
 
@tema
Inspirisala me sada tema. Koliko nekad zaboravimo koliko znaci jedan poljubac upotpunjen pravim osecajem. Kada si s nekim to moze da predje u rutinu i nekako usput. I to ispinjujuce ali se setih onog osecaja kod prvog poljubca kad se tek dvoje upoznaju, pa je tu onaj naboj od kojeg zaklecaju kolena, koza se najezi i kao da je vreme stalo. Sve se fokusira na taj elektricitet izmedju usana koje su blizu i ne dodiruju se. I onda poput magneta, sve od peta preko kolena, stomaka, u solar pleksus blistava poplava. Kao da je neko odvrnuo ventil u tebi. Zaboravis kako stojis na nogama. I zatim osmeh na licu a Sunce ozari iza potiljka i u valovima niz ledja gore dole.
 

Back
Top